Како да приклучите 7 пински приклучок за приколка: Водич за чекор по чекор

Christopher Dean 12-08-2023
Christopher Dean

Сите сме го доживеале тоа - пристигнувате на вашата дестинација, одете да ја откачите вашата приколка, само за да откриете дека приклучокот на приколката се лизнал на патувањето и бил компромитиран или дека жиците се истрошиле поради работа на заземјување.

Иако можете да ја однесете приколката кај механичарот за да ги замени конекторите, многу е поисплатливо (и задоволува!) да го направите тоа сами. Продолжете да читате за водич чекор-по-чекор за тоа како да ги поправите жиците на приколката.

Зошто да изберете 7-пински приклучок за приколка

7-пински приклучок за приколка има предност од дополнителни иглички, кои може да се користат за дополнителни светла на вашата приколка. Тие исто така имаат жици за електрични сопирачки, што е важно кога влечете потешка приколка, како што е приколка за приколка или брод.

Поврзувањето на приколката со 7 пинови може да овозможи и извор од 12 напонска моќност на вашата приколка, што може да биде корисна кога имате приколка за комунални услуги на која и е потребна способност за полнење на различни работни машини.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Њу Хемпшир

Видови 7-пински приклучоци за приколки

7-пински приклучоци за приколка може да доаѓаат со кружни или рамни иглички. Кружните иглички се прилично невообичаени, и поверојатно е да видите конектор со рамни иглички на модерни возила. Постојат различни форми на приклучоци, кои ги објаснивме подолу:

7 пински мал круг приклучок за приколка

Малиот кружен 7-пински приклучок за приколка се користи за лесни приколки . Тоа е постар дизајн на жици на приколки, но сепак ешироко користен. Може да се користи и за лесна помошна приколка или лесна приколка за чамец.

7 пински рамен приклучок за приколка

Овој тип на приклучок за приколка најчесто се гледа кај поновите теренци и камиони кои доаѓаат со претходно инсталирани жици за приколки. Некои од овие конектори имаат LED диоди кои светат кога ќе се направи правилно поврзување, што овозможува лесно да се види дали правилно сте го поврзале приклучокот на приколката. Оваа верзија на жици за приколки е многу лесна за поврзување, што предизвикува нејзината популарност.

Седум-пински голем круг приклучок за приколка

Се користи овој стил на приклучок за приколка за тешко влечење, како што се земјоделски и комерцијални приколки. Пиновите во овој приклучок се поголеми од оние во неговиот помал колега, а жиците се прават поинаку. Кога ги користите овие приклучоци, важно е да се користи точниот мерач на кабел за ожичување на приколката.

Варијации на шифрата на боја на жици за приклучоци за приколка со седум пина

Кога го поврзувате приклучокот за приколка , од клучно значење е да имате дијаграм за шифри во боја за да ви помогне да ги поврзете жиците со правилните пинови. Овие дијаграми за поврзување на приколката се разликуваат во зависност од тоа што влечете, затоа погрижете се да го користите точниот дијаграм за вашата приколка. Ве молиме погледнете ги дијаграмите за поврзување на приколката наведени подолу за повеќе информации за поврзувањето на приклучокот за приколка.

SAE Традиционален дијаграм за поврзување на приколката

Исто така види: Што е пакет за влечење?

Кредит на слика: etrailer.com

 • Бело =Земјиште
 • Браун = Светла
 • Жолта = Трепкач за лево & засилувач; Светла за сопирање
 • Зелени = Трепкач за десно & засилувач; Светла за сопирање
 • Сини = Електрични сопирачки
 • Црно или црвено = Моќност од 12v
 • Кафеа = Помошни / резервни светла

РВ Стандард Дијаграм за поврзување на приколката

Кредит на слика: etrailer.com

Следете го овој код за боја кога ја поврзувате вашата приколка:

 • Бело = земја
 • Кафена = десно завртување и стоп светла
 • Жолта = рикверц
 • Зелени = задни светла / Светла
 • Си = Електрични сопирачки
 • Црна = моќност од 12v
 • Црвено = лево свртување и стоп светла

Дијаграм за поврзување на приколката за тешка работа

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Доколку податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.