Како да се пресмета километражата на гас при влечење приколка

Christopher Dean 28-08-2023
Christopher Dean

Без разлика дали планирате да носите дополнителен товар за бизнис или задоволство, будењето со неповолните цени на горивото може да ги намали сите планови што сте ги направиле. За подобро да ве подготвиме, водичот подолу ќе ви каже што треба да знаете за километражата со гас кога влечете приколка.

Како приколките влијаат на стапката на километражата на гасот

Како што можеби претпоставувате, влечењето товар ќе предизвика пад на стапката на вашата километража на гас, без оглед на бројот на извозени милји. Милиите по галон што ги добивате во голема мера се сведуваат на тежината на приколката и товарот, но неколку други фактори можат да влијаат на тоа.

Колку е поголема тежината што ја носите, толку поголема сила е потребна за да ја влечете; колку повеќе сила е потребна, толку е поголема потрошувачката на гориво на вашиот мотор. Значи, кога станува збор за влечење, поголем мотор, повеќе од веројатно во форма на камион, е подобар за подобрување на вашите милји по галон.

Комбинирајте ја додадената тежина со влечењето што влечното возило неизбежно ќе го доживее и може да очекувате да видите дека вашата километража на гас добива значителен удар. Знаењето што можеби треба да платите за гориво може да биде многу поволно.

Како да се пресмета километражата на гас при влечење приколка

Возилото може да биде за лична или деловна употреба , така што познавањето на вашата потрошувачка на гориво може да биде корисно за пресметување на одбитните трошоци или едноставно изнаоѓање начини да заштедите пари. Ова е најлесниот начин на кој можете да ја пресметате километражата со гассамо три чекори.

Запознајте го вашето возило

Започнете со пресметување на потрошувачката на гориво на влечното возило без приколка; ова може да се направи или преку брзо пребарување на интернет или со читање на километражата на вашето возило.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Западна Вирџинија

Пополнете го резервоарот на вашето возило, снимајте го тековното отчитување на километражата, возете додека резервоарот не се наполни околу половина или четвртина, наполнете резервоарот повторно, а потоа вторпат снимајте го отчитувањето на километражата.

Определете ги поминатите милји со одземање на почетната отчитување на километражата од крајната. Поделете го резултатот со бројот на галони потребни за полнење на резервоарот по втор пат, и тоа ќе ви ја даде стандардната стапка на километражата на вашето возило.

Направете точна проценка на вашата приколка и товарот

Тежината на приколката може да се најде во придружниот прирачник, но ако го немате упатството од која било причина или ако ја изнајмувате приколката, можете лесно да ги најдете овие информации на интернет или со барање до дилер.

Проценете колку товар ќе биде натоварен во приколката или најдете блиска станица за вагање и измерете ја натоварената приколка таму; ако го направите ова може да барате надомест.

Пресметајте го падот на километражата

Секое оптоварување под 2500 фунти се смета за лесно. За да ја пресметате километражата на гас за мали товари, одземете 10 до 15 проценти од стандардната стапка на километражата.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Калифорнија

Ако имате средно оптоварување кое е помеѓу 2500 и 5000фунти, одземете 15 до 25 проценти од стандардната стапка на километражата.

На крајот, за тешки товари на приколки од 5000 или повеќе фунти, одземете 25 до 35 проценти од стандардната стапка на километражата.

Како можете да ја подобрите километражата со гас при влечење?

Постојат голем број опции што можете да ги искористите за да ги зголемите вашите километри по галон, но нивната ефикасност може да варира помеѓу возилата и според видот на товарот ти носиш. Обидете се со кое било од следниве за да ја подобрите километражата со гас со приколка:

Што можете да направите со возилото за влечење:

  • Забрзувајте нежно, раскинете рано и намалете ја брзината на автопат за 3 до 6 милји на час. Промената на начинот на возење треба да биде првиот чекор што ќе го преземете за да ги подобрите вашите центи по милја. Патувањето со големи брзини подолги временски периоди ќе ја зголеми количината на гориво што го користите, особено ако носите дополнителен товар.

    Изберете дизел мотор наместо безоловен . Дизел моторите имаат тенденција да чинат малку повеќе од бензинските, но можат да генерираат околу 12 до 15 проценти повеќе енергија од галон, што може да биде корисно во смисла на подобрување на вашите центи по милја.

  • Аеродинамиката придонесува околу 50% во потрошувачката на гориво, така што каде што е можно, избегнувајте возење во ветровити денови за да го намалите вишокот отпор.
  • Инсталирајте дефлектор за ветар на вашиот автомобил за да го одвратите протокот на воздух над приколката . Можете да уживате во подобрувањата напомеѓу 3-5 милји по галон по инсталирање на дефлектор на ветер. Дополнително, дефлекторите можат да ја намалат бучавата од ветерот кога патувате со брзина, што може да биде корисна карактеристика за долго патување.
  • Поставете нов__ филтер за воздух__ за да го подобрите протокот на воздух во моторот на влечното возило. Оштетениот или затнат филтер за воздух нема да може да спречи прашина, инсекти и штетни честички да стигнат до моторот, што значи дека нема да добиете оптимална мешавина на воздух и гориво за поддршка на перформансите.
  • Одржување стандардниот__ притисок на гумите__ на вашето возило е едноставен, но многу ефикасен. Друга опција е зголемување на притисокот во гумите за околу 5 до 10 psi за да се намали отпорот на тркалање и да се подобри одржувањето на брзината. Направете го ова претпазливо бидејќи прекумерниот притисок може да го намали контактот на гумите со патот.
  • Купете додаток за гориво од доверлив бренд. Секогаш претходно проверувајте со производителот на вашето возило за да се осигурате дека вашата гаранција нема да биде загрозена од употребата на адитиви.

Што можете да направите со приколката:

  • Намалете го целокупното оптоварување и обезбедете рамномерна дистрибуција. Ова може да изгледа многу очигледно, но луѓето многу ретко го прават тоа. Едноставните промени во товарот што го носите може да направат чуда во смисла на подобрување на ефикасноста со која се движи автомобилот и намалување на износот што го плаќате за бензин.

ЧПП

Кое возило добива најдобра километража со гас додекавлечење?

Намалувањето на трошоците за гас и подобрувањето на вашите милји по галон, исто така, може да започне со автомобилот што ќе го изберете. Почнувајќи од 2022 година, автомобилите со кои може да добиете најдобри милји по галон се Chevrolet Silverado, GMC Sierra и Ford Ranger.

Што влијае на километражата со гас?

Настрана од сувата тежина, вашите милји по галон може да бидат засегнати од прекумерните кратки патувања, патувањето во ладно време, брзото возење, тешкото сопирање или забрзувањето и лошото одржување. Лошото одржување може да вклучува неправилно усогласување или притисок на гумите, проблеми со инјекторот, па дури и проблеми со свеќичката.

Дали премиум гасот е подобар за влечење?

Примиум гасот може да помогне да се подобри перформансите на вашиот автомобил, но нема докази кои сугерираат дека тоа ќе ги намали трошоците за гориво или ќе ги зголеми вашите милји по галон при влечење. Ако е така, разликата едвај ќе биде забележлива.

Завршни мисли

Еве, неколку едноставни чекори за подобрување на стапката на километражата за влечење приколка. Вашиот паричник сигурно ќе ви се заблагодари што ги следевте овие совети!

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата да ви биде што е можно покорисна.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.