Кои се различните типови на приклучоци за приколки & засилувач; Што ми треба?

Christopher Dean 11-10-2023
Christopher Dean

Разновидноста на достапни конектори за приколка може да го отежне одлучувањето за вистинскиот за поврзување на вашата приколка. Иако сите тие нудат четири основни функции, додека преминуваме во поголем број на пинови, кои се движат до седум, тие нудат дополнителни функции.

Денес ќе го растуриме значењето на различните пинови и нивниот број за да можете да го изберете соодветниот за функциите на вашето влечено возило.

Видови на иглички

Ќе наидете на два различни вида иглички кога станува збор за приклучоци за приклучоци за вашето возило: рамни и кружни или RV сечило.

Рамни - Вообичаено, рамните иглички се користат за поосновно поврзување на приколката. Пиновите ќе бидат наредени во низа и вообичаено ќе се користат само за приклучоци со четири или пет игли кои се користат за влечење помали товари за кои се потребни помалку функции.

Исто така види: 5 начини за влечење автомобил

Кружни игли/RV Blade - Обликот на приклучокот и излезот за овие иглички се исти, но обликот на дупките и игличките ќе се сменат. Кружните приклучоци се тркалезни, додека игличките на сечилото RV се квадратни.

Двата приклучоци ги распоредуваат своите иглички во круг со шест иглички и имаат еден во центарот. Тие можат да се најдат во четири и пет пинови, иако обично, оваа форма на пинови е резервирана за поголеми товари кои бараат дополнителни функции.

Број на пинови

Секој приклучок има еден пин, кој се користи за заземјување, што значи дека секој тип на приклучок ќе извршува една функција помалкуод бројот на пинови што ги има приклучокот.

Четиринасочни конектори

Четири пински приклучоци, без оглед на обликот на пиновите, служат само три функции за осветлување. Кодирањето на бојата на жиците за четири-пински приклучок е како што следува -

 • Бела - земја
 • Кафена - Светла за работа
 • Жолта - Лев индикатор & засилувач; стоп светла
 • Зелена - Десен индикатор & засилувач; стоп светла

Овие приклучоци се достапни со тркалезни и рамни иглички, при што кружните иглички обезбедуваат поцврста врска.

Обично ова се иглички од 20 засилувачи иако има тешки 35 верзии на тркалезни пинови кои не се компатибилни со приклучоци од 20 засилувачи иако игличките се со иста големина, затоа погрижете се да купувате компатибилен приклучок.

Петнасочни конектори

Овие ги нудат истите три функции на осветлување како четиринасочните конектори со дополнителна функција за електрични сопирачки или светла за рикверц во зависност од приколката. Кодирањето на бојата е како што следува:

 • Бело-земјен
 • Кафеа = Светла за работа
 • Жолта - леви трепкачи & засилувач; стоп светла
 • Зелени - десни трепкачи & засилувач; стоп светла
 • Сини - електрични сопирачки/светла за рикверц

Приклучоците со пет пина доаѓаат со рамни иглички, иако е познато дека тие лесно се кородираат или имаат лабави врски.

Кружните иглички петнасочни врски обезбедуваат поцврста врска и се популарни кај возачите на RV кои влечат дополнително возило дека им треба сигнал за тренерлинија за или за приколки со пренапонски сопирачки.

Шестнасочни конектори

Овие приклучоци ги покриваат сите претходни функции на осветлување на петнасочниот со додавање на 12 -волтен приклучок, познат како жешко довод.

Исто така види: Дали можете да ставите патосници за автомобили во машина за перење?

Жешкото доводно ја полни батеријата во вашата приколка, така што не е неопходно ако влечете чамец или кочија на кои не му треба батерија, но е од помош ако со себе носите мала приколка за кампување.

Кодирањето во боја за шестнасочните конектори е -

 • Бело - земја
 • Кафена - светла
 • Жолта - лев трепкач & засилувач; стоп светла
 • Зелена - десен трепкач & засилувач; стоп светла
 • Си - електрични сопирачки
 • Црно - 12v Напојување/жежок кабел

Шестонасочни квадратни конектори

Овие заслужуваат посебно споменување бидејќи се особено ретки, а наоѓањето адаптер за нив може да биде многу незгодно. Тие вообичаено се користат за мали комбиња со кампери, обезбедувајќи ги сите исти функции како стандардните шестнасочни приклучоци со следново кодирање во боја -

 • Бела - земја
 • Кафена - светла
 • Жолта - сигнал за вртење и сопирање лево
 • Зелена = сигнал за десно вртење и сопирање
 • Сино-електрични сопирачки
 • Црна - моќност од 12v

Шифрите на бои може да варираат на квадратните врски во зависност од производителите на приколки, но ова е најчеста конфигурација.

Седумнасочни конектори

Овие се најмногу вообичаена форма на поврзување со приколка која се наоѓа во модернатакамиони, RV и SUV возила, кои ги обезбедуваат сите исти функции како и претходните конектори, со седмиот напојување со помошни или резервни светла.

Шифрата за поврзување со седум пински приклучоци е -

 • Бела - земја
 • Кафена - светла
 • Жолта - леви трепкачи & засилувач; стоп светла
 • Зелени - десни трепкачи & засилувач; стоп светла
 • Сини - електрични сопирачки
 • Црно - 12v Моќ
 • Портокалова/Црвена - резервни светла

Тие обично се наоѓаат со рамни иглички , особено кај модерните камиони кои се опремени со кука за приколка, и иако може да се најдат седумнасочни кружни иглички приклучоци, тие се невообичаени.

Свиени кабли

Намотани каблите ја обезбедуваат истата функција како четири, пет, шест и седум-пински приклучоци; само каблите се многу поцврсти. Директните кабли се склони да висат одврзани, понекогаш и да се влечат на патот помеѓу вашето возило и приколката.

Со овој вид на лабаво наместено поставување, можеби нема да помине долго пред да се истроши кабелот и да ја изгубите целата функционалност.

Завитканите кабли се сигурна, подолготрајна алтернатива што може да се купи и со рамни и со кружни иглички.

Каков тип на приклучок за приколка ми треба?

Бројот на пиновите е директно пропорционален на бројот на функции што ги обезбедува приклучокот, што е показател за тоа кој приклучок ви треба. Ако влечете помала моторна куќа зад вашето возило, ќе имате повеќе користиглички, што е повообичаено на сегашниот пазар.

Меѓутоа, ако едноставно влечете платформа која носи други предмети, како велосипеди или чамец, ќе ви треба само основниот четиринасочен приклучок.

Друго важно прашање е каде се наоѓа конекторот на вашето возило. Ако врската е под вашето возило, можеби ќе сакате да користите држач за монтирање за да избегнете свиткување на кабелот, што ќе ја истроши врската побрзо.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашиот истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.