Што значи 116T на гума?

Christopher Dean 23-10-2023
Christopher Dean

Ако некогаш слушнете некој да ви каже „гуми се гуми“, не слушајте. Има широк спектар на гуми и многу од нив имаат варијации што ги прават подобри за одредени типови возила. Генерално напишано на страничниот ѕид на гумата ќе најдете различни спецификации.

Во овој пост ќе го одговориме одговорот на прашањето во насловот, но исто така ќе се обидеме да ве научиме повеќе за другите букви и бројки што ги ќе најдете напишано на гумите на вашето возило.

Што е ѕидот на гумата?

Додека разговараме за пишувањето најдено на страничниот ѕид на гумата, веројатно треба малку да се прошири за тоа што е тој дел од гумата всушност е. Страничниот ѕид на гумата е просторот од шарата навнатре до она што е познато како зрно на гумата.

Исто така види: Како знаете дека имате лош PCV вентил и колку чини да се замени?

Ова во суштина е мазната површина од гума што се движи низ шарите до местото каде што гумата се среќава со радијалите. Формира заштитен штит над телото на радијалниот кабел. Во случај на пуштени гуми, овој страничен ѕид е зајакнат со челик за да биде цврст.

Што значи 116T на пневматикот?

Откако ќе утврдиме што е страничниот ѕид, ќе се свртиме кон Прашањето што е при рака - што значи оваа ознака 116T во однос на гумата? Всушност, тоа е прилично едноставно: се однесува на бројот на индексот на оптоварување бидејќи се однесува на влечењето на гумите на сите терени. уште малку додека изгледаме повеќедлабоко во она што значи рејтинг на гумите. Се надеваме дека ова ќе биде корисна статија која ќе ви помогне да ги изберете вистинските гуми за замена за вашето возило.

Информации за страничните ѕидови на гумите

Значи, ајде да разговараме за сите тие шифри и броеви отпечатени на страните на вашите гуми. Ова се важни информации кои можат да ви го кажат капацитетот на гумите. Кога знаете со што можат да се справат гумите, ќе имате подобра идеја колку тие ќе бидат корисни за вашето возило.

Колективните оценки што се наоѓаат на страничниот ѕид се познати како описи за сервисирање на гумите и се состојат од три главни Делови. Овие три дела се индекс на оптоварување, опсег на оптоварување и оценки за брзина. Треба да се забележи дека овие опсези не секогаш се појавуваат на сите гуми.

Алфанумеричките шифри се користат за означување на овие оценки, на пример 116T. Ова ни дава две важни информации за перформансите на гумите. Покажува колкава тежина може да издржат гумите на возилото додека се уште работи безбедно со максимална брзина што би ја возеле автомобилот.

Значи, ајде да навлеземе малку подлабоко и да дознаеме повеќе за трите главни оценки, почнувајќи се разбира со load Index.

Load Index

Значи, вратете се на индексот на оптоварување кој како што е споменато е поврзан со тој 116T за кој прашувавте. Индексот на оптоварување на гумите е нумеричка шифра што го означува максималниот капацитет на тежина на вашата гума. Ова се мери или во фунти иликилограми и се однесува на максималната тежина во однос на правилно напумпани гуми.

Во суштина, колку е поголем бројот на индексот на оптоварување на вашата гума, толку поголема тежина може да носи. Просечната гума за патнички автомобил има индекс на оптоварување на гумите што се движи од 75 до 100, иако во некои случаи тој број може да биде поголем.

Кога ќе се најдете дека имате потреба од замена на гума, важно е да ја проверите оваа гума индекс на оптоварување на фабрички монтирани гуми. Ако сте го купиле возилото од втора рака и гумите не се фабрички оригинали, можеби ќе сакате да ги истражите оценките за вашата специфична марка и модел на автомобил.

На крајот на краиштата, важно е да се погрижите гумите на вашето возило да имаат барем минимален индекс на оптоварување на гумите од оригиналните гуми. Производителите ги тестираа своите автомобили и ја знаат тежината, па веќе ќе ги стават најсоодветните гуми. Заменете ги со гуми кои имаат исти оценки.

Ако сакате да ги замените сите гуми со гуми со помал индекс на оптоварување од оригиналот, ризикувате само тежината на автомобилот да предизвика оштетување или напрегање на овие нови автомобили. Издувување на гума со голема брзина сигурно ќе ви донесе лош ден.

Сега е важно да се забележи дека бројките на гумата всушност не се нумеричка тежина. Тие се однесуваат на специфични тежини, но тоа е повеќе код. Ова ќе стане појасно во табелатаподолу.

Индекс на оптоварување Фунти (lbs) или килограми (kg) Индекс на оптоварување фунти (lbs. ) или Килограми (kg)
75 853 lbs. 387 kg 101 1.819 lbs. 825 kg
76 882 lbs. 400 kg 102 1.874 lbs. 850 kg
77 908 lbs. 412 kg 103 1.929 lbs. 875 kg
78 937 lbs. 425 kg 104 1.984 lbs. 900 kg
79 963 lbs. 437 kg 105 2.039 lbs. 925 kg
80 992 lbs. 450 kg 106 2.094 lbs. 950 kg
81 1.019 lbs. 462 kg 107 2.149 lbs. 975 kg
82 1.047 lbs. 475 kg 108 2.205 lbs. 1000 kg
83 1.074 lbs. 487 kg 109 2.271 lbs. 1030 kg
84 1.102 lbs. 500 kg 110 2.337 lbs. 1060 kg
85 1.135 фунти. 515 kg 111 2.403 lbs. 1090 kg
86 1.168 lbs. 530 kg 112 2.469 lbs. 1120 kg
87 1.201 lbs. 545 kg 113 2.535 lbs. 1150 kg
88 1.235 lbs. 560 kg 114 2.601 lbs. 1180 kg
89 1.279 фунти. 580 kg 115 2.679 фунти. 1215 kg
90 1.323 lbs. 600 kg 116 2.756 lbs. 1250 kg
91 1.356 lbs. 615 kg 117 2.833 lbs. 1285 kg
92 1.389 lbs. 630 kg 118 2.910 lbs. 1320 kg
93 1.433 lbs. 650 kg 119 2.998 lbs. 1360 kg
94 1.477 фунти. 670 kg 120 3.086 lbs. 1400 kg
95 1.521 lbs. 690 kg 121 3.197 lbs. 1450 kg
96 1.565 фунти. 710 kg 122 3.307 lbs. 1500 kg
97 1.609 фунти. 730 kg 123 3.417 lbs. 1550 kg
98 1.653 lbs. 750 kg 124 3.527 lbs. 1600 kg
99 1.709 фунти. 775 kg 125 3.638 lbs. 1650 kg
100 1.764 lbs. 800 kg 126 3.748 lbs. 1700 kg

Се надеваме дека горната табела ќе ви помогне да ја одредите тежината на товарот на вашите гуми. Тогаш ќе забележите дека 116T на гума покажува дека може да издржи до 2.756 фунти. или 1250 кг. Ова би значело над четири гуми, максималната тежина на товарот би била 11.024 фунти. или 5.000 кг.

Оценки за брзина

Значи, откако најдовте увид во делот 116 од 116T, веројатно се прашувате за што е тоа T? Пане се чуди повеќе бидејќи јас сум тука да ти помогнам. Овој азбучен дел од кодот е поврзан со рејтингот на брзината на гумата.

Тоа во суштина е максималната брзина што можете безбедно да ја возите на овие гуми. Некои гуми најдобро се користат при мали брзини, додека други се дизајнирани да се справуваат со дополнителниот стрес предизвикан од поголемата брзина. Азбучниот опсег се однесува на специфични максимални брзини и е означен од L – Z.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки од Пенсилванија

Колку е поголема буквата во азбуката, толку е поголема максималната брзина со која може да се справи гумата. Во табелата подолу ќе ги разгледаме овие букви и нивните поврзани брзини. Ние, исто така, ќе ја дешифрираме максималната тежина и брзина што ги означува рејтингот 116T на пневматикот, затоа прочитајте.

Оцена на брзина Максимална брзина (mph) Максимална брзина (kph) Типична употреба на гума
L 75 mph 120 km/h Пневматици за приколки
М 81 mph 130 km/h Резервни гуми
N 87 mph 140 kmh Резервни гуми
P 93 mph 150 kmh
Q 99 mph 160 kmh Одредени зимски гуми
R 106 mph 170 km/h Патнички и лесни камиони
S 112 mph 180 km/h Патнички и лесни камиони
T 118 mph 190 kmh Патники лесни камиони
U 124 mph 200 km/h
H 130 mph 210 km/h Патнички седани, купеа, SUV и CUV
V 149 mph 240 km/h Седани со перформанси, купеа и спортски автомобили
W 168 mph 270 км на час Седани со перформанси, купе, SUV и CUV
Y 186 mph 300 км на час Егзотични спортски автомобили
Z 149+ 240+ км на час Возило со високи перформанси

Веројатно ќе забележите дека до буквата H рејтингот се зголемува за 6 mph или 10 km/h секоја буква. После ова, рејтингот скока во поголеми зголемувања додека не дојдеме до Z. Гумите оценети со Z се дизајнирани да се справат со максималната брзина на друмските возила со високи перформанси, така што навистина нема врвен крај со нив.

Како што е спомнав, ветив дека малку ќе го разјаснам кодот 116T, па еве одете. Кодот 116T покажува дека максималната тежина на товарот на сите четири гуми заедно е 11.024 фунти. или 5.000 кг, а максималната брзина Т овозможува брзини од 118 милји на час или 190 км на час.

Се разбира, не треба да постигнувате брзини од 118 милји на час или 190 км на час на јавни патишта бидејќи тоа очигледно не е легално, но гумите би можеле да се справат со тоа.

Заклучок

Се надевам дека сега го разбирате индексот на оптоварување и оценките за брзина на оптоварување и како тие се однесуваат на кодот навашата гума. Бројката е поврзана со специфична тежина во фунти или килограми. Во случајот со 116, ова е 2.756 фунти или 1250 килограми по гума.

Треба да се забележи дека ова е максималната тежина и иако гумите можат да го носат ова, тоа не значи дека долгите патувања со толкава вкупна тежина не ги загрозува гумите. Затоа, внимавајте да не го преоптоварувате вашето возило подолг временски период.

Т делот од кодот се однесува на брзината која во овој случај е 118 mph или максимално 190 km/h. Повторно, гумите можат да издржат брзини до оваа граница, но постојаните големи брзини сепак ќе предизвикаат стрес на гумите.

Сега ги знаете максималните ограничувања за тежина и брзина со гумите 116T. Ако ви треба повеќе, ќе ви требаат гуми со повисоки оценки. Се разбира, сега имате два графикони кои ќе ви помогнат да ја изберете најдобрата гума за вашите потреби.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање податоците што се прикажани на страницата се што е можно покорисни за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.