Како да го исклучите Mykey на Ford без админ

Christopher Dean 27-07-2023
Christopher Dean

Содржина

Изгубив број пати кога сум бил излезен во автомобилот и сум видел возач кој навистина треба да биде натеран да користи Ford Mykey. Зборувам за идиотите кои брзо и скршнуваат низ сообраќајот како да брзаат умирачка во болница. Вистината е поверојатно дека заборавиле да го постават DVR и нивното омилено шоу ќе започне.

Технологијата Mykey од Ford е фантастична идеја според мене, но ние ќе навлеземе во тоа малку подоцна во постот. Главната цел на ова е да им помогне на оние кои изгубиле административен клуч и треба да го исклучат Mykey.

Можеби го продаваат автомобилот и сакаат да ги отстранат ограничувањата за новиот сопственик доколку го поминат својот возачки тест и повеќе не чувствуваат дека им требаат безбедносни предупредувања.

Исто така види: Како да го одржувате радиото вклучено кога автомобилот е исклучен (модели на Форд)

Што е Ford Mykey?

Програмата Ford Mykey е релативно нова иницијатива што може да се најде во одредени понови модели на Ford. Тоа помага да се доделат одредени ограничувања на возењето на клучот на возилото што ќе обезбеди возачот што го користи да вози на побезбеден начин.

Можете да ги направите сите клучеви од автомобилот Mykey со исклучок на еден. Преостанатиот клуч е административен клуч и нема никакви ограничувања. Овие администраторски клучеви се користат за креирање и програмирање на нови Mykeys, а исто така се користат и за чистење на Mykey од ограничувања.

Во табелата подолу се прикажани списоци на стандардни и опционални поставки за Mykey

Стандардни поставки Изборни поставки
Потсетник за сигурносен појас Ограничувањата на брзината се наметнати со звуци
Потсетник за рано предупредување за гориво Јачина на звук на аудио системот
Предупредувања за возачот: слепи точки/напречен сообраќај/паркирање Автоматско не вознемирувај
Ограничувања на екран на допир Автоматска помош за итни случаи
Брави за екранизирана содржина од природата на возрасни Контрола на тракција

Исклучување на MyKey со административен клуч

Ќе започнеме со објаснување како функционира процесот за исклучување на MyKey кога ќе го имате административниот клуч. Ова е затоа што е многу полесно, па можеби повторно побарајте го тој клуч или земете нов од Ford. Ако ова не е опција, ќе разгледаме како може да се постигне без администраторскиот клуч подоцна во објавата.

Кога ќе исклучите еден MyKey, ќе ги исклучите сите, така што ова треба да се запамети. Ако едното дете го положило тестот за возач и повеќе не му требаат ограничувањата, а на другото не, ќе треба повторно да го вклучите другиот клуч.

 • Запалете го возилото. Гледајте го вградениот компјутер на вашето возило и надгледувајте за знаци на моќност.
 • Побарајте ги контролите за групата инструменти што се поставени на воланот. За да стигнете до главното мени, притиснете го копчето со стрелка на левата страна.
 • Притиснете „OK“ за да се вратите во главното мени и изберете „Settings“
 • Откако ќе отидете во „Settings“, кликнете на „MyKey“ ипотоа „OK“
 • Најдете ја опцијата „Clear MyKey“ под „MyKey“
 • За да ги избришете сите ваши MyKeys, допрете и задржете „OK“ додека не се прикаже пораката „All MyKeys Cleared“ на екранот

Исто така, постои начин на кој кај одредени модели можете да го исклучите MyKey за единечни патувања. Ова можеби нема да работи со секој модел, но може.

 • Вметнете го административниот клуч во палењето на Ford
 • Вклучете го палењето, но не и моторот
 • Притиснете и задржете копчето за отклучување на тастатурата
 • Додека го држите копчето за отклучување притиснете го копчето за ресетирање три пати, по третото притискање MyKey сега треба да биде оневозможено

Трајно исклучете го MyKey без административен клуч

Во зависност од вашиот специфичен модел на Ford, може да биде лесно или тешко да се изврши ресетирање на вашите MyKeys за да се исклучат. Тоа е затоа што идеално тие сакаат да користите административен клуч за да ги исклучите сите MyKeys.

За да го исклучите MyKey без администраторски клуч, ќе ви треба апликација од трета страна која ќе ви помогне со ова. Најдобрата апликација за користење е FORScan и можеби ќе треба да проверите на специфични процеси за вашето возило за да избегнете проблеми.

Објаснувањето подолу е широка идеја за тоа како процесот треба да работи, но повторно може да зависи од моделот и годината на вашиот автомобил, затоа проверете за повеќе специфики.

Што ќе ви треба

 • Пристап до компјутерот Форд во автомобилот
 • FORScan софтвер во форма f theАпликација
 • USB OBD II адаптер

Репрограмирајте го MyKey

Ова е првиот чекор во процесот, но треба да биде завршен. Треба да се напомене дека не го исклучувате MyKey, туку само го репрограмирате клучот.

 • Ставете го MyKey во палењето на возилото или во резервниот отвор ако автомобилот го притиска копчето за стартување
 • Дозволете електриката да се вклучи и екранот на автомобилите да се вчита. Одете во главното мени и изберете поставки
 • Под поставките пронајдете „MyKey“ и кликнете на потопцијата „Create MyKey“
 • Притиснете OK кога ќе биде побарано

Ресетирањето може да потрае неколку минути за да се заврши, но откако ќе го направите тоа, клучот ќе биде репрограмиран.

Поврзете го OBD адаптерот со компјутерот за автомобили

Ова е едноставен чекор; треба само да го приклучите USB OBD II адаптерот во компјутерот Ford користејќи ја USB конекцијата.

Пристапете до FORScan

Ако ја имате апликацијата FORScan на вашиот телефон, сега можете да го поврзете тој телефон со другиот крај на адаптерот. Ова ќе ви овозможи директно поврзување со внатрешниот компјутер на автомобилот. Отворете ја апликацијата FORScan на вашиот телефон.

Откако ќе се вчита апликацијата, треба да ја изберете иконата со клучот од главната страница. Ова ќе ве однесе до Service Functions. Ќе треба да изберете програмирање BdyCM PATS и да бидете сигурни дека за време на тоа камионот е вклучен, но не работи.

Отстранете го MyKey

Откако ќе почекате некое време да се вклучи PATS модулотцелосно пристапено притиснете ја опцијата „Програмирање на клучот за палење“. Откако ќе го изберете, исклучете го палењето и извадете го клучот. Почекајте неколку моменти, а потоа ставете го клучот и вклучете го автомобилот повторно, но сепак не вклучете го моторот.

Исклучување на поставките за MyKey

Сега ќе има 10-минутно обезбедување проверете кој штом ќе заврши треба да дозволи вашиот MyKey целосно да се репрограмира. Ќе треба да докажете дека имате овластување да бидете во овој автомобил, затоа бидете подготвени да го сторите тоа.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки од Пенсилванија

Откако MyKey целосно ќе се репрограмира, ќе се вратите во главното мени на екранот на вашиот автомобил и ќе дојдете до опциите за MyKey. Изберете „Clear MyKey“ и потоа исклучете го автомобилот уште еднаш.

Во овој момент треба да се забележи дека горенаведеното работи само со одредени модели на камиони и може да има други барања со други возила на Ford.

Треба да користите админ. Треба да се уверите дека дефинитивно сте го изгубиле административниот клуч пред воопшто да размислите за ова.

Исто така, имате можност да добиете нов клуч од Ford што всушност може да биде помала мака од обидот да го исклучите MyKey без администратор.

Ако сте тинејџер кој се обидува да ги заобиколи правилата на мама и тато за возење, јас го разбирам, бунтот е забавен. Но, тие не го прават ова за да бидат сурови, тие легитимно сакаат да бидете безбедни воавтомобил. Наскоро ќе станете доволно возрасни и нема да ги имате овие ограничувања. Оставете го MyKey на мира за да живеете доволно долго за да пораснете.

Заклучок

MyKey е одлична програма што се наоѓа во сите нови возила на Ford и на крајот може да ви го спаси животот. Одлично е за учење на возачите што им овозможува да развијат добри навики кога станува збор за возење.

Можеби ќе биде потребно во одреден момент да ја исклучите функцијата MyKey, но генерално земено, ви треба административен клуч за да го направите ова. Сепак, постојат некои опции за да го исклучите без администраторскиот клуч, ако навистина е потребно.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како изворот. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.