Како да влечете автомобил со камион: Водич за чекор по чекор

Christopher Dean 05-10-2023
Christopher Dean

Никогаш не може да се предвиди што ќе се случи на патиштата; за жал, понекогаш се случува неочекуваното. Автомобилот можеби ќе треба да се влече поради неколку причини, и без оглед на причината, постојат некои строги правила и чекори што треба да ги следите.

Безбедноста треба да биде ваш главен приоритет кога влечете автомобил, затоа погрижете се да следете ги правилните чекори и разгледајте различни фактори за да избегнете да наидете на други проблеми кога влечете автомобил со камион.

Дали вашиот камион може да влече автомобил?

Број факторите можат да влијаат на способноста на камионот соодветно да влече автомобил и треба да го земете предвид секој елемент за да избегнете какви било проблеми.

Прво ќе треба да го земете предвид максималниот капацитет на влечење на вашиот камион ; возилото што планирате да го влечете не треба да го надминува овој капацитет. Исто така, треба да ја земете предвид тежината на опремата што ќе ја користите и возилото за влечење.

Исто така види: Како да се поврзат светлата на ретровизорите за влечење: Водич за чекор по чекор

Проверете ја вашата налепница со спецификации за кука за влечење која се наоѓа на вашето возило и уверете се дека може да ја издржи тежината на куклата или приколката и влечното возило. Не користете ремени за влечење; тие се несигурни и лесно се кршат, и запомнете, не можете да имате лице во влечната кола.

Треба да ги земете предвид и прописите за влечење. Тие се разликуваат во секоја држава, но основите се речиси исти. Вашиот пикап навистина треба да исполнува одредени критериуми.

На пример, системот за сопирање на вашиот камион мора да може да запревлечените и влечните автомобили. Вашиот камион исто така треба да биде околу 750 фунти потежок од возилото што го влече.

Сето ова е многу важно и не можете да си играте кога влечете возило. Постојат различни ризици кои се вклучени кога влечете автомобил, и треба да бидете сигурни дека го правите тоа безбедно, не само за себе туку и за многу други луѓе кои исто така возат по патиштата.

Како да Влечете автомобил со камион

Подолу се дадени неколку одлични методи што можете да ги користите за безбедно влечење автомобил со пикап. Следете ги чекорите соодветно за да се осигурате дека правите сè правилно. Ве молиме не прескокнувајте ниту еден чекор или не завршувајте со половина срце ниту еден од нив. Внимателно следење на секој чекор е императив!

Користење приколка

Ако се прашувате како безбедно да повлечете автомобил со камион, ова е тоа. Приколките се флексибилни и можат да се справат со различни конфигурации на возила, како што се автомобили со погон на предните тркала, автомобили со погон на четири тркала и автомобили со погон на задните тркала.

Исто така види: Што значи ESP BAS светлината & засилувач; Како го поправате?

Чекор 1

Започнувате со поткрепување на камионот така што топката за прицврстување е над јазикот на приколката. Потоа, можете да ја користите рачката за да ја спуштите во кукачката топка. Откако ќе ја поврзете приколката со кука, вкрстете ги сигурносните синџири и поврзете ги нивните куки со вашиот камион.

На крај, поврзете ги приклучоците на камионот и електричниот ремен на приколката.

Чекор 2

Морате да се осигурате дека приколката и вашиот камион се совршено внатрелинија со влечениот автомобил. Ако автомобилот може да работи, тогаш возете го по приколката. Алтернативно, можете да го вратите камионот и приколката до возилото.

Чекор 3

Можете да го вчитате автомобилот откако сè ќе се усогласи. Потоа, или турнете или полека возете го автомобилот по рампите на приколката. Уверете се дека сите четири гуми се целосно на приколката, а рампите треба да можат да се преклопат без да го допираат задниот дел од автомобилот.

Чекор 4

Сега е време да го прицврстите автомобилот на приколката. Уверете се дека возилото е во паркирање и вклучена е рачната сопирачка. Користете ги сигурносните синџири и ремените за преплетување за да се завиткате околу секое тркало. Закачете ги сите ремени на приколката и уверете се дека се затегнати.

На крај, поврзете ги синџирите со задниот и предниот дел на влечената кола.

Користење кукличка

Кулицата за влечење е добра и стандардна алатка која се користи за влечење автомобили. Работи добро со возило со погон на предните тркала бидејќи не треба да го отстранувате погонското вратило.

Чекор 1

Прво, треба да го поврзете влечењето кукла спојка до кука топката на вашиот камион. Следно, затегнете ја спојката со рацете и проверете дали е цврсто прицврстена. Тестирајте го прво со полека забрзување на вашиот камион напред за да видите дали куклата е цврсто и стабилно поврзана.

Поврзете ги сигурносните синџири на кукличката со влечната кола или камионот за дополнителна заштита. На овој начин, ако спојката го изгуби стисокот, насигурносните синџири ќе ги држат прикачени камионот и кукличката за влечење.

Чекор 2

За да си олесните, поставете го камионот со автомобилот и кукличката пред вас започнете со вчитување. Потоа, возете го автомобилот по рампата кога е порамнет со кукличката и камионот. Ако автомобилот не може да работи, можете да ги вратите куличката и камионот до автомобилот.

Автомобилот треба да биде свртен напред кога го товарите. Може да се ниша и да камшикува ако е свртен наназад, што е многу опасно!

Чекор 3

Сега е време да се натовари автомобилот. Откако возилото е наредено, можете да го возите на вашата рампа за кукли. Ако автомобилот не може да вози, тогаш најверојатно ќе ви требаат неколку луѓе да го турнат автомобилот на рампата за кукли.

Чекор 4

Сега кога автомобилот е вклучен куклата, ќе треба да ја обезбедиш. Поставете ги предните гуми на стопалата на тркалата и употребете ги ремените за да го врзете автомобилот на кукличката. Користете го механизмот за запирање за да ги затегнете ремените што е можно повеќе.

Ќе треба да закачите и безбедносни синџири околу автомобилот за дополнителна поддршка. Откако ќе го направите ова, треба да ја откачите рачната сопирачка на влечениот автомобил за да можат слободно да се вртат задните тркала.

Алтернативна опрема за влечење

Постојат некои други опции за влечење освен приколка или кукличка за влечење. Можете да користите синџир за влечење или лента за влечење ако сте очајни. Сепак, ова може да биде многу опасно и треба да биде само последно средство.

Ако не го правите тоаимајте ги сите соодветни алатки на себе, можете да повикате и влечна служба да ви помогне, но со соодветни алатки, не треба да имате никакви проблеми.

Завршни мисли

Од суштинско значење е внимателно и правилно да ги следите чекорите погоре за да се осигурате дека можете безбедно да го влечете вашиот автомобил. Со малку трпение, не е тешко да научите како правилно да влечете, така што не треба да имате проблем да влечете автомобил на кратки или долги релации!

Поврзете или упатете ја оваа страница

Ние поминуваат многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување , ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.