Што значи предупредувањето за услугата StabiliTrak и како да го поправите?

Christopher Dean 28-07-2023
Christopher Dean

Содржина

Во оваа статија ќе разгледаме што значи предупредувачката порака „Service StabiliTrak“ во вашите возила Шевролет. Откако ќе објасниме што значи пораката, ќе разговараме и што може да ја предизвика и како би можеле да го поправите проблемот.

Што е StabiliTrak?

Многу понови автомобили користат Системите за електронска контрола на стабилност (ESC) и повеќето брендови имаат свое име за нивните верзии на овој тип на систем. General Motors (GM) го нарекува својот систем ESC StabiliTrak и како и сите други слични системи, тој е дизајниран да го запре лизгањето на тркалата со намалување на моќноста на моторот при услови на мала влечна сила.

Системот StabiliTrak тогаш тоа е единствено за возилата на GM кои го вклучуваат брендот Chevy, како и многу други.

Што значи сервисот StabiliTrak? поврзаниот систем. Во овој случај, системот за контрола на тракцијата и потенцијално други елементи на автомобилот се поврзани со работата на овој систем.

Еден од голем број сензори поврзани со системот StabiliTrak ќе детектира проблем и ќе регистрира код за грешка во Модулот за контрола на моторот (ECM) на возилото. Кога системот работи правилно, тоа треба да помогне да се спречи пренасочување и подуправување.

Овој систем во суштина е безбедносна карактеристика што помага да се спречи автомобилот да ја изгуби контролата врзмасни површини на коловозот. Ако ја гледате сијаличката Service StabiliTrak, тогаш тоа значи дека системот не работи правилно и дека имате ограничен или никаков влез од оваа помош за возење.

Тоа не е суштински систем и апсолутно можете да возите без него, но ќе мора соодветно да одговорите на условите на патот и да бидете подготвени за можно лизгање на автомобилот. Очигледно, сепак, ако имате таков безбедносен систем во вашиот автомобил, треба да го искористите за да сакате да го решите овој проблем порано отколку подоцна.

Што може да предизвика услуга StabiliTrak порака?

Постојат три главни системи кои можат да ја активираат предупредувачката порака StabiliTrak, а тоа се контрола на тракцијата, сопирачките и управувањето. Секој од овие системи е составен од повеќе делови, така што потенцијално постојат неколку можни причини за пораката. Разбирањето на причината за пораката е клучно за да се знае што може да биде поправката.

Подолу е листа на можни проблеми што може да ја активираат предупредувачката порака на StabiliTrak:

Исто така види: Закони и регулативи за приколки на Флорида
 • Сензор за позиција на гас
 • Сензор против блокирање на сопирачките
 • Сензор за агол на воланот
 • Свеќички
 • Пумпа за гориво
 • Моторот не се запали
 • Активно управување со горивото Систем
 • Прекинувач на сопирачките
 • Сензор за монитор за притисок во гумите
 • Употреба на гориво E85
 • Модул за контрола на телото

Ќе забележите дека многу сензори беа споменати во горната листа и тоа е затоа што понекогаш може да биде какоедноставно како сензор да се скрши или истроши. Ова е вообичаено причината, иако никогаш не треба да ја отфрлите можноста и делот да не успее.

Ако имате алатка за скенер OBD2, секогаш е добра идеја да набавите отчитување од вашиот ECM што во суштина е компјутерот на возилото. Ќе ви бидат дадени информации за шифрите за грешки и тие може да ве доведат до изворот на пораката за сервис StabiliTrak.

Во оваа фаза треба да забележиме дека последната точка од горната листа која се однесува на горивото E85 може да изгледа бизарно, но всушност е нешто што е пријавено. Ако ја добиете оваа порака веднаш по полнењето со E85 за прв пат, тоа би можело да биде проблем.

Возачите пријавиле дека откако наполниле конвенционален гас откако користеле гориво E85, пораката за Service StabiliTrak исчезнала. Ако не добиете очигледни шифри за проблеми од вашиот скенер, тоа може да биде показател дека проблемот е горивото E85.

Ресетирање на пораката StabiliTrak

Обично предупредувачките светла се палат со причина и тоа ретко е несреќа, па пред да размислите за ресетирање, треба да го разгледате проблемот. Ако нема снимен проблем или поправката е едноставна и ја направите поправката, тогаш најверојатно ќе треба да ја ресетирате предупредувачката порака. Откако ќе го направите ова, светлото треба да остане исклучено, но ако се врати, може да имате други проблеми на кои треба да се грижите.

Ова екратко објаснување за тоа како да го ресетирате вашиот Service StabiliTrak сијаличка:

Прво потврдете дека копчето StabiliTrak не е притиснато рачно. Ова би предизвикало светлото да остане запалено и всушност може да биде причина за светлото на прво место.

Завртете го воланот во насока на стрелките на часовникот. Ако светлото се исклучи, тогаш веројатно нема воопшто проблем со системот.

Исклучете го возилото и оставете го да отстои 15 минути. Системот ќе се ресетира и ако нема вистински проблем, светлото не треба да се врати.

Исто така види: Како да отстраните заглавена или соголена навртка

Ако ништо од горенаведеното не помогне да се исклучи светлото за предупредување, тогаш дефинитивно имате проблем што треба да се провери. Како што споменавме, ова може да има голем број проблеми, така што овие кодови за грешка што можете да ги прочитате со вашиот OBD2 скенер се непроценлива дијагностичка алатка.

Може да чини неколку стотици долари направете ги потребните поправки и можеби ќе можете сами да ги направите ако тоа е едноставно поправка. Се разбира, никогаш не се обидувајте да поправате освен ако не се чувствувате целосно способни да го направите тоа бидејќи автомобилите стануваат посложени деновиве и лошата поправка може да предизвика уште полоши проблеми.

Дали можете да возите со вклучена порака за грешка на StabiliTrak?

Како што споменавме, овој систем е дополнителна помош за возачот и можеби сте имале постари автомобили кои никогаш не ја имале оваа функција, така што добро сте упатени во возењето во сите услови на патот без оваа дополнителна помош. Всушност, некои луѓе можат да избератисклучете го системот.

Очигледно кога овој систем е исклучен или не работи, тогаш немате дополнителна контрола на тракцијата, така што одговорноста за контрола на возилото во услови на лизгав пат е целосно на вас. Работењето со овој систем веројатно помогнало да се избегнат безброј несреќи од неговото создавање.

Треба да забележиме дека ако вообичаено го имате системот вклучен и тој е исклучен само поради дефект, треба да го проверите ова. Очигледно има проблем некаде во автомобилот што може да предизвика други проблеми доколку не се реши.

Заклучок

Системот StabiliTrak ви помага да ја одржите контролата при лизгави услови на возење со проценка на голем број фактори и ограничување моќ на тркалата. Кога ќе го видите сервисното светло за овој систем на вашата цртичка, тоа може да значи дека имате еден или повеќе од долгата листа на потенцијални проблеми.

Во оваа ситуација, алатката за скенер е непроценлива и може да ви помогне прецизно и брзо да ја поправите прашањето. Ако не се чувствувате сигурни во правењето на овие поправки сами, тогаш побарајте помош од механичар кој ги разбира GM возилата.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време собирајќи, чистејќи , спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, користете ја алатката подолу за правилно цитираат или повикуваат како наизвор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.