Како да приклучите приклучок за приколка со 4 пински: Водич чекор по чекор

Christopher Dean 24-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Поврзувањето на приколката може да биде еден од најзастрашувачките аспекти на поставувањето на вашето влечење, особено ако го немате потребното искуство. Ако сакате да го претворите вашиот автомобил во совршено возило за влечење, не треба да имате професионалец да ги инсталира вашите жици; инсталирањето на 4-пински жици може да потрае неколку часа, но тоа е податлива задача со наградувачки резултати.

Во оваа статија ќе ве водиме низ процесот на инсталирање 4-пински жици на приклучокот за приколка. Нашиот водич ќе зборува за кодирање во боја, поврзување на 4-пински приклучок за приколка од страната на приколката и од страната на вашиот автомобил, опремување на вашето возило за правилно влечење и неколку бонус совети кои би можеле да ви бидат корисни.

Кодирање во боја за ожичување на приколка со 4 пина

Суштински аспект на ожичувањето на приколката е кодирањето во боја. Разбирањето на стандардната шифра на боја за приклучокот за жици со 4 пина е од витално значење пред да започнете со вашиот проект и да правите врски.

Исто така види: Колку чини замена на топчести зглобови?

Типот на кодот за боја што го имате за вашите приклучоци за жици генерално зависи од вашиот производител. Никој не ги прави на ист начин, но некои стандарди дозволуваат заедничка основа и лесна идентификација. Вообичаените бои на жици за приколки вклучуваат кафена, жолта, зелена, кафена, а понекогаш и црвена и црна жици.

Еве преглед на општиот систем за кодирање на бои за поврзување на приклучокот за приколка со 4 пина:

 • Зелените жици имаат функција да го напојуваат вашиот десен трепкач и функцијата на десното стоп светлоза поврзување на 4-пински приклучок за приколка подоцна во статијата, може да помогне.

Како да го замените приклучокот за приколка со 4 пински

Приклучокот за приколка треба да да бидат заштитени од сурови елементи. Ако приклучокот на приколката е кородиран, оштетен од триење или едноставно е скршен, тогаш треба да го замените ако приклучокот на приколката не може да се поправи.

 1. Носете заштитна опрема како заштита за очи и ракавици.
 2. Ако оштетувањето на приклучокот за приколка не е големо, можете да купите продолжеток на приклучокот за приколка. Започнете со отсекување на приклучокот за жици на приколката во областа на возилото. Во овој момент, треба да го додадете вашиот нов приклучок со соголување, спојување и лемење на стариот ремен за жици на вашиот нов приклучок и жици. Спречете го идното абење и кинење со лепење на врската со леплива лента и термички смалувајќи ја.
 3. Можете да купите и нов приклучок за да го замените оштетениот 4-пински приклучок за приколка. Проверете дали приклучокот е лесен за инсталирање; честопати, едноставно го отсекувате приклучокот што е скршен, ги поврзувате вашите веќе постоечки жици со новиот приклучок и го обезбедувате.

Како да ги жичате светлата за приколки

Ако осветлувањето на приколката е неисправно или скршено, тогаш најдобро е да го замените осветлувањето на приколката наместо проблеми со поправање на закрпи. Пред да се обидете да го поврзете осветлувањето на приколката, погледнете го овој дијаграм за поврзување на приколката.

 1. Носете заштитна опрема како што се заштита за очи и ракавици
 2. Тестирајте ја вашата 4 -закачете ги приклучоците за жици на приколката со користење на aтестер на кола. Откако ќе утврдите дека вашите жици имаат струја низ нив, треба да се префрлите на конекторот за рамка и приколка за да се обезбеди поврзување. Во процесот на подготовка, проверете дали жицата за заземјување е безбедно поврзана со рамката на приколката.
 3. Отстранете ги сите преостанати стари жици и заменете ги со нови жици со заглавување на новите жици додека ги отстранувате старите жици. Темелно исчистете ја рамката и плочата со помош на мелница; ви треба чиста површина.
 4. Поврзете го светлото со обновената плоча со поврзување на црната жица со вашите двојни жици. Поврзете ги страничните жици за светло со централните жици користејќи метални штипки. Прикачете ја жицата за која е потребна струја на спојката и користете ја металната јазиче за да ја стегнете надолу.
 5. Повторете го процесот од другата страна на рамката
 6. Уживајте во новото осветлување на приколката!

Врвни совети за поврзување 4-пински приклучок за приколка

 • Секогаш започнувајте го проектот за поврзување на приколката со правење основно отстранување проблеми и тестирање на вашите врски. Мора да знаете со што работите и што да очекувате! Проверете ги конекторите на задникот за да се уверите дека сè е во ред.
 • Ако конекторот за задник е неисправен, можете да го решите овој проблем со повторно поврзување на белата жица, која е секогаш белата жица. Ако белата жица е погрешно поставена, тоа ќе предизвика прекин на електричната енергија и ќе влијае на сите светла и преостанатите жици.
 • Акопосомневајте се дека жиците на вашата приколка се инсталирани погрешно, а потоа размислете да користите тестер за поврзување за да ги тестирате врските. Инвестирајте во тестер за поврзување со добар квалитет бидејќи поевтините алтернативи можеби нема да функционираат правилно.
 • Решавањето на проблеми со жици на приколката може да биде ситуација со обиди и грешки. Ако се сомневате дека ременот за жици на вашето возило е неисправен, можете да инвестирате во тестер на кола. Тестер на коло ви овозможува да извршите дијагностика на секоја игла на приклучокот на конекторот. За возврат, ќе можете да го одредите изворот на проблемите со поврзувањето на приколката. Алтернативно, поврзете ја вашата приколка со возило за влечење преку приклучокот за приколка за да одредите кој е проблемот со поврзувањето на приколката.
 • Морате да започнете силно ако сакате долгорочни резултати, особено кога се работи за спецификациите на жицата за вашата специфична приколка. Индустриските стандарди за жици за приколки за големината на мерачот на жиците се 16, но подебелите жици постојат и често се претпочитаат. Инсталирањето на приколката може да биде многу специфично за вашиот брод: приколките за комунални услуги може да имаат различни потреби за големина на мерачот од приколките за чамци, на пример.
 • Вашиот комплет за поврзување на приколката со 4 пина треба да има жици доволно долги за вашата приколка. Просечната должина на жица за приколка е 20 стапки, затоа не купувајте ништо под оваа должина бидејќи може да наидете на компликации.

Често поставувани прашања

Која е разликата помеѓу 4-пински жици на приколката и5-пински ожичување на приколката?

Има многу сличности помеѓу 4-пинските жици на приколката и 5-пинските жици на приколката; сепак, во 5-пински приколка, се додава сина жица за резервни светла и светла за рикверц.

Достапни се и 6-пински врски - тие имаат жица за поврзување на батеријата и една за сопирачки на приколката.

Која жица е важна за акумулаторот на возилото?

Жицата за заземјување или Т конекторот го поврзува возилото со негативната страна и генерално обезбедува напојување на системот. T конекторот е еден од најважните жици.

Каков тип на приколки користат 4-пински жици за приколки?

4-пински жици за приколки се популарни меѓу лесните приколки како што се приколки за чамци и приколки за комунални услуги.

Final Takeaway

Поврзувањето на приколката може да биде долг процес, меѓутоа, ако го поделите во фази, ќе биде многу полесно за вас. Дијаграмот за поврзување на приколката е корисна алатка за визуелизација на она што треба да го направите, затоа секогаш користете го. Треба да бидете подготвени да ја преземете секоја задача за поврзување на приколката објаснета во ова упатство доколку ги следите упатствата и советите.

Секогаш носете заштитни предмети кога ги преземате овие задачи. Не сакате да се повредите додека се обидувате да ја поправите вашата приколка за брод или приколката за комунални услуги!

Ресурси

//www.etrailer.com/Wiring/Hopkins/HM48190 .html

//axleaddict.com/auto-repair/Tips-for-Installing-4-Wire-Trailer-Wiring

//www.truckspring.com/trailer-parts/trailer-wiring/wiring-information-diagram.aspx

//www.curtmfg.com/towing-electrical- жици

//www.etrailer.com/faq-wiring-4-way.aspx

//www.caranddriver.com/car-accessories/a38333142/trailer-4-pin- конектор/

Поврзување или упатување на оваа страница

Потрошивме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни .

Ако ги најдовте податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

на вашиот контролер на сопирачките. Прикачете ја зелената жица на појасот за жици на возилото на пределот на возилото, означувајќи „свртете десно“. За возврат, треба да ја поврзете зелената жица со десниот трепкач на приколката во областа на вашата приколка. Предложениот минимален мерач за зелена жица е 18.
 • Жолтите жици имаат улога да го напојуваат левиот трепкач и левото стоп светло. Треба да ја прикачите жицата со жолта боја на жици на возилото на страната за жици на возилото, означувајќи „свртете лево“. Ја поврзувате жолтата жица со левиот трепкач на приколката од страната на жици на приколката. Предложениот минимален мерач за жолта жица е 18.
 • Кафеавата жица се користи за напојување на светлата и задните светла. Прикачете ја кафеавата жица на појасот на возилото на местото на возилото каде што е вашето задно светло. Конечно, поврзете ја кафената жица со задното светло на приколката на страната на жици на приколката. Предложениот минимален мерач за кафена жица е 18.
 • Белите кабли имаат функција да ви овозможат да го заземјите вашето возило. Белите жици треба да ги прикачите на жици на возилото, каде што ќе најдете необложен метал. За возврат, треба да ја поврзете белата жица со заземјувањето на вашата приколка. Предложениот минимален мерач за бела жица е 16. Белата жица е исклучително важна бидејќи е жица за напојување. Белата боја ги снабдува стоп светлата, светлата за рикверц, трепкачите, задните светласветла, трепкачи и додајте помошно напојување.
 • Ако вашиот производител користел црвени и црни жици наместо зелена жица, кафеава жица и жолта жица, црвената жица е за вашите стоп светла и трепкачи, и црната жица е генерално за светла.
 • Чувајте го прирачникот за сопственикот на вашето возило за да бидете сигурни дека правите правилно поврзување. Алтернативно, можете да пристапите до системот за кола на вашето возило со тестер на кола што ќе ви овозможи да ги тестирате вашите жици за да ја одредите нивната функција.

  Зад задните светла на вашето возило, ќе го најдете системот за поврзување на вашето возило. Соодветните врски може да ги најдете со активирање на функциите на вашите појаси на вашата плочка.

  Како да приклучите 4-насочен приклучок

  Основите за успех се поставени надвор. Вашите жици се во ред, па можете да почнете да се подготвувате за жица на вашиот 4-пински приклучок за приколка. Ајде да навлеземе во водичот почнувајќи од страната за поврзување на приколката!

  Подготовка за странични поврзувања со жици на приколката

  Чекор 1: Поставете жици на приколката

  Секогаш е добра идеја да се биде максимално подготвен. Соберете ги сите алатки што ќе ви требаат, вклучувајќи ги и новите светла на вашата приколка. Отстранете ги старите светла на приколката пред да ги инсталирате жиците на приколката. Ако не треба да ги замените вашите жици, тогаш тоа е во ред, но можете да купите нови жици за приколка доколку се појави потреба. Комплетите за приколки можатисто така, бидат доста практични бидејќи вклучуваат светла за приколки во нивниот пакет.

  Чекор 2: Поврзување со жица за заземјување

  Една од најважните работи што треба да се запамети кога го поврзувате вашето бело заземјување жица е да се осигура дека областа е чиста. Затоа, не заборавајте да ја исчистите рамката на приколката пред да ја поврзете белата жица за заземјување со неа. Треба внимателно да ги отстраните остатоците од масло, бојата што се лупи или насобрано нечистотија и да ги третирате кородираните области кои влијаат на локацијата на земјата.

  Откако сè е во ред, зацврстете ја рамката на приколката и белата жица за заземјување со прицврстување на двете компоненти. Поврзувањето на жица за заземјување може да има огромно влијание врз остатокот од вашите жици, па затоа е најдобро да работите што е можно повнимателно. Погрижете се светлата на приколката да се поединечно заземјени од страната на рамката на приколката за да се минимизираат компликациите со жици за заземјување и да се загрози системот за поврзување со жици.

  Стандардно е приклучокот за приклучок на приколката да се протега приближно 2 до 3 метри покрај јазикот на приколката , така што тука ќе го направите вашето поврзување со земја. Поврзете го заземјувањето зад јазикот на приколката, доколку приколката се превиткува.

  Чекор 4: Направете ги врските

  Ако сте подготвени да започнете со поврзување на жиците , можете да ги следите овие упатства за да ги поврзете вашите жици:

  • Користете стегач за да ја отстраните изолацијата на вашата жица
  • Поврзете ги соодветните жици со помош на конектори за задник исигурен топлински пиштол
  • Поврзете ги жиците за заземјување

  Имајте предвид дека вашите светла ќе се поврзат со главните приклучоци користејќи 3 жици кои ќе бидат вашите кафени, жолти и зелени жици или црвени и црни жици, во зависност од вашиот производител. Вашата бела жица за заземјување треба да биде цврсто поврзана со рамката на приколката.

  Странични поврзувања со жици на возилото

  Поврзувањето на жиците на вашето возило треба да биде лесно сега кога успешно сте го подготвиле и вашата страна на приколката.

  Исто така види: Каде се наоѓа катализаторот

  Чекор 1: Поставување на вашето возило за инсталирање жици

  Претпоставувајќи дека веќе имате 4-пински приклучок за приколка, овој процес треба да биде брз и лесен . Сега можете да продолжите со приклучување на страната на приколката на конекторот во страната на возилото. Неопходно е правилно да го опремите возилото за влечење, но повеќе за тоа подоцна во водичот.

  Ако сè уште немате приклучок за приколка со 4 пина, тогаш можете да додадете еден во вашата приколка. Сепак, мора да разберете дека додавањето на приклучок за приколка со 4 пина не е еднаква ситуација. Размислете за годината на производство на вашето возило, моделот и производителот за да инсталирате приспособени жици.

  Чекор 2: Приклучоци за заземјување на страната на жици на возилото

  Поврзувањето на жицата за заземјување е веројатно едно од најчувствителните аспекти на ожичување на 4-пински приклучок за приколка. Сепак, тоа е јасна процедура! Сè што треба да направите е да ја поврзете белата жица за заземјување со вашатасоголена и подготвена рамка на возилото.

  Чекор 3: Поврзување на страната на возилото

  Честитки! Се упатувате кон последните чекори за успешно поврзување со 4-пински приклучок за приколка. На овој чекор, можете безбедно да го приклучите, споите или прицврстите жици во осветлувањето на вашето возило. Како што споменавме претходно, оваа врска зависи од моделот на вашето возило, затоа проверете го упатството за сопственикот на вашето возило.

  Во овој момент, можете да ги тестирате вашите врски за да видите дали навистина биле успешни. Можете да го направите ова со поврзување на областа на приколката и страната на возилото. Ако свети, тогаш сè треба да биде во ред! Но, ако откриете дека не свети, можете да ги прилагодите жиците и врските по потреба.

  Список на основни алатки и материјали за поврзување на приклучокот за приколка

  • Алатка или клешта за стегање
  • Секач
  • Стриптизер
  • Метални штипки
  • Диелектрична маст
  • 4-пински Комплет за поврзување со жици на приколка што содржи зелени, жолти, кафеави и бели жици (или црвени и црни жици)
  • Терен пиштол
  • Конектор за задник
  • Поштенски врски
  • Терминални жици
  • Енергетска дупчалка со мал додаток за дупчалка
  • Терминален приклучок
  • Жична цевка
  • Тестер на кола
  • Завртка од не'рѓосувачки челик
  • Миење

  Овој список на алатки ќе ви се најде при поврзување на приколката со 4 пина. Производителите обично ги додаваат сите алатки и врски потребни на стандардната приколкакомплети за ожичување; сепак, тоа не е случај со сите производители. Овие алатки се од суштинско значење, но некои од нив се заменливи.

  Друг клучен чекор што треба да го преземете при прикривање на жиците е да користите цевки за термичко собирање на конекторите за задникот. Можете да ги скриете жиците што се набиени во конекторот така што ќе ги стопите со топлинскиот пиштол. Пластичната цевка ги штити вашите жици од триење и може да спречи корозија. Секачите се совршени за соголување или сечење на вашите жици, додека клештата или алатката за стегање може да се користат наизменично за поврзување на врските.

  Плановите за патент ви овозможуваат да ги одржувате жиците организирани за да избегнете лабави жици да висат насекаде телото на приколката.

  Како да инсталирате приклучок за приколка со 4 пински

  Погледнете го дијаграмот за поврзување на приколката

  Сега страната на вашето возило и страната на приколката се подготвени за инсталирање на вашиот 4-пински приклучок за приколка, треба да можете да инсталирате 4-пински жици за приколка на вашиот брод како приколка за брод и приколка за помошна помош.

  Клучно чекорот се однесува на дијаграм за поврзување на приколката; ова ви овозможува да визуелизирате што е потребно од вас. Дијаграмот за поврзување на приколката исто така добро ги покажува боите и ви ги прикажува точките за поврзување. Обично се означува и дијаграмот за поврзување на приколката, што ви додава некои многу потребни упатства за вашето искуство со поврзувањето на приколката.

  Дијаграмот за поврзување на приколката со 4 пина може да најдете подолу.Овој дијаграм за поврзување на приколката има одлични визуелни слики и етикети кои ви покажуваат каде да го најдете приклучокот на приколката, светлата за означување на десната страна, светлата за маркери од левата страна, светлата за клиренс, задните светла за маркери и каде да се заземјите на рамката на приколката.

  Инсталација

  • Можете да ги завиткате жиците на приколката околу предната страна на приколката, но може да даде хаотичен изглед, а не заштитете ги вашите жици. Наместо тоа, треба да ги поминете жиците на приколката низ областа каде што се прицврстени кукачот за топката и рамката на приколката. Треба да има шуплив отвор што додава дополнителна сигурност за вашите жици. Можете исто така да поминете жици долж страната на вашата приколка.
  • Можете да ги напоите споените жици на стоп светлата и да ги завртите светлата од рамката на приколката. Но, ако претпочитате да ги одвоите жиците, мора да се погрижите приклучокот за конектор да не е премногу краток за да стигне до вашето возило. Ова ќе ви овозможи да пуштате една жица во исто време. Можете да го направите ова со поминување на зелените жици и жолтите жици низ посебни странични маркери, како што се гледа на дијаграмот за поврзување на приколката поврзан погоре.
  • Белата жица, како што беше споменато претходно, е многу важен елемент бидејќи е ваш жица за напојување и обезбедува помошна моќност. Прикачете ја вашата бела жица на приколката откако ќе ја исечете на 1 до 2 стапки, а потоа отстранете околу половина инч од нејзината изолација. Сега можете да продолжите да го користите топлинскиот пиштол за да ја стопите топлинатасмалување на цевката по стегање на врската. Сега, употребете завртка од не'рѓосувачки челик за да ја прикачите вашата бела жица на рамката на приколката откако ќе пробиете пилот дупка во рамката на приколката.
  • Во овој момент, исечете ја кафеавата жица блиску до светлосната жица на маркерот и извадете околу инч од изолацијата за да се изложат жиците. Завртете ја кафената жица и жицата за маркерот и продолжете со вметнување на жиците во конекторот за задник. Откако ќе го одредите растојанието помеѓу оваа врска и преостанатото светло за маркер, користете некои од преостанатите кафени жици за да ја задоволат оваа должина.
  • Сега, направете друга врска со користење на конектор за задник за да ја прикачите измерената кафена жица на поларната маркер светлосна жица. Приклучете ја врската со извртување на краевите заедно и вметнете ја оваа втора врска во поларната страна на конекторот за задник. За да ја запечатите врската со кафеавата жица и светлосната жица на маркерот, треба да ја стегнете и да користите термички смалување. Треба да го направите ова за задната и предната страна на вашата приколка.
  • Вашата последна пресвртница за процесот на инсталирање на приклучок за приколка со 4 пина е тука! Сега ги поврзувате жолтите жици на левото задно светло и ги поврзувате вашите зелени жици на десното задно светло. Вратете се на дијаграмот за поврзување на приколката за да се уверите дека вашите врски и жици на приколката се точни.
  • Сè треба да работи, а вие треба да имате сигурна врска! Ако наидете на проблеми, погледнете ги нашите совети

  Christopher Dean

  Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.