Зошто мојот автомобил се прегрее со нов термостат?

Christopher Dean 27-09-2023
Christopher Dean

Нема подосадна ситуација од возењето подалеку од механичарите на кои им е кажано дека проблемот сега е решен и откривањето дека сè уште не е во ред со вашето возило. Во овој случај, ќе разговараме за тоа што да направите ако вашиот автомобил почне да се прегрее откако штотуку сте добиле нов термостат.

Што значи ова? Дали новиот дел е неисправен, неправилно поставен или има некој друг проблем? Ќе разговараме за сите можности и ќе објасниме подетално што точно прави термостатот на автомобилот за вашиот автомобил.

Што е термостатот на автомобилот и што прави тој?

Исто како и термостатот во вашата куќа, термостатот на автомобилот е дизајниран да ја детектира температурата и да ги приспособи операциите во системот за да реагира соодветно. Идеалната работна температура за автомобил е помеѓу 195 – 220 степени целзиусови.

Ова е компонента со големина на дланка која игра многу суштинска улога во заштитата на вашиот мотор од скапи оштетувања. Од витално значење е да се осигури дека се одржува оптималниот температурен опсег, така што оперативниот термостат е неопходен.

Па, како точно овој мал дел ја врши оваа многу важна работа? Едноставно кажано, сè е за течноста за ладење во нашите автомобили. Термостатот се наоѓа помеѓу моторот и радијаторот и во суштина е вентил. Додека течноста за ладење се движи околу нашите мотори, таа ја зема топлината од системот загревајќи ја.

Еднаштечноста за ладење достигнува одредена температура и е доволно топла за да предизвика ширење на специјализираниот восок во термостатот. Кога овој восок ќе се прошири, му овозможува на течноста за ладење да патува низ радијаторот додека не се олади.

Откако течноста за ладење повторно ќе се олади, повторно влегува во блокот на моторот и продолжува да циркулира како порано извлекувајќи ја топлината од систем. Додека течноста за ладење е во безбеден температурен опсег, таа едноставно продолжува да циркулира во блокот и влегува во радијаторот само кога е премногу жешко.

Како да забележите неисправен термостат

Еден од најочигледните Индикации дека термостатот не ја врши својата работа е дека автомобилот буквално се прегрее. Имате некаде мерач на температурата на моторот на контролната табла, така што обично е многу очигледно кога тоа се случува.

Исто така види: 6.7 Капацитет на масло од Каминс (колку масло е потребно?)

Постојаната висока температура е показател дека или термостатот не работи или дека некој друг проблем го оневозможува термостатот да биде во тек со операциите на ладење.

Падот во перформансите на моторот или ненадејниот забележлив пад на економичноста на горивото, исто така, може да биде показател дека моторот не се лади правилно и може да има проблеми со термостатот.

Колку чини замената на термостатот?

Термостатот на автомобилот обично не е еден од најскапите делови, бидејќи делот во зависност од моделот на вашето возило самиот може да биде ниско до 10 долари за купување. Умешен механичкисопственикот веројатно тогаш би можел релативно евтино да го замени сопствениот термостат.

Патувањето до механичар може да ве чини 200 - 300 долари за замена на термостат во зависност од марката и моделот на вашето возило. Очигледно ова не е мала сума на пари, но кога станува збор за автомобили, тоа е меѓу најевтините патувања што би сакале да ги направите во гаража.

Дали новиот дел е неисправен?

Угледен и добар механичар секогаш ќе провери дали нивната работа работи пред да се отпише и да ве испрати на пат. Тие се способни да тестираат дали новиот термостат работи толку реално, не треба да има причина делот да не работи ако е навистина сосема нов и правилно поставен.

Секако дека секогаш постои можност дека механичарот не успеал во својата работа и делот или не е како што се огласува или неправилно е поставен. Ако делот работи добро, сепак, тогаш може да има други проблеми во игра што ќе го оневозможат термостатот да ја заврши својата работа.

Што друго може да биде погрешно?

Претпоставката можеби е направил дека термостатот првично бил виновен и тоа е причината за проблемот со прегревање на моторот. Неуспехот да се истражат потенцијалните подлабоки проблеми со системот за ладење може да го направи новиот термостат безвреден.

Постојат голем број можни дефекти во системот што би можеле да предизвикаат прегревање на моторот. Дури и кога тоа е случајтермостатот не може доволно брзо да ја отстрани топлината и всушност може да се скрши од интензивните температури.

Неисправна пумпа за вода

Исто така познат како пумпа за течноста за ладење, неисправна пумпа за вода може да да биде причина за прегревање на моторот на автомобилот. Оваа центрифугална пумпа ја движи течноста за ладење низ радијаторот каде што идеално би требало да се излади пред повторно да влезе во моторот.

Ако оваа пумпа не работи правилно, тогаш тоа може да значи течноста за ладење не се лади во радијаторот и само се враќа жешко во веќе жежок мотор. Топлата течност за ладење не може да ја извлече топлината од блокот на моторот, така што во суштина тоа не прави ништо за да помогне.

Неисправна течност за ладење

Новиот термостат е немоќен да се справи со проблем како што е лошо течноста за ладење. Оваа течност за ладење треба да може да ја извлече топлината од блокот на моторот за на крајот да ја олади. Ако се користи погрешен тип на течност за ладење или се мешаат различни течности за ладење, тоа може да доведе до неефикасно ладење.

Исто така види: Кои други седишта одговараат на Dodge Ram?

Важно е да бидете сигурни дека ги имате соодветните мешавини на течноста за ладење за вашите локални услови и вашето возило. Комбинирањето на течности за ладење дури понекогаш може да предизвика формирање на гел кој очигледно не е добар за циркулација.

Истекување на течноста за ладење

Целата процедура за ладење се потпира на оваа течност за ладење и идеално тоа е целосно затворен систем. Ова значи дека течноста за ладење циркулира одново и одново. Меѓутоа понекогашцевките може да кородираат и да создадат дупки што овозможуваат течноста за ладење да истече.

Кога нивото на течноста за ладење ќе почне да опаѓа, има помалку течност во системот за да ја повлече топлината на блокот на моторот. На крајот, целиот систем може да се исуши и може да бидете во вистинска неволја. Општо земено, добра практика е да се внимава на нивото на течноста за ладење како стандардна практика.

Скршен радијатор

Радијаторот ја лади загреаната течност од моторот со расфрлање низ неговите перки. Овие перки потоа се ладат со воздух со воздух од надвор од возилото и внатрешен систем на вентилатор. Ако овој вентилатор не успее, тогаш само воздухот што се движи над вентилаторите на радијаторот од движењето на автомобилот го лади радијаторот.

Во ладен ден ова може да биде доволно за да се излади течноста за ладење доволно, но при високи температури тоа најверојатно нема да биде доволно. Така, скршениот вентилатор на ладилникот може да биде голема причина за прегревање на моторот.

Заптивка што протекува

Сместена помеѓу блокот на моторот и главата на цилиндерот, заптивката за глава е заптивка што помага да се задржи течноста за ладење и масло од истекување во комората за согорување. Ако оваа заптивка е истрошена или оштетена, тогаш течноста за ладење може да истече внатре во системот.

Како што беше споменато, ако изгубиме премногу течност за ладење, тогаш ја губиме самата животна крв на системот за ладење. Дихтунгот на главата е веројатно еден од најважните заптивки во нашите мотори, така што неговото откажување може да предизвика многу проблеми, не само штопрегревање.

Неисправен сензор за температура на течноста за ладење

Како што споменавме, термометарот всушност работи со помош на восок што се шири кој го отвора и затвора вентилот во зависност од температурата на течноста за ладење. Тој всушност не ја мери температурата на моторот, тоа го прави сензорот за температура на течноста за ладење.

Ако овој сензор е погрешен, може да испрати трајно отчитување на температурата за ладење или загревање што на крајот може да доведе до прегревање.

Затнат каталитички конвертор

Оваа важна компонента на вашиот автомобил е наменета да ги претвори штетните нуспроизводи на моторот со согорување во јаглерод диоксид и вода. Со текот на времето, ова може да почне да се затнува и валка, што може да предизвика издувните гасови да не се испуштаат ефикасно.

Овие испарувања се жешки, па ако не се испуштаат, остануваат во системот за издувни гасови што придонесува за загревање на моторот. Моторот мора да работи уште понапорно за да се обиде да ги исфрли овие испарувања за да се прегрее како резултат.

Проверете го вашиот механичар за други проблеми

Да, можно е вашиот нов термостат да е скршен или не е правилно поставен, но за да бидете сигурни наместо само да барате нов, проверете механички за какви било причини автомобилот може да се прегрее.

Има толку многу можни причини што моторот се прегрее што дури и најновите и најдобри термостатот во светот не може да се справи со. Сè додека ја врши својата основна работа да дозволи топла течност за ладење даВлезете во радијаторот, тогаш може да има други проблеми.

Заклучок

Прегреан автомобил на пат кон дома од механичар кој штотуку поставил нов термостат може да се чувствува како кошмар. Ова може да е дефект на механичарот, но може да биде и показател дека нешто друго не е во ред со вашиот систем за ладење.

Ако не ви е удобно да се вратите кај истиот механичар, размислете за друг и нека провери целиот систем за прашања. Ако се покаже дека новиот термостат е неисправен, тогаш ова е нешто за што треба да се жалите кај оригиналниот механичар.

Секогаш постои можност да има подлабок проблем што требало да се провери пред да се замени термостат.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако ги најдовте податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.