Закони и регулативи за приколки во Ново Мексико

Christopher Dean 13-08-2023
Christopher Dean

Ако често се наоѓате себеси како влечете тешки товари низ вашата држава, веројатно имате идеја за државните закони и правила што важат за тоа. Некои луѓе можеби не знаат дека понекогаш законите може да се разликуваат од држава до држава. Ова може да значи дека можеби сте легални во една држава, но кога ќе ја преминете границата може да бидете повлечени поради прекршок што не го очекувавте.

Во оваа статија ќе ги разгледаме законите за Ново Мексико што може се разликуваат од државата од која можеби се возите. Исто така, може да има прописи за кои не сте знаеле како роден во државата, а кои би можеле да ве извлечат. Затоа, прочитајте и дозволете ни да се обидеме да ве заштитиме од скапите билети.

Дали трејлерите треба да се регистрираат во Ново Мексико?

Ако сакате да користите приколка на јавните патишта на Ново Мексико најверојатно ќе мора да го регистрирате во државата.

Комуналните приколки во сопственост на фармери и сточари што се користат за нивните деловни потреби може да бидат ослободени од регистрација доколку тежат помалку од 10.000 фунти. и се влечат од возила со бруто тежина на возилото помала од 10.000 фунти.

Дополнително, овие приколки мора да се користат само за транспорт на производи на пазарот, ресурси помеѓу ранчот или персонал/ сточарство на фарма.

Надоместоците за регистрација на приколки во државата може да бидат ниски до 25 долари за првите 500 фунти. со тежина на безнатоварена приколка. Дополнителни 5 доларисе додава на 100 lbs. надвор од тоа.

Општи закони за влечење во Ново Мексико

Ова се општи правила во Ново Мексико во врска со влечењето, за кои може да се згрешите доколку не сте свесни за нив. Понекогаш може да се извлечете со прекршување на овие правила затоа што не сте ги знаеле, но не можете да претпоставите дека тоа ќе биде така.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Мисури

Нема конкретни општи правила во државата Ново Мексико, но кога тоа е во случај треба да се вратите на основните правила на патот. Ако активноста би била нелегална во возило без приколка, веројатно не е прифатливо кога е вклучена и приколка.

Исто така види: Дали влечењето може да го оштети вашето возило?

Правила за димензија на приколката во Ново Мексико

Важно е да се знаат државните закони што ги регулираат големини на товари и приколки. Можеби ќе ви требаат дозволи за некои товари, додека други можеби не се дозволени на одредени видови патишта.

 • Не можете да се возите или да живеете во приколка додека се влече по јавните патишта во државата.
 • Вкупната должина на влечното возило и приколката е 65 стапки.
 • Максималната должина на приколката е 40 стапки, вклучувајќи ги браниците.
 • Максималната ширина за приколка е 102 инчи.
 • Максималната висина на приколката и товарот е 14 стапки.

Ново Мексико Закони за кукање и сигнал за приколка

Постојат закони во Ново Мексико кои се однесуваат до приклучокот на приколката и безбедносните сигнали што ги прикажува приколката. Важно е да бидете свесни за овие закони бидејќи тие се засновани на безбедноста, така што може да се носатпотенцијално големи казни.

 • Купачот на приколката мора да биде прикачен на рамката и ќе ви треба сигурносен синџир. Кога бруто тежина надминува 3.000 фунти, ќе биде потребен двоен безбедносен синџир.
 • Кога едно возило влече друго, врската меѓу нив мора да биде или синџир, јаже или кабел. На приклучокот мора да биде истакнато бело знаме или ткаенина од најмалку дванаесет инчи квадратни.
 • Ако комбинација на возила превезува столбови, цевки, машини или други предмети што не можат да се отстранат, тогаш товарот мора да бидат распоредени што е можно подеднакво низ оските на сите вклучени возила.

Закони за осветлување на приколки во Ново Мексико

Кога влечете нешто што ќе ги замати задните светла на вашето возило за влечење, важно е да можете да ги пренесете вашите претстојни и присутни активности во форма на светла. Ова е причината зошто постојат правила во врска со осветлувањето на приколките.

 • Приколките што се користат на јавните патишта во Ново Мексико бараат едно црвено задно светло кое е видливо од најмалку 500 стапки. Регистерската табличка, исто така, мора да биде осветлена со бела светлина и видлива од 50 стапки.
 • На предната страна на приколката мора да има две килибарни светлосни ламби по една на секоја страна.
 • Две црвени рефлектори мора да бидат во приколката по еден од секоја страна.
 • Потребно е црвено или килибарно стоп/сопирачко светло на задниот дел и мора да биде видливо и од предната и одназад.
 • Потребни се и трепкачи и тие мора да бидат видливи и од предната и од задната страна

Ново Мексико ограничувања на брзината

Кога станува збор за ограничувањата на брзината, ова варира и зависи од објавените брзини на конкретната област. Очигледно не треба да го надминувате објавеното ограничување на брзината во ниту една област. Кога станува збор за нормално влечење, нема специфични различни ограничувања, но се очекува брзината да се одржува на разумно ниво.

Ако вашата приколка се ниша или изгуби контрола поради брзината, може да бидете повлечени над дури и ако сте во рамките на објавените граници. Тоа е затоа што приколката може да претставува закана за јавната безбедност и од вас ќе биде побарано да ја намалите брзината.

Закони за огледала за приколки во Ново Мексико

Правилата за огледала во Ново Мексико не се наведени иако тие најверојатно се потребни и може да ве влечат ако ги немате или се неупотребливи. Ако вашиот поглед е загрозен од ширината на оптоварувањето, можеби ќе сакате да размислите за проширување на постоечките ретровизори. Овие можат да бидат во форма на продолжувачи на ретровизорите кои се забиваат на веќе постоечките крилни ретровизори.

Сите возила мора да имаат огледало поставено на таков начин што возачот да може да гледа автопатот од најмалку 200 стапки зад автомобилот.

Закони за сопирачките во Ново Мексико

Сопирачките на вашето возило за влечење и потенцијално на вашата приколка се важни за безбедноста на секоја операција на влечење. Уверете се дека тиеисполнувајте ги државните упатства и придржувајте се до наведените правила за употреба на пат со приколка.

Приколки над 3.000 lbs. мора да бидат опремени со сопирачки кои можат да се активираат од влечното возило.

Заклучок

Постојат голем број закони во Ново Мексико кои се однесуваат на влечење и приколки кои се дизајнирани да ги чуваат патиштата и учесниците во сообраќајот безбедни. Државата Ново Мексико не бара регистрација на земјоделски приколки, но оние што ги користат јавните патишта мора да бидат регистрирани.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи, чистејќи , спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, користете ја алатката подолу за правилно наведете или наведете како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.