Решавање проблеми Проблеми со вградениот контролер на сопирачката на приколката Ford

Christopher Dean 11-08-2023
Christopher Dean

Камионот Форд е одлична алатка за влечење, особено работи натоварени на приколки. Сепак, не е секогаш лесно да се влече приколка бидејќи тоа може да биде незгодно за оние кои немаат искуство во тоа. Исто така, треба да размислите што се случува кога ненадејно сопирате.

Можете да влечете нешто тешко неколку тони зад себе и ненадејното запирање може да предизвика проблеми ако товарот што следи исто така не застане. Ова е местото каде што уредите како што се интегрираните контролери на сопирачките за приколки на Ford ни доаѓаат.

Во овој пост ќе го разгледаме овој систем подетално и ќе откриеме начини на кои можеме да ги решиме вообичаените проблеми поврзани со технологијата.

Што е Ford интегрираниот контролер на сопирачките за приколки?

Контролорот за сопирање на приколката е уред што може да биде инсталиран од оригиналниот производител или да биде додаток на возилата што ќе се користат за влечење. Монтирани на контролната табла, овие уреди се поврзани со електронскиот систем на приколката и помагаат да се контролира сопирањето пропорционално на она на влечното возило.

Ова дополнително ниво на контрола осигурува дека тежината на моментумот на приколката нема да влијае на способноста за сопирање на влечното возило. Тоа помага да се спречат проблеми со ножот и контролата на возењето. Интегрираниот систем Ford е дел од модели како што е камионот Super Duty F-250 од 2022 година.

Кои се вообичаените контролери на сопирачките за приколки на FordИмате проблеми?

Живееме во несовршен свет и со сите најдобри намери компаниите понекогаш излегуваат на пазарот производи кои се под стандардите. Ова значи дека одвреме-навреме системите ќе развијат проблеми многу пред нивното време.

Форд интегрираниот контролер на сопирачките за приколки не е исклучок бидејќи има некои вообичаени проблеми што може да се појават во овој систем.

 • Неисправност на електричното преку хидраулично сопирање
 • Осигурувачите покажуваат дефект
 • Нема поврзување на приколката
 • Контролорот на сопирачките не работи
 • Сопирачките не се вклучени

Интегрирани неуспеси во контролата на сопирачките на приколката

Ако веќе имате разбирање за користењето на овие типови на сопирачки, знаете дека тие во суштина ја регулираат моќноста кон електричниот систем за сопирање на приколката од влечното возило. Нивоата на моќност одлучуваат колку тешко да се сопира.

До неодамна системите за сопирање на приколки беа резервни единици кои беа додадени на возилото за да му помогнат да биде поефикасно во влечењето. Меѓутоа, деновиве некои камиони и теренци се изградени со интегриран контролер на сопирачките на приколката како дел од оригиналниот дизајн.

Овие интегрирани единици имаат способност да детектираат присуство на приколка и да се активираат и сопирачките и светлата, што не беше секогаш случај со старите неинтегрирани модели од старата школа.

Во основа, интегрираните контролери на сопирачките на приколката се огромен чекор напред во однос на начинот на кој работите се користатда бидеш. Но, сè уште има проблеми со овие системи и често со технологијата што е толку нова што може да биде незгодно да се дијагностицира и да се поправат.

Како работеа контролорите на сопирачките на приколката од старата школа

Стариот систем на сопирање на приколката контролорите беа многу рудиментирани, но во некои случаи работеа добро. Сепак, имаше очигледни проблеми. Овие единици беа прицврстени на влечното возило и ќе користат сензори за брзина и притисок на сопирачките за да одлучат колку тешко да ги заглават сопирачките на приколката.

Се разбира, имаше еден остар проблем со овој тип на контролер. Ако не сте добиле податоци за брзината или притисокот на сопирачките, тогаш сопирачките на приколката нема да функционираат. Контролорот ги немаше потребните информации за да процени колку е тешко да се активираат сопирачките на приколката.

Контролори на сопирачките на приколката По 2005 година

Во 2005 година производителите всушност одлучија да вклучат интегрирани контролери за сопирачки на приколката . Ова ќе помогне да се направи сопирањето помеѓу влечното возило и приколката понепречено. Овие нови системи имаа посложени дијагностички алатки надвор од брзината и притисокот на сопирање.

Системот за сопирање на приколката затоа би се активирал само ако открие дека се влече товар. Меѓутоа, понекогаш може да има оптоварување, но се појави дефект што не му дозволи на контролорот да го сфати тоа.

Автоматско ограничување на излезната добивка

Постојат неколку марки на возила кои користат интегрираниСистемите за сопирање на приколката кои автоматски ќе го ограничат излезното засилување доколку возилото е паркирано без оглед на поставките на вашиот контролер. Техничарот би можел да го зголеми излезот до максимум и да го тестира напонот на иглата за поврзување и да му каже дека има дефект.

Ова би било лажен дефект иако бидејќи системот работи со низок напон според дизајнот наместо механички проблем. Затоа е важно да знаете дали вашиот камион е едно такво возило бидејќи може да ви биде дијагностициран проблем каде што всушност не постои.

Возила со континуирано пулс

Некои возила од типот на влечење всушност испраќаат континуирано откривање пулсира до поврзувањето на приколката во потрага по приколка. Ова очигледно може да биде корисно, но исто така може да биде и пречка. Еден пулс за откривање би ја имал содржината на системот дека има оптоварување на кое му треба влез за сопирање.

Кога редовно се случуваат повеќе импулси, може погрешно да се прочита дека приколката повеќе не е поврзана. Ова може да биде катастрофално при брзини на автопат ако контролорот за сопирање одлучи дека приколката отишла. Ќе престане да испраќа инструкции за сопирање, така што ненадејното запирање може многу брзо да се влоши.

Прашања со неуспех во работата на електричните преку хидраулични сопирачки (EOH)

За жал, ова е многу чест проблем поради кој фабричката приколка на Ford контролорите на сопирачките не можат да функционираат со електрично преку хидраулично сопирање (EOH). Зависи од моделотна камионот или комбето, бидејќи некои се во ред, но други едноставно не можат да функционираат со EOH сопирачки.

Постојат достапни адаптери кои можат да помогнат да се реши овој проблем за системот да работи со вашата специфична приколка. Сепак, ова не функционира секогаш, па понекогаш може да биде попретпазливо да се набави како замена нов резервен контролер на сопирачките за приколки што не е од Ford.

Можеби е поевтино да се замени контролната единица отколку да се купи нова приколка . Ако купувате камион Форд за конкретно влечење, тогаш треба да бидете сигурни дека неговиот интегриран систем може да се справи со EOH ако таков тип на приколка имате.

Светлата на приколката работат, но сопирачките не се

Ова е вообичаена жалба кај вградените контролери на сопирачките на приколката на Ford. Светлата на приколката добиваат сила и се осветлени, но сопирачките не се вклучуваат. Сопствениците на Ford F-350 можеби го искусиле овој проблем со нивните контролери.

Исто така види: Што значи EPC светлото на Volkswagen или AUDI и како можете да го поправите?

Проблемот зад ова може да е издуван или неисправен осигурувач што значи, иако светлата работат, изгорениот осигурувач го загрозува колото што го контролира системот за сопирање.

За да го дијагностицирате овој проблем, ќе ви треба пристап до тестер на кола. Ќе треба да ги тестирате жиците што влегуваат и излегуваат од колото од единицата на контролорот на сопирачките. Ова треба да биде само околу четири жици вкупно, кои се:

 • Заземјување (бело)
 • прекинувач на стоп светло (црвено)
 • 12V постојана моќност(Црна)
 • Напојување на сопирачката за приколка (сина)

Како да се изврши тестот

 • Најдете ја жицата за заземјување и проверете дали е чиста и без 'рѓа.
 • Поврзете го тестерот на коло со жица за заземјување и тој ќе има клип за алигатор што ќе ви помогне да ја направите оваа врска. Останете поврзани со земјата за преостанатите чекори
 • Прво тестирајте ја црната жица од 12V и утврдете дали тече струја
 • Следно тестирајте ја црвената жица на прекинувачот за рефлектор за да го направите ова, ќе мора да притиснете педалата на сопирачката
 • Конечно прикачете ја на сината жица за снабдување на сопирачката повторно ќе треба да ја притиснете сопирачката за да тече струја.

Разбирање на резултатите

жица на сопирачката 12V и жица на рефлектор треба да покажуваат проток на електрична струја кога се активираат сопирачките. Ако е така, тогаш очигледно не се проблемот

Следно, треба да се фокусирате на сината жица за снабдување на сопирачките ако и таа работи добро, тогаш проблемот може да биде самиот контролер на сопирачката на приколката. Исто како и секоја компонента, овие може да се истрошат и можеби едноставно ќе треба да го замените самиот уред.

Грешка не е поврзана приколка

Ова може да биде кошмар да се види, не сте на патот штотуку започнува голем проект за влечење и се појавува екранот дека не е откриена приколка. Поглед во ретровизорот би сакал да ја побие оваа изјава дека е така, па сега имате проблем.

Што се однесува до контролоротзагрижени дека приколката не е таму, па затоа не и дава упатства за сопирање. Треба внимателно и брзо да се повлечете за да проверите кои се проблемите.

Првото нешто што треба да направите е да бидете сигурни дека сите приклучоци се безбедно наместени и без остатоци. Може да биде едноставно како приклучокот да не е целосно поврзан или парче лист што ја блокира струјата. Проверете дали светлата работат бидејќи тоа треба да укаже дека нешто се пробива

Ако сè уште ја примате пораката и покрај овие проверки, можеби нешто друго не е во ред. Може да се обидете да ги замените приклучоците во разводната кутија. Ова ќе се грижи за сите неисправни жици што може да го предизвикаат проблемот со поврзувањето.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Ајова

Може да има проблем со модулот за влечење на приколката што го предизвикува ова исклучување. Ако е така, веројатно ќе треба да посетите професионалец за да помогнете да се поправи овој проблем.

Понекогаш тоа е проблем со софтверот

Колку нашите возила стануваат повисоко-технолошки толку пофрустрирачки можат биде исто така. Постои можност сите жици, осигурувачи и врски да се во ред. Проблемот може да биде нешто толку вообичаено, бидејќи на контролорот му треба ажурирање на софтверот.

Сите веројатно знаеме дека телефонот може да почне да работи чудно пред ажурирањето на софтверот бидејќи некои неговите системи стануваат застарени. Ова може да биде случај и со интегрираниот контролер на сопирачките на приколката. Затоа проверетеако има потреба од ажурирање на софтверот и ако е така, иницирајте го ова. Проблемот може да се реши за колку што трае ажурирањето.

Сопирачките на приколката не се ангажирани

Може да добиете известување дека нема откриено читање од ваше притискање на сопирачките. Ова е проблем затоа што ако на приколката не и се каже дека сопирате, таа нема да ги вклучи сопствените сопирачки. Има неколку работи со кои може да се обидете да го решите овој проблем.

 • Лоцирајте го модулот за контрола на сопирачките и потврдете дека работи правилно
 • Исчистете ги контактите на жицата за да се уверите дека струјата може слободно да тече
 • Тестирајте ја патничката кутија на контролорите на сопирачките на приколката. Ова ги напојува работите и ако не работи, значи дека уредот можеби откажал
 • Проверете дали сите поврзани осигурувачи се во работна состојба

Важно е да се забележи дека проблем може да биде и комплицираниот 7-пински конектор помеѓу камионот и приколката. Скршена игла или валкани врски може да бидат причина за блокирање на напојувањето.

Заклучок

Интегрираните контролери на сопирачките на приколката понекогаш се темпераментни и можат да бидат склони кон голем број проблеми. Некои може брзо да се поправат со малку врева, додека други може да бараат покомплицирани решенија.

Ако сакаме да ги користиме нашите камиони Ford за влечење големи товари, важно е да можеме да ја контролираме приколката зад камионот. Ова значи добар контролер на сопирачките и цврста врска сотрејлер. Секогаш уверувајте се дека ја имате вистинската приколка за вашата единица и дека е во целосна работна состојба.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување, и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.