Како да го поправите светлото на клучот Ford F150 Без проблем со забрзувањето

Christopher Dean 31-07-2023
Christopher Dean

Предупредувачките светла во вашиот камион се секогаш загрижувачки, особено кога се големи, забележливи и поврзани со намалување на забрзувањето. Ова секако важи за симболот на светлото на клучот прикажан на камионите Ford F150.

Што значи ова светло и како можете да се справите со проблемот? Во оваа објава ќе разгледаме подетално што значи оваа грешка и што треба да направите за да ја поправите.

Исто така види: Поправете го дефектот на системот за стартување Ford F150

Што значи светлото на клучот на Ford F150?

Жолтата сијалица на клучот што што се појавува на екранот на Ford F150 е показател за потенцијални проблеми во моторот или погонската група на возилото. Овој погон е она што му помага на возилото да се движи и ја контролира дистрибуцијата на силата на сите четири тркала на F150.

Кога вградениот компјутер на камионот ќе лоцира дефект во кој било од системите поврзан со погонскиот воз, тогаш тој ќе го прикаже овој клуч како предупредување. Во зависност од согледаниот проблем, камионот може дури и да влезе во состојба со помала моќност за да се ограничи понатамошното оштетување.

Заедно со клучот ќе ви биде дадена и порака со која ќе ве повикува да го однесете камионот кај механичар. Ова е за да може експерт да дијагностицира кој и да е проблемот и потенцијално да го поправи пред проблемот да се влоши.

Се предлага сопствениците на Ford F150 да не го игнорираат ова предупредување. Тоа е затоа што продолжувањето на возењето со ова запалено светло може да предизвика влошување на оригиналниот проблем и може дасоздавате и нови проблеми.

Како да ги поправите проблемите со предупредувачкото светло на погонската единица

Кога ќе се вклучи симболот на клучот, важно е да преземете брза акција за да се справите со ситуацијата. Се разбира, можно е предупредувањето да е дадено погрешно поради некоја грешка, но не е паметно да се претпостави дека тоа е така.

Исто така види: Ford F150 Catalytic Converter Scrap Цена

Компонентите на погонската група се многу и различни, при што скоро сите се многу суштински за непречено функционирање на возилото. Возењето со проблеми во врска со некои делови може да биде дури и многу опасно и да предизвика ненадејно запирање или брзо забавување во лошо време.

Кога станува збор за отстранување на проблемот со предупредувачкото светло, навистина зависи од тоа што точно не е во ред. Очигледно имате можност сами да го дијагностицирате проблемот, но освен ако немате одредено ниво на механичко знаење, ова може да биде скапа грешка.

Затоа е мудро да го однесете вашиот автомобил кај најблискиот механичар и доколку има потреба да се повлече и да се влече автомобилот наместо да се обидуваш да возиш понатаму. Ако добро се грижиме за нашиот камион кога ни дава предупредување дека можеби се расипува, може да ни заштеди пари на долг рок.

Можете ли да возите на дефект на погонската единица?

Општо земено ако тој клуч се појавил на вашиот дисплеј, постои можност да имате сериозен проблем кој се развива во вашиот погон. Ова може да биде во моторот, менувачот или други делови од системот.

Можеби и виеможе да патува на кратко растојание со осветлена светлина, но мудро е ако сте далеку од механичар, да најдете безбедно место за да се повлечете и да контактирате со помош на патот. Механичарите ја имаат вистинската опрема за брзо читање на пораките за грешка и на крајот брзо да дојде до коренот на проблемот.

Ако сте среќни, проблемот може да биде помал и не беше огромен проблем во тоа време. Сепак, веројатно требаше да се внимава за да се осигураме дека работите нема да се влошат.

Што ако мислам дека е само грешка со предупредувачките светла?

Ќе бидам искрен, системите за предупредување исто така можат да бидат склони кон кршење и понекогаш ќе добиваме предупредувања кога навистина нема ништо лошо. Проблемот е што не можеме само да го претпоставиме ова, па ако сакаме да одиме со оваа насока на размислување, подобро да имаме начин да го потврдиме тоа.

Клучот ќе се појави кога ќе открие дека има проблеми со погонската група . Ова може да биде проблем со сензорот, а не со самите делови, така што постојат начини сами да го тестирате ова ако имате техничко знаење и опрема.

Повремено, пораките за грешка може да се направат резервна копија во системот и треба да се исчистени или ресетирани. Ова може да го реши проблемот со клучот и може да продолжите да возите со камиони уверени дека во моментов нема поголем проблем.

Ако можете сами да дијагностицирате проблем, може да испадне дека е лесен поправка како што се остатоците во горивото инјектор или сличнослично.

Ресетирање на шифрите за грешки

Шифрите за грешка доаѓаат од контролниот модул на менувачот (TCM) и контролниот модул на погонската група (PCM). Токму тие треба да ги ресетираме за да утврдиме дали проблемот е легитимен. Сепак, треба да се забележи дека ова не е нешто што треба да се обиде додека сте заглавени на страната на патот. Ако сте дома и камионот ви дава предупредувања, можете да го направите ова пред да одлучите да побарате помош од механичар.

За овој процес ќе ви треба алатка за скенирање OBD II:

  • Приклучете ја алатката за скенирање OBD II во назначената порта што се наоѓа под контролната табла. Дозволете скенерот целосно да се наполни и да се поврзе со вашето возило (камионот треба да работи)
  • Одете во менито Ford и проверете дали ја изберете вашата релевантна земја (одредени земји имаат варијации на истите модели)
  • Откако ќе ја изберете вашата земја кликнете ОК и потоа кликнете на лентата „Автоматско пребарување“, можеби ќе треба да го внесете моделот на камионот ако вашиот скенер ја нема оваа опција
  • Следниот чекор е да изберете „Избор на систем“ и изберете PCM. Потоа можете да изберете „Прочитај го кодот за грешка“
  • Изберете да ги вратите кодовите за дијагностички проблеми со континуирана меморија (CMDTCS) и ќе ви даде список со шифрите за грешки што се снимени
  • Сега имате список на шифри за грешка што може да ве упатат на проблемот во погонската единица
  • Сега можете да изберете да ги избришете „DTC“ и со тоа ќе се ослободите одпораки за грешка
  • Исклучете го моторот и потоа повторно вклучете го за да му овозможите повторно да се калибрира. Ако клучот се врати, тогаш можеби не е проблем со кодот за грешка

Откако ги видевте шифрите за грешка, сега може да имате идеја каде е грешката за да можете да го решите проблемот. Ако го имате потребното техничко знаење за да се справите со овие проблеми, можете слободно да го сторите тоа.

Ако ја решите ситуацијата, можеби ќе треба повторно да го ресетирате системот за конечно да го избришете предупредувањето за светлото на клучот. Сепак, запомнете дека опремата за скенирање што ја користите е веројатно многу помалку висока технологија од онаа што ја користи професионален механичар.

Понекогаш да го однесете автомобилот кај професионалец е единствената опција, особено кога станува збор за важни делови од вашиот камион поврзан со моторот и погонската група.

Заклучок

Светлото за предупредување на погонската група во Ford F150 доаѓа во форма на жолт клуч и често е големо и забележливо. Причината за ова е што проблемите што се откриваат може да бидат голем проблем за вашиот камион.

Моторот или погонската група на вашиот камион може да се на работ на голем и скап дефект. Силно ве повикувам да не ја игнорирате оваа порака за грешка бидејќи може да доведе до дополнителни проблеми со камионот.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат исто толку корисниможно.

Доколку податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.