Што значи предупредувањето за намалена моќност на моторот?

Christopher Dean 14-07-2023
Christopher Dean

Порано моравме да го извадиме нашето упатство за употреба за да ги дешифрираме хиероглифите што се предупредувачки знаци на контролната табла. Знам дека едно или две години бев збунет како симболот со чудна форма има врска со она за што наводно предупредувал.

Па во некои понови автомобили сега имаме многу зашилено предупредувачко светло кое буквално вели „намален мотор моќ“. На некој начин речиси ми недостигаат тие тешко разбирливи светла затоа што тоа е прилично тап и страшно. Може да каже и дека вашиот мотор веројатно ќе се расипе.

Во овој напис подетално ќе го разгледаме предупредувањето за намалена моќност на моторот и што тоа би можело да значи за нашиот автомобил. Исто така, ќе погледнеме колку треба да бидеме загрижени ако го добиеме ова предупредување и што треба да правиме.

Што значи предупредувањето за намалена моќност на моторот?

Па кога станува збор за предупредувачките знаци значењето веројатно не може да биде појасно, ова светло ви кажува дека нешто го попречило вообичаениот работен капацитет на вашиот мотор. Компјутерскиот систем на возилото лоцираше дефект што веројатно укажува дека имате дефект или неисправна компонента во моторот.

Друг термин за режимот на намалена моќност на моторот се нарекува „млаз режим“. Тоа е затоа што компјутерот на вашиот автомобил всушност ги намалува перформансите за да се обиде да го олесни оптоварувањето на системот. Намерата е да се спречи посериозно оштетување на автомобилот.

Работењето со намалена моќност во теорија требаќе ви овозможи да стигнете до блискиот механичар без дополнително да ги оштетите компонентите на моторот или да создадете проблем во друг систем со работа со скршен дел.

Во потешки случаи системот за гориво може дури и да се оневозможи за да спречи понатамошна употреба додека не се реши проблемот. Ова очигледно ќе бара влечење до блискиот механичар.

Можете ли да продолжите да возите во режим со намалена моќност на моторот?

Претпоставувајќи дека компјутерот не ја исклучил пумпата за гориво, тогаш во теорија, да, сè уште можете возете во овој режим, но како што е споменато очигледно со намалена моќност. Се разбира, ова не е лиценца за само игнорирање на проблемот бидејќи постои очигледна причина што компјутерот го иницирал ова предупредување.

Исто така види: Знаци на лош контролен модул за погон (PCM) & засилувач; Како да се поправи?

Ако се обидете да возите предалеку во режимот на намалена моќност на моторот, може да предизвикате стотици дури и илјадници штета во вредност од долари на вашиот мотор. На крајот на краиштата, во ваш најдобар интерес е да го однесете вашето возило кај механичар што е можно поскоро за поправка.

Настрана од ризиците од дополнително оштетување на вашиот мотор, намалувањето на моќноста на вашето возило исто така може да ве направи опасност на другите учесници во сообраќајот. Во овој режим, секако треба да избегнувате да користите автопати или автопати.

Во суштина, ако вашиот автомобил е во режим на намалена моќност на моторот, вашиот прв приоритет е да го тргнете од патот, идеално во рацете на механичар. Ако ова бара повик до ААА, тогаш направете го она што е најбезбедно за вас,други луѓе и вашето возило.

Што може да предизвика предупредување за намалена моќност на моторот?

Има толку многу можни причини за добивање на ова конкретно предупредување, за кои ќе разгледаме неколку во оваа статија. Нема да ги набројам сите овде бидејќи најверојатно ќе стане многу долго и потенцијално досадно читање. Сепак, ќе се обидам да утврдам некои од главните причини зошто ова предупредување може да се појави.

Лабави врски

Ќе започнам со најдоброто сценарио овде само за да го отстранам убодот на ситуацијата. Сосема е можно причината за предупредувањето да не е претстојниот катастрофален неуспех. Понекогаш проблем може да биде едноставна лабава врска помеѓу компјутерот и еден од сензорите.

Различните сензори низ вашето возило испраќаат ажурирања до компјутерот на автомобилот известувајќи како функционираат одредени делови од моторот. Неисправна жица или лабава врска може да испрати предупредување до компјутерот дека има проблем со една од компонентите на моторот.

Овој дел од моторот можеби е сосема во ред, но врската со сензорот е компромитиран. Досадно, може да потрае некое време за да се лоцираат овие проблеми со жици, но на крајот тоа значи дека не треба да треба да замените скап дел.

Прашања со компјутерот на автомобилот

Еднаш ме советуваа дека колку повеќе технологија имате во автомобилот, толку повеќе работи треба да се скршат. Кога станува збор за модерни автомобилиМорам да кажам дека целосно се согласувам со ова. Компјутерот на автомобилот брзо се приближува кон тоа да биде KITT од Knightrider и не секогаш на забавен начин.

Компјутерот на автомобилот е столбот на нашето возило што значи дека се потпираме на неговите различни сензори и модули за целосно да го контролираме непреченото трчајќи за нас. Како и сите компјутери, тој работи напорно обработувајќи податоци со брзо темпо.

Мал дефект или проблем со компјутерот на автомобилот лесно може да предизвика предупредување за намалена моќност на моторот или дури и целосно исклучување на возилото. Заедно со технолошките удобности, мораме да ја прифатиме и деликатната природа на компјутерите.

Затнат каталитички конвертор

Ова е честа причина за предупредувањата за намалена моќност на моторот бидејќи е толку важен дел кога доаѓа до непречена работа на моторот. Моторот треба да ги испушти издувните гасови од процесот на согорување и овој издув мора да помине низ катализаторот.

Како што овие испарувања минуваат низ катализаторот, повеќе штетните гасови се трансформираат во помалку штетни CO2 и вода. Овој процес сепак не е целосно чист и со текот на времето катализаторот може да се затнат.

Исто така види: Можете ли да влечете автомобил со вклучена рачна сопирачка?

Затнат каталитички конвертор не дозволува издувните гасови да минуваат низ непречено како што би требало. се прави резервна копија во системот. Компјутерот го открива ова и ќе активира предупредување.

Прашања со преносот

Прашањакако што е ниска или течна течност за менувачот, исто така, може да предизвика предупредување за намалена моќност на моторот, како и затнати филтри. Со цел да се спречи понатамошно оштетување на преносот, компјутерот ќе ја намали моќноста за да не предизвика поголема штета.

Прашања со ладењето

Ако моторот или одредени компоненти работат жешки поради дефект системот за ладење ова може да биде многу штетно. Температурните сензори низ системот го проверуваат ова, така што прегревањето може да биде причина за предупредување за намалена моќност на моторот.

Заклучок

Потенцијално има толку многу можни причини да се добие предупредувањето за намалена моќност на моторот и тие нема да бидат веднаш очигледни. Меѓутоа, кога ќе стигнете до механичар, тој може да се поврзе со компјутерот на автомобилот и да каже преку системот за кодови каде најверојатно се наоѓа проблемот.

Ако сте среќни, можеби е лабава врска или само мало брзо поправете. Исто така, може да биде голем проблем со голема скапа компонента. Поентата е додека не дојдеме до експерт кој едноставно не го знаеме. Затоа, ако сте потрошиле големи пари на толку напреден автомобил, не бидете глупави и игнорирајте го ова предупредување.

Одете кај механичар што е можно поскоро за доброто на возилото и за безбедноста на двајцата и други учесници во сообраќајот. Намалената моќност значи дека вашиот мотор не работи оптимално, така што не можете да забрзате како што треба и тоа може да биде ризично на патишта со голема брзина.

Поврзете го или упатете го оваСтраница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако сте ги нашле податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.