Што да направите ако вашиот менувач на брзини Chevy Silverado не работи

Christopher Dean 17-08-2023
Christopher Dean

Грешките на камионот може да бидат толку фрустрирачки, особено оние што ја компромитираат вашата способност да одите каде било. Таков проблем може да биде дефект на менувачот на брзините на вашиот Chevy Silverado. Оваа вообичаено практична опрема може да предизвика големи проблеми кога не работи правилно.

Во овој напис подетално ќе ја разгледаме оваа неопасна мала рачка, што може да се случи не е во ред со тоа и ако можеме да направиме нешто за да го решиме проблемот сами.

Што прави Chevy Silverado Gear Shifter?

За да ги разбереме проблемите што можат да предизвикаат проблеми со менувачот на брзина, мораме прво знајте што треба да прави кога всушност функционира правилно. Менувачот ви овозможува да изберете различни брзини на мануелниот менувач Chevy Silverado.

Кога овој менувач не ги вклучува правилните брзини или се заглавува, тоа може да предизвика многу досадни проблеми. Значи, ајде да се спуштиме на она што може да не е во ред.

Зошто не работи менувачот на менувачот Chevy Silverado?

Го започнавте Silverado и сте подготвени да започнете, но камионот нема да оди во опрема. Ова е кошмар ако не можете да го ставите камионот во брзина, не одите никаде брзо. Што може да не е во ред? Може ли сам да го поправам проблемот? Продолжете да читате и да видиме дали ќе дознаеме.

Причина за дефект на менувачот Можно решение
Оштетени запчаници Замена
Дефект на прекинувачот на светлата на сопирачките Заменете го прекинувачот
Безбедносниот механизам е оштетен Заменете го електромагнетниот систем за блокирање на менувачот
Ниско ниво на масло во менувачот или истекување Проверете дали има протекување и заменете го маслото
Активиран е режим на слаба брзина Дојдете до механичар
Шпак за паркирање на менувачот Ослободете ја шепата
Замрзнато време Дозволете моторот да се загрее повеќе
Неисправен кабел за менувач Заменете го менувачот

Очигледно има многу други причини дека вашиот менувач на брзини Chevy Silverado можеби не функционира, но горенаведените се најчестите проблеми со кои може да се соочите. Ќе ги разгледаме овие проблеми подетално и ќе ви дадеме увид како да ги поправите.

Оштетени запчаници

Кутијата на менувачот се состои од неколку запчаници кои имаат заби кои се преплетуваат заедно со другите запчаници за да помогнат во менувањето на брзините. Со текот на времето, додека металните заби се мелат на металните заби, тие почнуваат да се истрошуваат додека не станат толку истрошени што повеќе не се заглавуваат целосно и повеќе не можат да се вртат еден со друг.

Кога тоа ќе се случи никакво менување на брзините нема да ви помогне да ја вклучите брзината што ја барате. Сега ќе останете со мал избор бидејќи менувачот е сложен дел од вашето Silverado, време е да видите механичар.

Ако се случи да сте вешти во поправка на возила сами, можеби ќе можетенаправете го ова сами и заштедете пари, но ова може да бара целосно нова менувачка кутија за да се реши.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Мејн

Неисправност на прекинувачот на светлата на сопирачките

Верувале или не неисправно светло на сопирачките може да биде причина за проблемот со вашиот менувач на брзини. Ако, на пример, прекинувачот за сопирачките светла не работи, сигналите до блокадата на електромагнетниот менувач може да не се пробијат. Кога тоа ќе се случи, менувачот на брзини не функционира правилно.

Ако менувачот не работи, нека некој ги гледа вашите светла на сопирачките додека ја притискате сопирачката. Ако не се вклучат, тогаш има проблем со прекинувачот што исто така предизвикува проблем со менувачот. За среќа, ова не е тешко решение.

Нов прекинувач може да се најде во вашата локална продавница за автоделови и видео на YouTube може да биде сè што ви треба за сами да ја замените. Ако не сте механички настроени, сепак, нема ништо лошо во добивање дополнителна помош.

Оштетен безбедносен механизам

Ако веќе не знаете дека безбедносниот механизам е вграден во неуспешна безбедност што помага да се спречат случајни несреќи со враќање назад. Случајното возење во рикверц е причина за голем број несреќи со текот на годините, така што ова е важен механизам.

Овој безбедносен механизам вклучува електромагнетни цилиндри кои овозможуваат менувачот на брзина полесно да се движи. Тој прима сигнали од педалите на сопирачките, но кога е оштетен, повеќе не ги добивасигнали.

Како резултат на овој недостаток на сигнали, менувачот на брзина може да се заглави, а клучот исто така може да се заглави во палењето. Ова очигледно значи дека е потребна замена на овој безбедносен механизам веднаш за да се ослободите од вашите брзини.

Бидејќи ова е безбедносна карактеристика, треба сами да го оспорите ова само ако имате целосна доверба дека можете да ја повлечете поправка. Во спротивно, треба да контактирате со механичар кој може да ви помогне со проблемот.

Ниско масло во менувачот или протекување

На речиси секоја компонента во моторот на вашиот Chevy Silverado ѝ е потребно масло за сè да се движи непречено . Запчаниците не се исклучок од ова правило, па дури имаат и сопствен резервоар за масло за непречено да се вртат.

Ако нема доволно масло за да се подмачкаат брзините, тогаш тие не се спојуваат непречено и може силно да се мелат еден против друг предизвикувајќи несоодветно абење и кинење. Додека тие се борат да се свртат заедно, менувачот ќе стане потешко да се движи и ќе слушнете звучни звуци од менувачот.

Недостигот на масло во менувачот може да биде резултат на истекување масло, па затоа треба да се испита и да се поправи што е можно поскоро. Откако ќе се открие и поправи ова истекување, маслото треба да се замени и треба да откриете дека менувачот повторно почнува да работи подобро.

Лимп режимот е активиран

Во Chevy Silverados постои функција позната како „Лимп режим“ кој започнува кога има проблемсо возилото е откриено. Тоа е затоа што сензорот чита дека нешто не е во ред, како што е прегревање, па моторот ќе ја ограничи неговата активност.

Ова е заштитна мерка на претпазливост која осигурува да не го туркате премногу силно вашиот мотор ако има проблем во развој . Иако ова може да биде само знак дека сензорот не функционира, сега веќе нема да можете да возите нормално.

Вашата единствена опција е да го однесете возилото некаде каде што може да се дијагностицира и поправи проблемот. Можеби има вистински проблем или можеби сензорот само треба да се замени, но во секој случај додека не се направи тоа, Silverado е заглавен во режим со мала моќност или слаб. шепата во суштина е игла што се заглавува во засек во метален прстен кој е прикачен на излезното вратило на менувачот. Ова се вклучува кога менувачот на брзини е во парк. Кога е во парк, оваа игла го спречува вртењето на излезната осовина на менувачот и на тој начин ги запира и погонските тркала да се вртат.

Ако шепата за паркирање се заглави и не се откачи, тогаш менувачот нема да се помести во погонската положба. Можеби ќе треба да ја замените оваа шепа за да се вратите во работа.

Дали е студено надвор?

Понекогаш можеби нема ништо лошо со менувачот на брзини и може да биде чисто еколошки проблем. Во ладни услови маслото во автомобилот може да стане погустои движете се побавно околу автомобилот.

Постои добра причина што ви се советува да го запалите автомобилот ладно утро и да го оставите да се загрее пред да одите каде било. Оставањето на моторот да се загрее му овозможува на маслото да се загрее и подобро да ја врши својата работа.

Крутото менувач на брзини може да биде предизвикано од ладно вкочането масло во менувачот. Ако го оставите автомобилот да работи уште неколку минути, маслото ќе се загрее од моторот и брзините треба повторно да станат помазни.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Монтана

Заклучок

Постојат многу причини поради кои менувачот на брзина во вашиот Chevy Silverado може да стане проблематичен. Општо земено, тие не се секогаш лесни поправки, па освен ако немате солидни вештини за нега на автомобилот, можеби ќе ви треба помош однадвор за да ги поправите.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.