Што значи ESP BAS светлината & засилувач; Како го поправате?

Christopher Dean 11-10-2023
Christopher Dean

Во оваа статија ќе го разгледаме предупредувачкото светло на ESP BAS за да го демистифицираме. Ќе дознаеме што значи тоа, што може да го предизвика и како треба да се справите со ситуацијата. Предупредувачките светла не мора да бидат страшни ако го разбирате нивното значење и брзо преземете акција.

Што значи ESP BAS светлото?

Предупредувачкото светло ESP BAS всушност е показател за проблем во кој било од два системи. Вашиот проблем може да се однесува на Електронската програма за стабилност или Програмата за помош при сопирање. Ова за жал значи дека може да укаже на неколку потенцијални проблеми.

Ќе го добиете ова светло кога некој од овие системи ќе развие дефект. Тежината на проблемот може да варира од помала до голема. За да знаете точно што е проблемот, треба или да побарате помош од механичар или да користите алатка за скенер OBD2.

Што може да предизвика ESP BAS светлото?

Како што е споменато таму се многу потенцијални причини за предупредувачкото светло ESP BAS. Одличен начин за брзо разбирање на проблемот е да користите алатка за скенер. Овие алатки ви дозволуваат да се поврзете со компјутерот на автомобилот и да ги читате шифрите за проблеми.

Користејќи ги шифрите за проблеми, потоа можете да проверите список на шифри за вашиот специфичен модел за да одредите каде всушност е проблемот. Ова е одличен начин да одредите дали проблемот е нешто што можете сами да го решите или можеби ќе треба да го посетите вашиот механичар.

Ако нематеалатка за скенер, а потоа еве неколку можни причини за предупредувачкото светло ESP BAS:

Неисправен сензор за агол на воланот

Аспектот ESP на предупредувачкото светло се однесува на верзијата на програмата за стабилност на вашиот автомобил која значи дека може да направи прилагодувања на вашиот автомобил во случај да наидете на лизгави услови на патот. Работи заедно со антиблокирачките сопирачки (ABS) и контролата на тракцијата.

Во суштина, ако сензорите на вашите тркала откријат дека еден или повеќе од нив можеби ја губат тракцијата, компјутерот на автомобилот ја прилагодува моќноста и сопирањето на погодените тркала. Сензорите на тркалата не се единствените вклучени, меѓутоа, бидејќи сензорот за агол на воланот е исто така дел од процесот.

Сензорот за агол на воланот му кажува на компјутерот во која насока се насочени тркалата што исто така се користи за пресметување на дејството да земете кога гумите ќе почнат да ви се лизгаат. Ако овој сензор не ги испрати точните информации, тогаш системот ESP не може да ги направи потребните пресметки, па затоа не може да работи.

Ова е еден од најчестите извори за оваа грешка.

Лош Сензор за брзина на тркала

Веќе споменавме дека сензорите на тркалата се важни за ESP системот. Секое тркало ќе има еден од овие сензори и ќе ја следи брзината со која се вртат тркалата. Кога ќе удриме во парче мраз и тркалото почнува да се лизга, брзината се менува и тоа се регистрира сосензор.

Предупредувањето за лизгачко тркало се испраќа до компјутерот на автомобилот, каде во комбинација со други податоци се прави пресметка за силата на сопирањето или прилагодувањето на моќноста. Ова е брзо донесено за да се спречи возачот да ја изгуби контролата над своето возило. Да се ​​каже дека ESP спасува животи би било потценување.

Треба да се забележи дека ESP BAS светлото ќе се пали накратко додека системот прави прилагодувања за да се спротивстави на условите на патот. Ова е само предупредување дека системот во моментов прави промени. Навистина треба да почувствувате дека сопирањето се појавува на одредено тркало за да помогне во корекција на автомобилот, затоа не грижете се за светлото во овој случај бидејќи треба да се исклучи.

Неуспешно прекинувач на сопирачката

Исто така познат како прекинувачот за сопирачките светла овој мал дел се наоѓа во педалата на сопирачката. Кога ќе ги притиснете вашите сопирачки, се активираат стоп светлата и исто така испраќа важни податоци до компјутерот кои ќе се однесуваат на операциите на системите ESP BAS.

Исто така види: Поправете го дефектот на системот за стартување Ford F150

Ако овој прекинувач се скрши не само дали тоа влијае на вашите стоп светла, но може да значи и дека системот ESP BAS не може да ја заврши својата работа. Врз основа на тоа што вашите стоп светла не работат, ќе сакате да го решите овој проблем без одлагање и за среќа, ова е лесно да се дијагностицира. Всушност, многу пати при редовна промена на маслото, техничарите може да ве натераат да го тестираат вашето задно осветлување и да ви кажат дали светлата на сопирачките не се палат.

Проблеми со сопирачките

Прашања совашите сопирачки често може да бидат причина за предупредувачкото светло ESP BAS. Со текот на времето, сопирачките се истрошија и деловите треба да се заменат. Ако веќе знаете дека вашите сопирачки почнуваат да се мачат затоа што стануваат бучни или помалку реагираат, можеби ќе сакате да ги решите.

Можеби ќе откриете дека откако ќе ги замените влошките, роторите или клештите, проблемот со ESP BAS е решено.

Прашања со жици

Системот ESP BAS во голема мера се потпира на електричните компоненти кои сите треба некако да се поврзат. Ова се прави со обемни жици и ако знаете нешто за автомобилите и електриката, знаете дека жиците се намалуваат со текот на времето.

Жиците каде било во системот може да се оштетат, корозија или едноставно да се олабават на приклучоците . Ова може да биде тешко да се дијагностицира и е малку поретко кај модерните автомобили благодарение на дополнителната заштита, но секако не е невозможно.

Можете ли да возите со вклучено светло ESP BAS?

Ова е Разбирливо е прашањето што се поставува за толку многу автомобилски проблеми и со финансиските грижи на нашето време. Луѓето сакаат да знаат дали можат да продолжат да возат некое време додека не можат да си дозволат да ги направат потребните поправки.

Исто така види: Не работи групата инструменти Ford F150 (со поправка!)

Технички, ESP BAS системот е дополнителна помош за возачот што постарите автомобили никогаш не ја имале, па ако не работи сами би се справиле со лошите услови на патот. Можеби ќе ви биде добро со тоа и ќе се чувствувате сигурни во вашитевештини.

Проблемот е што во зависност од проблемот може да биде многу понебезбедно да се вози со неисправен систем ESP BAS отколку ако едноставно немате таков систем. Проблемот со прекинувачот за светлата на сопирачките, на пример, треба да се поправи не само поради безбедност, туку затоа што законски мора да имате оперативно стоп светло.

Морате да запомните и дека задачата на системот е да притисне сопирачки кога проценува закана од лизгање на површината на патот. Ако сензорите испраќаат неточни информации, тоа може да доведе до тоа системот да притисне сопирачки кога не е потребно такво прилагодување. Резултатот од ова може да биде незгоден судар.

Одговорот тогаш е иако автомобилот треба да работи добро, во спротивно не треба да игнорирате предупредувачко светло ESP BAS. Проблемот може да е помал во моментов, но може да се влоши и потенцијално да предизвика несреќа.

Поправки за ESP BAS Light

Некои од проблемите што ги разгледавме може лесно да се поправат ако знаете што правите или ако не се чувствувате сигурни, можете да побарате помош од механичар. За оние кои сакаат да работат на сопствените автомобили, прочитајте за неколку совети.

Проверете ги кодовите за проблеми

Спомнавме претходно за алатката за скенер OBD2 и не можеме доволно да нагласиме колку е вредна една од тие можат да бидат во арсеналот на вашата домашна гаража. Тие можат да ви помогнат брзо да дојдете до дното на она што го мачи вашиот автомобил и да ви помогнат да ги планирате следните чекори.

Во некои случаи можеби дури и ќе можетеза да го решите проблемот со помош на оваа алатка за скенер, затоа внимавајте на тоа додека читате понатаму.

Прекалибрирајте го или заменете го сензорот за агол на воланот

Проблемот со сензорот за агол на воланот можеби е дека му треба се заменува или едноставно би можело да стане лошо калибрирано. Не е особено тежок процес за рекалибрирање на овој сензор и често може да се направи без потреба од специјални алатки.

Исто така, потенцијално можете да ја користите алатката за скенер OBD2 за да ја извршите рекалибрацијата. Проверете го прирачникот за вашиот автомобил за совети за рекалибрирање на сензорот во вашиот специфичен модел или често можете да најдете упатства на интернет.

Заменете ги сензорите за брзина на тркалата

Ако има проблем со специфичен сензор за брзина на тркалото, по секоја веројатност е скршен и ќе треба да се замени. Ова е прилично едноставна поправка, иако најверојатно ќе треба да го тргнете тркалото за да можете лесно да пристапите до сензорот.

Штом тркалото е исклучено и додека сензорот не е 'рѓосан, треба да можете само да го извадите стариот уред и да го замените со нов. Повторно проверете го процесот за вашето конкретно возило бидејќи ова може да варира и никогаш не треба да претпоставуваме дека секогаш ќе биде исто.

Заменете го сензорот на прекинувачот на сопирачката

Ова е исто така прилично едноставно за правење . Треба да започнете со лоцирање каде во педалата на сопирачката ќе се најде прекинувачот. Ова повторно може да биде работа за прирачникот на вашиот сопственик. Откако ќе се најде треба да биде аслучај да го отстраните стариот прекинувач и да го замените со нов функционален.

Веројатно ќе треба да го ресетирате вашето ESP BAS предупредувачко светло потоа, но тоа може да се направи со помош на алатката за скенер OBD2.

Заменете ги деловите на сопирачките

Сопирачките се важни за функционирањето на системот ESP BAS, така што тие треба да бидат во добра работна состојба. Честопати не морате да ги замените сите аспекти на вашите сопирачки одеднаш, но одредени делови може да се истрошат и да треба да се заменат.

Ова е посложено решение и бара одредено ниво на вештина. Запомнете дека овие работи се она што го запира вашиот автомобил, па ако не ја завршите работата со замена, тоа не само што може да ве загрози вас туку и другите учесници во сообраќајот. Ако се чувствувате сигурни дека ќе го направите овој проект, сепак погрижете се да најдете инструкции специфични за вашата марка и модел на автомобил.

Заклучок

Системот ESP BAS спаси безброј животи и ќе продолжи да го прави тоа сè додека се грижите да се справите со какви било прашања што се појавуваат со тоа во вашите сопствени автомобили. Може да има повеќе причини за добивање на ова предупредувачко светло, така што првиот чекор секогаш ќе биде дијагностицирање на проблемот.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време за собирање , чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу доправилно наведете или наведете како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.