Можете ли сами да инсталирате приколка?

Christopher Dean 04-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Се прашувате, „дали можам сам да инсталирам приколка за приколка?“ Накратко, да. Ако ви е удобно со задачите како оваа, тогаш инсталацијата на приколката за приколка е едноставна работа со неколку чекори што може да се направат дома со правилна подготовка за да заштедите пари во продавницата.

Денес сме ќе ги покрие главните чекори вклучени во инсталирањето на приколката за приколка дома, како и покривање теми како што се колку долго може да очекувате да трае работата, алатките што ќе ви бидат потребни заедно со некои инсајдерски информации за да бидете сигурни дека ќе ја добиете вашата приколка за приколка правилно инсталиран.

Дали инсталирањето кука за приколка е едноставно?

Ако сте имале основно искуство со одржување и поправка на автомобили, тогаш инсталирањето на кука за приколка нема да претставува ништо проблеми.

Работата ќе се разликува малку во зависност од возилото и видот на прицврстувањето што го користи, но ќе има одредени работи што обично треба да ги направите, како што се спуштање на издувните гасови или отстранување на резервната гума исто така како отстранување на хардверот пред да ја подигнете шипката на место.

Подготовка за инсталирање на кука за влечење

Како и со секоја работа за одржување на автомобилот, подготовката е клучна и потрошено кратко време ако се осигурате дека сте подготвени за задачата, може да заштедите дел од времето кога ја изведувате инсталацијата.

Значи, пред да дојдеме до суштината на самата инсталација, да разгледаме како да се увериме дека сте повторно подготвен.

Изберете ја вистинската приколкаминути. Започнете со отстранување на мијалникот и навртката со вртежен клуч, ќе можете да ги користите прстите штом ќе се олабави.

Вметнете го држачот за топката во стеблото и заменете ги мијалникот и навртката, зашрафете ги додека не се затегнете го раката, а потоа користете го вртежниот клуч за да ја завршите работата.

Ако вашиот држач за топката не одговара на цевката на приемникот, можете да користите адаптер за цевка на приемникот што ќе му овозможи на вашата кука да работи со голем број различни стебла .

Заклучок

Сега имате сеопфатен преглед за тоа како да инсталирате кука за приколка на вашето возило. Како што можете да видите, тоа е едноставна задача што ќе можете сами да ја завршите под услов правилно да се подготвите и да ги следите инструкциите специфични за вашата кука за влечење.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Њу Џерси

Погрижете се да ја изберете вистинската кука за товарот и возилото, добар простор за работа со сите соодветни алатки при рака, и ако е можно помошник кој ќе помогне и ќе ја забрза работата.

Инсталирањето на сопствената кука за влечење е добар начин да заштедите неколку пари во продавницата и почувствувајте го задоволството од добро завршената работа.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата на бидете колку што е можно покорисни за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ние го цениме вашетоподдршка!

кука

Контакциите не се решение за сите, што може да значи дека ризикувате да купите погрешно, но и дека веројатно има повеќе од едно кое одговара на вашите потреби.

Проверете дали ја знаете големината и тежината на товарот што ќе го влечете, ќе можете да ја проверите тежината на приколката во упатството за употреба. Поставувањето на кука за влечење на вашиот камион исто така ќе биде фактор кога ја избирате вистинската кука за приколка.

Повеќето камиони доаѓаат со прикачена кука за приемник, која се разликува од класа 1 која носи максимална тежина од 2000 lbs до класа 5 што може да влече 12.000 lbs со варијации во големината на прицврстувачот на кукачката цевка на ресиверот што варира од една и четвртина инчи до два и пол инчи.

Ресиверот работи ефикасно кај повеќето видови на кука но има и неколку други форми на располагање, како што се спојници за приколка за петто тркало што се монтираат во средината на креветот на камионот со капацитет за влечење од 24.000 фунти, кука за приколка за распределба на тежината која е идеална за поголеми приколки и кампери или кука монтирана на браник кој е направен за помали товари бидејќи се прикачува на браникот на вашиот автомобил.

Запознајте се со упатствата

Клучно е да бидете сигурни дека имате основно разбирање за чекорите кои се вклучени пред да инсталирате кука за приколка наместо веднаш да нуркате внатре. Повторете ги упатствата за да знаете кој чекор следишто за да можете да ја подготвите вистинската алатка.

Подгответе го вашиот работен простор

Погрижете се да работите во добро осветлен простор каде што можете да видите што правиш јасно пред да започнеш со работа. Користењето работно светло е исто така корисно ако сакате да поставите кука под вашето возило не само за да се осигурате дека можете правилно да го гледате креветот на камионот, туку и упатствата за инсталација.

Склопете ги вашите алатки

Нема ништо толку досадно како да постигнете чекор во автомобилската работа и да сфатите дека ги немате потребните алатки за тоа. Ова е уште една причина зошто е важно да ги прочитате упатствата за да се осигурате дека нема да нурнете без да бидете подготвени.

Прирачникот треба да ви каже сè што ви треба за задачата, но некои основни алатки најверојатно ќе ги потребни се:

 • Работни ракавици
 • Заштитни очила
 • Светло за продавница
 • Со штекер
 • Чокери
 • Растилка
 • Продолжување на прекрстувач
 • Вртлив приклучок
 • Мерка лента
 • Шрафцигер
 • Дигалка и држачи
 • Жица цевка четка
 • Лубрикант
 • C-стегачи

Инсталирање на приклучоци за влечење: чекор-по-чекор

Сега сте' повторно подготвени, подготвени сте да започнете со инсталирање на приклучокот за приколка. Имајќи предвид дека постојат многу видови на приколки на располагање, упатствата на вашиот производител ќе дадат конкретни упатства, но нашите чекор-по-чекор инструкции ја следат основната структура на повеќето куки за приколкиинсталации.

Чекор 1: Заглавете ги тркалата

Погрижете се да ги заглавите тркалата пред било што друго за да избегнете неочекувано тркалање на автомобилот за време на инсталацијата на приколката. Ставањето прицврстувачи под тркалата и вклучувањето на сопирачката за итни случаи треба да обезбеди да избегнете какво било несакано движење.

Чекор 2: Придвижете го возилото нагоре

Овој чекор не е секогаш потребен бидејќи може да има доволно работен простор под вашиот автомобил за да одговара на кука, генерално постои, но користењето на дигалката може да ви даде многу повеќе простор и да ја направи работата поудобна. Погрижете се да користите држачи за дигалки за да го одржувате возилото стабилно додека е подигнато.

Чекор 3: Отстранете ја резервната гума

Кај одредени инсталации на кука за приколка на приемникот, резервната гума одоздола рамката на вашето возило може да биде пречка. Ова не е секогаш случај и вашето упатство ќе наведе дали е неопходно да се вади.

Поголем број на закачувања на приколката бараат да се спушти издувната цевка, што е разумно да се прави истовремено со отстранувањето на резервната гума.

Чекор 4: Отстранете ги приклучоците, завртките и другите специфицирани компоненти

На некои спојници на приколката треба да се отстранат постоечките гумени приклучоци и завртки за да се направи простор за монтирање на рамката на кука. Можеби ќе треба да го отстраните и топлинскиот штит или другите мали панели или да ги скратите до големината.

Веројатно вашата рамка ќе бара да ја пробиете рамката кога ви требаат навртки и завртки зазатегнете го на креветот на камионот.

Можеби нема да треба воопшто да го правите ова и инсталацијата на кука ќе биде дизајнирана да одговара на постоечкиот хардвер на вашето возило, дури може да ја користи за време на процесот на монтирање. Во секој случај, вашиот прирачник ќе ви каже што да правите.

Чекор 5: Поставете ја спојката на приколката

Овој чекор може да бара помош бидејќи некои спојки на приколката може да тежат тежина поголема од 50 фунти, така што клучот е да бидете сигурни дека го држите стабилно додека го прикачувате хардверот. Коцките на камионот честопати можат да тежат повеќе, така што ќе биде потребна помош за да се осигураме дека точно го поставувате.

Чекор 6: Завртете ги завртките

Кога рамката е поставена правилно со поставените навртки и завртки, можете да започнете со вртење на завртките за да ги прицврстите на своето место.

Количината на потребен вртежен момент ќе варира во зависност од големината на завртката. Повеќето приклучоци бараат околу 100 фунти вртежен момент додека на потешките рамки ќе им требаат повеќе од 150 фунти. Погрижете се да имате соодветни алатки за ефикасно затегнување на завртките.

Врвни совети за инсталирање на кука за приколка

Тоа е основен преглед на комплетната инсталација на кукавицата на приколката. Како што можете да видите, тоа е прилично едноставен процес и упатствата на вашиот производител ќе бидат уште поконкретни, така што доколку сте подготвени правилно да го инсталирате сами е едноставен начин да заштедите пари.

Сепак, сите знаеме дека неочекувано изненадувањаимате навика да не фаќате без разлика колку сме подготвиле, па овие совети ќе ви помогнат да избегнете какви било грешки и да се подготвите за потенцијални криви топки.

Бупчење во рамката

Некои инсталации на кука ќе бараат од вас да ја пробиете рамката на вашето возило ако нема доволно дупки за монтирање на вашето возило, ова може да биде особено застрашувачка перспектива. Сите знаеме дека дупчењето без да знаеме што точно правиме, во суштина ќе предизвика трајно оштетување на нашето возило, затоа е клучно да се движи полека.

Започнете со означување каде треба да дупчите со пенкало за боја. користејќи ја вашата кука како водич со некој што ја држи стабилно за вас за да можете да бидете целосно прецизни со вашето обележување.

Започнете со мали пилот-дупки користејќи кобалтни дупчалки со лубрикант за сечење за да ја направите работата помазна. Откако ќе ги добиете вашите пилот-дупчиња, постепено зголемувајте ја големината на дупчалката додека не ја постигнете точната големина.

Некои инсталации бараат дупка да се зголеми за да се остави простор за растојание, препорачуваме брусница за оваа работа.

Откастрување на пластична фасција

Некои инсталации бараат да се исечат панелите на таблата за да се направи простор за цевката на приемникот. Ова е уште една ситуација кога треба да направите промени на вашето возило кои се неповратни, па затоа е клучно да одвоите време.

Користете лента за маскирање за внимателно да означите каде треба да скратите и полекаизведете го вашето отсекување. За ова, препорачуваме ротирачка алатка за исклучување, ножици или помошен нож. Ако користите помошен нож, прво направете груб резултат за да ви даде водич, а потоа направете помазни додавања за да дадете директно сечење.

Спуштање на издувните гасови

Во чекор 3 спомнавме дека можеби ќе треба да ја спуштите издувната цевка, ајде да одвоиме една минута за да разговараме за тоа што мислиме со тоа.

Можеби е неопходно привремено спуштање на издувната цевка за да се осигура дека рамката се вклопува цврсто на рамката на возилото. Ова е едноставна процедура која бара одвојување на компонентите на гумениот изолатор од шипките на закачалката што се користат за држење на издувните гасови.

Прво, потпрете ги издувните цевки и издувните гасови со јаже или жица на закачалката што ќе овозможи простор за олабавување за да можете спуштете ги издувните гасови. Подмачкајте ги точките за поврзување со лубрикант или мешавина од сапун/вода, користејќи шипка за нежно истргнување на гумените изолатори од закачалките.

Завртки за поврзување со риба

Некои приколки Процесите на инсталација на кука бараат од вас да ги водите завртките низ незгодните дупки во подвозјето на вашето возило со помош на алат од жица од риба. Ако се потребни, пакетот за влечење ќе ги вклучи за да не ве фатат пократки.

Започнете со протнување на навитканиот крај на алатот од жичана жица низ отворот за монтирање, а другиот крај низ отворот за пристап. Поставете разделник на завитканиот крај и потоа навртете ја завртката на неакалем.

Повлечете го другиот крај на жицата низ дупката за монтирање, извлекувајќи ја завртката покрај растојанието и надвор од отворот за монтирање. Подигнете ја куката во положба ако веќе не сте ја направиле, проминете ја рибната жица низ соодветната дупка за монтирање, потоа внимателно извадете ја рибната жица и нанесете ја навртката.

Чистење на навртките за заварување

Некои кукави инсталации нема да бараат од вас да дупчите во креветот на камионот, наместо тоа да ги користите постоечките навртки за заварување вградени во вашето возило за да ги монтирате. Подвозјето на нашите возила ќе биде изложено на низа неповолни елементи што резултираат со насобирање на 'рѓа. Рѓосувањето на навртките за заварување ќе го оневозможи ефикасното навојување.

Проверете ја состојбата на навртките за заварување пред да започнете со процесот на монтажа за да не сфатите дека не можете да ги навојувате на половина од работата. Минималната до средна 'рѓа може да се отстрани со помош на жичана четка и продорен лубрикант, додека на потешката 'рѓа ќе и треба допир со конец за да се исчисти конецот, тоа е познато како „бркање“ на конецот.

Ако треба да користите славина за конец осигурете се дека е нормално на навртката за заварување за да не ги соголувате постојните навои.

Исто така види: 6 причини зошто нема струја за приклучокот за приколка & засилувач; Како да го поправите

Враќање изгубени завртки

Некои инсталации бараат завртките да се внесуваат во шуплината рамката и ако ја изгубите едната внатре во рамката, може да биде кошмарна, а понекогаш и невозможна задача да ја вратите назад.

Осигурете се од ова со одржувањетелескопски магнет е практичен што можете да го користите за да ја насочите навредливата завртка до место каде што може лесно да се врати.

ЧПП

Колку долго трае инсталацијата на кука земете?

Ова зависи од голем број фактори. Вашето искуство и компетентност со задачи како оваа ќе имаат ефект како и состојбата на вашето возило. Ако има многу 'рѓа, ќе треба да земете дополнително време за да се отстрани сето тоа.

Квалитетот на вашите алатки исто така ќе има влијание, како и големината на спојката на приколката што ја инсталирате. Може да очекувате дека оваа работа ќе потрае од 30 минути до неколку часа.

Како да инсталирам држач за топка?

Поставата за топка е дополнителна опрема се користи за подигање или спуштање на висината на приколката за да се прилагоди за различни товари. Откако ќе заврши инсталацијата на кука, лесно е да се работи со прицврстување на носачот за топка.

Вметнете го тешкиот квадратен елемент, познат како „прицврстувач на топката“ во цевката на приемникот што сте ја прикачиле на вашето возило и обложете ја се додека не се постават дупките на стеблото и приемникот. Потоа можете да користите брава или игла и клип за да ги прицврстите на место

Што е топка за приколка?

Топката за приколка е неопходен дел од влечењето и нема да можете да влечете ништо без едно, затоа погрижете се да имате таков што е со соодветна големина за она што го влечете.

Тоа е јасен процес за кој треба да ви бидат потребни само неколку

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.