Причини за проблеми со блендата со активната решетка на Форд

Christopher Dean 04-10-2023
Christopher Dean

Во светот на автомобилскиот дизајн, сè е да го направиме најновиот модел подобар од претходниот што може да значи навидум незначителни подобрувања од година во година. Токму ова размислување води до создавање работи како што е Ford Active Grille Shutter.

Овој мал суптилен систем прави повеќе отколку што може да мислите и исто како и секоја компонента на автомобилот може да страда од проблеми. Во оваа објава ќе дознаеме повеќе за тоа како функционира овој систем и кои проблеми можат да влијаат врз него.

Што се Ford Active Grille Shutters?

Ford Active Grille Shutters се иновативен систем кој овозможува решетката за автоматско отворање и затворање. Намерата кога решетката е затворена е да се зголеми аеродинамиката на возилото и да се намали отпорот. Системот е исто така дизајниран така што сепак овозможува нормално воздушно ладење на моторот дури и кога ролетните се затворени.

Некои може да прашаат дали таквата карактеристика е навистина неопходна. Па, очигледно во однос на функцијата на возилото не, овој систем е многу несуштински. Сепак, ова не го прави бескорисен бидејќи има некои придобивки од системот на блендата.

Тој има мал ефект врз намалувањето на отпорот што може да заштеди мала количина гориво што никогаш не е лоша работа, нели? Исто така, може да ви помогне побрзо да го загреете моторот, особено во постудените денови. Со затворени ролетни, топлината на моторот останува во заливот подолго.Исто така, спречува ладење на моторот кога е паркиран во длабока студена зима.

Значи, тоа не е важна технологија, но е корисна и ако не работи, може да биде болка.

Како работи блендата со активната решетка?

Кога температурата на моторот ќе почне да расте, ролетните во предната решетка на возилото ќе се отворат за да овозможат воздухот да тече во и низ радијатор. Ова ќе помогне да се излади моторот како што е дел од нормалната работа.

Откако моторот ќе се олади, ролетните повторно се затвораат принудувајќи го воздухот да оди околу возилото и го намалува ефектот на влечење. Ова значи дека автомобилот мора да работи толку напорно за да се движи напред и да троши помалку гориво.

Ако блендата се заглави во затворена положба, тоа би спречило воздухот да дојде до радијаторот и може да доведе до проблеми со прегревање на моторот . Ако ролетните се заглавени отворени, тогаш моторот ќе се излади, но придобивките за заштеда на гориво се изгубени. Тогаш, важно е ако вашиот Ford го има овој систем да работи правилно.

Проблеми со блендата со активната решетка на Ford

Постојат неколку главни проблеми кои можат да влијаат на овој систем, како и на некои помали, но ќе се фокусираме на најчестите за оваа објава.

Причина за проблеми со блендата со активната решетка Можна едноставна поправка
Изгубена врска со PCM Исчистете ја нашата шифра за грешка користејќи ја алатката за скенер
РазнесенаОсигурувач Проверете го осигурувачот и заменете го доколку е потребно
Ролетни не се усогласени Поставете ги ролетните правилно

Ford Active Grille Shutter е суптилна компонента која се наоѓа во голем број модели и знаците дека не работи не се секогаш очигледни. Како возач, физички не можеме да ја видиме решетката, така што немаме идеја дали ролетните се отворени или затворени.

Исто така види: Како да го ресетирате Ford системот за управување со батерии

Ако блендата е заглавена отворена, ќе мораме да бидеме многу прилагодени на нашата потрошувачка на гориво да ја забележиме разликата помеѓу тоа колку гориво трошиме кога ролетните се затворени или отворени. Сепак, постои очигледен знак дека ролетните се заглавени затворени во форма на висока температура на моторот.

Постојат други потенцијални проблеми кои предизвикуваат прегревање на моторот за кои може да се сомневаме пред ролетните на решетката, но можеби би било паметно да помислете на ова прво. Ако моторот работи жешко, но при проверка, ролетните се затворени, тогаш ова може да е проблемот.

Разликите помеѓу потрошувачката на гориво и ефектите од отпорот се толку суптилни што повеќето луѓе нема да ги забележат овие како симптоми на неисправна бленда на решетката.

Изгубена врската на контролниот модул за погонска единица

Една голема причина поради која ролетните престануваат да работат е недостатокот на поврзување со контролниот модул на погонската единица (PCM). Овој компјутер користи влез од различни сензори за да му помогне на возилото да работи исто толку ефикасноможно.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Јужна Каролина

Ако врската помеѓу PCM и ролетните на решетката не работи, тогаш индикации за висока температура на моторот нема да предизвикаат ролетни да се отворат. Ова може да биде предизвикано од едноставна шифра на грешка што го блокира сигналот, а не од нешто што треба да се поправи.

Ова е нешто што можете да го испробате и да го поправите сами ако имате одредена техничка остроумност и пристап до OBD II адаптер или алатка за скенирање. Упатствата подолу треба да ви помогнат да се справите со неисправниот код за грешка.

 • Вклучете го моторот и поставете го во мирување
 • Поврзете го адаптерот OBD II со вашето возило (лоцирајте го приклучокот користејќи вашето упатство за употреба) и потоа на телефонот или лаптопот
 • Отворете ја апликацијата FORScan и оставете ја да се вчита. Ќе ви бидат претставени сите активни кодови за грешка поврзани со возилото, кои се надеваме дека ќе се состојат од проблемот со блендата
 • Изберете го кодот за грешка, кликнете на него и потоа изберете ресетирање. Ова ќе потрае неколку секунди
 • Сега ќе ви биде побарано да го исклучите возилото и да го вклучите назад

Тестирајте го возилото за да видите дали ролетните сега ќе се отвораат и затвораат . Ако ова не функционира, наместо тоа, може да има вистински проблем што може да се поправи.

Проблеми со осигурувачите

Ретките се заглавени затворени и моторот се загрева премногу, очигледно нешто не е во ред. Па бидејќи ова е едноставен електронски уред, очигледната претпоставка може да биде нешто по линијата на осигурувачотпроблеми.

Осигурувачите се една од оние работи кои со текот на времето може да се истрошат и да бараат замена. Штом ќе дувнат, колото повеќе не може да функционира и последователно нема да работи ниту компонентата напојувана од колото.

Ќе треба да бидете сигурни дека го имате вистинскиот вид осигурувач да ја инсталирате замената бидејќи тие може да варираат во зависност од моделот на возилото со кое работите. Ова треба лесно да се најде во упатството за употреба.

Процесот за менување на осигурувачот е доволно едноставен што многу луѓе можат сами да го направат тоа, иако ако имате какви било грижи, секогаш можете да побарате помош од професионалец.

 • Отворете ја хаубата на вашето возило и пронајдете ја кутијата со осигурувачи
 • Извадете го капакот на кутијата со осигурувачи и пронајдете го осигурувачот што се поврзува со ролетните со Active Grille
 • Со помош на клешти за нос со игла извлечете го изгорениот осигурувач (осигурувачот може да е скршен, така што клештите ги штитат вашите прсти од оштетување)
 • Прикачете го осигурувачот во просторот оставен од стариот
 • Затворете ја резервната кутија со осигурувачи и затворете го капакот
 • Конечно користејќи алатка за скенирање, ресетирајте го кодот за грешка како што е опишано претходно во статијата

Ретките на решетката не се порамнети

Проблемот може да биде како едноставно како што ролетните се физички погрешно усогласени или дури блокирани со остатоци. Ролетните не можат непречено да се отвораат и затвораат ако има нешто што ги држи на место. Можеби ќе треба да го испитатеролетни за проблеми.

Можете да ги лоцирате ролетните во предната решетка на вашето возило и да го извадите заштитниот капак за да барате остатоци или знаци дека работите не се правилно порамнети. Можеби е паметно да се консултирате со видео на YouTube за да ви помогне да го направите ова.

Откако ќе се уверите дека сè што треба да биде тесно е тесно и дека сите работи што треба да бидат лабави се всушност лабави, можеби сте го решиле проблемот .

Заклучок

Ford Active Grille Shutters се интересни додатоци на возилото кои можат да помогнат во управувањето со греењето на моторот и намалување на потрошувачката на гориво. Кога тие не работат правилно, може да има проблеми, но генерално, причината обично е лесно да се поправи.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување , и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.