Ford F150 Заменливи делови по година и модел

Christopher Dean 14-07-2023
Christopher Dean

Понекогаш наоѓањето резервни делови за поправка на вашиот камион може да биде незгодно. Можеби е тешко да се добијат или луѓето полнат рака и нога за делот. Би било убаво ако деловите за автомобили се како лекови и има генерички верзии кои ја вршат истата работа, но за помалку пари.

За жал, ова не е случај како различни производители на автомобили имаат свои дизајни и генерално не можете да префрлате делови од возила на друга компанија. Меѓутоа, понекогаш може да користите дел од друга година на вашето возило и тоа може да работи.

Во овој пост ќе истражуваме кои делови за вашиот Ford F150 би можеле да ги спасите од постар модел ако ви требаше.

Ford F150 Заменливи делови и години

Знаете дека има многу добри причини поради кои љубителите на камиони го купуваат Ford F150, а не и најмалку важно е заменливиот карактер на некои од неговите клучните компоненти. Општо земено, модулите за контрола на моторот (ECM), менувачите и другите главни делови може да се заменат во камиони со слични модели од годината.

Во табелата подолу ги допираме главните делови што може да се префрлат помеѓу Ford F150 за да помогнеме наоѓате нов извор за резервни делови. Компатибилните години ќе бидат споменати како и поспецифични упатства за делови што се заменливи.

F150 Заменливи делови Компатибилни години и модели
Контрола на моторотМодул (ECM) Модели од 1980 - 2000 година
Мотор Моделите од истата генерација генерално можат да ги заменат моторите
Систем за пренос Моделите мора да имаат ист код на менувачот, тип на мотор и физички димензии
Врати Моделите од 1980 до 1996 година имаат заменливи врати
Cargo Box Моделите од 1987 до 1991 година се заменливи со возила од 1992 до 1996 година
Тркала Моделите од 1980 до 1997 година можат да менуваат тркала и моделите 2015 година – сегашните тркала со можност за префрлување
Аспиратор и решетка Аспираторите и решетките помеѓу 2004 и 2008 година се заменливи
Браник и капак Заменливи помеѓу годините на моделот 1997 – 2005
Возни табли Заменливи во моделски години 2007 -2016
Седишта Седиштата се компатибилни помеѓу 1997 - 2003 година
Inner Fender Wells Заменливи со камиони од серијата F помеѓу 1962 – 1977 година
Кабини Камините на камиони помеѓу 1980 – 1996 година се заменливи

Оваа табела на потенцијални заменливи делови може да има и други зависни барања, така што секогаш е мудро да се испита компатибилноста на конкретниот дел пред да се купи.

Сега ќе разгледаме подетално некои од повеќе суштински делови кои можат да бидат заменливи.

МоторКонтролен модул (ECM)

ECM во суштина е компјутер на камионот и неговата задача е да го контролира менувачот, перформансите на моторот и низа други функции. Ова е програмирано од производителите, но во вистинските модели тие може да се исклучат доколку е потребно.

Како што покажува табелата, моделите на Ford F150 од 1980 до 2000 година во суштина го користеле истиот систем во однос на ECM. Ова значи дека не е тешко да се префрли единица од претходната или подоцнежната година во вашиот камион, ако оригиналниот веќе не функционира.

Префрлувањето е едноставно бидејќи бара поврзување на неколку електрични конектори, а потоа процес на репрограмирање. Ова ќе овозможи поновата ECM да се совпадне со конкретниот камион

Исто така види: Како да отстраните заглавена или соголена навртка

Сепак, се предлага да не се обидувате да менувате ECM од 1999 година во модел Ford F150 од 2000 година. Можеби технички работи, но одредени безбедносни карактеристики беа воведени во моделите од 2000 година, кои претходните ECM не би ги поддржале.

Исто така види: Како да ги поправите проблемите со чекорот за напојување за истражување на AMP

Ford F150 Motors

Ford F150 е дел од гамата на Ford серијата F уште од средината на 1970-тите. Како што одминуваа годините, моторите стануваа покомплексни и помоќни. Секој пат кога се случуваше голема промена на моторот, се раѓаше нова генерација на F150.

Ова значи дека за да можат да го сменат моторот од еден Ford F150 во друга моделска година, тие најмалку треба да паднат во истата генерација. Ова е важно бидејќи сите разликипомеѓу годините на моделот се релативно мали во големата шема на нештата.

Бидејќи некои моделски години нудат опции за моторот, можеби ќе треба да бидете сигурни дека замената одговара на поранешниот тип на мотор. Исто така, треба да бидете свесни за какви било промени што можеби ќе треба да ги направите на моторот врз основа на мали разлики помеѓу годините на моделот.

На пример, не е невообичаено да треба да се измени жици на сензорот за да се обезбеди непречена транзиција кон новиот мотор.

Систем за пренос

Општо земено, ако моделската година Ford F150 го делат истиот код на менувачот, типот на моторот и физичките димензии, тогаш би требало да биде можна директна размена на менувачот. Можеби ќе треба да извршите одредено репрограмирање на електронските модули и повторно жици некои сензори, но во спротивно преносот од друга компатибилна моделска година би требало да работи добро.

Камионски врати

Истрошеноста се случува како и несреќите, така што вратата од камионот што треба да се замени е реална можност особено кај постарите модели. За среќа, помеѓу 1980 и 1996 година, дизајнот на вратите едвај се промени. Имаше мали промени како што се прозорците, држачите за огледала и рачките, но во голема мера тие беа со иста форма и ги имаа истите фитинзи.

Ова значи дека во моделските години 1980 – 1996 имаа заменливи врати на камионот, така што нивното заменување со подобра неоштетена врата не треба да биде премногу тешко. Всушност, многу камиони од серијата F во текот на овие години имааслични врати, така што не мора да биде ни врата на Ford F150.

Кути за товар

Што е Ford F150 без товарна кутија што може да се заклучува за вашите алати и други основни предмети. Постои одредено ниво на заменливи опции со камиони направени помеѓу 1987 и 1991 година и оние произведени помеѓу 1992 и 1996 година.

Овие карго кутии беа приближно со иста големина и сите се одликуваа со постари заоблени дизајни. Во моделите по 2004 година, имаше префрлување на поостри рабови што значи дека постарите карго кутии ќе изгледаат сосема ненаменски.

Постојат два вида кутии, долга и кратка верзија во однос на големината. Дополнително, имаше три стила: страна на браникот, страна на флотата и двојна. Секогаш е мудро да се уверите дека димензиите одговараат на вашата поранешна товарна кутија пред да го повлечете чкрапалото на замена.

Тркала Ford F150

Општо земено, тркалата обично не предизвикуваат премногу проблеми кога станува збор да бидат заменливи. Сметам дека навистина не се дел од камионот, но треба да бидете сигурни дека ги имате вистинските. Преголемите тркала можеби не се вклопуваат, а премалите можеби нема да го поднесат оптоварувањето на камионот.

Како што годините напредуваа, тркалата се менуваа, така што има две групи на Ford F150 моделски години кои можат да се заменат нивните тркала. Годините на моделот од 1980 до 1997 година имаат суштински исти тркала, така што би можеле да се заменат. Ова е случај и за моделските години од 2015 доприсутни.

Вашиот камион за одредена година ќе има димензии кога станува збор за прифатливи тркала, затоа погрижете се вашите замени да спаѓаат во овој опсег.

Заклучок

Нема недостаток на заменливи делови кога се во прашање камионите Ford F150. Во зависност од годините на моделот, можете да замените мотори, менувачи, ECM и разни други делови. На помало ниво, специфичен дел од моторот може да не се префрли, така што целиот мотор може да биде единствената опција.

Секогаш погрижете се да го истражувате конкретниот дел што треба да го замените и да дознаете кои години на модел имаат дел што може да биде компатибилен. Секогаш има исклучоци од правилата за да не сакате да завршите со дел кој едноставно не работи во вашиот камион.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Трошиме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.