Како да ги дијагностицирате проблемите со ожичувањето на приколката

Christopher Dean 12-08-2023
Christopher Dean

Содржина

Вашиот систем за поврзување на приколката е од клучно значење за кога сте на отворен пат влечејќи го вашиот RV, приколка за брод или комунално возило. Тоа е затоа што жиците на вашата приколка треба да работат добро за да се осигура дека светлата на вашата приколка работат. Лицето што патува зад вас ќе треба да може да ги гледа вашите стоп светла, трепкачите и светлата.

Треба да знаете како да откриете проблеми со жици на приколката, кои алатки ќе ви требаат поправете ги, како да ги дијагностицирате овие проблеми и како да ги поправите. Ќе разговараме за вообичаените проблеми со поврзувањето на приколката, тестовите за проблеми и како да проверите дали вашиот систем за поврзување е преоптоварен и што да направите во врска со тоа.

Целта и релевантноста на ожичувањето на светлината на приколката

Можете ли да замислите возење по автопат ноќе кога светлата на вашата приколка не работат? Луѓето зад вас, пеш или во автомобил, нема да забележат дека влечете продолжена приколка, што е опасно. Треба да се осигурате дека системот за поврзување на приколката е во ред, за да функционираат светлата на приколката.

Вашиот ожичен систем може да се оштети со текот на времето додека вашата приколка се складира, па затоа треба да ги проверите жиците и да ја тестирате функционалноста на светлата на приколката пред да ја влечете вашата патничка приколка, RV, приколка за комунални услуги или приколка за чамци.

Вообичаени проблеми со поврзувањето на приколката

Вашите светла на приколката може да бидат премногу затемнети или не работи целосно. Ова може да се должи на а„максимална оцена за струја“ на вашиот жичен појас и проверете го во однос на исцртувањето на светлото на приколката. Понекогаш можете да го ресетирате системот со вадење на осигурувачот неколку минути. Може да користите тестер на коло за да ја процените функционалноста на приклучокот во 4 насоки, но не приклучувајте го во приколката пред да го тестирате.

Тестирање на ефикасноста на вашите светилки

Вашиот систем може да има краток период ако секое светло работи по ресетирањето. Ако вашите светла на приколката влечат повеќе струја од онаа што е наменета да прими ременот, извадете ги сијалиците во системот за дополнително светло и поврзете ја приколката.

Ако жици функционира без сијалици, тоа значи дека има премногу повлечете од бројот на светла на вашата приколка. Извадете ги вашите празни светла и вметнете LED светилки, за да се повлече помалку енергија.

Придобивките од LED светлата во вашата приколка

LED диоди горат поладни и не прават употреба на слаби жичени нишки кои се протегаат и слабеат со текот на времето. LED светилките траат подолго бидејќи добро се справуваат со вибрациите на патот. Тие исто така испуштаат доследна, добра светлина.

ЛЕД светлото за приколка е посветло, што им помага на возачите зад вас да ве гледаат подобро во текот на денот. Уверете се дека вашите LED светла за приколки се водоотпорни, за да не навлезе вода во куќиштето. Овие светла, исто така, трошат помалку енергија од обична сијалица, со што помалку ја црпат батеријата, што има позитивно влијание врз траењето на батеријата.

LEDсветлата побрзо осветлуваат област. На пример, кога сопирате, LED диодите на приколката реагираат моментално и испуштаат посветла, концентрирана светлина. На блескаво светло му требаат 0,25 секунди за да достигне 90% осветленост. Студијата на Универзитетот во Мичиген покажа дека луѓето кои патуваат со 65 милји на час зад возило со LED светла имале подобрено време на реакција и скратено растојание на сопирање за 16 стапки. ?

Вашата приколка често е изложена на временски услови, што може да предизвика корозија на повеќе области. Погрижете се да ги испитате местата за поврзување за корозија и да го проверите и приклучокот за приколка. Мора да го замените кородираниот приклучок или да го исчистите со средство за чистење на електрични контакти.

Ќе треба да го направите ова откако ќе ги проверите светлата на автомобилот за влечење и светлата на приколката. Ако тие се затемнети или воопшто не работат, тоа може да биде корозија. Може да го испрскате приклучокот со електрично средство за чистење контакти или да користите фина жичена четка за да ги исчистите контактните пинови.

Ако вашите светла се единствените што работат, тоа може да значи дека имате неисправен контролен прекинувач.

Проверка за корозија

Ако вашата приколка се чува на отворено, може да има концентрација на корозија на одредени точки од жичаната лента или приклучоците. Осигурајте се дека барате корозија; обично има зелена или бела боја. Ќе треба да го замените приклучокот на приколката или да го исчистите со батеријасредство за чистење терминали.

Пред да го направите ова, проверете дали светлата на приколката се уште се слаби или не работат. Можете да го испрскате приклучокот за приколка со електричен чистач за контакт, како и да користите фина жичана четка за чистење на игличките. Ова помага да се обезбеди подобра врска помеѓу вашите жици.

Алтернативни начини за чистење на кородираните области на системот за ожичување на приколката

Ако приклучокот за жици е кородиран, вашите светла може да не работи. Можете да се ослободите од корозивни материјали со шкурка од 220 грини, но ако вашите прсти се премногу големи за помали пукнатини, тогаш залепете шкурка на шпилка од 3/8 инчи и искористете ја.

Исчистете ја областа со вртење шпилката и поместување од страна на страна. Откако ќе завршите, додадете малку диелектрична маст на точките за контакт и ставете нова сијалица. Ако ова не го реши проблемот, проверете дали вашите завртки за монтирање се поврзани со чиста рамка на приколката.

Проверете дали местото за монтирање што не е од алуминиум е чисто и без остатоци од боја ако вашите светла се заземјени преку монтажата хардвер. Ако површината е изработена од алуминиум, тогаш поврзете ги жиците од земја и поврзете се на рамката.

Погрижете се вашите светилки да бидат во работна состојба. Одвртете ги и зашрафете ги назад. Светлата, трепкачите и сијалиците на сопирачките може да се скршат или издувани и ќе треба да се заменат.

Ако проблемот со жици на приколката не може да се реши со нашите пригоденрешенија за поправање проблеми со жици, можеби ќе ви треба помош од механичар.

Како да најдете краток спој во жици за приколка

Како изгледа кратка во вашата приколка светлосен систем? Сите светла во овој пример се LED диоди. Светлата може да престанат да работат, а можете да го дувнете осигурувачот во моторот на влечното возило. Мора да ги испитате светлата за очигледни проблеми. Потоа, заменете го осигурувачот и тој повторно дува. Сопирачките светла и трепкачите работат, само не светлата.

Па, како да најдете кратка кога не е очигледно дека вашето светло е оштетено од вода? Ако постојано ставате осигурувачи и тие дуваат, што значи тоа?

Започнете со испитување на местата каде што жиците минуваат низ рамката на приколката, проверете дали не се скршени или изнемоштени и проверете дали се поврзан со главниот жичен ремен. Понекогаш кога осигурувачот дува, може да има гол машки крај извлечен од обвивката на светлото и внатрешно удира во рамката. Проверете дали тоа не е случај и поправете го ако е така.

Можете и да ги исклучите заднинските светла и да проверите уште еднаш за да видите кои други фактори да ги елиминирате. Причина за предизвикување на краток. Можете исто така да користите волтаметар за да го проверите континуитетот на вашите задни светла до земјата.

Како да го тестирате поврзувањето на приколката на 7-пински приклучок за приколка?

A 4-пински приклучок за приколка нуди само трепкачи, стоп светла и светла, додека 7-пинскиприклучокот за приколка нуди и линија за полнење, светла за рикверц и стоп светла на приколката.

Приклучокот со 7 пинови се гледа на поголемите приколки кои имаат сопирачки за приколката на нив, како и батерии што треба да се полнат.

6-те пинови имаат различни функции. Пин 1 нуди линија за полнење за полнење батерии, иглата 2 е трепкачот од десната страна и десната сопирачка, иглата 3 е сопирачката на приколката, иглата 4 е земјата, а иглата 5 е трепкачот од левата страна, и лево стоп светло. Пин 6 управува со светлата, а средниот игла е обратното светло.

За да ја тестирате функцијата на појасот на приколката додека е прикачена на возило за влечење, користете го вашиот тестер на коло.

Заземјете го колото тестер на рамката на вашето возило, потоа отворете го 7-пинскиот приклучок за приколката, пронајдете го горниот дел; може да биде наклонет настрана и допрете го врвот на иглата 2 за да го тестирате трепкачот од десната страна. Ако тестерот на колото земе добар сигнал, сијалицата на тестерот ќе светне.

Можете да ги тестирате сите други светла на ист начин. Ова ви помага побрзо и полесно да ги решавате проблемите со жици за приклучување.

Како да тестирате зошто системот за светла на приколката не работи на вашата приколка за брод или приколката за комунални услуги

Постојат одредени слични чекори што треба да се преземат ако светлата на приколката не работат на вашата приколка за брод или приколката за комунални услуги, слични на оние на 4-насочниот и 5-насочниот систем за поврзување.

Користење на автомобил за влечењетестер

Прво, приклучете го тестер за влечење на автомобилот со тоа што ќе го ставите во конекторот на вашето возило за да ги решите проблемите со системот за поврзување на приколката. Проверете дали поставувањето на приклучокот е правилно конфигурирано. Исклучете го жичаниот ремен и приклучете го тестерот во возилото за влечење. Ова ќе открие какви било проблеми со поврзувањето на светлата на приколката.

Чистење на кородираните остатоци од приклучокот на приколката

Исчистете го приклучокот на приколката со електричен чистач за контакти. Исчистете го контактот за заземјување и направете го поврзувањето со жица за заземјување со металната рамка на вашата приколка цврста и уредна. Потоа, испитајте ја жицата за заземјување. Како што беше споменато во друго сценарио, жица за заземјување е вообичаениот виновник за овие дефекти на светлото на приколката.

Извадете ја завртката за заземјување и извалкајте ја областа на жичаниот терминал и шасијата на приколката со помош на шкурка. Ако се чини дека вашата заземјена завртка е оштетена или има корозија, заменете ја завртката.

Проверете го статусот на вашите светилки

Проверете ги светилките и заменете ги доколку е потребно биди. Ако е изгаснато само едно светло (светлата или трепкачите), можеби ќе треба само да ја замените сијалицата.

Ослободете се од корозија со фин шкурка и шпилка од 3/8 инчи за да влезете во тесни простори. Ако вашата светилка сè уште не работи, може да има корозија на штекерот на различни точки за поврзување. Додадете малку диелектрична маст на контактите и вметнете ја вашата сијалица. Ако светлото сè уште не работи, проверетевашите завртки за монтирање и проверете дали имаат чиста врска со рамката на вашата приколка.

Исто така види: Најдобрите опции за прекинувачи за убивање за да се спречи кражба на автомобили

Извршете тест за континуитет

Погледнете ги жиците на светлото на приколката со спроведување на тест за континуитет . Направете го ова преку поврзување на жица за скокач во областа на иглата на конекторот и потоа ставајќи тестер за континуитет што се поврзува со приклучоците. Тестерот за континуитет има сијалица на врвот и има батерија. Сијалицата ќе светне кога ќе открие оптимално коло.

Користење на жица за скокач за тестирање на функционалноста на жиците на приколката

Со поставување на клипови за алигатор на краевите на вашите жици, континуитетните врски се прават побрзо и полесно. Ако светлата од едната страна не работат, може да дојде до прекин на вашите жици. За да проверите дали имате скршена жица, погледнете ја жицата што влегува во штекерот и потоа извлечете ја истата жица на конекторот во предниот дел.

Притиснете ја жица за скокач на иглата на конекторот и закачете го другиот крај на вашиот тестер за континуитет. Сондајте во штекерот користејќи го вашиот тестер. Ако светлото се активира, следете ја жицата и побарајте прекини.

Ако најдете некакви прекини, исечете ја жицата, залемете на нова врска и поправете ја изолацијата на жиците со помош на термички цевки.

Замена на целиот ожичен систем

Можеби ќе треба да го замените целиот систем за жици ако се чини дека има лоша корозија. Нов жичен ремен чини околу 20 долари. Доаѓа нов ремен за жицизаедно со конекторот, светлата и леќите на приколката и упатството за употреба.

Може да се инсталира за околу два часа, но ако жиците ви се нови, ви препорачуваме да ја однесете вашата приколка за брод или приколката за помош на механичар кој ќе направи се за вас.

ЧПП

Што би предизвикало да не работат светлата на приколката?

Многу проблеми со ожичувањето на светлото на приколката се поврзани со лоша врска со заземјувањето; ова е идентификувано како белата жица што излегува од приклучокот на приколката. Ако имате лошо заземјување, светлата може да работат на моменти, а понекогаш и воопшто да не работат. Проверете дали жиците што одат до приклучокот се недопрени и дека приклучоците за заземјување со рамката на приколката се соодветни.

Како проверувате за лоша земја на приколката?

Постојат одредени точки што можете да ги испитате на рамката на вашата приколка за слаби приклучоци на земјата. Започнете со гледање на приклучокот за приклучок на приколката со возилото за влечење. За да го направите ова, следете ја белата жица што доаѓа од приклучокот на приколката и проверете дали е правилно заземјена на рамката на возилото или на шасијата. Ова мора да биде поврзано со чиста метална површина.

Зошто работат моите стоп светла, но не и моите светла?

Најпознатата причина зошто вашите задни светла не се Не работи, но вашите стоп светла се поради лош или неправилен тип на сијалица што е поставена. Причината, исто така, може да биде разгорен осигурувач, неправилно поврзување со жици или негоможе да биде штекер или приклучок што е кородиран. Неисправниот контролен прекинувач, исто така, може да биде виновникот.

Зошто не добивам струја на мојот приклучок за приколка?

Ако приклучокот за приколка е чист, а вие проверувате откако ќе го исчистите, а струјата сè уште не доаѓа, проверете ги приклучоците за заземјување. Вашите жици за заземјување треба да се прикачат на чисти метални површини. Можете исто така да ги тестирате игличките на приклучокот на приколката на местото каде што жицата се приклучува во возилото за влечење со помош на тестер на коло.

Завршни мисли

Светла на приколката треба да работите на приколката што ја влечете, а тоа многу се потпира на функционирањето на системот за поврзување на светлото на приколката, така што светлата на приколката работат на задниот дел од вашата приколка. Светлата на приколката црпат енергија од ременот за жици.

Постојат одредени вообичаени проблеми како лабави или оштетени жици, лошо поврзување на жица за заземјување, корозија на приклучокот на приколката, системот за ожичување на светлата на приколката е погрешно поврзан со жици, може да има скршени релеи или осигурувачи или изгорена сијалица, рамката на приколката не е чиста на одредени точки на поврзување на системот за ожичување на светлата на приколката.

Разговаравме и за некои вообичаени примери за проблеми со жици, луѓе се соочуваат кога ги влечат своите РВ, приколки за помош или чамци и како можете сами да се обидете да ги решите со одредени техники што ги разгледавме погоре.

Ако вашиот проблем изгледа навистина тежок и виесте се обиделе да тестирате за проблеми и да ги поправите користејќи ги нашите дискутирани методи, целиот систем за ожичување на светлото на приколката можеби ќе треба повторно да се жици од вашиот доверлив механичар. Ако сте искусни, можете да се обидете повторно да го вклучите целиот систем. Поголемиот дел од времето, можете сами да ги решите проблемите со жици ако ги имате соодветните алатки и процедури што треба да ги следите.

Ресурси

//www.boatus.com/expert -advice/expert-advice-archive/2019/february/troubleshooting-trailer-lights

//www.etrailer.com/question-36130.html

//mechanicbase.com/cars /tail-lights-does-not-work-but-brake-lights-do/.:~:text=The%20most%20common%20reason%20why,could%20aso%20be%20to%20blame

//www.etrailer.com/question-267158.html.:~:text=If%20they%20are%20clean%20or,circuit%20tester%20like%20Item%20%23%2040376

// www.trailersuperstore.com/troubleshooting-trailer-wiring-issues/

//www.familyhandyman.com/project/fix-bad-boat-and-utility-trailer-wiring/

//www.etrailer.com/faq-4-5-way-troubleshooting.aspx

//www.truckspring.com/trailer-parts/trailer-wiring/test-troubleshoot-trailer-lights.aspx

//www.boatus.com/expert-advice/expert-advice-archive/2012/september/the-trouble-with-trailer-lights.:~:text=За разлика од%20традиционалното%2C%20блескаво %20светла%20тоа,многу%20повеќе%20ефективно%20отколку%20светилките

//www.in-изгорена сијалица, корозија на приклучокот на приколката, скршена жица или слаба жица за заземјување. Овие проблеми лесно можете да ги поправите, а ние ќе разговараме како да ги направиме правилните поправки на вашата приколка.

Поврзувањето на земјата е нормална причина за проблеми, но другите проблеми со жици ги опфаќаат следниве сценарија:

 1. Проблем: Еден аспект на системот за осветлување на приколката не работи, како што се стоп светлата или десното показно светло.
 2. Можни причини за проблем: Жиците на жиците не се поврзани, врската не е доволно силна, сте запалиле осигурувач, жицата на сопирачката не е поврзана или приклучокот за заземјување не работи.
 3. Проблем: Сите светла не работат на вашата приколка.
 4. Можна причина за проблемот: Жицата за напојување (обично 12 V) не е поврзана со батеријата на возилото за влечење, ременот за жици има „фабрички пакет за влечење“, а влечното возило не, осигурувачот изгоре, недостасува реле, ременот за жици има слабо поврзување со земјата или има проблем со преоптоварување на ременот.
 5. Проблем: Светлата работеа на почетокот, но сега веќе не.
 6. Можни причини за проблемот : може да има лабаво или лошо поврзување со заземјувањето, ременот за жици е преоптоварен поради прекумерна употреба на струја или има краток спој во жиците на приколката.
 7. Проблем: Вклучување на трепкач доdepthoutdoors.com/community/forums/topic/ftlgeneral.897608/

//www.youtube.com/watch?v=yEOrQ8nj3I0

Поврзете или упатете ја оваа страница

Потрошивме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

десно или лево ги активира светлата на двете страни.
 • Можни причини за проблемот: Жицата за сопирачката на ременот не е заземјена или има слабо заземјување.
 • <> 7> Проблем: Кога ќе ги вклучите фаровите на вашето возило за влечење, светлата на приколката не функционираат.
 • Можни причини за проблемот: Има слабо тло на возилото или приколката, или ременот за жици е преоптоварен поради снабдувањето со премногу светла за приколката.
 • Проблем: Едно или неколку светла за приколката остануваат вклучени, дури и кога палењето на влечното возило е исклучено.
 • Можни причини за проблемот: Има слаба врска на жиците на камионот, приклучокот за заземјување е слаб или приколката користи LED светла со напојување од 4-насочен приклучок.
 • Проблем: жичаната лента функционира до моментот кога ја поврзувате приколката.
 • Можни причини за проблемот: Има слабо заземјување или може да имате преоптоварување на ременот на жици во моментот кога ја поврзувате приколката со автомобилот за влечење.
 • Проблем: Светлата за рикверц на приколката не работат.
 • Можни причини за проблемот: Вашата петта жица не е поврзана со обратното коло на вашето возило за влечење или има слабо заземјување.
 • Во секое од овие сценарија, постои опсег од можните извори на проблемот што можете да ги откриете. Ако, на пример, постои една функција на жици на вашата приколка, тоа ене работи, тоа може да укаже дека жиците на вашиот ремен за жици не се правилно поврзани со возилото за влечење.

  Подолу наведените проблеми со изворот на жици и како сами да ги решите овие проблеми се поврзани со горенаведените примери на проблеми.

  Која е заедничкото меѓу овие проблеми со жици?

  Може да се види дека честа причина за овие проблеми кога светлата на приколката не работат е лошата врска со заземјувањето. Можете да ги решите повеќето проблеми со жици со следење на одредени процедури; ако треба да извршите целосна замена на жици или многу сложена работа, ви препорачуваме да ја однесете вашата приколка и возилото за влечење кај механичар за да се справи со работата наместо вас.

  Кои алатки ми се потребни за имаш проблеми со светлото на приколката?

  • Батерија од 12V
  • Некои дополнителни жици
  • тестер за континуитет
  • Малку диелектрична маст . 7>Возач на навртки
  • Енергетска дупчалка
  • Шкурка
  • Шрафцигер
  • Тестер за возила за влечење
  • Некои прицврстувања за жица
  • Уред за соголување жици
  • Нов комплет за жици
  • Некои цевки за термичко собирање

  Ако ги имате подготвени овие практични алатки, ќе бидете подготвени за каков било проблем со ожичувањето на светлото на приколката и бидете подготвени директно да се справите со него. Подолу ќе споменеме повеќе алатки што можете да ги додадете во вашата кутија со алатки. Светлата на вашите приколки полесно ќе се поправат аковие сте подготвени.

  Подеднакво важно како и тестирањето на жиците на светлото на приколката пред да тргнете надвор, исто така и да ги носите вашите алатки со вас. Вашите светла на приколката може да бидат недопрени пред да излезете кога ќе ги тестирате дома, но тие би можеле да почнат да ви создаваат проблеми кога веќе сте на пат, а вашите алатки достапни во кутија со алатки посветена на жици на приколката ќе бидат токму она што вие треба!

  Поправање на вообичаени проблеми со поврзувањето на приколката

  Прво, треба да ги тестирате влечното возило и приколката едно по едно за да ги отстраните вообичаените проблеми. За да откриете дали проблемот лежи во возилото за влечење или приколката, треба да ги процените поединечните системи за поврзување во „парчиња со големина на залак“, така да се каже.

  Тестирање за проблеми додека приколката е поврзана со вашиот автомобилот за влечење ќе го отежне откривањето која е основната причина за проблемот.

  Подолу дадовме водич кој е лесен за употреба што ќе ви помогне да ги решите проблемите со системот за поврзување на приколката. Без разлика дали имате 4-насочен приклучок или не, важно е да ги процените вашите приклучоци за заземјување или да утврдите дали системот е преоптоварен.

  Овие помали проблеми имаат едноставни решенија што може да се поправат со користење на одредени споменати алатки.

  2> Решавање проблеми Поставувања на жица во 4 и 5 насоки

  Проблемите со жици понекогаш се тешки и одземаат многу време за да се поправат. Ако вашите светла на приколката не работат, ова ја прави вашата платформа неупотреблива бидејќи лицето кое вози зад вас нема да знаедека сте таму, а тоа претставува безбедносен ризик.

  Подолу, ќе разгледаме дијагностицирање и тестирање на проблемите со вашиот жичен појас на 4-насочен и 5-насочен жичен ремен, за да можете да тргнете на вашето патување порано отколку подоцна.

  Каде да почнам со решавање проблеми на системот за поврзување на приколката?

  Проблемот со светлото на приколката може да настане од кој било дел од жиците во автомобилот за влечење или на приколката, така што треба да знаете што го предизвикува проблемот и од каде потекнува проблемот.

  Прво, прво треба да откриете дали проблемот се наоѓа на влечното возило или на трејлер. Кога ја тестирате вашата приколка, тешко е да откриете дали проблемот е поврзан со жичаниот ремен бидејќи жиците на приколката се уште се поврзани.

  Тестирањето на возилото за влечење без приколката ви овозможува да го одделите вашиот систем за поврзување во сварлива битови.

  Кои алатки ќе треба да ги користам за да ги решам проблемите со 4 и 5-насочниот систем за ожичување?

  Постојат одредени алатки што ќе ви требаат што ќе направат приколка за решавање проблеми проблемите со жици на 4 и 5-насочен систем за ожичување многу полесно:

  • Тестер на коло со 12 Vault сонда
  • Електрична лента за поправка на врски
  • Сипнувач на жици за да се осигурате дека имате чисти краеви на жиците
  • Диелектрична маст
  • Сврзувачки елементи за жици како што се конектори за огради и приклучоци за брзо спојување/приклучоци за прстени
  • Комплет за жици кои вклучуваат прицврстувач за дотерување, рамен - шрафцигер со глава, aелектрична дупчалка и батерија од 12 сводови за тестирање на светлата на приколката

  Тестирање за функционалност на приклучокот во 4 насоки

  Набавете го вашиот тестер за коло сонда од 12 V и проверете го функционалност на вашиот 4-насочен приклучок ако тоа е она што го имате. Поставете второ лице да седне во автомобилот за влечење за да ви помогне да ја тестирате функцијата на светлото на приколката.

  Само за конвертор што работи на струја, пред да започнете со тестирање на функционалноста на жици, извадете го осигурувачот на лошата жица на половина еден час, а потоа повторно вклучете го.

  Осигурувачот се наоѓа во близина на батеријата во она што е познато како држач за осигурувачи. Ако кутијата за конвертор што работи на струја ја извршува својата заштитна карактеристика, кутијата ќе се ресетира; ова нема да биде случај ако била под преоптоварување и приклучоците биле оштетени.

  Не ја приклучувајте приколката во нејзиниот 4-насочен приклучок додека не ја проверите нејзината функционалност со тестер на кола.

  Ако откриете дека одредени функции немаат соодветно отчитување на напојувањето на 4-насочниот приклучок, треба да направите тест на жиците што се движат кон кутијата на конверторот од страната на возилото за влечење. Ако функциите се покажат во работна состојба кај приклучокот во 4 насоки, можете да продолжите со тестирање на приколката.

  Тестирање дали сигналите се движат во кутијата на конверторот од страната на возилото за влечење

  Ако имате автомобил со 2 жици, зелена и жолта (зелената ќе биде на страната на совозачот и жолтата ќе биде на страната на возачот), жиците го напојуваат вртењетосигнали и функционалност на стоп светло. Кај автомобилите со 3 жици, црвената жица работи со функционалноста на стоп светлото, а трепкачите се на зелените и жолтите жици.

  Ако некоја функција нема правилно отчитување на моќноста, проверете го следново:

  Конекторите за приклучоци за приклучоци се обезбедени и не се приклучени на ист начин. Може да има лабави жици на задниот дел од конекторите. Исто така, може да недостасуваат осигурувачи или релеи од пакетот за влечење или системот за жица на приколката.

  На жичаниот ремен на приколката, побарајте лабава или слаба врска за заземјување. Проверете дали жиците се поврзани со десните жици на возилото за влечење.

  Што друго можете да направите за да го проверите вашиот систем за поврзување?

  Што може да се обидете да направи е тест за континуитет. Кога сакате да ги решите проблемите со жици, прикачете жица за скокање на игличките на конекторот и поврзете го тестерот за континуитет на приклучоците на системот за жици.

  Што ви покажува тестот за континуитет? Ви овозможува да утврдите дали има скршени жици. Изберете боја на жица од штекерот и побарајте ја истата на предната страна на конекторот. Прицврстете ја едната страна од жицата на скокачот на иглата на конекторот и прицврстете ја другата на вашиот тестер за континуитет.

  Сондајте го вашиот уред за тестирање во областа на штекерот. Ако вашите светла на приколката не функционираат, следете ја жицата и побарајте прекини. Намали го; секогаш кога ќе видите дефект, тогаш треба да залемете на aсосема ново поврзување, плус додајте цевка за термички смалување за да ја поправите изолацијата.

  Како да го проверите заземјувањето на жиците на приколката

  Погледнете го вашето возило за влечење и проценете го заземјувањето област за каква било корозија или остатоци од боја. Исчистете ја каква било корозија или бојадисајте додека не дојдете до неизвалкана метална површина или дури не се ослободите од кородираните шрафови за заземјување и ставете нови.

  Ако вашиот ремен доаѓа со фабрички шраф за заземјување, погрижете се дополнителните прстенести терминали не се наоѓаат под површината на земјата. Ако е тоа случај, маневрирајте со земјата од ременот до друго место или блиску до дното.

  Потоа, откачете ја жицата за заземјување и прицврстете ја на жица што ќе оди до „негативната клема на батеријата“ на возилото. " Ако ова го реши проблемот со осветлувањето на приколката, можете да го оставите како што е.

  Исто така види: Не работи групата инструменти Ford F150 (со поправка!)

  Секогаш мора да го проверувате системот за заземјување и да бидете сигурни дека жицата за заземјување е поврзана со рамката на приколката. Ако вашата приколка доаѓа со јазик, погрижете се врската да оди зад вашиот јазик на платформата.

  Она што можете да го направите, исто така, е маневрирање на вашата жица за заземјување до рамката на приколката ако тоа се случува во делот од алуминиум .

  Проценување дали системот за ожичување на светлото на приколката е преоптоварен

  Што е преоптоварен систем за ожичување? Ова се случува кога вашето коло има повеќе електрична енергија што поминува низ него отколку што може да поднесе, тоа може да резултира со прегревање или дури и топење на системот.

  Проверете го

  Christopher Dean

  Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.