5 совети за правење резервна копија на приколка за брод

Christopher Dean 03-08-2023
Christopher Dean

Ако сте нов сопственик на брод или не сте го извадиле чамецот некое време, можеби се прашувате како да направите резервна копија од приколката за брод на најбезбеден и најбезбеден можен начин.

Тоа може да биде малку незгодно, особено ако го поддржувате во тесен агол, но штом знаете како да го направите тоа и сте имале неколку тренинзи, треба да го направите како професионалец за кратко време!

Во ова упатство, ќе ве водиме низ сите чекори за успешно да направите резервна копија од приколката за брод секогаш кога ќе треба да го направите тоа.

Совет 1: Разберете како реагира вашата приколка за брод

Првото нешто со кое треба да се запознаете е како реагира приколката за чамец кога ќе го свртите воланот додека правите резервна копија. Неопходно е да запомните дека вашата приколка ќе се движи во спротивната насока на вашето возило за влечење секогаш кога ќе го свртите воланот.

Како едноставен пример, ако возите наназад и вртите воланот во насока на стрелките на часовникот, и задниот крај на вашето возило за влечење ќе се движи во насока на стрелките на часовникот. Сепак, вашата приколка ќе се движи во спротивна насока и ќе оди спротивно од стрелките на часовникот.

Значи, за да избегнете вашата приколка да оди во погрешна насока, треба да го свртите воланот во спротивна насока од начинот на кој ја сакате приколката да одите.

Одличен начин да го натерате вашето возило и приколката за брод да одат во насоката што ја сакате е да ја ставите едната рака, дланката надолу на воланот во 6 часотпозиција наместо да ги ставате рацете во вообичаените позиции 9 и 3.

Значи, ако сакате да направите резервна копија од вашата приколка како професионалец, мора да ја прилагодите насоката на приколката. Може да ја придвижите стрелката што е во 6 часот малку лево или десно за да ја промените траекторијата на приколката. Овој совет без откажување треба да ве натера да направите резервна копија на вашата приколка за брод како професионалец за кратко време.

Совет 2: Подгответе се

Пред да излезете на отворен пат , треба да бидете сигурни дека вашето возило е целосно подготвено за какви било ситуации кога на вашата приколка за брод е потребна резервна копија.

Најважната подготовка е правилно да ги прилагодите страничните ретровизори за да имате добар поглед на приколката и сите опасности од возачкото седиште.

Едноставен начин да откриете дали страничните ретровизори се добро наместени е ако можете да ја видите едната страна од приколката во внатрешната половина на секој ретровизор. Надворешната половина од секое огледало треба да ви го покаже остатокот од погледот зад приколката за да ги видите сите опасности.

Многу сопственици на чамци ќе инсталираат приклучоци за ретровизор за слепите точки за да им помогнат појасно да ги видат пречките и опасностите. Ова се корисни совети за успешна поддршка ако вашата приколка ги блокира соодветните ретровизори, бидејќи нема да можете да видите ништо друго. Овие неколку основни лекции се од витално значење доколку сакате да правите резервна копија како професионалец.

Совет 3: Основи на правење резервна копија од приколката за брод

Најчестата ситуација каде ќе бидешправењето резервна копија на приколката за брод е кога ја враќате наназад во права линија на рампата за брод на пристаништето.

Иако ова е најосновниот начин за превртување на приколката, тоа не е без свои предизвици, а вие Ќе треба да одите полека и стабилно за да извршите добро извршен маневар за резервна копија.

Поставете се и проверете ги страничните ретровизори

Прво, треба да повлечете во позиција со многу простор околу влечното возило и приколката. Следно, проверете дали вашите тркала се исправени и приколката е во линија со возилото. Потоа, погледнете го и левиот и десниот страничен огледало, така што патот е чист од какви било пречки и опасности.

Започнете со правење резервни копии

Пред да започнете за да се вратите наназад, запалете ги алармните светла за да ги предупредите пешаците или другите возачи дека ќе започнете со маневар. Потоа, ставете го возилото во рикверц и ставете ги рацете на воланот со едната рака во положбата 6 часот.

Држете ги тркалата на вашето возило исправени и нежно притиснете ја педалата за гас за да почнете полека да се движите наназад во права линија. Продолжете да ги проверувате ретровизорите за какви било пречки и погрижете се приколката да остане во линија со вашето возило.

Прилагодете ја вашата траекторија

Ако забележите дека приколката почнала да се движи лево или десно од рампата за лансирање, движете ја стрелката што е во положба 6 часот наспротинасока на начинот на кој сакате да оди приколката. Треба само да го свртите воланот малку за да го направите ова.

Штом приколката повторно ќе се движи во права линија, продолжете да се движите полека додека бродот не се потпре на рампата за лансирање. Можете да ја прилагодите насоката на приколката во секое време со мали движења на тркалата.

Совет 4: Како да направите резервна копија на приколка за чамец низ кривина

Исто така, ќе треба да направете резервна копија од приколката за чамци околу тесен агол за да се качите на рампа за брод или на патека. Повторно, повеќето од основните принципи се исти како и враќањето назад во права линија, но тоа е потежок маневар за изведба.

За овој пример, ќе ви кажеме како да направите резервна копија од вашата приколка во Свртување надесно за 90 степени. Значи, за да го извршите овој маневар од лево, едноставно превртете ги упатствата.

Позиционирајте се и проверете ги огледалата

Почетокот на овој маневар е потполно ист како кога правиш рикверц во права линија. Но, прво, повлечете се во положба со многу простор од двете страни. Исто така, проверете ги ретровизорите за какви било пречки, како што се рабници, кои би можеле да се попречат додека ја вртите приколката.

Почнете да се движите наназад

Вклучете ги алармните светла на, ставете ги рацете на тркалото со рака во положбата 6 часот и ставете го возилото во рикверц. Проверете ги двете ретровизори дали има пречки, а потоа фокусирајте се на десниот ретровизор.

Додека притискате на педалата за гасполека, свртете го воланот спротивно од стрелките на часовникот за приколката да се движи надесно. Може да гледате како трејлерот се движи надесно во десниот ретровизор.

Разврт во лак

Тилерот сега ќе почне да се врти низ кривината, и во овој момент, треба да го свртите тркалото така што тркалата на вашето возило ќе се вратат во центарот. Но, повторно, уверете се дека сè уште се движите бавно и само нежно го притискате гасот.

Исто така види: Што е бришење пригушувач и дали е соодветно за вас?

Со враќањето на тркалата кон центарот, вашето возило треба да почне да ја следи насоката на приколката додека приколката продолжува да се врти наназад.

Напредувајте низ лакот

Додека продолжувате да се движите наназад низ лакот на кривината, повремено проверувајте го левиот ретровизор за какви било пречки што може да ги зафатат гумите и предниот и задниот дел на возилото.

Враќање право назад во рикверц

На крајот од кривината, вашето возило и приколката треба да бидат наредени во права линија. Потоа, свртете се наназад право назад додека не стигнете до рампата на бродот, патеката или друга дестинација.

Ако го завршите вртењето и сте поминале под агол од 90 степени, се што треба да направите е да повлечете напред, исправете се и потоа полека назад повторно во права линија. Сепак, правењето резервна копија од приколката за брод не е лесен маневар, така што често може да бидат потребни неколку повторни прилагодувања за да се исправи.

Совет 5: Практиката го прави совршена!

Пред да влезете во кој било реален животситуации кога ќе треба да направите резервна копија на приколка за брод, најдобро е прво да имате неколку вежби за да се навикнете на процесот во безбедно опкружување и веќе ќе знаете како да направите резервна копија на приколката за брод како професионалец кога ќе мора да го правите тоа во реалниот свет.

Ќе мора да направите резервна копија од приколката за чамци во многу различни ситуации, како на пример да се вратите зад тесен агол, да ја движите наоколу или помеѓу пречки или да се вратите наназад во едноставна права линија.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки од Алабама

Најдобар начин за вежбање е да пронајдете празен паркинг и да поставите неколку конуси на земја за да симулирате различни ситуации на резервна копија. Ова ќе ви овозможи да испробате различни видови на маневри, како што е рикверц под тесни агли, каде што нема ризик за вас или за некој друг.

ЧПП

Колку далеку во водата треба да направам резервна копија од мојата приколка за брод?

Идеално, кога ја враќате приколката назад во вода, сакате околу две третини од неа да бидат потопени, а другата третина да биде надвор од водата. Меѓутоа, ако потонете премногу од него во водата, ризикувате лакот на бродот да лебди над леглата и да се тргне настрана.

Како да го вратам мојот брод назад на приколката?

За да го извадите бродот од водата, прво треба да ја направите резервната копија на приколката така што две третини од неа ќе бидат потопени во водата, а потоа затегнете ја рачната сопирачка и ставете ја во да паркирате.

Потоа, преместете го бродот надоволно приколка за да можете да ја прикачите линијата на винчот на окото на лакот. Следно, извиткајте го крилото и повлечете го остатокот од чамецот на приколката. Откако ќе се најде на приколката, подигнете го погонот или моторот и исклучете го моторот. Потоа можете да го користите вашето возило за да го извлечете чамецот од водата.

Што треба да направам откако мојот брод се врати на приколката?

Ако сте штотуку го извадивте бродот од водата и цврсто се врати на вашата приколка, треба да бидете сигурни дека возите подалеку од рампата на бродот за да не го блокирате. Потоа треба да го отстраните плевелот од чамецот, да ги исцедите живите бунари и да го извадите приклучокот за одвод на бродот. Одржувањето и чистењето на вашиот брод е од клучно значење бидејќи состојбата на бродот влијае на неговата функционалност.

Завршни мисли

Подготовката резервна копија на приколка за брод може да ви донесе неколку предизвици, но после неколку практики, треба да правите резервна копија на вашата приколка како професионалец. Клучот е секогаш да ја одржувате мирна и стабилна и да се осигурате дека често ги проверувате ретровизорите за какви било пречки.

Ако ги следите корисните совети за резервна копија на вашата приколка, ќе ги импресионирате другите сопственици на бродови со вашиот експерт вештини за правење резервни копии на пристаништето пред да знаете!

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата да ви биде што е можно покорисна.

Ако сте го нашлеподатоци или информации на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.