5 причини зошто приклучокот за приколка на вашиот камион не работи

Christopher Dean 17-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Да претпоставиме дека имате прекрасно SUV или камион за вашата приколка за чамец што ќе делува како влечно возило за приколка за комунални услуги или RV, и дека сакате наскоро да тргнете на одмор. Ја прикачувате приколката со возилото за влечење, но светлата на вашата приколка не работат кога ги туркате педалите или ги користите трепкачите.

Катастрофа, нели? Погрешно! Вашата приколка треба да се поврзе со вашето возило за влечење со систем за поврзување на приколката и правилен приклучок, а тоа е полесно отколку што мислите да го сторите тоа.

Подолу, ќе ги разгледаме видовите и причините за приклучоците за приколка за приколка. приклучокот за камионот може да не работи. Ќе го разгледаме и системот за ожичување на светлата на приколката што влијае на светлата на сопирачките и трепкачите, како да се користи тестер на коло и алатките што ви се потребни за да бидете сигурни дека светлата ви се во ред.

Ние исто така истражете примери на приклучоци што не работат и пикап камиони чии приклучоци е познато дека не работат и како да се отстранат овие проблеми.

Исто така види: Како да се пресмета километражата на гас при влечење приколка

Која е целта на приклучокот за приколка?

Возилата за влечење се поврзани со приколката што ја влечат со жичана лента што има приклучок на неа. Овој „електричен конектор“ има напојување до индикаторите на рамката на приколката и стоп светлата на задниот дел од приколката, така што автомобилот што патува зад вас има поглед на сигналите за вашето движење.

Решавање проблеми со светлата на приколката

Ако системот за осветлување на приколката ви предизвикува проблеми, вашата приколка нема да биде легална на патот.поврзување на жица со изгорени осигурувачи или изгорена сијалица, корозија, проблеми со жешкото поврзување или самиот приклучок со погрешна големина и треба да го замените.

Ги разгледавме реалните сценарија каде што приклучокот за приколка е вклучен камионот не работи, зошто е тоа и како да ги решиме.

Се надеваме дека фрливме малку _светлина _на правилната жици на приколката што влијае на осветлувањето на приколката. Треба да направите отстранување проблеми со светлата на приколката за да го идентификувате проблемот и да го решите.

Се надеваме дека нашите совети и примери ќе ви дадат одреден увид за да можете лесно да ги решите проблемите со приклучокот на приколката и безбедно да ја влечете вашата приколка до посакуваната дестинација.

Ресурси

//auto.howstuffworks.com/auto-parts/towing/equipment/protective-towing/trailer-wiring.htm.:~:text= %20T%2Dharness%20има %20два,%20ново%20инсталираниот%20T%2Dharness

//www.rvservicecentre.com.au/blog/article/caravan-tail-lights-not-working-7 -pin-trailer-plug-maintenance-guide.:~:text=The%20first%20step%20in%20diagnosing,spray%2C%20might%20solve%20your%20problem

//www.etrailer.com /question-120056.html

//www.boatus.com/expert-advice/expert-advice-archive/2019/february/troubleshooting-trailer-lights

//bullyusa.com /trailer-lights-troubleshooting.html

//www.trailersuperstore.com/troubleshooting-trailer-wiring-issues/

//www.wikihow.com/Test-Trailer-Lights

//www.therangerstation.com/forums/index.php?threads/trailer-lights-wiring-issue-w-ranger.98012/

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата да ви биде што е можно покорисна.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Аризона

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Постојат неколку упатства што ви препорачуваме да ги следите за решавање проблеми на светлата на приколката што ќе ви помогнат да го идентификувате проблемот и да го решите.

Идентификување на причината за неправилно функционирање на светлата на приколката

Проблемот со светлата на приколката може да се идентификува во електричниот систем на влечното возило или во системот за ожичување на приколката. Првото нешто што треба да направите е визуелна проверка на поставувањето на вашата опрема, а потоа ќе треба да ги тестирате жиците.

5 причини зошто приклучокот за приколка не работи

 1. Проблеми со заземјување

Проверете го поврзувањето со заземјувањето за можни проблеми. Областа на која е прикачена жицата за заземјување треба да биде голата метална рамка на приколката. Со текот на времето, жиците за заземјување може да станат премногу лабави.

Како да го поправите

Осигурете се дека секое од вашите задни светла е правилно заземјено - ако не, може да почувствувате светло на приколката проблеми.

Можете правилно да го заземјите на два посебни начини. Првиот метод за фиксирање на заземјувањето е да се одвои жицата од секое куќиште на задното светло; тие се поврзани со метална рамка. Осигурете се дека жиците за заземјување не се лабави и затегнете ги жиците на точките за поврзување.

Вториот метод ги вклучува куќиштата на задните светла. Тие мора да бидат поврзани со метална површина како рамката на приколката, никогаш со дрво или дури и со пластика. Може да користите и тестер на коло за да го проверите протокот на струја.

Осигурете се дека се поврзани навистинската точка и ако струјата е слаба, проверете ги приклучоците и ако жиците не се олабавени и треба да се фиксираат на поцврст начин.

 1. Запален осигурувач

Проверете ја кутијата со осигурувачи на вашето возило за влечење за проблеми што може да влијаат на слабо функционирање на светлото на приколката или воопшто не работи. Ова е моментот кога треба да ги проверите осигурувачите.

Како да го решите

Проблемите со светлата на приколката може да се проверат со поглед на кутијата со осигурувачи на вашето возило за влечење запален осигурувач. Ако имате конвертор за напојување/Т-приклучок, прво погрижете се да ја исклучите приколката и да направите тест на колото. Ова ќе ви покаже дали сигналот патува во и од конверторот (кутија Modulite) на правилните жици.

Ако нема сигнал што патува во кутијата, проблемот доаѓа од возилото за влечење (како на пр. запален осигурувач или неправилни врски). Ако сигналот влегува во полето на кутијата и не излегува или не се движи по погрешни жици, проверете каде е точката за заземјување.

Проверете ги сите ваши врски и светлосни фитинзи за да видите зошто светлата на приколката не функционираат ... може да укаже на изгорена сијалица или неправилно поврзани врски во близина на сијалицата.

Како да ја поправите

Заменете ја сијалицата ако само едно од светлата на приколката не работи. Добијте ашрафцигер и извадете ги завртките во аглите на предната плоча што го покрива светлото на приколката. Отшрафете ја разгорената светилка и вметнете нова со ист напон.

Тестирајте ги светлата на приколката со помош на второ лице што притиска на сопирачките или трепкачите и проверете дали вашето светло работи сега.

светлото не работи, проверете ги приклучоците за жици во близина на сијалицата за лабавост или лоши врски и поправете ги.

 1. Корозија

Вашата приколка приклучокот може да се кородира, што значи дека влагата може да влезе во електричниот систем. Кородираниот приклучок за приколка не работи правилно и треба да се исчисти. Ова влијае на вашето осветлување. Погледнете ги приклучокот и жиците на приколката и побарајте корозија

Како да ја поправите

Оцетот или дури и газираната вода може да ви помогнат да се ослободите од корозија, напојувајте го приклучокот со електрично средство за чистење контакт, како што е WD-40, и исушете го со воздух под притисок.

Ако вашиот приклучок за приколка е премногу лошо кородиран, може да го споите во нов приклучок што мора да го купите ако жиците не се кородирани.

 1. „Проблеми со жешки жици“

Работат само одредени светла на приколката, што укажува на „проблеми со жешкото поврзување“ или скршени жици.

Како да го поправите

Користете го вашиот тестер на кола за да проверите дали струјата воопшто патува кон склопот на светлината. Вашиот контролер на сопирачките во вашата приколка влијае на стоп светлата на приколката, коитреба да работите.

Прво, проверете ја жицата што се вклопува во приклучокот со проблемот, а потоа погледнете го влечното возило, обидувајќи се да откриете која точка покажува прекин на колото. Мудро е да ги исчистите месинганите терминали со челична волна или фина жичена четка, за да можете да воспоставите добра точка за поврзување.

Неколку алатки што ќе ви бидат потребни за да го поправите целиот систем за поврзување . Ви препорачуваме да ги земете следните алатки и да ги чувате при рака заедно во вашата „кутија со алатки за влечење“ што можете да ја складирате во вашата гаража и да ја однесете на отворен пат со вас кога ќе тргнете на вашето следно патување.
 • 12V батерија
 • Дополнителни жици
 • Тестер за континуитет
 • Некои диелектрични маснотии
 • Шипка за шипки
 • Електрично средство за чистење контакти
 • Електрична лента
 • Жица за скокач
 • Нова сијалица
 • Возач за навртки
 • Електрична дупчалка
 • Рала шкурка
 • Шрафцигер
 • Тестер за возила за влечење
 • Приврзања за жица
 • Уред за соголување жица
 • Комплет за жици
 • Цевки за термички собирање

Вооружени со овие алатки во вашиот арсенал, ќе бидете подготвени за какви било проблеми со жици.

Примери на приклучоци за приколки кои не работат правилно

Овде се некои работни примери на приклучоци за приколка и жици на приколката кои не работат правилно, што предизвикува дефект во приколкатасветла и како да го решите проблемот.

7-пински приклучок за приколка не работи

Ако вашиот 7-пински приклучок за приколка не работи, може да има различни причини.

Што прави 7-пински приклучок за приколка?

7-пински приклучок за приколка е со дијаметар од околу 2 инчи и овозможува дополнителен игла што обезбедува помошен систем за напојување од 12 волти или резервни светла. Овој 7-пински приклучок одговара на тешко влечење на RV, товарни приколки, приколки направени од алуминиум, приколки за ѓубре, приколки за комунални услуги, влечни играчки и приколки за влечење автомобили на отворено и затворени.

Оштетувања од вода на 7-пински приклучок за приколка

Приклучоците за приколки на RV, бидејќи се тркалезни или рамни, се изложени на надворешни временски услови. Водата што доаѓа во контакт со приклучокот ќе создаде корозија. За возврат, ова предизвикува треперење на задните светла или задни светла кои не работат целосно.

Корозијата изгледа како зелена или бела супстанца на приклучокот или едноставно 'рѓа. Избришете го кородираниот материјал со шкурка или спреј за чистење на електрични контакти. Меѓутоа, ако ова не функционира и е премногу кородиран, можеби ќе треба да купите нов 7-пински приклучок. Нов приклучок за приколка чини околу 10 долари.

Ако нема корозија, што да проверам следно?

Следно, извадете го капакот на приклучокот со шрафцигер и проверете ја точката на поврзување помеѓу обоените жици и завртките што ги прицврстуваат жиците. Проверете дали сите жици се добро зашрафени.

Акоја оставате вашата приколка надвор, го покривате приклучокот со пластична кеса и патент или купувате дополнителен штекер и го користите со приклучокот додека ја складирате.

Приклучокот за приколка Dodge Ram не работи

Приклучокот за приколка на вашиот Dodge Ram не работи значи дека ниту светлата на приколката не работат правилно. Има многу причини поради кои светлата на приколката може да не работат.

Лошата жица за заземјување е најзначајната причина зошто нема да работат светлата за приколки на Dodge Ram од 2015 година. Оддалечувајќи се од лошите приклучоци за напојување, може да имате лош 7-пински приклучок што не добива доволно енергија или лоша сијалица што треба да се замени.

Друга можна причина поради која приклучокот за приколка Dodge Ram не работи е краток спој со осигурувачот, каде што треба да го замените осигурувачот. Исто така, проверете дали приклучокот е кородиран, во тој случај мора да го исчистите со средство за чистење на електричен контакт. Заменете го 7-пинскиот приклучок ако е оштетен и ако се чини дека приклучокот не влече доволно енергија, проверете ги осигурувачите и поправете ги.

Приклучокот за приколка Ford F-150 не работи

Вообичаен проблем со Ford F-150 е тоа што светлата не работат, но стоп светлата и трепкачите работат.

Ford F-150 може да има релеи поврзани со жици на пакетот за влечење, не само осигурувачите. Погледнете го прирачникот на вашиот сопственик за да ги лоцирате областите со осигурувачите поврзани со жици на пакетот за влечење. Најдобар начин да проверите дали релето е неисправно е едноставно да го замените ипроверете дали проблемот е решен.

Ако сите осигурувачи и релеи се во работна состојба, вашиот проблем лежи помеѓу приклучокот на приколката на задниот дел на камионот и точката што завршува напред.

<. 0>Користете тестер на коло за да го тестирате приклучокот на страничната приколка на камионот. Ако откриете дека нема напојување на иглата за светилката, проверете ја задната страна на конекторот во областа за прицврстување жици. Побарајте лабави жици и исчистете ја каква било корозија.

Не работи приклучокот за приколка на Ford Ranger

Ford Rangers стандардно доаѓа со рамен жичен ремен со 4 краци. Некои луѓе открија дека испраќа сигнал за стоп светла, вртење и опасност, но не и за светлата за маркери.

Светлата за возење треба да работат добро ако се поврзани на правилното место. 4-те жици го создаваат следново: десно вртење, лево вртење, стоп светла и трчање/паркинг/лиценца. Тестирајте за да видите кои светла имаат напојување или не.

Користете тестерско светло за да откриете кој столб има струја кога ги вклучувате светлата на вашиот камион. Поврзете ги светлата со овој пост. Ако не почувствувате „жешка“ жица во вашите светла во оваа положба, тогаш поврзувањето со приклучокот за приколка е погрешно.

Лизгајте под вашето влечно возило за да видите која жица е во разбојот и потоа повторно жици ја соодветно.

Ќе видите приколка „допрете“ T што ќе се приклучи на вашиот разбој што може да помогне. Препорачуваме да го заземјите вашиот ремен на приколката на вашата приколкарамка. Ова ќе помогне да се елиминираат чудните дефекти на светлината.

ЧПП

Зошто не добивам струја во приклучокот за приколка?

Прво треба да го исчистите приклучокот за приколка. Ако нема струја откако ќе го исчистите, погледнете ги приклучоците за заземјување. Осигурете се дека вашата основа е поврзана со рамката на вашата приколка, бидејќи е метална. Тестирајте ги игличките на приклучокот на конекторот на местото каде што жицата се приклучува во камионот со помош на тестер на коло.

Зошто мојот приклучок за приколка не работи?

Многу приколки имаат лоши приклучоци за заземјување, белата жица што излегува од приклучокот. Ако земјата е неисправна, светлото може да работи спорадично или воопшто да не работи. Ако поврзувањето со приклучокот е правилно направено, проверете дали приклучокот за заземјување прицврстен на рамката на приколката е адекватен.

Дали има осигурувач за приклучокот за приколка?

Ако проблемот што го имате се однесува на трепкачите, побарајте го осигурувачот RT или LT на приколката и заменете го ако треба да се направи. Ова ќе го реши проблемот поврзан со стоп светлата бидејќи го користи истиот осигурувач.

Зошто моите светла на приколката работат со едно возило, но не и со друго?

Може да има слабото тло на вашата приколка што влијае на светлата што работат на неа. Обидете се да поминете жица за заземјување од секоја светилка до главното заземјување на приколката.

Завршни мисли

Постојат повеќе причини зошто жиците на приколката и приклучокот на приколката може да да не работи, од земја

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.