Како да инсталирате контролер за сопирачки за влечење: Водич за чекор по чекор

Christopher Dean 24-07-2023
Christopher Dean

Содржина

Контролорот за сопирање на приколката ви овозможува поголема контрола кога влечете возило. Потпирањето на педалата на сопирачката на вашиот автомобил може да предизвика лизгање на приколките бидејќи вашето возило за влечење ќе забави со различна брзина.

Со користење на контролер на сопирачките на приколката, можете побрзо да го запрете возилото со намалување на растојанието за сопирање. Тие се неопходна алатка кога влечете големи или мали возила и ќе ви дадат мир на умот бидејќи ќе спречат несреќи предизвикани од сопирање.

Што е контролер за сопирачки за приколка?

Контролорот на сопирачките ги регулира електричните сопирачки на приколката и му овозможува на возачот да ги следи и контролира сопирачките на приколката од кабината.

Тие обично имаат различни контроли, вклучувајќи интерфејс што му дозволува на возачот да ја контролира сопирачката излез и овозможува рачно активирање.

Дали ми треба контролер на сопирачките за приколка?

Ако вашето возило за влечење тежи помеѓу 751 кг до 2000 кг, ќе ви треба сопирање на двете тркала на една оска. Сè што е над ова до 4500 кг и потребно е сопирање на сите тркала на вашата приколка.

Секоја приколка дизајнирана да ги прими овие тежини ќе има вградени електрични сопирачки на приколката, но без контролер на сопирачката на приколката во вашата кабина, вие. Нема да има контрола над сопирачките, загрозувајќи ве и другите возачи околу вас.

Некои приколки доаѓаат со вградени „сопирачки за пренапони, хидрауличен систем за сопирање што користи приколкатагенерално, пакетот за влечење ќе вклучува само платформа за кука, менувач и ладење на моторот, како и ремен за жици за влечење и цврста рамка за монтирање на вашата кука. Опремата ќе ви овозможи да поврзете контролер на сопирачките без да морате да го споите во жиците на вашето возило.

Распрашајте се кај вашиот продавач, бидејќи некои застапници вклучуваат контролери на сопирачките во нивните пакети за влечење.

Колку долго траат сопирачките на приколката?

Во просек, сопирачките траат помеѓу 6-24 месеци, оваа бројка зависи од тежината на товарот и милјите што ги поминавте. Мудро е да ги проверувате паузите на секои 6 месеци за да се уверите дека тие работат оптимално.

Завршни мисли

Електричниот контролер на сопирачките е неопходна компонента ако влечете тежина поголема од 751 кг, обезбедувајќи безбеден и непречен пренос помеѓу педалата на сопирачката и сопирачките на вашиот превоз.

Без една, немате клучна контрола врз возилото што го влечете, што е и опасно и нелегално.

Нашите упатства чекор-по-чекор ја прават инсталацијата едноставна, но ако не сте запознаени со електричната енергија на вашето возило или не сакате да ризикувате да предизвикате непредвидена штета на вашето возило, професионалецот може да ги инсталира релативно евтино и брзо .

Поврзување или упатување на оваа страница

Потрошивме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да бидат корисни заВие колку што е можно.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

моментум за вклучување.

Не бараат приклучување до сопирачките на вашето возило, така што тие се единствената околност кога нема да ви треба контролер на сопирачките на приколката.

Како работи контролорот на сопирачката на приколката?

Секој контролер на електрична сопирачка работи со два различни принципи: временско доцнење и пропорционално. И двете од нив применуваат соодветна контрола врз сопирањето, иако пропорционалниот оперативен систем обезбедува понепречено запирање и поголема контрола.

Временско одложување

Кога возачот ќе ја притисне педалата на сопирачката, контролорот на сопирачката за доцнење ќе примени „добивка“, постепена сила на сопирање на сопирачките на приколката. Добивката на контролорот на сопирачката со временско задоцнување може да се контролира на интерфејсот за да се грижи за приколки со различни големини.

Пропорционален

Овој контролер на сопирачките на приколката користи акцелерометар за откривање брзината се менува. Кога возачот ја користи педалата за сопирачките, контролорот на сопирачката ја детектира промената на моментумот и применува пропорционална сила на сопирање на приколката.

Овој систем овозможува попрецизна контрола врз различни сценарија за возење, како што е возење нагоре рид.

Како да инсталирате контролер за сопирачки за приколка

Поставувањето на контролорот за сопирачки за влечење е едноставна задача и може да се направи евтино без да мора да платите механичар.

Постојат два вида електрични контролери на сопирачките, оние со функција plug-and-play и сожици за спојување. Ќе ги опфатиме и двете денес, прво ќе ја разгледаме инсталацијата на контролорот за сопирачки приклучен и репродуцирај.

Постојат пет основни чекори за инсталирање на сопирачката на приколката и поврзување со вашето возило, што сега ќе ги објасниме детално.

За оваа задача ќе ви требаат следниве алатки:

 • Конектор
 • Завртки
 • Шрафцигер

Чекор 1: Исклучете ја негативната батерија

Секогаш кога работите на електричните системи на вашето возило, важно е прво да ја исклучите батеријата за да избегнете оштетување на возилото или повреда на себе.

За оваа фаза, едноставно треба да го одвртите негативниот кабел за батеријата и да го ставите надвор од патот.

Чекор 2: Одлучете каде да го инсталирате контролерот

Локацијата каде што го инсталирате контролорот за сопирачките на приколката зависи од вашето возило.

Можете да го монтирате контролерот на сопирачката под работната маса или над цртичката, иако кај теренците или големите камиони најдоброто место е долу и до страна на управувачкиот столб.

Обезбедете контролорот на електричната сопирачка да е на безбедно растојание од кој било RF предавател или CB радио што го имате во вашето возило за да избегнете контролорот да ја наруши неговата електроника.

Чекор 3: Дупчете дупки за монтирање

Откако ќе одлучите каде ќе оди контролорот за електрична сопирачка, ќе треба да го монтирате. Користете ги дупките за монтирање на држачот за монтирање како водич за тоа каде ќе бидетедупчење.

Кога дупчите дупки за вашата монтажа, бидете особено внимателни да не ја оштетите електрониката зад панелот доколку е можно, отстранете ја плочата за лесен пристап и за да избегнете каква било штета.

Вметнете ја завртки во дупките за монтирање, затегнувајќи ги со клуч. Вашиот електричен контролер на сопирачките може да доаѓа со завртки за самопреслушување.

Погрижете се да не ги затегнете завртките премногу за да избегнете соголување на дупките што сте ги дупчиле.

Чекор 4: Прицврстете го контролорот на електричната сопирачка на своето место

Откако ќе ги дупчите дупките и ќе ги поставите завртките за самопреслушување, прикачете го уредот користејќи ги завртките користејќи ги вклучените завртки. Ако сте ја извадиле таблата во овој момент, можете повторно да ја прикачите.

Чекор 5: Приклучете го контролорот на сопирачката

Сега е време да го приклучите вашиот електричен контролер на сопирачките во електричната енергија на вашето возило. Поврзете ги жиците со приклучоците со завртки на вашиот уред.

Едниот крај ќе се поврзе со фабричката лента на возилото под контролната табла, а другиот се поврзува со контролерот на сопирачките.

Локацијата на жици ќе се разликува во зависност од марката и моделот на вашиот автомобил. Секој вид на жици е означен со буквата Б, а потоа со број, погледнете ја листата подолу и упатството за вашиот сопственик за да видите каде се наоѓаат жиците во вашето возило.

 • BH1 - Под цртичката, лево од управувачкиот столб, во близина на педалата на сопирачката за итни случаи
 • BH2 -Под цртичка, покрај централната конзола
 • BH3 - Под цртичката, во разводна кутија лево од управувачкиот столб
 • BH4 - Зад џебот за складирање, над пепелникот
 • BH5 - Под цртичката, зад централната табла за пристап на совозачката страна
 • BH6 - Под цртичката, во близина на педалата на сопирачката
 • BH7 - Зад џебот за складирање во центарот на цртичката
 • BH8 - Под цртичка, десно од педалот на сопирачката за итни случаи

Инсталација на контролорот за сопирање со спојување

Вашето возило можеби нема фабрички конектор вие може да се користи за поврзување на контролорот на сопирачките. Ако е така, ќе треба да го споите со излезните жици на сопирачката. За среќа, оваа инсталација на контролорот за електрична сопирачка не е покомплицирана од употребата на фабрички конектор.

Чекор 1: Исклучете ја батеријата

Како и претходно, важно е да го исклучите напојувањето пред да извршите каква било работа на системот за ожичување на вашето возило.

Ова е и за да спречите каква било штета за себе и оштетување на електричната енергија. Исклучете го негативниот кабел од акумулаторот на возилото и поставете го настрана.

Чекор 2: Лоцирајте ги жиците на сопирачката

Ако нема вградено во фабричкиот конектор, вашето возило сè уште ќе има тапи жици на контролорот за сопирачките. Овој пакет жици ќе го најдете некаде под цртичката.

Внимателно ракувајте со снопот додека ги одвојувате жиците и го отстранувате лепилотодржејќи ги заедно.

Чекор 3: Идентификувајте ги жиците

Контролорите на сопирачките се поврзуваат со прекинувачот за светлата на сопирачките, па затоа е од суштинско значење да се разбере ожичувањето на контролорот на сопирачките. Ова ќе го напојува вашиот контролер на сопирачките кога ќе ја притиснете педалата на сопирачката и е витален чекор во процесот.

Ќе има вкупно четири жици, секоја со различни бои на жиците што ја означуваат нивната намена, тие се како што следува :

 • Сина жица - Излез на сопирачката
 • Црвена жица - 12+ волти
 • Бела жица - Заземјување
 • Бела жица со сина лента - Стоп светилки

Чекор 4: Спојте ги соодветните жици

Ќе ви треба спој за оваа фаза за да ги поврзете жиците и ќе треба да ги соблечете доколку е потребно . Поврзете ги жиците на следниов начин:

1 - Поврзете ја сината жица на возилото со соодветната сина жица на контролорот на сопирачката

2 - Поврзете ја црвената жица од 12+ волти на црната жица на контролорот на сопирачката.

3 - Поврзете ја белата жица за заземјување со белата жица за контрола на сопирачките.

4 - Поврзете ја белата и сина пругаста жица до црвената жица за контрола на сопирачките.

Чекор 5: Монтирајте го контролорот на сопирачката

Кога жиците се безбедно поврзани со помош на спојување, можете приклучете ги во единицата на контролорот на сопирачките на возилото.

Одлучете каде да го монтирате контролорот на сопирачките, користејќи го држачот за монтирање како упатство за тоа каде ќе треба да пробиете во вашата цртичка. Проверете дали се позициониратевашиот електричен контролер на сопирачките некаде е лесно видлив и достапен, но не на патот на цртичката на вашето возило.

Можете да ја отстраните таблата во овој момент за да избегнете оштетување на електричната енергија додека вежбате.

Повеќето контролери на сопирачките доаѓаат со завртки за самопреслушување за прицврстување на држачот откако ќе ги издупчите дупките, а потоа користете завртки за да го прикачите контролерот на сопирачката на држачот.

Исто така види: Како да поврзете заштитни синџири со приколка

Чекор 6: Поврзете го жица за напојување на батеријата

Откако ќе го поврзете и монтирате контролорот на сопирачката, последниот чекор е да го напојувате со струја. Тоа ќе го направите со фабричкото напојување инсталирано во вашето возило кое ќе го најдете под хаубата покрај кутијата со осигурувачи. Прикачете го овој кабел на помошниот влез за напојување во кутијата со осигурувачи на вашето возило.

Откако ова ќе заврши, можете да го прикачите негативното поврзување со батеријата на вашето возило.

Како да тестирате електрична сопирачка Контролор

За да ја тестирате врската со приколката ќе ви треба мултиметар.

Приколката обично има две сопирачки, по една за секоја оска. Како што дискутиравме претходно, секоја тежина на приколката помеѓу 751-2000 кг ќе бара сопирачки на оската, за сè што е поголемо од оваа до 4500 кг потребно е сопирање на двете оски.

Ќе треба да ја знаете големината на вашата сопирачки на приколката и колку има вашата приколка при тестирање на врската.

За тестирање ќе ви треба основно знаење за 7-пински приклучок за приколка и целосно наполнета батерија од 12 волтиврската.

Поврзете ја сината жица со мултиметарот додека е поставена на поставката за амперметар, што ја мери струјата, помеѓу конекторот на приколката и контролата на сопирачката.

Во зависност од дијаметарот на сопирачките на вашата приколка, треба да ги добиете следните отчитувања:

Дијаметар на сопирачката 10-12″

 • 2 сопирачки - 7,5-8,2 ампери
 • 4 сопирачки - 15,0-16,3 ампери
 • 6 сопирачки - 22,6-24,5 ампери

дијаметар на сопирачката 7″

 • 2 сопирачки - 6,3-6,8 ампери
 • 4 сопирачки - 12,6-13,7 ампери
 • 6 сопирачки - 19,0-20,6 ампери

Ако вашата приколка не успее ова тест, можеби ќе треба да проверите дали има кородирани жици или лабави врски. Имајте предвид дека ако не знаете што точно правите овде, треба да го однесете кај професионалец бидејќи ова може да биде многу опасна работа.

Понатаму, законските редовни професионални проверки на приколки се задолжителни и неисправни поврзувањето на приколката може да сигнализира дека е време вашето возило да бара таква.

Исто така види: Како да влечете автомобил со камион: Водич за чекор по чекор

Дали треба да добијам пропорционален или временски доцнежен контролер за електрична сопирачка?

Генерално, пропорционалниот контролер на сопирачките е поефективен систем за сопирање бидејќи директно ги реплицира сопирачките на вашето возило без потреба од редовна калибрација во зависност од оптоварувањето на влечењето.

Ова значи без разлика дали трескате на педалата на сопирачката или вршите постепен притисок, сопирачките на вашето влечно возило ќе реплицирајте ја истата добивка, правејќи го возењето полеснопроцес.

Тие се поскапи и бараат поинтезивна инсталација, но побрзите времиња на реакција ставаат помал стрес на вашето возило за влечење, а исто така се побезбедни.

Системот за сопирање со доцнење треба да се калибрира на товар по товар од страна на возачот. Тие се помудар избор за обичните возачи на RV бидејќи инсталацијата е полесна и тие се поевтини во целиот табла од пропорционалните контролери на сопирачките.

Тоа, рече, временското доцнење може да предизвика повеќе абење и кинење на сопирачките ако ви треба за брзо притискање на педалата на сопирачката.

Типот на контролорот за електрична сопирачка што ви треба зависи од неколку фактори, како што се колку често влечете, тежината што ја влечете и вашето возило за влечење. Во секој случај, двата вида ќе ја обезбедат потребната количина на контрола потребна за безбедно возење.

ЧПП

Колку чини да се има контролер на сопирачките инсталиран?

Цената на контролорот за сопирање на приколката варира од помеѓу 60 и 85 долари за основно временско доцнење или пропорционален систем соодветно, со цената што се зголемува меѓу 240 и 340 долари за безжична или приколка - монтиран систем, и двата се пропорционални контролери на сопирачките.

Ако одлучите професионално да го поставите контролерот на сопирачките, може да очекувате да платите помеѓу 225-485 долари за делови и работна сила со просечна цена од 300 долари.

Дали ми треба електричен контролер на сопирачките ако купам пакет за влечење?

Да,

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.