Што значи VSC светлото на Toyota или Lexus и како може да се ресетира?

Christopher Dean 05-08-2023
Christopher Dean

Има некои светла на контролната табла кои се очигледни, а има и други кои би можеле да имаат смисла само за поучениот специјалист за автомобили. Една од овие енигми за некои може да биде VSC светлото што се појавува во одредени модели на Toyota и Lexus.

Во оваа статија ќе го демистифицираме ова особено предупредувачко светло и ќе ви помогнеме да се справите со проблемот. Ова може да значи правење поправки за да се реши проблемот или може да биде едноставно како ресетирање. Што и да е, се надеваме дека овој напис ќе ви помогне.

Во кои автомобили ќе го видам светлото на VSC?

Во оваа статија ги разгледуваме моделите на Toyota и Lexus кои може да го прикажат ова предупредување светлина. Ова е понова технологија, па веројатноста е дека ќе ја видите само во следните модели:

 • Toyota Camry
 • Toyota Avensis
 • Toyota Verso
 • Toyota Sienna
 • Lexus RX400H
 • Lexus is250
 • Lexus Is220d

Исто така види: Ремен за обновување наспроти лента за влечење: Која е разликата и која треба да ја користам?

Што значи светлата VSC Значи?

Ако се запали предупредувачкото светло за проверка VSC или VSC на контролната табла, тоа значи дека компјутерот на возилото открил проблем со вашиот систем за контрола на тракцијата. Ова може да значи дека вашите системи VSC и ABS (противблокирачки сопирачки) ќе бидат привремено оневозможени.

VSC, или Контрола на стабилност на возилото, е систем на Toyota и Lexus за управување со контролата на тракцијата на вашето возило. Оваа контрола на влечење е она што ви помага да го задржите стисокот на лизгави патишта, намалувајќи ја силата што се испраќа до тркалатаа понекогаш дури и автоматско сопирање кога се откријат лоши услови.

Тоа е комбинација од VSC и ABS што ги одржува функциите за контрола на тракцијата, па ако видите „VSC OFF“ на вашата контролна табла немате помош од контрола на влечење. Се разбира, не сите автомобили имаат контрола на тракцијата, така што ова не е страшно, но значи дека треба да возите со поголема грижа особено ако условите на патот се помалку од оптимални.

Зошто може да го добиете предупредувањето за VSC?

Проблемот со моторот е најчеста причина за проблем со VSC ако ја видите и сијаличката за проверка на моторот. Можеби имате проблеми со системот ABS кој како што споменавме работи со системот VSC. Проблемите можат да бидат едноставни како неисправен сензор или комплицирани како жици или скршени компоненти.

Бидејќи VSC е поврзан со управувањето со моторот и системот за контрола на сопирачките, постои долг список на можни причини. Прочитајте за да видите некои од потенцијалните проблеми и како би можеле да го решите проблемот.

Проблеми со моторот

Како што беше претходно наведено, една од главните причини за појавување на VSC светло на вашиот цртичката може да биде проблем во моторот. Ако VSC е придружен со проверено светло на моторот, тоа е речиси сигурно проблем со моторот што е виновен во овој случај.

Кај модерните возила има сензори за речиси секој аспект на моторот, така што освен ако не сте механичар со психички способности не сидури и ќе може да се погоди што точно е проблемот. За среќа, иако грешките што ги иницираа предупредувачките светла ќе имаат снимено код за проблем во контролниот модул на моторот.

Меѓу најчестите причини може да бидат:

 • Неисправен MAF сензор
 • .

  Може да има безброј други проблеми, така што првиот чекор е да се прочита кодот за проблеми што може да се направи со помош на алатка за скенер.

  Неисправен ABS сензор

  Како што споменавме, ABS е главен дел од партнерството VSC, така што проблемите со овој систем може да предизвикаат палење на предупредувачкото светло. Проблемот може да потекнува од неисправен сензор од кој има четири, по еден на тркалата на автомобилот.

  Сензорите ABS ја следат брзината на тркалата која не ја следи само овој систем туку и други контролни системи како ECM и TCM. Бидејќи овие сензори се на главите на вретеното на тркалото, тие се на милост и немилост на водата, 'рѓата и нечистотијата, така што може многу лесно да се оштетат со текот на времето.

  Бидејќи VSC ги користи податоците од овие сензори, ако тие не успеат, тогаш Системот ги нема потребните информации за да работи правилно, па затоа мора да престане да работи. Потоа очигледно ќе го добиете предупредувачкото светло за да го одрази ова.

  Покрај самите сензори, проблемот може да биде поврзан со жици, ABSпрстените на релукторот или дури и сензорот за агол на управувачот.

  Неисправен прекинувач за светлата на сопирачките

  Можеби се прашувате зошто прекинувачот за стоп светлата може да има некакво влијание врз VSC. Да беше само вклучување и исклучување на стоп светлата, тогаш навистина не би се случило, но всушност има повеќе од тоа. пораката се испраќа до стоп светлата кои светат. Меѓутоа, сигналот оди и на друго место до други системи, вклучувајќи го, погодувате, VSC.

  Ако VSC не прима пораки од прекинувачот за стоп светлата, тогаш ќе складира код за грешка и вклучете го предупредувачкото светло VSC.

  Проблеми со жици

  Тоа е едноставен факт кога станува збор за модерни автомобили, колку повеќе електрична енергија имате, толку повеќе работи треба да се расипат. Ние ја плаќаме цената за измамените возила овие денови бидејќи електричната енергија може да биде комплицирана и често деликатна работа.

  Проблемите со VSC многу лесно можат да бидат поврзани со жици и тоа може да биде многу тешко да се дијагностицира. Откако ги проверивте сите други опции, може да се соочите со реалноста дека има лабава или изгорена жица. Во овој случај, треба да побарате помош од експерт бидејќи ова може да биде комплицирана поправка.

  Човечка грешка

  Понекогаш се плашиме да мислиме дека има голем проблем, а всушност само што го исклучивме прекинувач без да забележите. Напоголемиот дел од автомобилите со овој VSC систем имаат прекинувач за вклучување/исклучување или копче што го контролира.

  Значи, првата работа што треба да ја направите ако предупредувачкото светло VSC се појави на вашата цртичка е да го проверите копчето за вклучување/исклучување . Можеби сте го удриле случајно и само треба повторно да се вклучи. Ова е секако најдоброто сценарио, но зарем не би било слатко ако тоа е сè?

  Ресетирање на VSC Light

  Откако ќе проверите дека не е случајно, притиснете го копчето предизвикано светлото да се вклучи, можеби следниот пат ќе се обидете да го ресетирате копчето. Понекогаш пораките за грешка се случуваат случајно и всушност нема проблем. Ако можете да го ресетирате светлото и да остане исклучено, тогаш сè е во ред.

  За да го ресетирате вашиот VSC, преземете ги следниве чекори:

  • Со автомобилот исклучен и паркиран, лоцирајте го копчето VSC. Ова е обично во близина на стапчето на менувачот, но може да биде и покрај воланот или зад него.
  • Притиснете и задржете го копчето VSC неколку секунди
  • Показните светла TRAC OFF и VSC OFF треба да ајде што покажува дека и двете се сега исклучени.
  • Притиснете го копчето VSC повторно и тоа би требало да предизвика TRAC и VSC светлата да се исклучат. Ова треба повторно да ги вклучи системите.

  Ако ова не функционира и се врати светлото за предупредување, тогаш тоа значи дека пораката за грешка била присутна, па веројатно има проблем што мора да се поправи.

  Поправање на VSC Light

  Значи, се обидовте со ресетирање итоа не помогна. Тоа значи дека може да има проблем што треба да се поправи. Ќе треба да преземете чекори за да се обидете и да го дијагностицирате проблемот.

  Користете алатка за скенер

  Да се ​​претпостави дека сакате сами да се обидете и да се справите со проблемот, тогаш вашиот прв чекор сега ќе биде да го лоцирате проблем. Како што споменавме, пораките за грешка се зачувуваат на компјутерот на вашиот автомобил и тие ќе ви дадат повеќе детали во врска со проблемот.

  Ќе ви треба OBD2 скенер за да можете да ја прочитате грешката кодови зачувани во контролниот модул на вашиот мотор. Меѓутоа, ако се работи за проблем со ABS, можеби ќе треба да набавите специфичен скенер врз основа на моделот на вашиот автомобил. Исто така, треба да разберете дека скенерите што можете да ги набавите за себе не се толку добри како оние што ги користат професионалците.

  Проверете ги вашите светла за сопирачките

  Едноставен тест за дијагностицирање проблем поврзан со сопирачката прекинувачот за светло, како што беше споменато претходно, е да проверите дали вашите стоп светла се палат кога ќе ја притиснете сопирачката. Или нека притисне некој на сопирачката додека ги гледате светлата на сопирачките или некој нека ги гледа светлата додека го правите тоа.

  Ако стопирачките светла не се палат тогаш очигледно има проблем со прекинувачот за стоп светлата. Како што веќе разговаравме, ова може и веројатно ќе предизвика проблем со VSC. Ако го замените овој прекинувач, се надеваме дека вашите стоп-светла ќе почнат да работат повторно, а исто така и VSC. Запомнете, по поправка, можеби сепак ќе треба да извршите ресетирање за да го вклучите предупредувањетосветлото е исклучено.

  Проверете го капачето за гас

  Можеби сте го забележале ова порано меѓу вообичаените причини и мислевте дека е грешка. Всушност, тоа не е. Истекување или лабаво капаче за гас што може да предизвика вистински проблеми со VSC кај моделите на Toyota и Lexus. Како индикација дали VSC се вклучил веднаш откако сте го наполниле автомобилот со гас, проверете го капачето за гас.

  Важно е да се забележи дека не само што е ризично да работи вашиот автомобил додека се полни гориво, туку може активирајте го предупредувачкото светло VSC. Очигледно, ова може да се поправи со чистење на меморијата на кодот за грешка и обезбедување дека капачето за гас е безбедно и дека не протекува.

  Може да е ниска течност за сопирачките

  Исто така види: Колкава големина на кука за капка ми треба?

  Се што влијае на сопирачките што може да создаде грешка кодот може да биде причина за предупредувањето VSC. Ова вклучува ниска течност за сопирачките што само по себе е голем проблем. Проверете го резервоарот за течност за сопирачките за да бидете сигурни дека има доволно течност. Ако е ниско, тогаш ќе треба да проверите дали има истекување околу сопирачките и да наполните течност.

  Прашајте професионалец

  Ако сте ги испитале сите лесни опции и ништо не помогнало, можеби биде време да се свртиме кон професионалец. Очигледно ќе чини пари за да го направите ова, но некои проблеми се надвор од вашите домашни вештини и ако сакате овие системи да работат, тогаш можеби немате друг избор.

  Заклучок

  Контрола за стабилност на возилото системот во автомобилите Toyota и Lexus е важен како дополнителна помош за возачот при тешки временски условиУслови. Не ни треба овој систем за да функционира автомобилот, но е многу корисен.

  Поправките може да варираат од едноставни до комплицирани, а вие имате некои основни работи што можете да ги проверите пред да го однесете автомобилот кај професионалец. Се надеваме дека овој напис ви беше корисен и можете да ја дијагностицирате причината за тоа досадно предупредувачко светло за VSC.

  Поврзување или упатување на оваа страница

  Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување , и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

  Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.