Заменливи делови на Dodge Dakota по година и модел

Christopher Dean 31-07-2023
Christopher Dean

Понекогаш наоѓањето резервни делови за поправка на вашиот камион може да биде незгодно. Можеби е тешко да се добијат или луѓето полнат рака и нога за делот. Би било убаво ако деловите за автомобили се како лекови и има генерички верзии кои ја вршат истата работа, но за помалку пари. т кросовер делови од возила на друга компанија. Меѓутоа, понекогаш можете да користите дел од друга година на вашето возило и тоа може да работи.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Мериленд

Во овој пост ќе разгледаме кои делови за вашиот Dodge Dakota можеби ќе можете да ги спасите од постар модел ако ви требаше.

Историја на Dodge Dakota

Воведен во 1987 година од Chrysler како пик-ап со средна големина, Dodge Dakota беше дизајниран да биде ниска инвестиција за компанијата. Многу од компонентите на камионот беа преземени од постоечките модели за да се избегне потребата од дизајнирање на сосема нови делови за линијата.

Дакота помина низ три генерации и издржа 25 години во производство , последните две кои беа под името Рам наместо Dodge. Во 2011 година, Дакота беше прекината поради намалениот интерес за покомпактен дизајн на пик-ап.

Долговечноста на моделот сепак значеше дека има пристоен капацитет да се користат делови од други моделски години во камион ако нови делови повеќе не можат да бидатизвор.

Заменливи делови и години на Dodge Dakota

Знаете дека има многу добри причини поради кои љубителите на камиони го купуваат Dodge Dakota, а не и најмалку важно е заменливиот карактер на некои од неговите клучни компоненти. Општо земено, трансмисиите и другите главни делови може да се заменат за камиони од сличен модел од годината.

Во табелата подолу ги допираме главните делови што може да се префрлат помеѓу Dodge Dakotas за да ви помогнат да најдете нов извор за резервни Делови. Компатибилните години ќе бидат споменати како и поконкретни упатства за делови што се заменливи.

Компатибилни години на Dodge Dakota Променливи делови
2002 - 2008 Сите делови
2000 - 2002 Пренос
1987 - 1997 Кабини, врати и браници
1998 - 2000 Браници, фарови и седишта

Помеѓу 2002 и 2008 година, сите камиони Dodge Ram 1500 беа дел од истата генерација и овие делови беа користени и во камионите Дакота од истиот период. Ова значи дека многу од деловите пронајдени во Dodge Rams и Dakotas во овој момент би можеле да се заменат.

Како можам да кажам дали деловите се заменливи?

Постојат некои индикатори кои можат да ви помогнат одреди дали некој дел може да биде заменлив или не во вашата Dodge Dakota, најочигледно е дали можете да лоцирате број на дел на ставкататреба да замените. Се разбира, бројот на делот идентификува за каков тип на дел станува збор. Ако најдете соодветен дел со истиот број, тогаш тој теоретски треба да биде идентичен со сите други делови со тој број.

Визуелна споредба на дел и сите спецификации наведени на него може исто така да ви помогне да одредите дали овој дел може да одговара на вашите потреби на Dodge Dakotas.

Години заменливи на менувачот за Dodge Dakota

Првата точка што треба да се знае е дека помеѓу 1999 и 2002 година камионите Dodge Durango и Dodge Ram 1500 со мотори Hemi имале истите преноси. Ова значи дека тие може да бидат компатибилни со вашата Dodge Dakota од истите години на моделот.

Важно е да се напомене дека треба да го проверите бројот на моделот на преносите за да потврдите дека тие би биле натпревар. Автоматските менувачи Dodge Ram од 2001 година се заменливи со модели на камиони помеѓу 2000 и 2002 година.

Кабини, браници и врати

Понекогаш делот што треба да го замените бил оштетен поради несреќа, на пример врата, браник или дури и цела кабина. За среќа, помеѓу моделите од 1987 до 1996 година се користеа истите врати, кабини и браници.

Ова значи дека ако треба да замените зарѓана оштетена кабина, може да го сторите тоа доколку најдете подобра за продажба. Сепак, има некои елементи кои се разликуваат, како што се радијаторот, браникот на скарата, долниот столб и хаубата.

Можете ли да земете делови одDodge Durango?

Всушност има многу сличност помеѓу моделите на Дакота и Дуранго во нивните соодветни години на моделирање, така што има многу делови што може да се набават од Durango доколку е потребно. Ова е особено точно со моделите на Дакота од 1997 до 2004 година и со моделите Dodge Durango од 1997 до 2003 година.

Всушност, главната разлика помеѓу двата камиона во овие моделски години беше контролната табла и панелите на вратите. Сепак, секогаш проверувајте ги броевите на делови за да бидете сигурни дека имате заменлив предмет

Деловите како што се седиштата, калниците и фаровите се заменливи во моделите од доцните 90-ти до раните 2000-ти. Секогаш проверувајте ги димензиите и локациите на дупките за завртките за да бидете сигурни дека деловите ќе се совпаднат.

Тркала

Општо земено, тркалата во истата генерација камиони ќе бидат компатибилни еден со друг. Како надворешен дел, тркалата генерално се заменливи се додека удобно се вклопуваат во бунарите на тркалата. Се разбира, треба да бидете сигурни дека тие се во добра форма и дека имаат многу животен век на шарите.

Заклучок

За време на возењето на Dodge, Дакота Крајслер сè уште се опоравуваше од речиси банкрот и ова ја наведе компанијата да ги намали трошоците за производство. Едно од решенијата до кои дошле е производство на исти делови за повеќе модели на возила.

Ова значело дека тие би можеле да произведуваат големи количини без да трошат време и труд за менување на машинатаспецифики. Очигледниот резултат е дека многу камиони како Дакота имаат делови што се заменливи.

Секогаш проверувајте дали делот што го набавувате навистина би одговарал на вашата специфична година на моделот Дакота. Има многу онлајн ресурси кои ќе ви помогнат да ги пронајдете броевите на делови и компатибилните резервни делови.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање податоците што се прикажани на страницата се што е можно покорисни за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Исто така види: Можете ли да влечете рамно Тојота Такома?

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.