Што значи светлото за предупредување на сервисниот мотор и засилувач; Како го поправате?

Christopher Dean 13-10-2023
Christopher Dean

Во нашата денешна статија ќе погледнеме конкретно предупредувачко светло, „Сервисен мотор наскоро“. Ова светло не треба да се меша со светлото за проверка на моторот, но исто така не треба да се игнорира. Ќе го разгледаме ова поретко видено предупредување за да објасниме што значи и како да ги решиме проблемите за кои нè предупредува.

Што значи Сервисниот мотор Soon Light?

Како што споменавме дека ова не е исто како и сијаличката за проверка на моторот и ќе го допреме во подоцнежниот дел. Светлото за сервисен мотор наскоро се пали кога ќе се откријат проблеми што може да се предизвикани од потребата за одржување. Можеби не е сериозен во моментот, но налага да се разгледаат чекорите за сервисирање.

Проблемот може да биде мал во моментов, но ако се игнорира може да доведе до страшното светло за проверка на моторот или некое друго застрашувачко предупредувачко светло. За разлика од некои светла, тоа не е симбол што свети, туку буквално зборовите Service Engine Soon се појавуваат на екранот.

Како се разликува Service Engine Soon од Check Engine?

Разликата помеѓу овие две светла е важно да се разберат бидејќи светлото на сервисниот мотор едноставно не потсетува дека можеби ни треба промена на маслото или дека сме достигнале некоја пресвртница за да извршиме некое основно одржување.

Сепак, сијаличката за проверка на моторот значи дека има некоја грешка или проблем е забележано во моторот што може да бара поправка. Може да имате мали проблеми и да добиете чексветло на моторот, но може да добиете и посериозни проблеми.

Друга работа што треба да се забележи е дека трепкачкото контролно светло на моторот е посилно од солидно осветленото. Ако трепкате проверено светло на моторот, треба веднаш да го проверите возилото или може да ви претстои голем дефект.

Што може да предизвика сервисниот мотор наскоро да светне?

Како што споменавме дека ова светло се однесува на пресвртници за редовно одржување, но може да се однесува и на некои помали механички проблеми кои можеби ќе треба да се разгледаат.

Лабаво или неисправно капаче за гас

Ако неодамна сте наполниле на бензинска пумпа и ќе ја добиете пораката Service Engine Soon на вашата цртичка причината можеби е многу лесно да се дијагностицира. Системот за гориво мора да биде запечатен на сите точки, вклучително и да има заптивка над влезот во резервоарот.

Ако сте заборавиле целосно да го навртите капачето за гас или сте го оставиле зад на бензинската пумпа може да ја добиете оваа порака која ви кажува дека има проблем. Може да ја добиете и сервисната порака ако капачето за гас е напукнато или скршено на некој начин.

Ниско ниво на течност

Сензорите во нашите автомобили ги следат различните течности во возилото за да се уверат има соодветен волумен за извршување на задачите поврзани со нив. Овие сензори ќе му кажат на компјутерот на возилото дека моторното масло, маслото за менувачот, течноста за ладење и сите други течности се при крај.

Може да го добиете ова предупредување ако е време за заменамоторното масло кое треба да биде одржување кое се случува на секои 3.000 – 10.000 милји во зависност од вашето возило и маслото што го користите. Ако доцните за закажана промена на течноста, најверојатно ќе добиете порака за сервисен мотор наскоро.

Исто така види: Која големина се завртките за регистарски таблички?

Закажана пресвртница за сервисирање

Автомобилите денес ги следат и другите сервисни пресвртници кои не ги вклучуваат течностите . Ова може да биде нешта како замена на свеќички, филтри за воздух или влошки за сопирачките. Системот знае дека одредени знаци од возилото може да укажат на потребата од основно одржување.

Секогаш дознавајте на што се однесува светлото на сервисниот мотор и погрижете се да го извршите тоа одржување. Игнорирањето на оваа светлина можеби нема да биде голема работа на краток рок, но со текот на времето, овие проблеми може да се зголемат во сериозност и тогаш можеби ќе имате поскапа поправка наместо основно дотерување или полнење течност.

Исто така види: Екранот на допир на Subaru не работи

Бензин со слаб квалитет

Ако не сте го користеле автомобилот долго време, можеби ќе го добиете овој проблем бидејќи бензинот во суштина се расипа. Може да добиете и бензин со лош квалитет од бензинската пумпа како и да не му се допаѓа на автомобилот.

Лошиот бензин може да предизвика проблеми при стартување, грубо празен òд, застој, а понекогаш и ѕвонење звуци. Ако бензинот е лош, можеби е добра идеја да се исцеди резервоарот за гориво и да се наполни со бензин со добар квалитет.

Прашања со сензорот на моторот

Често ќе го добивате провереното светло на моторот ако има важенсензорот откажува, но можете да го добиете и сервисното светло на моторот. Веројатно ќе ви треба алатка за скенер за да дијагностицирате проблем како овој и можеби ќе можете едноставно да го замените неисправниот сензор.

Дали можете да возите со сервисен мотор Soon Light?

Одговорот овде е да, може да продолжите да возите со ова предупредувачко светло бидејќи проблемот е генерално помалку сериозен од повеќето други предупредувачки светла. Сепак, не можете да го игнорирате на неодредено време бидејќи се потребни одржување и едноставни поправки за да се одржи правилното функционирање на возилото.

Проблемот можеби е многу едноставен поправка и можеби нема да чини премногу за да се справите, па затоа не вреди да се избегнува проблем. Ако го оставите нерешено, може да се појават полоши проблеми со претворање на неколку долари за поправка во стотици, ако не и илјадници.

Поправки за сервисен мотор Soon Light

Решенијата за да се поправи ова предупредувачко светло се разновидни, но главно не се премногу комплицирани. Како што споменавме, ова се главно проблеми поврзани со одржување.

Проверете го капачето за гас

Можете да добиете предупредување од сервисниот мотор за нешто едноставно како недоволно затегнување на капачето за гас откако ќе наполните. Проверете го капачето за гас и ако е лабаво, тогаш едноставно затегнете го. Вратете се на патот и светлото може да се исклучи.

Ако капачето за гас е напукнато или скршено, тогаш ќе треба да земете ново и да го замените. Повторно, ова генерално не е голема работа и ќе го реши проблемотмногу брзо.

Променете ги или дополнете ги течностите

Ако е време за закажана замена на течности, тогаш направете го тоа што е можно поскоро. Ако не се работи за замена на течностите, тогаш дополнете ги ако се спуштиле.

Проверете под автомобилот за да бидете сигурни дека нема течност што тече на земја. Доколку ги има, можеби ќе ви требаат некои поправки за да се осигурате дека постојано нема да ги губите течностите во автомобилот. Исто така, проверете ги сите филтри поврзани со овие течности, како и затнат филтер може да биде проблем.

Прочитајте ги кодовите за проблеми

Ако знаете дека сте во тек со целото одржување, тогаш може да биде реален проблем што треба да се разгледа. Можете да го започнете овој процес со алатка за скенер OBD2 која едноставно се приклучува во вашиот OBD конектор.

Ќе ја најдете точката на поврзување под воланот и со закачување на овој скенер до на компјутерот на вашето возило можете да ги најдете сите шифри за проблеми. Можете да ги дешифрирате овие шифри користејќи го прирачникот на вашиот сопственик.

Откако ќе знаете што е проблемот, можете сами да го поправите ако можете или да побарате помош од професионалец.

Заклучок

Услужниот мотор наскоро значи речиси она што го кажува. Стигнавте до точка кога работите се случуваат во возилото што значи дека најверојатно ќе треба да извршите некој вид на одржување. Можеби не е сериозен проблем, но може да стане таков ако не се погрижи.

Поврзување до илиРеференцирај ја оваа страница

Потрошивме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако сте нашле податоци или информации на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.