Закони и регулативи за приколки на Хаваи

Christopher Dean 28-07-2023
Christopher Dean

Ако често се наоѓате себеси како влечете тешки товари низ вашата држава, веројатно имате идеја за државните закони и правила што важат за тоа. Некои луѓе можеби не знаат дека понекогаш законите може да се разликуваат од држава до држава. Ова може да значи дека можеби сте легални во една држава, но кога ја преминувате границата може да ве привлечат поради прекршок што не го очекувавте.

Во оваа статија ќе ги разгледаме законите за Хаваи кои може да се разликуваат од државата од која можеби се возите. Исто така, може да има прописи за кои не сте знаеле како роден во државата, а кои би можеле да ве извлечат. Затоа, прочитајте и дозволете ни да се обидеме да ве заштитиме од скапите билети.

Дали трејлерите треба да се регистрираат на Хаваи?

Состојбата на Хаваи бара сите приколки да бидат проверени и регистрирани во Одделот за финансии со исклучок на оние кои се класифицирани како Специјална мобилна опрема. Едноставно треба да ги однесете вашите документи во канцеларијата за регистрација и лиценцирање возила, која потоа ќе пополни формулар за регистрација за да го потпишете.

Сè додека целата ваша документација е во наредба ќе ви биде издадена регистрација и регистарска табличка. Ако поднесете за прв пат, ќе ви требаат:

  • Потврда за потекло заверена на нотар (MCO) или Изјава за потекло на производителот (MSO)
  • Ако горенаведените документи не се заверени на нотар, тогаш заверена на нотар копија од продажната волјанаправете.

Ако вашата приколка е домашна, ќе треба да закажете состанок со инспектор за контрола на моторни возила кој претходно ќе ја прегледа приколката. Под претпоставка дека ќе ја помине оваа проверка, тие ќе ви дадат идентификациски број на возилото (VIN).

Следно, ќе ја однесете приколката на безбедносно тестирање за што ќе и биде доделен сертификат доколку помине. Ова ќе ви овозможи да ја регистрирате приколката.

Општи закони за влечење на Хаваи

Ова се општи правила на Хаваи во врска со влечењето, за кои може да се навредите доколку не сте свесни за нив. Понекогаш може да се извлечете со прекршување на овие правила затоа што не сте ги знаеле, но не можете да претпоставите дека тоа ќе биде така.

Важно е да се забележи дека иако RV-ите не се нелегални во државата Хаваи често е спротивно на законот да се кампува во нив. Мора да дознаете каде можете легално да паркирате и да живеете во вашиот RV.

Правила за димензиите на приколката на Хаваи

Важно е да ги знаете државните закони кои ги регулираат големините на товарите и приколките. Можеби ќе ви требаат дозволи за некои товари, додека други можеби не се дозволени на одредени видови патишта.

  • Не можете да се возите или да живеете во приколка додека се влече по јавните патишта во државата.
  • Вкупната должина на возилото за влечење и приколката не може да надмине 65 стапки, не вклучувајќи ги безбедносните уреди или уредите за заштеда на енергија.
  • Максималната должина за приколката не е одреденаза Хаваи.
  • Максималната ширина за приколка е 96 инчи иако некои патишта дозволуваат до 108 инчи.
  • Максималната висина на приколката и товарот е 14 стапки.

Закони за приклучување и сигнал на приколката на Хаваи

Постојат закони на Хаваи кои се однесуваат на спојувањето на приколката и безбедносните сигнали што ги прикажува приколката. Важно е да се внимава на овие закони, бидејќи тие се засновани на безбедноста, па може да носат потенцијално големи казни.

Прикачувањето на кукавицата за топка може да се направи или на браникот или на рамката, но без оглед на тоа што ќе бара безбедносен синџир.

Закони за осветлување на приколки на Хаваи

Кога влечете нешто што ќе ги прикрие задните светла на вашето возило за влечење, важно е да можете да ги пренесете вашите претстојни и презентираат дејства во вид на светла. Затоа постојат правила во врска со осветлувањето на приколката.

Секоја страна на приколката мора да има светло кое ќе биде во употреба од 30 минути по зајдисонце до 30 минути пред изгрејсонце. Овие светла, исто така, мора да бидат видливи од најмалку 200 стапки во која било насока.

Ограничувања на брзината на Хаваи

Кога станува збор за ограничувањата на брзината, ова варира и зависи од објавените брзини на одредена област. Очигледно не треба да го надминувате објавеното ограничување на брзината во ниту една област. Кога станува збор за нормално влечење, нема специфични различни ограничувања, но се очекува брзината да се одржува на разумно ниво.

Ако вашата приколка еако сте предизвикани да се нишате или изгубите контрола поради брзината, може да бидете повлечени дури и ако сте во објавените граници. Ова е затоа што приколката може да претставува закана за јавната безбедност и од вас ќе биде побарано да ја намалите брзината.

Закони за ретровизорите на Хаваи

Правилата за огледалата на Хаваи не се наведени иако се веројатно е потребно и може да ве влечат ако немате или се неупотребливи. Ако вашиот поглед е загрозен од ширината на оптоварувањето, можеби ќе сакате да размислите за проширување на постоечките ретровизори. Овие можат да бидат во форма на ретровизори кои можат да се лизгаат преку постоечките задни погледи за да го подобрат вашиот поглед покрај товарот.

Закони за сопирачките на Хаваи

Сопирачките на вашето возило за влечење и потенцијално на вашата приколка се важни за безбедноста на секоја операција на влечење. Погрижете се да ги исполнуваат државните упатства и да се придржуваат до наведените правила за употреба на пат со приколка.

Исто така види: Дијаграм за поврзување на радио жици на Ford F150 (1980 до 2021 година)

Приколки со бруто тежина од над 3.000 фунти. бараат независен систем за сопирање.

Заклучок

Постојат голем број закони на Хаваи кои се однесуваат на влечење и приколки кои се дизајнирани да ги чуваат патиштата и учесниците во сообраќајот безбедни. Кога станува збор за приколки, Хаваите не се многу регулирани и тие имаат поголема флексибилност кога станува збор за големината.

Повеќето држави дозволуваат само ширина на приколката помеѓу 96 и 102 инчи, додека Хаваи ќе дозволат приколки со ширина до 108 инчи . Тие исто такаДозволете висина на приколката и товарот до 14 стапки. Во другите категории има само неколку правила, иако важат прописите за здрав разум, затоа безбедно влечете ја и одржувајте ја приколката за безбедносни цели.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Потрошивме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако сте ги нашле податоците или информациите на ова страница корисна во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Исто така види: Дијаграм за вакуумско црево на Форд Тритон 5.4

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.