Каде се наоѓа катализаторот

Christopher Dean 11-08-2023
Christopher Dean

Способноста да препознаете одредени компоненти на вашиот автомобил може да биде многу важна поради повеќе причини. Некои рудиментирани знаења за моторот може да ви заштедат стотици долари што ќе ви овозможи можеби сами да ги решите малите проблеми или да помогнете да го водите вашиот механичар до коренот на проблемот.

Разбирање каде е или треба да биде компонента како што е катализаторот лоциран затоа може да биде корисна информација. Во овој пост истражуваме што е катализатор, зошто е потребен и каде се наоѓа на вашето возило.

Што е катализатор?

Ако сте пораснале во 70-тите и 80-тите може да се сетите дека повремено возите наоколу во автомобили со спуштени стакла и мирисате на мирис на сулфурно расипано јајце од време на време. Откако извика „каков мирис е тој? Веројатно некој во автомобилот ве разбрал дека тоа е катализатор.

Овој едноставен одговор не значи многу, па ајде да истражиме што всушност е катализатор. Во основа, каталитичките конвертори се уреди кои ги доловуваат емисиите од согорувањето на нафтата. Откако ќе се фатат овие испарувања се лишени од јаглерод моноксид, азотни оксиди и јаглеводороди.

Останатите емисии потоа се ослободуваат од катализаторот во форма на јаглерод диоксид (CO2) и Вода (H2O). Овие емисии се разбира се многу помалку штетни за животната средина што значи дека горивото согорувапроцесот е почист.

Како функционираат каталитичките конвертори?

Постојат многу различни типови на катализатори, но сите тие работат според истите принципи. Во суштина во овие уреди има хемиски елементи кои се користат како катализатори. Постојат редукциски катализатори и катализатори за оксидација.

Овие катализатори се метали како што се платината, родиумот или паладиумот, кои патем не се евтини. Ова често значи дека заменувањето на катализаторот не е евтино. Металите често обложуваат керамички структури и ќе го заробат и реагираат со јаглерод моноксид, азотни оксиди и јаглеводороди додека минуваат низ уредот. азотни атоми од соединението. На пример, кога азот диоксид (N02) поминува над овие катализатори, азотот (N) се откинува оставајќи ги само двата атоми О, што за оние кои можеби не знаат е едноставен кислород.

Следната фаза е катализаторите на оксидација кои може да бидат платина или паладиум. Овие катализатори со помош на дополнителниот кислород од фазата на редукција се грижат за јаглерод моноксид CO и јаглеводороди. Наместо да ги отстранат атомите, тие всушност присилуваат врска помеѓу молекулите на О2 и СО, претворајќи кислород и јаглерод моноксид во јаглерод диоксид (CO2)

Иако вишокот СО2 сè уште не е одличен заоколината многу повеќе се претпочита од јаглерод моноксид кој може да биде смртоносен. Лошо одржуваните системи за греење со гас, на пример, може да произведат вишок јаглерод моноксид во вашиот дом. Акумулацијата на ова е отровна и може да убие.

Историја на каталитички конвертори

Француски пронаоѓач по име Јуџин Худри бил хемиски инженер во индустријата за рафинирање нафта во текот на 40-тите и 50-тите години. Во 1952 година, Хаудри го создаде првиот патент за уред за каталитички конвертор.

Исто така види: Која големина се завртките за регистарски таблички?

Првично тој беше дизајниран да ги исчисти примарните хемикалии кои беа емитирани во атмосферата како резултат на согорување на гориво. Овие рани уреди работеа одлично во пумпи, но не беа толку ефикасни кога се користат директно на индустриска опрема.

Меѓутоа, каталитичките конвертори дојдоа до автомобилите дури од почетокот до средината на 1970-тите. Во 1970 година, Соединетите Држави го усвоија „Законот за чист воздух“ кој вети дека ќе ги намали емисиите на возилата за 75% до 1975 година.

Една голема промена направена за да се постигне оваа еколошка цел беше преминот од оловен на безоловен бензин и втората дел беше воведувањето на катализаторите. Оловото во оловниот бензин ја попречуваше ефикасноста на катализаторите. Така, во комбинација со безоловен бензински катализатор брзо направи огромна разлика.

Раните автомобилски катализатори работеа на јаглерод моноксид. Бешеподоцна дека д-р Карл Кит го измислил тринасочниот каталитички конвертор кој ја додаде способноста да се справи и со азотни оксиди и јаглеводороди.

Каде се наоѓа каталитичкиот конвертор?

Сега на големиот прашање: ако треба да го лоцирате вашиот катализатор каде ќе го најдете? Катализаторот е дел од издувниот систем на вашиот автомобил, така што обично се наоѓа во близина на задниот дел на вашето возило. Очигледно има некои варијации во зависност од типот на возилото.

Конверторот ќе се наоѓа покрај вашата издувна цевка и генерално ќе биде со поголем дијаметар од самата цевка. Значи, ако тргнете назад од крајот на издувната цевка, треба лесно да го лоцирате уредот. Ако се вратите поназад по линијата на издувните гасови, најверојатно ќе го најдете пригушувачот.

Како што споменавме некои возила се различни, но по правило треба да го најдете катализаторот блиску до излезот од вашата издувна цевка. Веројатно ќе треба да погледнете и под вашето возило бидејќи тука обично тече издувната цевка.

Што е со мирисот на расипани јајца?

Како што споменавме порано, понекогаш има мирис на расипани јајца или сулфур поврзан со каталитички конвертори. Ова не е нормален аспект на конверторот, туку е показател за потенцијално оштетен или неисправен систем.

Сулфурните елементи што се наоѓаат во бензинот треба да се запрат со катализаторконвертор, но ако има проблеми со уредот, овие мириси може да се испуштаат. Може да го мирисате ова од внатрешноста на автомобилот или во екстремни случаи кога поминувате покрај автомобил што има проблем.

Зошто се крадат каталитичките конвертори?

Можеби сте слушнале за тркалата кои се украдени од автомобилите и бензин се шифон особено во поново време, но дали знаевте дека има проблем со кражба на катализатор? Можеби изгледа чудно што дел од системот на моторот може, а всушност често се краде.

Како што беше споменато претходно, металите во катализаторите се меѓу поретките, што значи дека се поскапи. Можеби се сеќавате на репликата од песната „Santa Baby“ каде што се бара дело на рудник за платина како подарок. Ова навистина би бил вреден подарок бидејќи многу години платината била поскапа од златото.

Така една причина поради која луѓето би можеле да украдат катализатор може да биде да ја извлечат платината и другите метали од уредот. Овие потоа може да се продадат за пристојна сума на пари.

Како дел, катализаторот е исто така скап за замена, што е уште една причина поради која најчесто се краде. Честопати, крадецот ќе го продаде делот на некој друг, што значи дека оние што купуваат половен катализатор можеби ќе сакаат да бидат претпазливи од кого купуваат.

Општо земено, не отстранувате функционален катализатор од возилото од која било причина такаполовните или доаѓаат од отпадно возило или можеби се украдени. Сепак, искушението за договор ја одржува побарувачката за понекогаш помалку од легитимните катализатори.

Заклучок

Каталитичкиот конвертор често се наоѓа блиску до крајот на вашиот издувен систем најблиску до излезот на вашиот вистинската издувна цевка. Обично ќе се наоѓа на долната страна на возилото и ќе биде забележливо дека има поголем дијаметар од вашиот издув.

Може да е некаде помеѓу пригушувачот и излезот на издувните гасови. Ако нема ништо друго освен празнина, тогаш имате проблем затоа што кражбата на катализаторот е вистински проблем денес и е веќе многу години.

Ова е скап дел што го прави мета за кражба. Потребни се вистински нерви за крадец да ги украде овие единици бидејќи тие често мора да се отсечат од долната страна на вашето возило. Тие сè уште го прават тоа, затоа погрижете се да преземете мерки на претпазливост доколку вашето возило може да биде паркирано во напуштена област.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи, чистејќи, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Исто така види: Кои се различните типови на приклучоци за приколки & засилувач; Што ми треба?

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.