Како знаете дека имате лош PCV вентил и колку чини да се замени?

Christopher Dean 14-07-2023
Christopher Dean

Во оваа статија ќе објасниме што всушност претставува PCV вентилот, што прави, како да ги забележите знаците дека можеби е лошо и многу важно колку чини да се замени. Тоа е прилично безопасно, што ја отфрла неговата важност во нашите мотори, така што ова може да биде некои витални информации.

Што е PCV вентил?

Вентилот за вентилација на коленестото вратило (PCV) е дел што е наоколу во мотори долго време пред датира неколку помодерни уреди за ограничување на емисиите. Целта на овој уред е да ги елиминира емисиите од картерот на моторот.

Сите емисии во картерот се испраќаат до доводот. Оттука овие емисии во суштина се рециклираат во друг процес на согорување. Ова служи за дополнително чистење на емисиите и подобрување на севкупната ефикасност.

Општо земено, сите PCV вентили имаат слична конструкција која вклучува два конектори за куќиште кои содржат еднонасочен вентил со пружина . Во зависност од тоа колку напорно го пуштате моторот, овој вентил се отвора и затвора за да се приспособи на количината на издувни гасови во картерот.

Додека е во лер, има помалку емисии, така што вентилот е главно затворен. Сепак, додека го вртите моторот, емисиите се зголемуваат, така што вентилот се отвора пошироко. Вакуумот предизвикан од притисокот на емисиите е она што ќе предизвика вентилот да се отвора и затвора.

Како знаете дека PCV вентилот не работи?

Сензорите во моторот се задржуваатследење на емисиите и тие често ќе можат да ви кажат дали има проблем со PCV вентилот. Бидејќи за ова ќе биде потребен специјален скенер и список со кодови, сепак, има и многу индикации што треба да ги барате кои би можеле да ви кажат дека имате проблем со PCV вентилот.

Проверете го осветлувањето на моторот

Искрено, палењето на светлото за проверка на моторот може да значи стотици потенцијални дефекти и навистина не ви кажува многу без дополнителни дијагностички чекори. Ќе треба или да побарате механичар да ви помогне или да купите евтина алатка за скенер OBD2.

Кога ќе се појават проблеми поврзани со моторот, тие се запишуваат како дефекти во електронскиот контролен модул (ECM). Приклучувањето на алатката за скенер во вашето возило ќе ви овозможи да ги читате шифрите снимени во ECM. Сепак, ќе ви треба листа на значења поврзани со шифрите за попрецизно да знаете каков проблем е снимен.

На крајот сепак, сијаличката за проверка на моторот ќе биде вашето прво предупредување дека нешто не е во ред и може да биде PCV вентилот меѓу другите проблеми.

Исто така види: Поправање на дефект на сензорот за притисок во гумите Ford F150

Висок или груб лер

Ако добро го познавате вашиот автомобил, можеби знаете колку високи вртежи додека работи во лер. Неисправниот PCV вентил може да предизвика симптоми слични на истекување на доводот што може да предизвика вашите вртежи во минута да се зголемат за време на празен òд или многу очигледно грубо празен òд.

Било какви промени во тоа како вашиот автомобил вообичаено работи во лер што не може да се објаснат со временските услови може да биде поврзана соПЦВ вентил. Ова е причината зошто проверката за оваа грешка е секогаш добар прв чекор во дијагностицирањето на овој симптом.

Погрешно палење или мирис на бензин

Овие два симптоми се на различни краеви на спектарот на мешавината гориво/воздух. Постои идеален опсег на мешавина за гориво и воздух во процесот на согорување на моторите.

Ако имате премногу гориво во мешавината, ова може да се нарече богата смеса. Може да предизвика сив бел чад од издувните гасови бидејќи вишокот гориво не се користи целосно во процесот на согорување. Може да почувствувате и мирис на бензин.

Посна смеса е кога има премногу воздух во смесата, па согорувањето во комората не е толку силно како што треба или воопшто не се запали. Ова се нарекува неуспешно или неуспешно и често е забележлива појава.

Индикациите за слаби или богати смеси на гориво може да бидат и индикации дека вентилот PCV не работи како што треба. Ова може да биде резултат на притисокот предизвикан од емисиите во картерот.

Грубо забрзување

Ако вашето забрзување е нормално непречено, може да откриете дека проблемите со мешавините гориво/воздух може да го направат значително грубо. Ова може да биде звучна презентација или можеби вибрациона природа. Кој и да е PCV вентилот може да биде причина за проблем со гориво/воздух и последователно грубо забрзување.

Протекување на масло

Неисправен PCV вентил може да предизвика зголемување на притисокот во картерот што вовртењето предизвикува проблеми во цилиндрите и дихтунзите. Овој дополнителен притисок може да предизвика истекување на маслото од дихтунзите и цилиндрите кои може да се најдат на земјата под автомобилот.

Дури и ако не видите збир на масло под автомобил, проверката на нивото на маслото ќе ви каже дали губите моторно масло со чудна брзина.

Smokey Exhaust

Идеално, не би требало да можеме да ги видиме нашите издувни издувни гасови, освен ако тоа е навистина ладен ден. Ако гледате бел, црн или син чад што доаѓа од вашиот издув, тогаш нешто не е во ред. Ова се знаци на лоши мешавини гориво/воздух, горење и слаба контрола на емисиите.

Белиот или црниот чад ќе укаже на проблеми со мешавината на горивото, додека синиот чад значи дека моторното масло влегува во процесот на согорување и гори. Ниту едно од овие не е добро и обете може да укажат дека на PCV вентилот можеби му треба поправка или замена.

Каков код за грешка да барате

Како што споменавме, алатката за скенер OBD2 може да ги повлече шифрите за грешка од вашиот ECM на автомобилот кој кога ќе се спореди со списокот на кодови за вашиот модел може да ви даде одговор за што е проблемот. Во овој дел ќе ви дадеме некои од најчестите шифри поврзани со PCV вентилите на кои треба да внимавате.

  • P052E – Позитивни перформанси на вентилот за регулатор на вентилација на картерот
  • P0171 – Премногу слаб систем за гориво (Банка 1)
  • P0300 – Откриен случајно/повеќе цилиндричен дефект
  • P053A Позитивен картерКоло за контрола на грејачот за вентилација /Отворено

Шифрите за вашиот автомобил може да бидат различни, затоа секогаш проверувајте двапати со упатството за сопственикот за вашиот специфичен модел и година. Многу од горенаведените кодови се универзални, но некои производители на автомобили играат според нивните сопствени правила и користат технологија што другите компании не ја користат.

Каде е вентилот PCV?

Ова е добро прашање и за среќа Ова не е тешко да се лоцира ако имате преодно знаење за тоа што гледате под хаубата. Овој вентил обично се наоѓа на капакот на вентилот кој е на врвот на моторот.

Алтернативно, овој дел може да го најдете на црево помеѓу капакот на вентилот и филтерот за довод на воздух. Проследете го цревото на врвот на моторот и треба да го пронајдете вентилот PCV. Исто така, двапати проверете ги дијаграмите во прирачникот на вашиот сопственик за да ви помогнат да разберете што гледате во моторот.

Колку чини замена на вентил за PCV?

Самиот дел не чини огромна сума за замена некаде помеѓу 50 и 250 долари со делови и работна сила. Оние со постари автомобили ќе сметаат дека деловите се полесни за замена, така што има пристојни шанси да ја направите оваа поправка сами.

Поновите возила се покомплицирани, па можеби ќе ви треба механичар за да ја замените оваа замена. Генерално не треба да трае долго, иако некои возила имаат PCV вентили до кои е потешко да се дојде, па може да потрае подолго и како резултатчини повеќе за поправка со помош на механичар.

Исто така види: Причини за проблеми со блендата со активната решетка на Форд

Заклучок

ПЦВ вентилот е важен за ефикасноста и контролата на емисиите на вашиот мотор и ако е неисправен може да ви предизвика други проблеми. Тој е еден од оние делови што во најголем дел е едноставен, но кога не функционира правилно може да предизвика оштетување на друго место.

Има забележливи симптоми кога не работи правилно и со помош на алатка за скенер можете да дијагностицирате ова прашање многу брзо. Тоа не е скапа поправка, но игнорирањето може да доведе до дополнителни поскапи проблеми со поправката на моторот.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како изворот. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.