Колку чини подесување автомобил?

Christopher Dean 03-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Во оваа статија ќе зборуваме повеќе за прилагодувањата, што се тие, како функционираат, зошто ни се потребни и можеби најважно за тоа колку може да чинат. Ако некогаш сте ја слушнале старата изрека „една унца превенција вреди една фунта лек“, веројатно ќе разберете зошто мелодијата е важна.

Што е мелодија?

Многу од нас посетуваат лекар барем еднаш годишно за годишен преглед само за да ни помогне да ги надминеме потенцијалните здравствени проблеми што може да се развијат. Ние сме многу посложени од возилата, но тие исто така бараат редовни контроли за да се увериме работи добро и ќе продолжи да го прави тоа.

Овие прегледи се познати како „подесување“ што е генерички начин да се опише извршувањето на задачите за одржување со цел возилото да работи добро. Постојат пресвртници во условите за километражата со кои производителите ќе ви предложат да проверите и потенцијално да ги замените одредени елементи.

Пронајдете го распоредот за одржување на вашето возило во прирачникот за вашиот сопственик за да видите дали можеби ќе треба мелодија наскоро. Или ако ништо не е потребно веднаш, бидете свесни за какви било знаци кои значат дека можеби ќе сакате да го резервирате возилото порано.

Знаци дека на вашиот автомобил му треба подесување

Исто како нашите тела може да има знаци во автомобилот кога работите не се баш во ред. Немаше да чекаме шест месеци за нашата годишна проверка кај докторот ако сега почнеме да се чувствуваме лошо. Доистата логика, ако автомобилот почне да е проблематичен, можеби ќе сакате да тргнете на подесување порано од планираното.

Во овој дел ќе разгледаме неколку предупредувачки знаци дека можеби е време да се намести автомобилот.

Проверете дали свети светлото на моторот

Ова е убав и лесен знак за забележување кога станува збор за потенцијален проблем со автомобилот. Ако светлото за проверка на моторот свети на вашата цртичка, тоа значи дека компјутерот на возилото добил порака дека нешто не е во ред што може да бара поправка.

Исто така види: Најдобрите електрични или хибридни автомобили со 7 седишта во 2023 година

Алатка за скенер OBD2 може да биде се користи за да се одреди точно каде може да биде овој проблем и можеби ќе треба да го одведете вашето возило кај механичар за да го поправи. Многу од проблемите што можат да предизвикаат проверено светло на моторот може лесно да се лоцираат и да се решат со рутинско основно прилагодување.

Намалена економичност на гориво

Добар показател дека нешто може да биде исклучено во вашиот мотор е намалена економичност на горивото. Ако полн резервоар со гас не ве однесе толку подалеку како што беше навикнато, тоа може да биде показател дека ефикасноста на моторот е намалена. Ова може да биде предизвикано од голем број проблеми кои го тераат моторот да работи понапорно од нормалното и да троши повеќе гориво.

Прашања со сопирачките

Кога го возите вашиот автомобил на редовна основа, генерално знаете колку добро вашите сопирачки загризуваат и колку притисок е потребен за да се запре возилото. Ако почнете да чувствувате дека вашите сопирачки не се зафатени со нивната вообичаена моќност, тогаш можететреба да го разгледате ова.

Можеби се виновни влошките на сопирачките и многу подесувања вклучуваат можност за замена на овие важни компоненти на вашиот систем за сопирање. Од сите работи што не треба да ги игнорирате, проблемите со сопирачките се високо на листата.

Проблеми со менувањето брзини

Проблемите со менувачот може да доведат до проблеми кога станува збор за менувањето брзини. Ова идеално ќе биде мазен процес, но контаминираните или ниските нивоа на течност за пренос може да предизвикаат грубо менување.

Ова е нешто што треба да се провери со мелодија бидејќи неисправувањето на овој проблем може да предизвика трајна штета на вашиот менувач . Оваа штета долгорочно може да чини многу повеќе од мелодија.

Невообичаени вибрации Звуци или мириси

Повторно се враќаме да го запознаеме вашиот автомобил и да препознаеме дали нешто необично се случува. Ова може да биде во форма на механички мирис, звуци или нови вибрации. Сè што е ново за вашиот автомобил по овие линии може да укаже дека нешто се истрошило и можеби ќе се скрши.

Ова се потенцијални знаци на рано предупредување дека можеби ќе треба да се поправи за да се дојде до дното на проблемот . Толку чудни мириси, алармантни нови звуци или вибрации може да бидат показател што не треба да го игнорирате.

Колку чини подесувањето?

Значи, одлучивте дека можеби е време да го добиете автомобилот се намести малку. Колку ќе ве чини тоа? Ова може многу да варира во зависност одвашиот модел на автомобил, механичарот кај кој одите и колку сеопфатна мелодија добивате.

Во просек, основната подесување може да се движи од 50 до 250 долари, а понапредното подесување е над 500 долари или повеќе. Дополнителни трошоци може да се појават и со барањата за поправка на проблеми кои се лоцирани, а кои можеби не се покриени со цената за дотерување.

Што се случува при местење?

Прелагодувањата може да варираат, затоа направете сигурно знаете пред да го предадете вашиот автомобил само што ќе проверат. Во овој дел ќе споменеме некои од поважните работи што може да се проверат. Можеби ќе сакате да се осигурате дека вашиот механичар ќе вклучи некои од нив во својата работа.

Промена на масло

Ова е многу стандарден дел од мелодијата и исто така учествува како одржување во редовни интервали надвор од посеопфатна проверка. Моторното масло е крвта на моторот што ги одржува деловите подмачкани и непречено вртење. Ако немаме доволно крв или крвта ни е загадена, ни е лошо, а истото е и со моторот на возилото. во зависност од моделот на автомобилот и претходната промена на маслото. Ова е нешто што можеме сами да го направиме со малку механичко знаење, основни алатки и 40 долари залихи. Професионалната промена може да чини од 75 долари па нагоре во зависност од возилото и типот на маслото.

Свеќички

Свеќичките се дел од светото тројствона моторот со внатрешно согорување. За да работи на моторот му треба гориво, кислород и искра. Оваа комбинација создава мали експлозии во цилиндрите на моторот кои го ротираат коленестото вратило и кои за возврат ги вртат погонските тркала на вашето возило.

Тогаш можеби нема да ве изненади да откриете дека Свеќичките создаваат искра која запали мешавина од гориво и кислород. Кога овие приклучоци се истрошат или валкаат, тогаш оваа искра не се појавува и цилиндерот нема да се запали.

Погрешно палење се случува ако цилиндерот не се запали правилно и ако сите свеќички веќе не работат, моторот нема да работи воопшто. Се предлага свеќичките да се менуваат на секои 30.000 – 100.000 милји. Ова може да чини од 100 до 200 долари за делови и работна сила.

Промена на филтри за воздух

Во вашиот автомобил има два филтри за воздух, еден што го филтрира воздухот во кабината на вашето возило и другиот што го филтрира воздухот во моторот. Очигледно, филтерот за воздух на моторот е најважен бидејќи ако се затнат може да го загрози протокот на воздух на моторот.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Мериленд

Филтерот за воздух во кабината е помалку витален бидејќи е повеќе проблем за удобност и секогаш можете да отворите прозорец. Сепак, и двата се евтини делови кои чинат најмногу 20 долари. Тие исто така лесно се заменуваат, така што технички можете да го направите тоа сами со неколку основни алатки.

Промена на филтерот за гориво

Ова е поважен филтер што треба да се сменина секои 20.000 – 30.000 милји за да се осигурате дека вашето гориво не е загадено со остатоци и загадувачи. Ова може да предизвика проблеми со перформансите на моторот, така што дефинитивно е важно да се прилагоди.

Тоа е покомплицирана замена од филтрите за воздух, но ако имате малку технички знаење и вистински алатки што можете да го направите сами за околу 25 долари.

Замена на вентилот за позитивна вентилација на картерот (PCV)

ПЦВ вентилот е важен за системот за согорување на автомобилот бидејќи помага да се ослободи вишокот на издувни гасови од работата на моторот. За да го направите ова, вентилот мора да го обезбеди правилниот притисок и за тоа мора да работи правилно.

На секои 30.000 милји или така можеби ќе треба да го менувате овој дел бидејќи може да се затнат и да престане да работи правилно. Тоа е прилично едноставна замена што можеби ќе можете сами да ја извршите и делот треба да биде помал од 20 долари.

Замена на сопирачките

И влошките и роторите на сопирачките треба рутински да се заменат за да бидете сигурни вашите сопирачки работат најдобро. Влошките обично траат 10.000 – 20.000 милји додека роторите траат 50.000 – 70.000 милји пред да биде потребна замена.

Ова е покомплексен дел од одржувањето, па затоа треба да бидете сигурни пред да се обидете сами да го поправите. Неправилно поставување на овие може да доведе до проблеми со вашите сопирачки и потенцијално да предизвика несреќа. Во зависност од вашиотза моделот на возилото може да плаќате помеѓу 400 и 600 долари, ако не и повеќе само за перничињата и роторите на сопирачките.

Премиња на течности

Неколку системи со течност треба да бидат подложени на испирање и полнење; тие вклучуваат течности за пренос, течност за ладење и серво волан. Преносот и течноста за ладење треба да се мијат на секои 30.000 милји додека серво воланот трае околу 50.000 – 100.000 милји пред да биде потребно испирање.

Цените може да варираат од 40 до 300 долари во зависност од тоа која течност ја исплакнувате и заменувате. Сите тие се важни за работата на возилото, така што ова одржување не може да се игнорира. Тие можат да станат валкани со текот на времето, што ја намалува нивната ефикасност.

Можам ли да направам мое подесување? тие ги имаат вистинските алатки и знаат што треба да направат. Меѓутоа, може да се појават проблеми кои се надвор од опсегот на основното одржување.

Нешто друго покомплицирано можеби ќе треба да се поправи или замени, затоа внимавајте на оваа можност. Професионален механичар може да забележи и можни проблеми што може да ги пропуштите при вашите сопствени обиди за прилагодување. Сигурно можете да заштедите многу пари ако го направите тоа сами, но може да пропуштите и други работи на кои треба да внимавате ако не знаете што барате.

Заклучок

Просечниот подесување може да чини неколку стотини долари во зависност од она што е покриено, не вклучувајќи го ниту еденпоправки кои можат да настанат и во процесот на извршување на одржувањето. Ако одите кај реномиран механичар, тој ќе провери со вас пред да изврши поправки надвор од опсегот на мелодијата.

Никогаш не треба да се плашите од цената на мелодијата бидејќи ако го направите ова може да заштедите стотици, ако не илјадници во подоцнежните поправки кои можеле да се избегнат со рано откривање на проблемот.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што е прикажано на страницата како што е можно покорисно за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.