Како да поврзете заштитни синџири со приколка

Christopher Dean 13-10-2023
Christopher Dean

Секоја приколка има сигурносни синџири на механизмот за закачување. Овие синџири се разликуваат по должина и големина, во зависност од големината на приколката. Кога прикачувате приколка на вашата кука, сигурносните синџири може да изгледаат како дополнителна непотребна работа, и затоа може да бидете во искушение да бидете малку самозадоволни.

Ако целосно ја разбирате функционалноста на овие синџири и како да ги закачите нив соодветно, можеби сте повеќе склони да го направите тоа на вистински начин. Затоа, ајде да разговараме за тоа како треба да се закачат сигурносните синџири на вашата приколка пред да тргнете на патот!

Зошто се неопходни безбедносните синџири?

Замислете да возите по автопат и да дојде до несреќа, вие почувствувајте ја приколката како се одврзува со возилото и наеднаш станува неконтролирано и удира во сообраќајот што доаѓа. Сега сте одговорни за покривање на штетите предизвикани од вашата приколка. Иако ова може да изгледа малку пресилен, можно е кога влечете приколка без сигурносни синџири.

Заштитните синџири за приколки се дизајнирани првенствено да им помогнат на возачите да одржат ниво на контрола над приколката и покрај дефектот на опремата. Со сигурносни синџири, можете безбедно да ја влечете приколката до безбедно место за застанување по несреќен инцидент на откачување на приколката од кука.

Накратко, сигурносните синџири на приколката се секундарна врска помеѓу приколката и влечењето возило кога работите одат настрана.

Како да поврзете безбедност на приколкатаСинџири

Прв пат кога ќе ги наместите вашите заштитни синџири, процесот може да биде малку претрупан. За почеток, можеби ќе треба да сфатите како функционираат сите делови заедно, а ова станува малку посложено со некои приклучоци за приколката, како што е спојката за распределба на тежината.

Учење како безбедно да ги закачите безбедносните синџири на држачите на ланецот е многу важно. Еве неколку основни совети и трикови за користење на различните поставки за сигурносни синџири кои се наоѓаат на повеќето приколки компатибилни со стандардните спојки за приколки.

Па, како треба да се закачат безбедносните синџири на приколката? Ајде да дознаеме!

Завртки низ синџир

Прво и основно, кога закачувате синџир помеѓу возило за влечење и приколка, треба да се погрижите да биде лоциран во полн погон недвижен имот. Дополнително, ланецот треба да се заштити од каква било штета што може да настане откако јазикот на приколката ќе се одвои од возилото за влечење. Една од најдобрите позиции за сигурносните синџири на приколката е на страната на рамката на приколката.

Оваа положба спречува да се превиткуваат синџирите додека се во транзит или кога приколката е во мирување. Но, како можете да закачите сигурносни синџири на страните на рамката на приколката? За некои кампери им е полесно бидејќи имаат отвори за завртување за да ги зацврстат сигурносните синџири со завртки.

Користејќи завртка, навртки и пружински подлошки, можете цврсто да го закачите безбедносниот синџир на приколката и да го вклучите до држачот на синџирот вклученвлечното возило. Приколките компатибилни со механизмите за закачување низ синџирот со завртки се прилично стандардни и имаат тенденција да имаат синџири со соодветна големина закачени на нив од производителот.

Завртки за безбедносен синџир

Завртки за завртки се вообичаен начин за цврсто прицврстување на сигурносните синџири на рамката на приколката и држачите на возилото за влечење. Јазичињата за завртките обично се заваруваат на рамката наместо да се заварува самиот синџир. Оттогаш, лесно ги навртувате завртките на јазичињата заварени на рамката, прицврстувајќи го ланецот на своето место.

Можете да добиете приколка со јазичиња за завртки директно од производителот или можете сами да ја завршите оваа работа ако можеш. Главната придобивка од јазичињата на завртките на синџирот е тоа што тие не го компромитираат ланецот, а висококвалитетниот челик може да се навикне за да се осигура дека тие се поставени.

Откако ќе се заварат јазичињата на завртките, можете лесно да користите завртки , навртки и пружински подлошки за фиксирање на ланецот на место. Користењето пружински подлошки помага да се минимизира шокот што може да предизвика олабавување на завртките кога се на пат. Сепак, периодичното проверување на овие завртки во текот на патувањето е одлично правило.

Користете двојни јазичиња

Некои сопственици на приколки избрале двојни јазичиња за да обезбедат сигурносни синџири на нивните приколки и држачи за возила за влечење како алтернатива на обичните јазичиња за завртки. Двојните јазичиња обично се заваруваат паралелно едни со други, а ланецот поминува меѓу нив. Да обезбедисо ланецот, ја поминувате завртката низ дупките на јазичињата и помеѓу алките на ланецот.

Двојните јазичиња овозможуваат лесно прилагодување на рамката. Така, кога користите различни опции за возила за влечење, можете лесно да се приспособите секогаш кога е потребно. Во исто време, имате дополнителна безбедност бидејќи притисокот нема да се потпира само на една картичка. Овој механизам за закачување е вообичаен кај тешките приколки, но не би било штетно да го користите самостојно, без разлика на големината и тежината.

Земете синџир со соодветна должина

Должината на вашиот синџир е критична компонента за безбедно влечење на приколка. Ако безбедносниот синџир е предолг, нема да биде важно кога работите одат настрана. Приколката може да се придвижи напред и да ја оштети задната врата или задниот дел на вашето возило, предизвикувајќи значителна материјална штета.

Во исто време, ако е прекратка нема да ви овозможи лесно маневрирање. Трикот е да се најде слатката точка помеѓу прекраток синџир и предолг синџир. Со јазичињата за завртки, можете лесно да приспособите подолг ланец за да ги задоволи вашите потреби за влечење без да се загрози безбедноста. Можете исто така да набавите додатоци што го скратуваат или додаваат должина на синџирот секогаш кога е потребно.

Што да избегнувате кога поврзувате безбедносни синџири

Исто толку колку што има важни направете за безбедно местење на поставувањето на вашиот безбедносен синџир, има и некои работи што не треба да ги правите, вклучително и непромислено местење што може да резултира соповреда или материјална штета. Дури и мал детал може да предизвика деструктивна верижна реакција, па што треба да избегнувате при местење безбедносни синџири?

Исто така види: Што значи предупредувањето за намалена моќност на моторот?

Заварување синџир на јазикот на приколката

Постојат многу сопственици на приколки таму задоволни со заварување на ланецот на јазикот на нивната приколка. За некои изгледа вообичаена практика, но не е препорачливо да го заварите вашиот синџир на јазикот на приколката. Значи, ако повеќето луѓе го прават тоа, што е толку лошо во тоа?

Размислете за ова, металот за синџири е внимателно изработен за да биде цврст, а неговата сила на кршење е нарушена штом повторно се загрее и лади. Ефикасно, штом ќе се завари алка од ланецот, таа станува најслабата алка. Како што одминува времето, заварите може да почнат да кородираат, што ќе го загрози интегритетот на вашиот безбедносен ланец во уште поголема мера.

Дури и ако 'рѓата не дојде до заварот, со продолжена употреба, сигурносните синџири на приколката може да започнат пукање. Како што минува времето, синџирите нема да ја служат својата првична намена.

Користење синџири со слаб квалитет

Дали знаевте дека секој безбедносен синџир е дизајниран за одредена цел? Не сите безбедносни синџири за приколки се изградени за која било апликација, но овие безбедносни карактеристики се оценуваат и според тежинскиот капацитет. Безбедносниот синџир треба да се усогласи со тежинскиот капацитет на приколката. Затоа, приколката од 5.000 фунти треба да има и синџир со јачина на кинење од 5.000 фунти.

Оценката за јачина на кршење треба да бидесмета индивидуално наместо како колективно. Секој безбедносен синџир треба да биде оценет според неговата сила на кинење за да се спречи откажувањето на ланецот кога е најважно. Користењето висококвалитетни синџири со дополнителен отсечен ремен обезбедува дополнителна заштита за поголемите приколки со оценки за тешка тежина.

Подигнувањето над бруто оценката тежина при изборот на безбедносни синџири за тешки приколки, исто така, обезбедува доволна заштита што можеби ќе ви треба. Сепак, секогаш запомнете дека кога поголема приколка ќе се одврзе, тоа ќе има позначајно влијание од помала приколка, и мора да се подготвите за тоа.

Поставување на безбедносните синџири на приколката под

Повлекувањето на приколка со сигурносни синџири под јазикот на приколката претставува одредено ниво на ризик. Повеќето механизми за прицврстување на приколката нема да спречат влечење на јазикот на приколката по земја кога ќе се одврзе.

Главната идеја зад безбедносните синџири на приколката е да се осигура дека возилото одржува врска со приколката. Затоа, ако безбедносниот ланец се повлече директно под јазикот, неговата сила ќе се наруши. Имајќи го тоа на ум, најбезбедниот начин за закачување сигурносни синџири е каде било, освен веднаш под јазикот.

Користете ги произведените точки за закачување или на страните или на врвот на јазикот на приколката. Како што споменавме погоре, има многу механизми за закачување што можете да ги користитеза фиксирање на ланецот на рамката на приколката, вклучувајќи завртки, двојни јазичиња и други безбедни поставки дизајнирани за вашата специфична приколка.

Замена на ланецот

Друга вообичаена грешка е замена на синџирот на приколката за други импровизирани решенија. На пример, ако вашата приколка користи сигурносни синџири, воздржете се од замена на ланецот со отцепени ленти бидејќи тоа би можело да ја загрози безбедноста на поставувањето за влечење.

Иако отцепената лента може да биде оценета за тежината на вашата приколка, таа може да се лизне и отстранете го дополнителниот слој на заштита што треба да го обезбеди. Дополнително, некои приколки не се опремени за таква опрема и бараат од вас да прикачите сигурносни синџири кои се оценети за тежината на приколката и типот на кука.

Алтернативно, замената на ланецот со различен тип на синџир може да предизвика некои безбедносни недоследности што може да доведат до несреќа со влечење. Затоа, наоѓањето на истите спецификации е од клучно значење кога се заменуваат оштетените или кородирани синџири.

ЧПП

Дали сè уште имате некои прашања во врска со безбедносните синџири за приколки и да ги прикачите на вашата влечење возило? Еве неколку често поставувани прашања кои би можеле да одговорат на некои од вашите прашања за тоа како безбедно да ја обезбедите вашата приколка.

Дали треба да ги прекрстам безбедносните синџири на приколка?

Вие можеби забележале дека експертите на видеата на YouTube имаат тенденција да закачуваат сигурносни синџири во позиција „вкрстен“. Тоае затоа што тоа е единствениот безбеден начин да ја одржите контролата со вашите два безбедносни синџири во време на криза. Затоа, најдобро би било ако ги прекрстивте безбедносните синџири помеѓу јазикот на приколката до држачите на ланецот на кука.

Како да го заштитам мојот безбедносен синџир да не се влече?

Некои механизми за сигурносни синџири нудат флексибилност кога станува збор за промена на големината на ланецот. На пример, некои имаат завртки кои ви овозможуваат брзо да го скратите ланецот за да не се влече. Ако вашите безбедносни синџири за приколки ја немаат таа карактеристика, размислете да ги трепкате така што ќе добиете додаток што ќе ги држи без да се загрози безбедноста.

Исто така види: Што прави Sway Bar?

Колку сигурносни синџири ви се потребни на приколка?

За правилно да ја наместите вашата приколка и возилото за влечење, потребни ви се два сигурносни синџири на јазикот на приколката, секој директно до држачите на ланецот. Безбедносниот синџир мора безбедно да се закачи на рамката на приколката и држачите на ланецот на кука за влечење прицврстени на возилото.

Можете ли да ги проширите безбедносните синџири?

Безбедносни синџири мора да има доволно лабаво за да овозможи вртење и маневрирање без ограничување на движењето. Ако вашиот безбедносен синџир е малку краток, можете да се одлучите за додавање должина користејќи брзи врски. Важна точка што треба да се запамети е дека безбедносниот синџир не треба да биде премногу долг. Затоа, додајте ја само големината што ви треба за безбедно влечење.

Завршни мисли

Безбедно прикачувањесигурносните синџири со доволно олабавување помагаат да се спречат страшни несреќи што резултираат со значителна материјална штета или повреда. Се разбира, безбедноста треба да биде приоритет кога влечете приколки од сите големини, но особено камперските RV и поголемите носачи на товар.

Од друга страна, исто така мора да се погрижите вашето возило да има соодветен капацитет за влечење пред да го максимизирате неговото ограничување на работното оптоварување. Towing Ratings нуди точни информации за капацитетот на влечење во врска со автомобилите кои датираат од раните 90-ти. Покрај тоа, можете двапати да проверите дали вашето возило ќе може да се справи со товарот што планирате да го превезете со помош на вашата приколка.

Извори:

//mechanicalelements.com/how-to- attach-safety-chains/

//www.etrailer.com/question-326523.html

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи , чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу правилно да се наведе или да се наведе како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.