Поправете го дефектот на системот за стартување Ford F150

Christopher Dean 05-08-2023
Christopher Dean

За сопственикот на автомобилот е малку повеќе фрустрирачки отколку да излезе до својот автомобил, свртете го клучот само за да откриете дека возилото нема да запали. Системот за стартување на Ford F150 се смета за цврст како и остатокот од камионот, но сепак одвреме-навреме има невообичаен проблем.

Во овој пост ќе го разгледаме системот за стартување на камионот Ford F150 и ќе ви помогне да ги дијагностицирате потенцијалните проблеми што предизвикуваат дефект при стартување.

Што може да предизвика дефект при стартување кај Ford F150?

Ford F150 постои од 1975 година и има докажана историја како цврст и сигурен камион. Тоа рече дека машинеријата е машинерија на крајот на денот и може да се појават проблеми. Кај повеќето проблеми, обично има неколку можни причини и системот за стартување не е исклучок.

Исто така види: Дали ви требаат шипки за нишање за мал кампер?

Главните причини за грешка при стартување се:

 • Слаба или мртва батерија
 • Проблеми со алтернаторот
 • Олабавени кабли
 • Проблеми со системот за гориво

Утврдување на проблемот што го предизвикува почетниот проблем често може да биде едноставно сè додека знаете какви индиции да барате. Честопати има и други симптоми кои ќе ве упатат во вистинската насока и ќе ви го олеснат знаењето како да го решите проблемот.

Други симптоми што може да го придружуваат моторот што не се пали вклучуваат

 • Силен шум на кликање или лелекање
 • Електриката се вклучува, но моторот нема да се запали
 • Моторот нема да започне дури и соjumpstart
 • Може да се откријат невообичаени испарувања
 • Знаци на истекување на масло

Тоа може да биде батеријата

Батериите на автомобилите се нешто што сите сопственици треба да го бидете свесни за тоа, ајде прво да дадеме мало објаснување за тоа како функционираат. Батеријата однадвор е правоаголна коцка која има два приклучоци на врвот, една позитивна и една негативна.

Внатре во батеријата има раствор од сулфурна киселина која генерално е околу 37 проценти. На долната страна на двата терминали има наизменични слоеви на олово и олово диоксид кои се познати како плочи. Киселината реагира со овие плочи што резултира со електрично полнење.

Кога батеријата е поврзана во вашиот автомобил исто како и со вашиот далечински управувач дома, секој терминал е поврзан во коло. Потоа ја напојува целата електроника во вашиот автомобил, вклучително и работи како свеќички и алтернатор.

Батеријата на автомобилот тогаш е од суштинско значење за работата на вашиот камион и ако не работи или работи лошо, тоа може да предизвика цела низа потенцијални проблеми. Ова може да биде особено така ако се потпирате на многу електрични уреди во вашето возило.

Слушањето на радио со вклучен грејач или наизменична струја може да додаде оптоварување на веќе изморената батерија и да резултира со проблеми како што се прекинување на радиото или забележливо штракање додека возите. Батеријата ги напојува искрите создадени од свеќичките кои восвртете го запали горивото во коморите за согорување.

Недостатокот на енергија од батеријата може да значи дека свеќичките не искри постојано и горивото седи во коморите наместо да гори. Целосно згаснат акумулатор ќе значи дека камионот едноставно нема воопшто да стартува.

Тестерите за батерии за автомобили се достапни за околу 12,99 долари онлајн и можеби вредат за парите. Може да ја тестирате батеријата пред да одредите дали навистина е проблемот. Ако тестерот сугерира дека батеријата е мртва или многу слаба, тогаш можете да преземете чекори.

Ако проблемот е во вашата батерија, ова е едноставно решение, иако ќе ве чини малку пари. Во моментов, батериите за камиони не се евтини и најверојатно ќе платите најмалку 200 долари за пристојна батерија. Штом ја имате новата батерија, сепак, промената е релативно лесна ако ги имате соодветните алатки.

 • Проверете дали камионот бил исклучен најмалку 15 минути за да избегнете преостанати полнење од батеријата
 • Отворете ја хаубата на камионот и визуелно лоцирајте ја батеријата, многу е очигледно бидејќи каблите ќе се движат до два терминали на самиот врв
 • Започнете со користење на штекер за запирање за да ги олабавите стегите што ја држат батеријата на место
 • Прво откачете го кабелот што води до негативниот приклучок со клешти за носот, ќе се види кој е со симболот –
 • Следниот чекор е да го исклучите позитивниот терминал кој ќе биде означен со a + симбол
 • Еднаш целоснооткачена извадете ја старата батерија и заменете ја со нова
 • Повторно поврзете ги позитивните и негативните кабли на соодветните клеми
 • Конечно повторно затегнете ги стегите што ја држат батеријата на место за да бидете сигурни дека не не се движите додека возите

Проблематичен алтернатор

Некои луѓе можеби не се свесни, но кога го возиме нашиот камион, всушност ја полниме и батеријата. Ако не беше така, батериите на автомобилот многу брзо ќе се испразнат бидејќи можат да складираат само толку многу полнење.

Исто така види: Кои се различните типови на приклучоци за приколки & засилувач; Што ми треба?

Агентераторот е уред во нашиот мотор што ја извршува оваа задача. Со помош на гумен ремен за вртење и систем за макара, алтернаторот ротира банка од магнети кои создаваат електрично полнење. Ова полнење се пренесува на батеријата која потоа ја користи за напојување на светла, радија, наизменична струја и сите други електрични елементи на камионот.

Ако ги оставиме светлата вклучени преку ноќ без работи моторот, а батеријата на автомобилот целосно се троши. Ова е начинот на кој толку многу луѓе се будат пред целосно мртов автомобил и имаат потреба од отскокнување за да тргнат во движење.

Ако алтернаторот е валкан, 'рѓосан или скршен, тогаш може или да не ја наполни батеријата или да има ограничена моќност. Ова може да предизвика неуспех во започнувањето или проблеми со процесот на започнување. Визуелната проверка на алтернаторот може да ви помогне да препознаете дека треба чистење или замена.

Агентераторот на Ford F150 ќе се најде на предната страна намотор и приближно наликува на тркало од сирење во форма. Ќе се види видлив појас кој го поврзува алтернаторот со моторот. Ако изгледа видливо 'рѓосано, тогаш можете да се обидете да го исчистите и да видите дали тоа помага.

Ако сè уште не функционира добро, можеби ќе треба да го замените овој дел. Ова е малку потешко од замена на батеријата, затоа решавајте го ова само ако имате одредено механичко знаење. Користењето видео на YouTube може да биде многу корисно за да се уверите дека знаете што да правите чекор по чекор.

Олабавување на жици

Стотици милји возење особено преку груб терен може да предизвикаат многу вибрации во моторот. Со текот на времето, ова може да доведе до олабавување на каблите и жиците. Ако алтернаторот е во ред и батеријата се полни, тоа би можело да е поврзано само со жици.

Можеби е дури и фрустрирачки да сфатите дека сè што треба да направите е да ја затегнете врската за камионот да почне без проблем. Сепак, неверојатно е вообичаено дека проблемот е лабава врска. Може да биде и зарѓан конектор кој со малку бришење со масло повторно ќе биде во ред.

Затоа секогаш проверувајте дали сè е правилно поврзано бидејќи ова е секако важно. Лабавиот кабел за батерија што не е целосно на терминалот или ќе биде спорадичен во пренесувањето струја или воопшто нема да испраќа струја.

Прашања со системот за гориво

Ако сте утврдиле дека сè е тесна, батеријата еодлично и алтернаторот си ја врши работата, тогаш ова значи само едно, проблеми со горивото. Сега сум сигурен дека не треба да го прашувам ова, но дали вашиот резервоар за гориво е празен? Ако е, тогаш што мислите дека може да го спречи стартувањето на камионот?

Оние сопственици на камиони со здрав разум да знаат дека горивото ги тера камионите да тргнат, можеби сè уште имаат проблеми со горивото што не се поврзани со недостаток на бензин . Протекувањето на горивото може да биде причина за неуспехот да се стартува или проблемот може да биде затнат филтри и пумпи за вбризгување.

Кога одредени елементи се блокирани, ова го запира горивото да стигне до согорувањето комори и последователно без гориво значи дека нема пожар и камионот нема да стартува. Значи, ако не е алтернаторот, батеријата или лабавите жици, може да биде потребна проверка на системот за гориво.

Заклучок

Ford F150 може да се спречи да стартува поради повеќе причини. Батеријата може да е мртва или неисправна или на алтернаторот може да му треба внимание. Едноставна лабава жица може да биде виновникот или проблем со системот за гориво може да предизвика проблеми со стартувањето.

Малку одржување дома можеби е сè што е потребно за да се реши проблемот, но ако тоа стане нешто што сте не се подготвени да се справат, секогаш однесете го кај експерт. Батеријата е лесен поправка, но на алтернаторите и на проблемите со системот за гориво можеби ќе им треба малку дополнително знаење.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи, чистејќи, спојувајќи , иформатирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како изворот. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.