Дали ви требаат шипки за нишање за мал кампер?

Christopher Dean 16-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Да се ​​има можност да се оди на отворен пат отвора свет на опции за одмор. Поседувањето на RV или мал кампер ќе ви овозможи да ги посетите познатите локации и атракции, да уживате во прекрасните национални паркови и да ги истражувате САД по ваша погодност, со сите удобности на суштествата во домот.

Безбедноста на патиштата секогаш треба да биде приоритет за секое семејство или патник, а оваа статија ќе разгледа дали придобивките од шипката за нишање на мал кампер прават разлика.

Дали ви требаат шипки за нишање за мал кампер?

Може да биде лесно да се занесете со купување додатоци за RV или мал кампер. Нема да ви биде потребно сè што ќе купите, но тие можат да ја подобрат удобноста и удобноста на вашето патување.

Па прво: дали можете да повлечете кампер без шипки за нишање?

Секој што возел мал кампер ќе знае дека патот и временските услови, како и другите учесници во сообраќајот, можат да влијаат на вашето возење. Кога возите со големи брзини, сите овие фактори, колективно или поединечно, може да предизвикаат нишање.

Занишањето може да биде исклучително опасно, а ако возачот не може да го врати камперот под контрола, може да доведе до судар и превртување. Рачките за нишање може значително да го намалат нишањето на приколката и да го направат патувањето значително побезбедно.

Многу модерни кампери ќе бидат опремени со претходно инсталирани шипки за нишање, што ќе им олесни на возачите да уживаат во безбедно возење. Но, можеш липриколка од рибната опашка?

Ако вашата приколка почнала да се занимава со риболов, треба да се обидете да ја намалите брзината постепено тргајќи ја ногата од педалот за гас. Прекумерното сопирање може да биде опасно, затоа обидете се да избегнувате да ја користите сопирачката освен ако не е потребно.

Нежното управување против нишањето може исто така да помогне да се повлече приколката назад во линија со влечното возило, но треба да се избегнува прекумерно и остро управување ... Ова е местото каде што возите на начин за да ја максимизирате вашата безбедност и безбедноста на другите учесници во сообраќајот со тоа што ќе бидете свесни за условите, другите учесници во сообраќајот и потенцијалните опасности и дејствувајќи на начин да ги поништите.

Учење на водечките причини за нишањето на приколката ќе ви помогне да научите како да го избегнувате кога возите.

Дали шипката за нишање е лесно да се инсталира на кампер?

Поставувањето на лента за нишање е релативно едноставна работа за луѓе искусни со поправки на автомобили и механика. Меѓутоа, бидејќи целта на инсталирањето на лентата за нишање е да се подобри безбедноста, од витално значење е инсталацијата да се изврши правилно.

Ако не сте сигурни, разговарајте со професионалец кој ќе може да ви помогне да инсталирате нишалка шипка за камперски комбиња или приколки.

Различните модели на приколки и брендовите за нишање барови ќе имаат разлики, но има многу онлајн водичи кои ќе ви помогнат да ги инсталирате на вашата приколка. Следисе советува водичот за брендот и мора да се осигурате дека шипката што ја имате е подобна за марката и моделот на вашата приколка и влечно возило.

Завршни мисли

Направете ви требаат шипки за нишање за мал кампер? Едноставниот одговор на тоа е не, не мора да ви требаат, но ќе го направи вашето возило значително побезбедно да ги инсталирате.

Лачката за нишање не е законски услов, а многумина може да ја сметаат за избегнување трошок. Сепак, многу други би ја претпочитале дополнителната безбедност што ја нуди на возачот, нивното семејство и нивната приколка кога се на одмор.

По некое време може да биде потребна надградба на лентата за нишање на возилата кај постарите модели, но со најмодерните кампери, ќе ги имате претходно инсталирани. Ова е сигурен знак дека ако производителите ја прават оваа стандардна практика, ќе вреди да се прави.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување, и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

вози без лента за нишање? Да, можеш, но веројатно е најдобро да не го правиш тоа.

Што е Trailer Sway?

Trailer Sway, познато и како snaking или fishtailing, е кога приколката почнува да се движи од страна на страна.

Водечките причини за нишање на приколката вклучуваат:

 • Лоша распределба на тежината во приколката. Ако повеќето од Тежината на приколката е одзади, може да делува како нишало. Најмалку 10 до 15% од тежината на приколката треба да се чува над кука. Тешките предмети, исто така, треба да се складираат на ниско ниво, така што приколката има низок центар на гравитација.
 • Неправилен притисок во гумите. Притисокот во гумите на гумите на вашата приколка е од суштинско значење за уживање во непречено, безбедно возење . Секогаш проверувајте го упатството за употреба за да го најдете препорачаниот притисок и проверете ги гумите пред да тргнете.
 • Условите на возење исто така ќе влијаат на ризикот од нишање. Ова може да ги вклучи временските услови, минувањето големо возила. Ако ги немате овие контроли и имате искуство со нишање, ако ги примените паузите на приколката одделно ќе помогне да ја повлечете назад во линија. Повторно, ова можеби не е опција за секого, но некои други интервенции вклучуваат:
  • Постепено__ намалувајте ја брзината __со тргање на ногата од педалот за гас. Избегнувајте користењесопирачките на влечното возило освен ако постои опасност од судир.
  • Додека ја намалувате брзината, нежно управувајте против движењето на приколката за да го намалите насилното замавнување.

  Ризикот нишањето на приколката е значително зголемено со потешка приколка влечена од полесно влечно возило. Специјално дизајнираните спојки за влечење и шипки за нишање ќе го минимизираат ризикот од ова.

  Што е шипката за нишање?

  Еден од најдобрите начини да знаете дали можете да влечете кампер без шипки за нишање е со тоа што ќе дознаеме што точно е шипка за нишање, а ние сме тука да помогнеме во тоа.

  Лачката за нишање помага да се зацврсти потенцијалното движење од страна на страна кое може да се развие во опасно проблем. Постојат два вообичаени типа на шипки за нишање: шипката за нишање и приспособливите шипки за нишање.

  Шатките за нишање со кука

  Шатките за нишање го поврзуваат влечното возило со приколката со користејќи силни метални краци кои се прикачени на кука на возилото. Бидејќи тие се вградени во кука за распределба на тежината, нема да ви требаат никакви додатоци. Може да се додадат прилагодливи шипки или синџири за да понудат поголема флексибилност.

  Прилагодливи шипки за нишање

  Иако овие не се толку вообичаена опција како што можеше да беше во минатото , прилагодливите шипки за нишање сè уште можат да им дадат на возачите дополнителна сигурност и безбедност при влечење кампер.

  Прилагодливите шипки за нишање се цврсти и може да се заклучат на одредени должини. Тие се поврзуваат сојазикот на приколката и закачувањето на возилото за влечење и помагаат да се стабилизира приколката и да се спречи да се движи подалеку од или поблиску до возилото за влечење.

  Што прават шипките за нишање на кампер?

  Значи, што влијае на стабилноста и условите за возење на RV или камперско комбе за да ви треба на прво место лента за нишање? Неопходно е да разберете какви фактори ќе влијаат на вас кога возите со кампер. Ќе научите многу за тоа што влијае на вашето возење преку искуството, но имањето идеја дефинитивно ќе направи разлика.

  Следните услови и ситуации ќе влијаат на тоа колку е безбедно да се вози камперот и колку ефикасни се шипките за нишање на приколката ќе биде.

  Тесни кривини

  Тесните кривини и острите маневри може да бидат предизвик при возење со приколка, особено ако се вози со брзина. Дополнително, центрифугалната сила може да предизвика голем стрес врз камперот.

  Големината и висината на камперите исто така претставуваат дополнителен проблем бидејќи ризикот од нивно превртување е поголем. Најдобар начин за борба против овие опасности е со бавно и внимателно возење.

  Возењето со лента за нишање на приколката исто така ќе помогне да се спречи лизгањето или извртувањето на камперот кон возилото што го влече. Проблемот со дигалката е веројатно повеќе поврзан со зглобните камиони, но сепак може да претставува проблем со влечењето на камперите.

  Силни ветрови

  Еден од најчеститепричините за нишањето на приколката е ветерот. За жал, нема многу што можете да направите во врска со тоа како возите, така што употребата на шипки за нишање може да биде значаен фактор во контролата на нишањето во овој тип на сценарија.

  Вреди да се спомене дека возачите треба да размислат условите на патот пред да тргнете. Не е препорачливо да се патува со приколка од висока страна ако се очекуваат силни ветрови.

  Ветеровите услови може сериозно да влијаат на контролата на нишањето на приколките, па дури и благите ветрови или други фактори може да предизвикаат нишање на приколката или рибната опашка.

  0>Добрата распределба на тежината и користењето шипки за нишање ќе помогнат да се минимизира ризикот од ова. Неуспехот да се заштитите од ова може да доведе до губење на брзината, слаба километража на гас и губење на контролата. Најлошото сценарио е дека кога приколката целосно ќе излезе од контрола може да доведе до превртување на приколката и да предизвика сообраќајна несреќа.

  Нерамни патишта

  Ако сте заинтересирани да се симнете од поразената патека за да истражувате потивки дестинации, можеби ќе треба да патувате по патишта со предизвикувачки терен.

  За повеќето моторни возила, суспензијата е доволно моќна за да се справи со предизвикувачки услови. Ова не е секогаш случај со приколките и камперите.

  Со приколката што се удира од страна на страна и се префрла напред и назад, ќе најдете шипки за нишање како основна опрема. Тие ќе помогнат да се стабилизира камперот и да се запрелизгање нанапред кон влечното возило.

  Дистрибуција на тежината

  Возењето со приколка или мал кампер може да биде предизвик и да бара малку привикнување. Користењето шипки за нишање може да го олесни ова на повеќе начини. Еден од нив е распределбата на тежината.

  Тежината на приколката треба да се земе предвид, при што предните гуми на влечното возило носат помала тежина, а задните гуми го носат најголемиот товар и имаат најголема тежина.

  Слабата распределба на тежината, исто така, ќе предизвика приколката да се спушти нанапред, зголемувајќи го ризикот од нишање на задниот дел.

  Конките за распределба на тежината и шипките за нишање ќе ги балансираат влечното возило и приколката, што ќе резултира со попрецизно патување . Многу модерни спојки за распределба на тежината ќе имаат вградени шипки за нишање, што го прави ова многу полесно да се постигне.

  Прелистување на возилото

  Може да биде лесно да се фокусирате на патот или времето услови кога се зема предвид најголемиот ризик при возење со кампер прикачен на вашето возило. Сепак, многумина го занемаруваат влијанието врз другите учесници во сообраќајот.

  Исто така види: Не работи групата инструменти Ford F150 (со поправка!)

  Протокот на лизгање предизвикан од други возила може да предизвика нишање на приколката од висока страна. Поминувањето или поминувањето покрај други возила ќе влијае на вашата приколка, а неискусните возачи може да се мачат да го препознаат овој ризик.

  Користењето шипки за нишање на вашата приколка ќе и помогне да биде побезбеден од пропуштањето на други возила, минимизирајќи уштедруга потенцијална причина за нишање.

  Кога треба да се користат шипки за нишање?

  Иако не е услов да се користат шипки за нишање, работата што тие можат да ја направат за да им помогнат на возачите значи дека корисниците треба да ги користат секогаш кога возат со приколка или кампер прикачен на влечно возило.

  Дури и искусните возачи можат да имаат корист од нив, бидејќи надворешните влијанија можат да влијаат дури и на највнимателните возачи.

  Добрите и лошите страни на користење на шипки за нишање на мал кампер

  Разбирањето на добрите и лошите страни на користењето на шипки за нишање на мал кампер ќе ви го олесни донесувањето на вашата одлука. Иако постојат неколку јасни предности, секогаш ќе има некои фактори кои можеби нема да им се допаднат на некои возачи.

  Овде се добрите и лошите страни на користењето шипки за нишање кај малите кампери;

  Добрите страни на користење на шипки за нишање на мал кампер

  Лишачките шипки се одличен начин за подобрување на безбедноста при возење возило и влечење мал кампер. Еве некои од главните придобивки што ќе ги доживеете кога користите лента за нишање.

  • Минимизирајте го ризикот од нишање на приколката - Користењето шипки за нишање ќе ви помогне да ја одржите вашата приколка побезбедна и минимизирајте го ризикот од нишање на приколката предизвикана од ветрови, друг сообраќај или лоши патишта.
  • Минимизирајте го ризикот од дупчење со дигалка - Кога вртите или маневрирате со приколка или кампер, таа може да се лизне кон возилото. Користењето шипки за нишање помага да се одржи подредено и на место.
  • Подобрување на горивотоекономија - Ако вашиот кампер почне да се ниша, макар и минимално, тоа ќе го забави возилото и ќе го натера да работи непотребно потешко. Употребата на шипки за нишање ќе помогне да се намали ризикот од ова, да се направи вашето патување поедноставно и да се намали трошењето гориво.

  Недостатоци на користење на шипки за нишање на мал кампер

  Иако има очигледни придобивки од користењето на шипките за нишање на приколката, ние секогаш би сакале да обезбедиме урамнотежена гледна точка, па еве ги причините зошто луѓето би можеле да изберат да не ги користат.

  • Потенцијален дефект - Како и кај сите делови за количка, шипките за нишање ќе бидат погодени од абење и на крајот ќе треба да се заменат. Ова може да резултира со лошо ракување при вртење или управување.
  • Движења за нишање - Бидејќи шипките за нишање се користат за израмнување на нерамнините, така што едната страна не ја презема целата сила и не предизвикува нишање или превртување, може да резултира со затегнати движења кога ударот ќе се пренесе и на другата страна. Прилагодливите шипки за нишање се еден од начините за борба против ова.

  ЧПП

  Дали камперите доаѓаат со шипки за нишање?

  Да, многу модерни кампери можат да доаѓаат со претходно инсталирани шипки за нишање, што ќе им го олесни на потрошувачите.

  Некои кампери ќе доаѓаат со „петто тркало“, што значи дека нема да им требаат шипки за нишање. Наместо тоа, камперите со 5-ти тркала користат централна кука закачена на креветот на камионот.

  Тоа им нуди на корисниците лесен начин да го користат возилото што влече без да го зематкампер секогаш кога треба да одите некаде по поставувањето на кампот. Тие се исто така полесни за маневрирање и постабилни бидејќи тежината на камперот се потпира на креветот на камионот.

  За оваа опција мора да имате способно возило за влечење.

  Зошто да се грижам за нишачките шипки ако модерните кампери се опремени со нив?

  Ако инвестирате во модерен кампер со претходно инсталирана лента за нишање, нема да треба да размислувате за нова лента за нишање некое време . Меѓутоа, ако купите постар или половен модел, тие може да не доаѓаат со инсталиран, што ви дава можност да возите со или без нив.

  Исто така види: Како да ги поправите проблемите со чекорот за напојување за истражување на AMP

  Спомнавме многу од придобивките од возењето со нишање шипката, па мерењето на вашите опции кога инвестирате во мал кампер ќе ви помогне да ја донесете вистинската одлука.

  Дали шипката за нишање помага при влечењето? опционално, и совршено е возможно да се вози кампер за влечење без шипки за нишање.

  Возењето со контролна кука за нишање ќе ја зголеми безбедноста и ќе го минимизира ризикот од нишање на приколката. Прекумерното нишање ќе го потроши горивото и ќе ја намали вашата контрола над вашето возило.

  Ако нишањето излезе од контрола, приколката може да се преврти и превртува. Ова ќе биде крајно опасно за секој во влечното возило и за другите учесници во сообраќајот.

  Лачката за нишање може исто така да го минимизира ризикот од превртување на приколката или со нож при маневрирање.

  Како престанувам а

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.