Што значи ESP предупредувачко светло & засилувач; Како го поправате?

Christopher Dean 29-07-2023
Christopher Dean

Едно такво предупредувачко светло е ESP светлото и многу луѓе не знаат што значи тоа. Во оваа статија ќе помогнеме да се расчисти конфузијата во врска со ова конкретно предупредување. Ќе дознаеме што значи светлото, зошто може да се вклучи и што да правиме ако се вклучи.

Што значи светлото ESP?

Симката за предупредување на системот за електронска програма за стабилност (ESP) се пали во вашето возило ако има проблем со кој било дел од системот или ако условите на патот се лизгави. Ако светлото се запали цврсто, тогаш може да имате проблем, но ако трепка, тогаш ви се кажува дека работи за да ви помогне при моменталните лизгави услови.

Како Дали функционира овој систем?

Системот ESP работи заедно со неколку други многу важни системи за да се осигура дека вашето возило има најдобри шанси да го држи патот кога условите стануваат лизгави. Системите за контрола на тракцијата и антиблокирачките сопирачки (ABS) работат заедно за да помогнат во функционирањето на ESP.

Во современите автомобили обично ќе најдете Електронски контролен модул (ECM) кој во суштина е компјутерот на возилото. Информациите се собираат со сензори и се испраќаат до ECM каде што се обработуваат дозволувајќи му на модулот да испраќа сигнали назад за да промени одредени поставки во автомобилот.

Кога станува збор за собраните податоци на системот ESP, како што е лизгање на гумата, ќе создадете непосреден одговор од ECM за да ја намалите моќноста на преостанатитетркала и затегнете ги сопирачките. Ова прилагодување треба да помогне да се спречи какво било понатамошно лизгање и да ви овозможи да ја задржите контролата над возилото.

Ова е одличен систем за оние кои не се добро упатени во возењето во услови на мраз на патот. Тоа му помага на погонот да најде поголема влечна сила со контролирање на моќта што се пренесува на тркалата и суштински наметнувајќи ограничувања.

Што може да предизвика предупредувачко светло за ESP?

Како што беше споменато ако вашето ESP светло се запали и тоа е трепкањето значи дека активно работи на борба против сегашните услови на патиштата. Откри дека површината на патот е лизгава и сега го следи тоа и се прилагодува колку што е потребно за да ви овозможи максимална влечна сила.

Кога светлото цврсто се запали, сепак, ова може да укаже дека некој аспект од системот не работи. Ова може да биде еден од неколкуте можни проблеми, така што во овој дел ќе разгледаме подетално некои од најчестите причини.

Неисправен сензор за брзина на ABS

Во системот против блокирање на сопирачките има ќе бидат сензори за брзина на секое од вашите тркала кои ќе доставуваат податоци до ECM за брзината на тие поединечни тркала. Ако тркалото се лизне, тогаш контролната единица ABS ги снима овие информации и ги применува потребните прилагодувања на преостанатите три тркала за да се компензира.

Ако еден од овие сензори не работи тогаш не дава информации, па ќе се сними порака за грешка.Без влез од едно од тркалата, системот не може да работи правилно, така што предупредувачкото светло ќе се запали за да ви каже дека ESP системот моментално не работи.

Тоа може да се случи и со ABS прстените кои исто така се користат да се измери брзината. Ако прстенот се скрши, сензорот може да сними неправилна брзина и да претпостави дека тркалото може да се лизга додека всушност не е.

Проблем со телото на гас

Оние кои знаат што прави телото на гас може се прашувам зошто тоа би влијаело на системот ESP, но ако престанете да размислите, одговорот е всушност сосема очигледен. Овој дел помага да се контролира моќноста на моторот, а системот ESP ја контролира моќноста што се снабдува на поединечни тркала.

Ако телото на гасот не работи правилно, тогаш не може да се преземат потребните измени на моќноста место. Ова би предизвикало грешка за системот и ќе го запали ESP предупредувачкото светло во процесот.

Проблем со прекинувачот на педалот за сопирачките

Важно е ESP системот да знае кога ги користите сопирачките и колкава сила применувате за да му помогнете да изврши прилагодување на моќноста и сопирањето. Има прекинувач во педалата на сопирачката и ако не ги дава точните информации, може да забележи грешка во ESP системот.

Неисправен сензор за управување

Исто така важно за ESP системот е информации за аголот на воланот. Ова му помага на системот да пресмета што да прави за да му овозможи на автомобилот да се справи со aситуација на лизгање. Ако сензорот за агол на управувачот не дава прецизно отчитување или воопшто не го чита, тогаш ESP светлото може да се запали.

Проблеми со жици

Постојат сите видови жици поврзани со системот ESP и поврзаните системи кои можат да изгорат, да се скршат или само да работат лабаво. Ако овие жици имаат некаква врска со преносот на информации во системот, тогаш тие најверојатно ќе снимаат порака за грешка.

Како што возилата стануваат постари, жиците може да почнат да се истрошуваат, така што проблемот често може да биде поврзан со жици. Ова често може да биде тешко да се дијагностицира, лоцира и поправи, освен ако не знаете што правите.

Исто така види: Што е пакет за влечење?

Дали е безбедно да се вози додека свети ESP светлото?

Технички гледано луѓето возеле со децении пред воведувањето на антиблокирачките сопирачки и контролата на тракцијата за да не ви треба навистина ESP системот. Сепак, од воведувањето на таквите системи, не може да се негира дека несреќите поради условите на патот се намалени кога таквите системи биле поставени.

Ако ESP светлото е вклучено, тогаш го немате овој безбедносен систем за резервна копија. ќе мора да ги искористите сопствените возачки вештини за да се борите против лизгавите патишта. Можеби ќе ви биде удобно со тоа и ако е така, тогаш самите преземате ризик, но можете да возите без системот да работи.

Што да направите ако свети ESP светлото

Ако сте дошле до уживајте во дополнителната безбедност обезбедена од ESPсистемот ќе сакате брзо да го решите овој проблем, особено ако очекувате лизгави услови на патот во блиска иднина. Бидејќи ова е електричен систем во најголем дел, ќе треба да дознаете од ECM што е главниот проблем.

Можете лесно да користите алатка за скенер OBD2 дома за да се поврзете на ECM и да дознаете што шифрите за грешка се снимени. Споредувањето на овие шифри со рачните списоци на вашиот сопственик ќе ви каже поконкретно што го поттикнало предупредувачкото светло ESP.

Откако ќе го дознаете проблемот, тогаш можете да одлучите дали тоа е проблем вие може да се обиде и да поправи или ако ќе ти треба помош од механичар. Честопати, освен ако не сте многу вешт со автомобилската електроника, треба да имате стручно справување со проблемот.

Заклучок

Системот ESP работи заедно со неколку други системи за да создаде заштитна мрежа за време на лизгаво возење Услови. Серија сензори помагаат брзо да се проценат и да се предложат прилагодувања за борба против условите на површината на патот.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата се колку што е можно покорисни за вас.

Исто така види: Која големина се завртките за регистарски таблички?

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор . Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.