Каква боја треба да биде вашето моторно масло?

Christopher Dean 14-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Како пример кога станува збор за моторното масло, генерално ни е кажано врз основа на маслото што го користиме колку милји или месеци може да поминат пред нашата следна промена на маслото. Вистината е дека може да се појават фактори кои можат побрзо да го разградат нашето моторно масло, што може да ја забрза потребата за промена на маслото.

Ова е причината зошто треба да имаме подобра идеја за тоа како треба да изгледа нашето моторно масло, како можеме да го провериме и кога навистина треба да направиме промена на маслото. Во оваа статија ќе го направиме токму тоа и ќе објасниме подетално како изгледаат различните фази на моторното масло.

Зошто ни требаат промени на маслото?

Ќе започнеме со едноставно објаснување зошто важно е да се задржи квалитетно свежо масло во нашите автомобили. Наједноставниот одговор е дека ова моторно масло ги подмачкува подвижните делови на нашите мотори. Ова обезбедува мазни перформанси, минимално триење помеѓу деловите и помага да се спречи прегревање на моторот.

Кога маслото е свежо, многу добро ја врши својата работа, но како што поминува времето и колку повеќе се користи, почнува да собира нечистотија и остатоци од процесите на внатрешно согорување. Исто така, ќе се промени малку од топлината на моторот.

Во практична смисла, како што маслото старее, тоа е помалку ефикасно во својата работа и не го подмачкува моторот исто така како порано. По визуелна инспекција ќе видите дека маслото ја менува бојата како што се повеќе се користи. Ќе достигне точка и боја во која мора да се смени иливо спротивно, може да дозволи да дојде до оштетување на вашиот мотор.

Како да ја проверите бојата на вашето масло

Процесот за проверка на бојата на вашето масло е навистина прилично едноставен и треба да имате се што ви треба во автомобилот веќе освен ако не изгубите нешто на патот. Ова е едноставен тест кој исто така може да ви каже дали нивото на маслото ви е премногу ниско, како и дали обезбојува.

Паркирајте го автомобилот

Проверувањето на маслото е лесно, но сакате да се уверите од неколку работи прво пред да започнете. Ако сте возеле и штотуку сте паркирале, дајте му на моторот неколку минути да се олади. Ако моторот е жежок, маслото ќе биде исто така, така што нема да сакате да го отворате капачето на резервоарот за масло додека не се излади.

Со ладен мотор, проверете дали сте паркирани на рамна рамна површина и дека вашата рачна сопирачка е затегната. Ова е за основна безбедност бидејќи иако не влегувате под автомобилот, ќе работите пред него и ако се тркала напред, може сериозно да ве повреди.

Најдете го прачката за прачка

Отворете ја хаубата на вашиот автомобил и погрижете се да поставите држач што се користи за да го држи отворено ако се надевате дека ќе избегнете главоболка. Рачката треба да биде прилично очигледна бидејќи обично има жолта рачка или буквално ќе биде означена како „Моторно масло“.

Исто така види: Како да ги дијагностицирате проблемите со ожичувањето на приколката

Ако имате проблем да го лоцирате во вашиот автомобил, проверете прирачник за сопственикот за дијаграм на полето на моторот. Треба да ви каже точно кадеда погледнете и ако го нема, тогаш можеби ќе треба да земете нов. Бидејќи тие можат да се откачат, постои можност да се изгуби во одреден момент, особено кај постарите автомобили.

Откако ќе ја пронајдете прачката, земете ја и погрижете се да имате партал или хартиена крпа за да бидете сигурни дека е чисти од масло.

Вметнете ја прачката за прачка

Вметнете ја прачката во резервоарот за масло, можеби ќе треба да го проверите прирачникот за да го пронајдете ова и ќе треба да го одвртите капачето. Друг потсетник, ако моторот е жежок кога го вадите капачето, ризикувате да се врати под притисок топлото моторно масло.

Погрижете се прачката да оди докрај до дното на резервоарот за масло. ќе оди.

Вратете ја прачката за прачка

Сега ќе ја извлечете прачката назад и со помош на партал или хартиена крпа за да ги капете сите капки, сега можете да го погледнете маслото на врвот на прачката . Сè уште не го бришете. Бојата на маслото ќе ви каже во каква состојба е, а мерните ознаки по должината на прачката ќе ви кажат колку масло имате.

Користејќи ја вашата визуелна проверка, сега треба да знаете дали ви треба свежо масло и потенцијално ако немате малку масло. Многу ниско ниво на масло може да укаже и на истекување, затоа внимавајте на ова во случај на неповрзан проблем.

Што значат боите на моторното масло?

Во овој дел ќе објасниме некои од боите на моторното масло може да ги видите ако ја проверите прачката. Ова се надевам дека ќе помогнезнаете дали треба да извршите промена на маслото или ако има проблем надвор од квалитетот на маслото што треба да се реши.

Треба да се забележи дека маслото од дизел моторот старее поинаку така што за целите на оваа статија зборуваме за мотори на гас, а не за дизел.

Килибарна

Ова е вашата стандардна боја, сосема новото моторно масло секогаш ќе стартува со килибар и ќе се менува од таму како што старее и повеќе се користи. Идеално, колку подолго маслото остане во слична боја како кога беше ново, толку подобро. Значи, суштинските нијанси на килибар значат дека вашето моторно масло е сè уште добро и сè уште не ви треба промена.

Темно кафеава/црна

Како што маслото старее, не само што станува потемно во боја, но станува и погуста. Ако имате темно кафеава или црна боја која изгледа подебела од новото моторно масло, тогаш најверојатно ќе ви треба да го смените маслото порано отколку подоцна.

Темната боја не е секогаш лоша, сепак, бидејќи ако маслото е сè уште тенко, но само што е потемно, веројатно има уште малку живот во маслото. Затемнувањето е предизвикано од нечистотијата од моторот и таа постепено се акумулира. Маслото исто така ќе стане погусто поради топлината и нечистотијата.

Крем/млечно

Никогаш не сакате да ја видите оваа боја кога станува збор за моторното масло бидејќи тоа е многу лоша работа. Пенестото и млечно масло најверојатно е загадено со течноста за ладење на моторот, што веројатно значи дека вашата заптивка на главата е издувана.

Акоќе почнете да добивате бел чад од проблемите со издувните гасови и прегревањето на моторот, можеби ќе сакате да го проверите вашето масло во случај да покажува знаци на млечна боја. Ако е така, ќе ви требаат поправки веднаш бидејќи ако продолжите да возите може да го уништите вашиот мотор.

Вреди да се напомене дека контаминацијата на водата исто така може да го предизвика овој проблем, но тоа е поретко. Ако има малку вода во системот, можеби нема да биде толку страшно, но секогаш прво проверувајте ја можноста за заптивка на главата.

Рѓа

Може да забележите боја на 'рѓа во моторното масло особено во постари автомобили. Првото нешто на што треба да бидете сигурни е дека самата прачка не е причина за бојата на 'рѓата. Ова може лесно да се случи, но ако неговиот метал е сè уште некородиран, може да имате проблем.

Течноста за автоматскиот менувач понекогаш може да истече во системот за масло и тоа може да предизвика боја на 'рѓа. Ако е така, ќе сакате брзо да го проверите овој проблем. Како по правило, ништо друго освен масло не треба да има во системот за масло.

Колку често треба да менувате масло? 3000 милји користење. Работите се променија со напредокот и иако минимумот во некои случаи останува 3000 милји, има многу поголема слобода отколку порано.

Во просек 3000 – 5000 милји е опсегот во кој повеќето модерни основни моторни маслатреба да се сменат. Маслата со продолжен живот можат да траат многу подолго, некои дури и до 15000 милји. Сè зависи од моторното масло што можете да го користите во вашиот автомобил.

Ако вашето возило користи стандардно моторно масло, ќе треба почесто да се менува. Сепак, возилата што можат да користат синтетички масла можат да добијат подолг животен век на нивното масло, но тоа е поскапо. Идеално, ако вашиот автомобил може да земе синтетичка мешавина, ќе добиете подолг животен век за поевтина цена.

Времето помеѓу менувањето на маслото зависи од вашиот автомобил, колку е стар и од маслото што го користите. Секогаш повикувајте се на прирачникот на вашиот сопственик за да дознаете кое масло треба да го користите.

Заклучок

Бојата на нашето моторно масло може да ни каже дали ни треба промена на маслото и може да не предупреди за потенцијални проблеми со моторот. Лесно е да се провери бојата на нашето моторно масло, а во исто време можеме да видиме и колку масло имаме во системот.

Поврзување или упатување на оваа страница

Трошиме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Исто така види: 6.0 Објаснети броеви на цилиндрите за потези

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете го алатка подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.