9 начини да се обезбеди приколка од кражба

Christopher Dean 22-10-2023
Christopher Dean

Користењето на приколка е одличен начин за складирање дополнителна стока кога патувате, бидејќи можете да повлечете тешки товари што вообичаено не би можеле да се сместат во вашиот автомобил или камион. Современите приколки станаа толку лесни за брзо прикачување и ги прави многу привлечна опција.

За жал, крадците се памукнаа со ова, бидејќи сфатија колку е лесно да се украде приколка без никакви безбедносни уреди на место. За среќа, сега има многу различни методи кои можете да ги користите за подобро да ја обезбедите вашата приколка.

Во ова упатство, ќе ви ги обезбедиме најдобрите уреди и методи за превенција, така што откако ќе завршите со читањето, ќе знаете како правилно да обезбедите приколка, што ќе ви даде мир на умот кога ќе треба да ја оставите вашата приколка некаде преку ноќ.

1. Систем GPS

Една од најдобрите безбедносни мерки на приколката што може да се преземе е инсталирањето на GPS систем, бидејќи тоа ќе ви овозможи да знаете каде се наоѓа вашата приколка во секое време. Многу од овие уреди може лесно да се сокријат подалеку од крадците бидејќи често може да се стават каде било на вашата приколка.

Ако некој ја украде вашата приколка, лесно ќе можете да стапите во контакт со полицијата и да ја известите дека вашата приколка е украдена откако виделе дека е преместена од местото каде што првично сте ја оставиле. После тоа, полицијата ќе треба само да биде известена за тоа каде се наоѓа вашата приколкатој момент за да можат да ви го вратат.

Многу од овие GPS уреди лесно може да се поврзат со вашиот телефон, така што ќе можете да знаете точно кога се движи вашата приколка. Ова може да ви помогне и да ја пронајдете вашата приколка ако на зафатен ден заборавите каде сте ја оставиле паркирана.

2. Заклучување на приколката

Еден од најдобрите начини за подобрување на безбедноста на вашата приколка е да купите брава за кука за приколката. Заклучувањето на приколката може да помогне да се спречи кражба бидејќи може физички да спречи некој да ја закачи вашата приколка и да ја украде.

Иако можеби мислите дека ако ја оставите приколката закачена за вашето возило, ќе спречите да биде украдена, многу крадци можат лесно да го поминете ова, бидејќи тие лесно можат да ја извадат вашата приколка и потоа да ја поврзат вашата приколка со нивното возило.

Баварите на кука го прават овој процес доста потежок бидејќи крадците ќе треба да можат да поминат низ прво заклучете. Кога купувате брава со кука, генерално треба да ги изберете оние што доаѓаат со комбинирани брави, бидејќи другите брави може полесно да се пробијат, така што нема да ги одложат решителните крадци.

3. Заклучување на јазикот

Заклучувањето на јазикот е веројатно една од најважните брави за приколки што треба да ги имате, бидејќи ќе ја заштити вашата приколка кога е најранлива. Општо земено, приколките се најранливи кога не се прикачени на возила поради фактот што ако вашата приколка не е заклученакако и да е, крадецот може само да ја закачи вашата приколка и да оди на среќен пат.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Невада

Сепак, јазичната брава ја заклучува спојката на вашата приколка, што значи дека никој нема да може да вметне топка и поврзете ја вашата приколка со нивното возило, освен ако тие не можат да поминат низ бравата.

Заклучувањето на јазикот може да се користи и заедно со бравата на спојката, што дополнително ќе ја подобри безбедноста на вашата приколка, бидејќи тоа значи дека дури и На повеќето професионални крадци ќе им треба малку време да ја украдат вашата приколка, бидејќи ќе треба да поминат низ две брави пред да почнат да ја спојуваат вашата приколка со нивното возило.

4. Заклучување на бравата на тркалата

Заклучувањето на тркалата на кое било возило или приколка инхерентно ќе го отежне движењето освен ако немате клуч. Прицврстувачите може да се прицврстат на кое било од тркалата на вашата приколка и да работат на ист начин како и секоја клешта за тркалата.

Речиси е невозможно да се ослободите од бравата на тркалата, освен ако немате клуч или аголна мелница и малку слободно време, што ефикасно го спречува движењето на тркалото.

Иако многу од другите брави споменати погоре може да се скршат со доволно генијалност и соодветни алатки, бравата на тркалото може да обезбеди дека целата ваша приколка ќе остане на место освен ако не го отклучите сами, или крадците имаат многу време и некои прилично бучни електрични алати.

5. Алармен систем

Ако ја држите вашата приколка заклучена со aразновидноста на различни брави не е доволна за да ги одврати крадците да се обидат да ја закачат вашата приколка и да се отстранат со неа, тогаш секогаш можете да се надевате дека ќе ги исплашите со звукот на силен аларм што ќе ве предупреди или вас или некој друг за што тие се обидуваат да направат.

Постојат неколку аларми на пазарот што може да се вградат во вашата приколка и ќе се огласат ако вашата приколка се премести или ако се манипулира бравата. Некои од овие аларми се опремени и со светли, трепкачки LED светла, што може да помогне да се исплаши крадецот ако се користи во комбинација со тресокот на сирената.

Исто така види: Како да отстраните заглавена или соголена навртка

Понекогаш најдобар начин да се заштити нешто од крадец е да се предупреди некого за нивното присуство, бидејќи тоа што се гледа понекогаш е доволно за да се исплаши крадецот.

6. Заклучување на резервната гума

Иако заклучувањето на резервната гума можеби нема да ја спречи целата ваша приколка да биде украдена, никој не сака ниту некој предмет да биде украден од неговата приколка. Многу приколки се опремени со резервно тркало кое често се монтира надвор од нив.

Ова може да се сфати како лесно берење за опортунистичките крадци, бидејќи нема да им треба многу во начинот на кој алат за крадење отклучено резервно тркало. Затоа, заклучувањето на резервната гума е одлична за безбедна резервна гума на вашата приколка.

7. Заклучување на спојката

Употребата на брава за спојка е уште еден одличен начин да ја заштитите вашата приколка од кражба. Бравите за спојки имаат иглички кои се протегаатпреку бравата на вашата спојка, што спречува некој да ја отвори или затвора бравата.

Заклучувањето на спојката може да се користи само кога вашата приколка е споена со вашето возило, па затоа е навистина потребно само ако планирате да заминете вашата приколка е прикачена на вашето возило откако ќе стигнете до местото каде што сакате да одите.

8. Паркирајте на безбедна локација

Паркирањето на вашето возило на безбедно место веројатно е еден од најдобрите начини да ја спречите вашата приколка од потенцијална кражба. Ако на крадците им отежнува да дојдат до вашата приколка на прво место, ќе им биде многу помала веројатноста да ја изберат вашата приколка ако има други полесни берби.

Ако сте на одмор или треба да застанете некаде со вашата приколка далеку од дома, тогаш треба да се обидете да ја паркирате на добро осветлена област. Крадците напредуваат кога не се гледаат, па ако ја имате вашата приколка на отворено, добро осветлено место, исто така, може да одврати некои крадци.

Ако сè друго не успее, тогаш користете тежок кабел или синџир и заклучете за да го обезбедите вашиот приколката до фиксен предмет како што е столб од светилка или бетонски столб, исто така, веројатно ќе ги спречи сите крадци да си ја пробаат среќата.

9. Отстранете ги значајните детали за вашата приколка

Ако се случи најлошото нешто и вашата приколка заврши да биде украдена, тогаш најдобриот начин да им помогнете на релевантните власти да ја повратат е да забележите некои забележителни детали за вашата приколка пред ова да можесе случи.

Забележувањето на VIN-бројот е важно, но тој обично се става на врежана плоча што лесно може да се отстрани. Сликањето на мал дел под вашата приколка со спреј или дури и ставањето налепници на задниот браник може да ја направи вашата приколка полесно препознатлива. бравите работат?

Ако сте барале еден едноставен метод во врска со тоа како да ја зацврстите приколката, тогаш бравите на тркалата се веројатно најефективниот начин, бидејќи тие ги стегаат вашите тркала, што ја спречува вашата приколка од лесно се преместува.

Што прават крадците со украдените приколки?

Крадците лесно можат да ја украдат вашата приколка и стоката во неа и да ги продадат во држави кои не да бара наслов во моментот на продажбата. Вашата стока може да се продава и во заложни продавници во други градови, што ќе го отежне следењето на нив.

Дали се безбедни бравите со кука? еден од најдобрите безбедносни уреди на приколката ако планирате да ја оставите вашата приколка поврзана со вашето возило, бидејќи тие ефикасно го заклучуваат механизмот за спојување.

Завршни размислувања

Ако обезбедите вашата приколка е важна за вас и сметате дека вашата приколка е загрозена, тогаш користењето на еден или сите методи и уреди наведени погоре треба да ја намали веројатноста за украденост на вашата приколка.

Користењето на сите овие методи заедно сигурно ќе ги одврати крадцитеод изборот да се обиде да ја украде вашата приколка, особено ако е наредена покрај многу други приколки.

Обезбедувањето на вашата приколка на овие начини лесно ќе спречи да биде украдена од опортунистички крадци, но можеби ќе треба да ја користите сите горенаведени методи ако вашата приколка е изложена на висок ризик редовно да биде украдена, бидејќи крадците обично секогаш ќе можат да најдат начин да ги фатат вашите скапоцености ако имаат доволно време за планирање.

Ако сè друго не успее, барем е добра идеја да чувате GPS-тракер на вашата приколка и да забележите некои препознатливи карактеристики за него, бидејќи тоа ќе ви помогне да го вратите ако на крајот биде украден.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако е можно повеќе. ги најдовте податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.