Поврзување приклучок за приколка: Водич за чекор по чекор

Christopher Dean 22-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Дали сакате да поврзете приклучок за приколка? Не сте сигурни кои жици се прикачуваат на кој конектор на приклучокот за приколка? Сфаќаме! Може да биде збунувачки со сите различни бои и конектори на жиците.

Завршено со детален дијаграм за поврзување на приколката за секој тип на приклучок за приколка, овој водич ќе ви покаже како правилно да ги поврзете жиците на приклучокот за приколка, вклучувајќи различните типови на приклучоци за приколки и приклучоци за возилото.

Исто така види: Кои се различните типови на приколки за приколки?

Различни типови на приклучоци за приколки & засилувач; Дијаграми за поврзување

Приклучоците за приколки доаѓаат во различни форми и големини и се достапни од четири до седум пинови, но основната намена на секоја останува иста. Според законот, секое возило што влече приколка мора да биде поврзано со системот за поврзување на приколката за да се обезбеди напојување на задните светла на приколката, стоп светлата, трепкачите и сите други неопходни електрични системи.

Постојат неколку стандарди за жици на приколка, и секој има соодветен дијаграм за поврзување на приколката . Подолу ќе го најдете соодветниот дијаграм за поврзување на приколката за вашиот приклучок, кој треба да ви помогне да ги идентификувате сите проблеми со жици што може да ги имате со вашата приколка. Покрај тоа, овие стандарди се универзални и важат за сите приклучоци за приколки. 4-пински конектор, исто така познат како 4-насочен конектор, е наједноставната шема на приклучоци за приколки. Во најмала рака, на сите приколки им требаат 4функции, тоа се:__ стоп светла, задни светла и леви и десни трепкачи__.

Типот на приклучокот за приколка со 4 пинови има три иглички и еден штекер - овој штекер се смета за 4-ти пин. Општо земено, постојат два типа на 4-пински конектори достапни:__ рамни__ и округли . Обично ќе го најдете овој тип на конектор на мал кампер, приколка за комунални услуги или брод.

Следните жици се користат во 4-пински конектор:

 • На белата жица е жица за заземјување - поврзана со рамката на приколката.
 • кафеавата жица испорачува енергија на светилките за маркери , како што се задните светла, светлата и страничните маркери.
 • зелената жица испорачува енергија на задната десна светилка за вртење и индикација за стопирање.
 • Жолтата жица испорачува струја на задната лева ламба за индикација за вртење и стоп.

5-пински дијаграм за поврзување на конекторот

Дијаграмот за поврзување со 5-пински конектор е многу сличен со дијаграмот за поврзување со 4 пински, но додава врска ( сина жица ) за електричниот систем за сопирање. Ако вашата приколка има сопирачки (сопирачки за пренапони или хидраулични сопирачки), тогаш ѝ треба 5-пински конектор.

Имајте предвид дека не сите приколки имаат светла за рикверц, затоа размислете за вашата приколка додека го поврзувате 5-пинскиот приклучок.

Следните жици се користат во 5-пински конектор:

 • 1-4 жици (бела, кафеава, жолта и зелена).
 • 5-та е __сина жица која ги напојува __на електричните сопирачки или хидрауличниот рикверц се оневозможува.

6-пински конектор Ожичување Дијаграм

Често се користи 6-пински конектор со приколки со гуски грло, како и приколки со 5-то тркало, помошни и бродски приколки. Овој тип на приклучок за приколка воведува две нови функции, жица за помошна моќност +12 волти и жица за поврзување на сопирачките на приколката. На крајот, овој конектор овозможува користење со контролер на сопирачките.

Следниве жици се користат во 6-пински конектор:

 • 1-5 жици (бела, кафеава, жолта, Зелена, и сина).
 • 6-та е __црвена или црна жица __за полнење на батеријата и други додатоци.

7-пински дијаграм за поврзување на конекторот

Приклучокот за приколка со 7 пинови се наоѓа на повеќето рекреативни возила и се користи на поголеми гуски грла, чамци, 5-ти тркала и приколки за комунални услуги. Овие приклучоци доаѓаат во две варијации, 7-пински кружни и 7-пински RV ножеви - иако овие два изгледаат исто, поврзувањата и поставувањето на жици се различни.

Со 7-пински конектор за приколка, тоа е во ред да оставите игла или два неискористени и неповрзани (доколку вашата приколка има 5-пински или 6-пински приклучок).

Следните жици се користат во 7-пински конектор:

 • 1-6 жици (бела, кафена, жолта, зелена, сина, и црвена/црна).
 • 7-та е __виолетова жица __за резервни светла (ова понекогаш може да биде и другабоја).

Дијаграм за поврзување на приколката & засилувач; Апликација за конектор

Овој графикон за поврзување на приколката е типичен водич. Боите на жиците може да варираат во зависност од производителите. Ако не сте сигурни, користете тестер на кола за да ги проверите врските.

Оваа шема на бои е универзална за повеќето конектори за приколки:

 • Бела жица = жица за заземјување
 • Зелена жица = Десна задна светилка
 • Жолта жица = Задна лева ламба
 • Кафена жица = Светилки за маркери
 • Сина жица = Кочници на приколката
 • Црвена или црна жица = Полнење на батеријата на приколката
 • Виолетова жица (или друга боја) = Резервен напојувачки систем

Чекори за поврзување 7-пински приклучок за приколка

Сега кога ги разбирате различните функции за осветлување на приколката и помошните функции на секој конектор за приколка, време е да поврзете еден.

Пристапот за вас зависи од вашите потреби за електрична енергија и од каков приклучок за приколка имате. За почеток, секоја приколка има потреба од светла. На некои приколки може да им требаат и странични ознаки и светла, а на други можеби ќе им треба електрична енергија за нивните сопирачки - за активирање на електричните сопирачки или за оневозможување на хидраулични сопирачки при возење наназад.

За овој водич чекор-по-чекор, ќе поврземе 7-пински приклучок за приколка. Ова се најчесто користените конектори за приколка.

Чекор 1: Подгответе се за инсталација на жица

Започнете со тоа што ќе бидете сигурни дека имате се што ви треба за да го поврзете приклучокот за приколка:

 • 7-пински приклучок за приколка& засилувач; Кабел
 • Дијаграм за поврзување на приколката
 • Стриперки за жица
 • Шрафцигер со глава Phillips
 • Шрафцигер со рамна глава

Чекор 2: Отворете го приклучокот на приколката

Отвртете ја навртката од основата на вашиот нов приклучок за приколката и одвртете ја спојката (или одвртете ги завртките што го држат приклучокот заедно) за да го отворите приклучокот. Во меѓувреме, лизнете ја навртката врз кабелот за жици на приколката.

Ако кабелот за жици на приколката не е претходно соголен, можете да продолжите и нежно да ја исечете надворешната гумена заштитна обвивка со секачите за жица на околу 0,5 до 1 инч за да ги изложите обоените жици.

Чекор 3: Соголете ги обоените жици

Некои жици за жици на приколката ќе дојдат со претходно соголени жици во боја. Ако се, можете да го прескокнете овој чекор.

Поединечно одвојте ја секоја жица за да имате некаква потпора за работа. Користејќи ги вашите стриптизери за жица, соголете ја заштитната жица од секоја постоечка жица за половина инч.

Со сите обоени жици соголени, сакате да ги извртите краевите на секоја жица за да се осигурате дека заглавувањето на кабелот не се одвојува.

Исто така види: Колку се часовните стапки на механичарот?

Чекор 4: Вметнете го кабелот во приклучокот на приколката и олабавете ги завртките за главата на приклучокот

Откако ќе ги соблечете сите жици, земете го приклучокот на приколката и излизгајте ги жиците на приколката кабелот со изложените жици низ крајот на куќиштето на приклучокот. Ако го направите овој чекор пред да ја поврзете секоја жица, ќе ја олесните инсталацијата.

Откако ќе ги поставите жиците накрајот на куќиштето на приклучокот, земете го рамниот шрафцигер и олабавете ги сите завртки околу склопот на приклучокот за да оставите простор за обоените жици.

Чекор 5: Поврзете ги обоените жици на терминалите

Некои приклучоци за приколки ќе имаат систем во боја или број што покажува која жица влегува во кој терминал. За да се осигурате дека ќе избегнете проблеми со жици, погледнете го прирачникот за сервисирање на приколката и упатството за инсталација на приклучокот за да видите кој број одговара на која боја.

Следејќи го бројот или кодот за боја, ставете ја секоја обоена жица во соодветниот терминал и затегнете ја завртки. Можеби ќе ви биде полесно прво да ја поврзете централната жица. Запомнете дека оваа боја може да биде различна во зависност од вашиот 7-пински приклучок.

Совет: за да ги потврдите врските, можете да користите тестер на коло пред да ја стегнете секоја обоена жица во приклучоците.

Чекор 5: Склопете го приклучокот преку жици

Откако ќе се поврзат сите жици, време е повторно да го споите куќиштето на приклучокот на приколката.

Донесете го куќиштето на приклучокот вратете го кабелот во првобитната положба преку склопот на терминалот со обоените жици. Порамнете го отворот во капакот со жлебот во приклучокот за да се осигурате дека сите обоени жици во кабелот се поврзуваат со правилните терминали внатре.

Сега затворете го приклучокот. Некои куќишта на приклучокот за приколка само ќе кликнат заедно, додека други треба да се затегнат со завртки.

Зашрафете ја навртката заосновата на приклучокот за приколка и вашата инсталација е завршена!

Чекор 6: Тестирајте го приклучокот

Вашиот последен чекор е да го тестирате приклучокот за приколка. Ако вашето возило веќе има 7-насочен конектор, тогаш едноставно приклучете го приклучокот на крајот од приколката во конекторот на крајот на возилото.

Различни типови на поврзувања на возила

Вашиот Системот за поврзување на приколката или ќе го приклучи, прицврсти или ќе се спои во веќе постоечкото осветлување на вашето возило.

Стил на приклучување

Некои возила можеби не се опремени со стандардна приколка приклучок за жици и наместо тоа, производителот на возилото го „преживувал“ возилото со специјален приклучок дизајниран за инсталирање на жици.

Овде можете едноставно да го приклучите конекторот за приколка во локацијата за приклучување. Ова обично може да се најде во близина на задните светла под возилото или зад облогата во задниот товарен простор.

Ако сакате да се проширите на друг приклучок за приколка (5-пински, 6-пински или 7 -пински конектор за приколка), можете да поврзете T-приклучок во постојните жици на вашето возило и потоа да го поврзете со вашата приколка со адаптер за жици.

Стил на стегање

Другите жици се прицврстуваат на постојните жици на вашето возило без да предизвикаат повратни информации, трошење на струја или пречки од системот за ожичување на вашето возило.

Со овој стил, ги прицврстувате сензорите на жици на соодветните жици на возилото и потоа стартувате жешкото олово(ова ќе биде црвена или црна жица за полнење на батеријата на приколката) до батеријата на вашето возило.

Splice-In Style

Електричните конвертори се спојуваат во жиците на вашето возило систем и обезбеди стандарден приклучок за жици на приколката - ова го претвора системот за поврзување на вашето возило да биде компатибилен со системот за поврзување на приколката.

По потврдувањето на функциите на жицата, можете да ги поврзете жиците користејќи еден од 3-те методи:

 1. Лемење: Лемењето на жиците заедно со пиштол за лемење создава силна, посигурна врска.
 2. Конектори за стегање на задникот: Ако сте не може да ги залемете жиците заедно, можете едноставно да ги загреете конекторите на задникот со топлински пиштол за да создадете водонепропустливи заптивки.
 3. T-Tap: Еден од најлесните и најбрзите начини за поврзување жиците се со T-tap, исто така познат како брзо спојување. Ова принудува метално парче во две посебни жици за да го поврзе колото. Забележете дека иако е најлесниот, овој метод е најмалку сигурен.

Барате повеќе информации за приклучоците за приколки & засилувач; Жици?

Не го најдовте тоа што го барате? Погледнете ги нашите други написи за влечење и поврзување на приколката:

 • Замена на приклучок за приколка: чекор-по-чекор водич
 • напис (врска до други написи на веб-локацијата на клиентот)
 • Напис (врска до други написи на веб-локација на клиентот)
 • Напис (врска до други написи на веб-локација на клиентот)итн.

Затворање мисли

Иако изгледа како многу информации и работа, поврзувањето на приклучокот за приколка е поедноставно отколку што мислите!

Секогаш повикувајте се на дијаграмот за поврзување кога поврзувате жици и го поврзувате приклучокот за приколка. Тоа ќе ве спаси од фрустрација од поврзување на погрешни жици на погрешни конектори.

Во зависност од тоа која приколка ја поседувате и какви функции на осветлување би сакале да има, знајте дека постојат различни типови на приклучоци за приколки и со користење на овој водич, ќе можете брзо да идентификувате кој приклучок е совршено прилагоден за вашето специфично возило за влечење и приколка.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Потрошивме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете го алатка подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.