Дали влечењето може да го оштети вашето возило?

Christopher Dean 23-10-2023
Christopher Dean

Влечењето автомобил не е нужно ракетна наука, но бара малку сериозна вештина. Лесно е, но исто така не е така лесно. Треба да возите внимателно, правилно и бавно. Не постои голема можност да оштетите автомобил додека го влечете, но за жал, тоа може да се случи.

Значи, дали влечењето автомобил го оштетува? Да, тоа го прави, или барем може! Дури и највештиот возач на камион за влечење може да направи грешки и од суштинско значење е работата да се заврши добро. Постојат голем број на различни начини на кои автомобилот може да се оштети ако не се влече правилно.

Вообичаени типови на оштетувања:

Двата најчести типа на влечење оштетувања се механички и козметичко оштетување. Кога влечете автомобил или ќе ја оштетите внатрешната работа или надворешната обвивка на возилото. Следниве се неколку примери за штетата што може да се предизвика:

Механички оштетувања:

Човек треба да ги знае работите за влечење автомобил пред да се обиде да завршете ја работата. Механичките оштетувања често се случуваат поради глупави грешки или поради пропуштање чекор во процесот. Ако некој заборави да го стави автомобилот во лер пред да го влече, тоа ќе предизвика сериозна штета.

Ако гумите почнат да се лизгаат, тоа ќе влијае на механичките врски помеѓу менувачот и тркалата. Ако автомобилот почне да се лизга, тоа често доведува до поголеми оштетувања на менувачот и оштетување на вашите задни или предни тркала и вашитепренос.

Сите автомобили се различни, а различни типови на автомобили бараат различни методи на влечење. Возилото со рачен менувач не треба да се влече на ист начин како што влечете автоматски менувач. Кога влечете, секогаш треба да ја земете предвид тежината, положбата на влечење и брзината.

Можете лесно да избегнете сериозни оштетувања ако сте целосно свесни за спецификациите за влечење на вашето возило и ако одите преку соодветна компанија за влечење . Следниве се неколку примери на механички оштетувања на вашето возило:

  • Мотор
  • Пренесувач
  • Врзи
  • Гуми

Козметички оштетувања:

Овој вид на оштетување се однесува на каква било штета направена на надворешната структура на возилото. Ова може да биде шофершајбната, каросеријата или гумите.

Козметичкото оштетување вклучува гребнатини, гребнатини и вдлабнатини - и никому не му се допаѓаат, па затоа е најдобро да се смирите и да го третирате автомобилот како скапоцениот товар што е . Козметичките оштетувања нема да влијаат на перформансите на возилото или на начинот на кој вози, но влијаат на изгледот на автомобилот.

Ако куката за влечење не е во правилна положба, тоа може да предизвика возилото да се несигурни, правејќи го да налета на многу други работи, или може да предизвика самиот шлепер да удри во автомобилот. Затоа погрижете се вие ​​или возачот на камионот да го направите ова правилно за да избегнете:

  • гребнатини на надворешноста на возилото
  • Динги
  • Вдлабнатини

Најдобрите начини заспречи оштетување:

Ние разбираме дека вашиот автомобил е вашето бебе и мора да биде заштитен по секоја цена. Од клучно значење е да се внимава при влечење, да се користат соодветни услуги за влечење и да се има предвид следново:

Користете соодветна опрема за влечење

Со цел успешно да влечете автомобил, треба да се користи најдобрата и соодветна опрема за влечење. Уред што е лесно маневрирачки и разновиден е вашата најдобра опција - ќе ви помогне да ја завршите работата ефикасно, брзо и без простор за грешки (затоа, без оштетувања, се разбира!).

Слајд- во подигнувањето на тркалата е одличен уред што можете да го користите, работи на сличен начин како камионот со кука и ланец, но ризикот е многу помал. Можете да започнете со поврзување на уредот со вашиот камион за влечење, а потоа да го поставите подигачот на тркалата под задните или предните гуми на вашето возило.

И на крај, хидраулично ќе ги подигнете двете гуми на возилото од на земјата. Подигнувањето на тркалата со лизгање е одлично за мали до средна големина и за лесно влечење. Секогаш е најдобро да се инвестира во алатки кои се лесни за употреба, економични и многу доверливи.

Користењето на соодветна опрема гарантира дека нема да предизвикате никаква штета (или многу малку) на вашиот автомобил. Камионите за влечење секогаш треба да ја имаат соодветната опрема со себе.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Висконсин

Ставете го вашето возило во неутрална брзина

Употребата на неутрална брзина е од суштинско значење. Исто така, треба да бидете сигурни дека вашата рачна сопирачка не е вклучена.И секоја компанија за влечење или квалификуван механичар што ќе ја користите ќе ве замоли да го направите ова. Вклучувањето на неутралната брзина е првиот чекор за да се избегне оштетување.

Можете многу лесно да ги оштетите менувачот, гумите и врските кога вашето возило се влече во паркирање или возење, особено кога тркалата се на патот. Оваа штета често се случува затоа што тркалата не можат правилно да се вртат кога автомобилот не е во неутрална брзина.

Проверете дали целата опрема е безбедна

Можете лесно спречете некои многу обемни и скапи штети со двојно проверување на целото поставување на влечење и одвојување време за да се осигурате дека сè е правилно прицврстено, на правилно место и безбедно.

Неколкуте минути што ќе ги потрошите во ова може да ви заштеди стотици, ако не и илјадници долари. Постојат голем број на различни алатки што можете да ги користите кога влечете автомобил, од камион со рамно лежиште, лулка на оска, кука и синџир или повеќе.

Сите овие алатки се фантастични, но секогаш бидете сигурни дека разбирате како тие работат и како да ги користите пред да направите било што друго. Уверувањето дека целиот ваш капитал е безбеден е од клучно значење и може да ве спаси од цела низа проблеми.

Користете го упатството за сопственикот на возилото

Упатството за сопственик е ваш најдобар пријател, библијата на вашиот автомобил и најчесто ги има сите одговори на вашите прашања. Секогаш е многу подобро да се биде безбеден отколку да се извинуваме, и често може да ви каже упатството за сопственикотсе што треба да знаете, затоа враќајте се на тоа колку што можете почесто.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Њу Хемпшир

На крај...останете смирени!

Ако некогаш се најдете во ситуација каде што треба да повикате механичар, компанија за влечење или која било друга форма на помош - останете смирени. Не е крајот на светот, помошта е секогаш близу и сè ќе успее.

Ако се обидете да направите нешто сами, потенцијално може да предизвикате многу повеќе штета отколку да правите добро. Секогаш е најдобро да се повлечете на страната на патот и да чекате таму. Потоа можете да повикате компанија за влечење и да започнете да го правите она што треба да го направите.

Поправка на штетата на вашето возило:

Во немилиот случај кога вашиот автомобил направил издржете некои оштетувања кога се влечете, тогаш најдобро е да се подготвите за големи трошоци за поправка. Пред да ги поправите штетите, секогаш е најдобро да се утврди како е предизвикана штетата.

Дали направи нешто погрешно? Ако сте поминале низ фирма за влечење, дали биле непрофесионални и несовесни? Во случај да е вина на влечната компанија, тие ќе треба да бидат одговорни и може да работите со адвокат за лична повреда или адвокатска канцеларија.

Кога ги поправате штетите, секогаш внимавајте да поминете низ кредитна и вешт автомеханичар за да биде сигурен дека работата ќе биде завршена како што треба. Лошите поправки може да доведат до уште поголема штета - и тоа е последното нешто што го сакате!

Сакате да најдете автомеханичаршто ќе ја заврши работата правилно и по разумна цена. Некои места се преплаќаат, а други места имаат цени кои често се премногу добри за да бидат вистинити - избегнувајте ги!

Исто така, секогаш треба да ги документирате доказите за штетите, веројатно ќе ви требаат во одреден момент како доказ за личните адвокат за повреди или други релевантни органи.

Завршни мисли

Вашиот автомобил никогаш не треба да се оштети кога се влече. Но, за жал, работите се случуваат, и ако не се направат внимателно или без соодветни мерки на претпазливост, може да се предизвикаат многу штети.

Ова е причината зошто најдобро е да одите преку сервис за влечење кој е реномиран и точно знае она што го прават. Иако и професионалците грешат, ризиците се многу помали и тие се високо квалификувани и треба точно да знаат што да прават.

ЛИНКИ:

//www.google.com/amp/s /minuteman1.com/2021/11/09/does-towing-damage-a-car-how-to-prevent-damage-while-towing/amp/

//phoenixtowingservice.com/blog/does -towing-a-car-damage-it/

//www.belsky-weinberg-horowitz.com/what-should-you-do-if-a-tow-truck-damages-your-car /

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако ги најдовте податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање илиповикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.