Кои се различните класи на приколки за приколки?

Christopher Dean 14-07-2023
Christopher Dean

Постојат многу причини поради кои луѓето прибегнуваат кон влечење, како што се движење на рекреативни возила како мотоцикли или чамци, преместување големи товари за изградба на приколка или влечење на нивните камп-приколки зад себе кога заминуваат на одмор.

Ако некогаш одлучите сами да влечете нешто, тогаш има неколку важни работи што ќе треба да ги знаете и да ги земете предвид пред да го направите тоа. Една од најважните работи што ќе треба да ги знаете е под која класа на кука за приколка спаѓа куката на приколката на вашето возило, бидејќи тоа ќе го одреди вашиот капацитет на влечење и каков тип на товари ќе можете да влечете.

Подолу детално ќе ги наведеме и ќе разговараме за различните типови на приколки и класи на приколки, така што ќе можете да знаете што може да влече вашето возило во моментот.

Што е кука за приколка?

Конката за приколка е можеби една од најважните делови на опремата кога станува збор за влечење, бидејќи куката на приколката е она што го поврзува вашето влечно возило со вашата приколка. Тоа е структурна компонента која е прикачена на јака точка на задниот дел од вашето возило.

Многу луѓе често претпоставуваат дека држачот за топка е спој на приколката, но тоа не е така бидејќи држачот за топка е само додаток кој некои производители го прикачуваат на кука за приколка како додаток, бидејќи тоа го олеснува влечењето со нивните возила веднаш надвор од кутијата.

Постојат пет различни типовиВие колку што е можно.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

на брави за приколки што се достапни за различни возила, и тие обично секогаш имаат влијание врз капацитетот на влечење на вашето возило.

Различните типови на приколки за приколки

Петте различни типовите на спојници за приколки вообичаено се опремени за одредени возила; сепак, понекогаш можете да ја замените тековната кука за приколка на вашето возило за да го подобрите капацитетот на влечење.

Конкачот на ресиверот

Конкот на ресиверот е веројатно еден од најчестите типови на приколките што ќе ги најдете. Честопати може да се најде кука за приемник на патнички автомобили кои генерално не се познати по нивниот огромен капацитет на влечење, бидејќи оваа кука главно се користи за влечење лесни приколки.

Повеќето приклучоци за приемници имаат капацитет до 20.000 фунти; сепак, тоа не значи дека вашето возило ќе може да влече товар што тежи некаде блиску до ова. Ќе треба прво да го пронајдете капацитетот за влечење на вашето возило, за да можете безбедно да влечете без проблеми. Обично ќе можете да го најдете ова мерење на веб-страницата на производителот.

Прекукање на 5то тркало

Овој тип на кука за приколка обично се наоѓа само кај камионите со пикап. Ова се должи на фактот што овој тип на кука за приколка е прикачен на креветот на вашиот пикап камион и, според тоа, навистина не би бил погоден за кој било друг тип на возило. 5-тото закачување на тркалото спаѓа во категоријата и волјата за тешки кукичестопати не се потребни за просечниот потрошувач.

Дизајнот на оваа кука за приколка е споредлив со спојката на трактор-приколка и работи на сличен начин. Овој тип на кука за приколка вообичаено има капацитет до 30.000 фунти, но, уште еднаш, нема да можете да влечете ништо приближно толку тешко, освен ако имате возило способно за тоа.

Конкачот со гуска грла

Конкачите со гуски грла се слични на спојките на 5-то тркало со тоа што се прикачени и на креветите на пикапите и затоа се погодни само за употреба со пикапи. Кукачот со гуски грло е уште еден вид на тешка кука, бидејќи тие имаат капацитет за влечење до 38.000 фунти.

Купачот со гуски грло може да се спои само со приколка со гуски грло. Овие приколки најчесто се користат за влечење кутии за коњи, приколки за добиток и транспортери со опрема со рамно лежиште, бидејќи овие приколки често имаат голема бруто тежина на приколката. 0>Конкачот за распределба на тежината е додаток што може да се додаде на приемник на кука. Тие често обезбедуваат зголемено ниво на контрола на вашето возило и приколка при влечење, бидејќи се дизајнирани да ја шират тежината на јазикот на приколката и низ приколката и преку возилото.

Оваа кука за приколка има капацитет само да влече товари до 15.000 фунти поради фактот што тоа е додаток дизајниран да помогне да се задржи вашето возило и приколкастабилна и не е тип на кука за приколка сама по себе.

Конка за шиење

Конкачот за шиење е тешка спојка која навистина е погодна само за комерцијални камиони и земјоделски возила, бидејќи има капацитет да влече товари со тежина до 60.000 фунти. Ниту еден патнички автомобил или пикап никогаш не треба да може да влече ништо, дури и од далечина, толку тешко, затоа е неопходно само за тешки возила.

Конката за шипки е основен, но силен механизам, како што е поврзани со кука и прстен. Овој тип на кука за приколка најчесто се користи само за земјоделски возила и во индустрии како што е логистиката поради одличниот капацитет.

Различни класи на кука за приколка

Конките на ресиверот се поделени на пет различни класи врз основа на нивната големина на цевката на приемникот и капацитетот што можат да го влечат. Нормално, колку е поголем капацитетот за влечење, толку поголем ќе биде отворот на цевката на приемникот.

Повеќето од овие класи, како и различните типови на приколки за приколки, се прилагодени за различни типови возила, така што е малку веројатно дека вие ќе може да ги вклопи сите различни класи на кука за приколка на кој било тип на возило.

Класа I кука

Класата што ја закачам е најмалата од сите приколки рејтингот на класата на напрегање, поради што најчесто се поставува на патнички автомобили и кросовери со мали капацитети за влечење. Отворот на цевката на приемникот е обично 1-1/4 инчи на 1-1/4инчи, но оваа класа на кука понекогаш наместо тоа може да биде опремена со фиксиран јазик, така што топката за приколка може директно да се монтира.

Поголемиот дел од спојниците од класа I можат да влечат приколки со бруто тежина на приколката од околу 2000 фунти . Сепак, потрошувачите треба да бидат внимателни, бидејќи тоа уште еднаш не значи дека вашата специфична кука или возило ќе може да влече толкава тежина.

Класата што ја прицврстувам вообичаено се користи за влечење џет скии, мал кампер за шатори приколки, мали приколки, а на нив може да се прикачат и багажници за велосипеди.

Класа II кука

Класата II кука се многу слични во дизајнот со бравите од класа I, бидејќи многу од нив, исто така, имаат отвори за цевки на приемникот од 1-1/4 инчи на 1-1/4 инчи, но има некои приклучоци од класа II таму кои имаат отвори за цевки за приемник од 2 инчи на 2 инчи.

Оваа спојка за влечење често може да се најде кај поголеми седани, мини комбиња, поголеми кросовери и некои помалку моќни теренци и пикап камиони. Кукавицата од класа II генерално е способна за влечење приколки кои имаат бруто тежина на приколката до 3500 фунти.

Класата II на кука најчесто се користи за влечење мали приколки, помали чамци, мотоцикли и четворо велосипеди, а исто така може да се вгради и со додаток за носење багажник за велосипеди.

Класа III ковчег

Класа III кука се најчестиот тип на приклучок на приемникот што ќе го најдете на теренци со целосна големина, пикап камиони и некои поголеми,помоќни седани. Ако вашиот SUV или пикап камион со целосна големина дојде подготвен и подготвен од фабриката за влечење, најверојатно ќе биде опремен со кука од III класа.

Кокачите од класа III обично доаѓаат со 2-инчи на 2-инчи отвор на цевката на приемникот, што им овозможува да влечат приколки кои тежат до 8.000 фунти во бруто тежина на приколката.

Класата III брави често се комбинираат со спојки за распределба на тежината, што може да го зголеми нивниот капацитет за да им овозможи да можат да влечете дури 12.000 фунти, под услов да имате возило и друга опрема неопходна за влечење на таков товар.

Класата III на кука е веројатно најразновидна класа на кука за приколки, бидејќи тие се компатибилни со различни од различни типови на приколки, и тие можат да повлечат доста голем товар. Тие вообичаено се користат за влечење на приколки со средна големина, приколки, мотоцикли, карго послужавници, чамци, лавици за велосипеди и речиси сè друго што може да помислите дека е во рамките на ограничувањето на тежината.

Класа IV кука

Класата IV кука најверојатно ќе се најде кај посериозни, моќни големи теренци и пикап камиони, па така некои од овие возила ќе бидат стандардно и со приклучоци од класа IV надвор од фабриката.

Исто така види: Како да го смирите шумот на фазерот на камерата

Оваа класа на кука е опремена со отвор на цевката за приемник од 2 инчи на 2 инчи, но некои се опремени и со отвори за цевки за приемник од 2,5 инчи на 2,5 инчи, што им дава капацитет да влечат приколки и товарикои тежат до 10.000 фунти. Ова, исто така, може дополнително да се подобри до 12.000 фунти во некои случаи со прикачување на кука за распределба на тежината на вашата кука од класа IV.

Класата IV кука обично се користат за влечење поголеми приколки, поголеми чамци, товарни приколки, приколки за комунални услуги, мотоцикли, четири велосипеди, влечни играчки и многу други големи товари кои се доволно мали за лична употреба на потрошувачите.

Класа V-кука

Класа V-кука може да се справи со најголемите товари од сите приклучоци на ресиверот и најчесто се наоѓаат на големи, моќни пикап или комерцијални камиони. Коцките од класа V можат да издржат до 20.000 фунти, доколку имате способно возило и друга неопходна опрема за да го направите тоа.

Класата V приклучоци со отвори на цевките за приемник од 2 инчи генерално можат да влечат помалку од ова, но комерцијалните приклучоци од класа V имаат отвори за цевки за приемник од 2,5 инчи, така што тие ќе можат да издржат цели 20.000 фунти.

Треба да можете да влечете големи приколки, влечни играчки, мулти- приколки за автомобили, големи приколки, патни приколки, приколки за помош, многу големи чамци и сè друго што можете да помислите дека ќе се вклопи во границите на тежината.

Hitch Receivers

Постојат и 6 други типови на приклучоци на приемникот, од кои некои може да спаѓаат во една од петте категории, а други кои можеби не. Овие приклучоци се поспецијализирани од другите претходно споменатикласи, така што стапката ќе варира во зависност од ова.

Прилагодена кука

Прилагодената кука често се прави специјално за еден тип на возило и затоа ќе биде полесна да се инсталира, добро да се вклопи и да има капацитет на тежина соодветен за вашето специфично возило.

Купка за задна монтажа

Купачот за монтирање на задниот дел се прикачува на задниот крај на влечењето возило и има стандардна цевка за приемник, што ќе го олесни спојувањето и влечењето на приколката.

Предна кука

Предната кука е дизајнирана да се прикачи на предниот дел на возилото за влечење и затоа е погоден само за возила кои имаат винти или приклучоци на нивните предни краеви како плуг за снег.

Повеќе прилагодена кука

Повеќето прицврстување е изградено на таков начин што може да се вклопи на многу различни типови возила. Обезбедува и стандарден ресивер за кука, така што ќе биде лесно да се прикачи приколка или кој било друг нормален додаток на вашата кука за влечење.

Купачот на браникот

Купачот на браникот се прицврстува на браникот на возилото за влечење и има стандарден отвор на цевката за приемник, но тежинскиот капацитет на оваа кука е ограничена на количината на тежина што може да ја преземе вашиот браник. Обидот за превземање товар што е премногу тежок може да предизвика откинување на браникот.

РВ кука

РВ кукачот е специјално дизајниран да се вклопи на задниот дел на RV или различен тип на автомотор, така што тоаќе може да влече приколка или било што друго што можеби ќе треба да се влече.

ЧПП

Како да дознаам колкав е мојот рејтинг?

Максималната тежина на влечење на вашата кука генерално може да се најде на етикетата прикачена на вашата кука. Сепак, потрошувачите треба да бидат внимателни, бидејќи вашиот капацитет за влечење зависи од сите компоненти на вашиот систем за кукање.

Исто така види: Кои се најдобрите автомобили за спиење?

Вашиот капацитет за влечење, според тоа, на крајот ќе зависи од делот со најниска тежина.

6> Која кука може да издржи најголема тежина?

Класата V треба да издржи најголема тежина кога станува збор за приклучоци на приемникот; сепак, кукавицата може да издржи тежини до 60.000 фунти, додека кукавицата од V класа може да издржи само тежини до 20.000 фунти.

Што можете да влечете со класата што ја закачам?

Овие приклучоци обично се користат за влечење мали приколки, мали чамци, багажници за велосипеди и друг мал товар.

Завршни размислувања

При изборот една од петте класи на кука за приколка, треба да размислите каков тип на возило имаат и што планираат да влечат пред да донесете одлука.

Исто така, секогаш е важно да се запамети дека тежинскиот капацитет на вашата приколка зависи на најслабата компонента во системот.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата како како корисни за

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.