Може ли да се вози во приколка додека се влече?

Christopher Dean 17-10-2023
Christopher Dean

Содржина

Прикачувањето на нова приколка за патување до вашето возило може да отвори многу можности што се однесува до патувањето низ светот. Но, дури и пред да ги преминете границите на состојбата, прво треба да размислите за некои работи.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Њу Хемпшир

За почеток, можеби ќе сакате да се уверите дека можете легално да се возите во вашата приколка за патување додека е во движење и дали е безбедно да се направи така. Еве го нашиот водич за возење во патничка приколка додека се влече.

Зошто не треба да се возите во патничка приколка

Бидејќи многу приколки за патување не се опремени со сигурносни појаси и општ недостаток на безбедносни карактеристики, возењето во еден може да биде неверојатно ризично. Несреќите на приколката за патување се прилично катастрофални бидејќи неприцврстените патници кои се возат во приколката лесно се тресат наоколу и удираат во ѕидовите.

Ако не се случи удар и возачот скршне за да избегне опасна ситуација, необезбедените предмети во приколката исто така имаат потенцијал да повреди патник. Личноста која има долгогодишно возачко искуство може да мисли дека се работи само за користење на вашиот здрав разум додека возите, но едно нешто што возачите често занемаруваат да го земат предвид е непредвидливоста на другите возачи.

Друг фактор е човечката грешка или дефект поврзан со прикачувањето на патничката приколка. Малку е веројатно дека ќе се случи, но понекогаш кукањето може да се исклучи и да ја остави патничката приколка на средината на патот; ова може да биде особено опасно акосо патнички приколки, секогаш треба да се спроведе истражување претходно за да се осигура законитоста и безбедноста на нивните ескапи поврзани со влечење.

ЧПП

Кои се најчестите проблеми со приколките за патување?

Оштетувањето на гумениот покрив, издувните гуми и проблемите со водоводот, како што се пукнати водоводи, се сите вообичаени проблеми што може да ги искусат сопствениците на приколки за патување во одреден момент. За среќа, повеќето од овие проблеми може или да се спречат или да се подложат на релативно безболни поправки.

Овие проблеми се причината зошто е исклучително важна проверката на вашата приколка за патување пред да се спуштите, особено ако сакате да ја осигурате удобноста и безбедноста на која било патници во возилото.

Кое е најдоброто возило за влечење патничка приколка?

Ако барате ново возило или патничка приколка или се прашувате дали Вашето тековно возило би можело да го прави тоа, тогаш секогаш треба да ја земете предвид оценката за бруто тежина на возилото.

Оценката за бруто тежина на возилото или GVWR е максималната вкупна безбедна тежина што може да ја носи вашето возило. Овој рејтинг ја вклучува максималната тежина, покрај тежината на вашите патници, горивото, додадените додатоци, товарот и количината на товарната тежина на приколката што се наоѓа зад оската на возилото.

Камиони со целосна големина и половина тон општо земено, лесно го влечете приколката за патување бидејќи тие се специјално дизајнирани да имаат многу влечењемоќ. Возилата во овој опсег обично имаат максимален капацитет на влечење помеѓу 9700 и 13.200 фунти. Популарните опции ги вклучуваат Nissan Titan, Chevrolet Silverado и Ford F-150.

Дали е легално да се инсталираат безбедносни појаси во RV?

Ова е целосно легално и многу се препорачува, особено ако планирате патници да се возат во влечно возило, но државните закони бараат возилото да има сигурносни појаси. Кога го правите ова, треба да се погрижите безбедносните појаси што сте ги купиле целосно да се усогласат со федералните стандарди за безбедност на моторни возила.

Безбедносните појаси со три точки што се повлекуваат обично се најдобрата опција бидејќи се релативно лесни за монтирање и се познато е дека работи добро во смисла на безбедно ограничување на возрасните патници додека возилото се движи.

Дали можете да одите околу RV додека е во движење?

Дури и ако има состојба нема закони што го забрануваат, секогаш треба да избегнувате да се шетате низ рекреативно возило. Ако го направите тоа, вие и другите патници може да се изложите на сериозен ризик од повреда или смрт. Дополнително, луѓето што шетаат околу RV потенцијално може да го одвлечат вниманието на возачот, но тоа првенствено зависи од типот на RV.

Ако состојбата во која се наоѓате им дозволува на патниците да се возат во возило за влечење, тогаш патниците секогаш треба да останат седнати и, ако е можно, врзани со сигурносен појас.

Дали патните приколки се побезбедни од приколките на петто тркала?

И покрај тоа што приколките за патување сепопопуларната опција, првенствено поради нивната достапност, генералниот консензус е дека возилата на петто тркала се побезбедни.

Патничките приколки имаат тенденција да не траат долго додека се масовно произведени и последователно немаат целокупен квалитет. Дополнително, приколките за патување генерално имаат помалку безбедносни карактеристики, се опасни со погрешно возило за влечење, имаат помала стабилност со влечење на браникот и бараат многу повеќе учење во однос на процесот на прицврстување и ракување со возилото за влечење со приклучена приколка.

Петтото тркала е значително постабилна на патот и затоа е помала веројатноста да се превртат. Меѓутоа, доколку се преземат неопходните мерки на претпазливост, патничката приколка може да се справи исто толку добро како и петто тркало.

Дали кучињата можат да се возат во приколка за патување?

Дали влечете патничка приколка или петто тркало, миленичињата можат да бидат неверојатно непредвидливи, особено ако патуваат во локомотива за прв пат. Домашните миленици треба секогаш да се возат во влечното возило со вас каде што може да се надгледуваат. Ако имате куче, треба да размислите да го ставите во гајба, бидејќи многу кучешки страдаат од вознемиреност при патување.

Последни мисли

На крајот, ако сакате да возете во патничка приколка додека таа е во движење, а потоа потрудете се да се осигурате дека тоа е во согласност со релевантните државни прописи и дека е опремена со безбедносни појаси и други безбедносни карактеристики.

Патувајтеприколките обезбедуваат идеален начин за луѓето да се врзат додека патуваат; сепак, тие доаѓаат со свој сет на проблеми, особено ако сакате да превезувате луѓе во нив. Сопствениците треба да бидат подготвени редовно да ги одржуваат своите патнички приколки. Ако веќе не сте заинтересирани да имате приколка и ако вашиот буџет дозволува, размислете наместо тоа да инвестирате во петто тркало.

Не заборавајте дека безбедноста на вашето патување во голема мера зависи од тоа како се подготвувате себе си и вашите возила . И на крај, секогаш имајте на ум дека државните закони се предмет на промена одново и одново, затоа погрижете се постојано да проверувате со државните власти за да ги разјасните законите.

Извори:

Исто така види: Закони и регулативи за приколки на Род Ајленд

//www. getawaycouple.com/5th-wheel-vs-travel-trailer/

//www.tripsavvy.com/passengers-in-campers-504228

//harvesthosts.com/rv-camping /7-tips-rving-dogs/

//rvblogger.com/blog/can-you-walk-around-in-an-rv-while-driving/.:~:text=Дури%20ако %20there%20are%20no, even%20result%20in%20a%20fatality.

//drivinvibin.com/2021/12/08/are-travel-trailers-less-safe/

> 1>

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако ги најдовте податоците или информациите наоваа страница е корисна во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

тоа се случува со голема брзина.

Ако овие ризици не ви пречат, тогаш вашиот следен чекор треба да биде да процените дали можете легално да се возите во патничка приколка додека таа е во движење.

Значи, дали може да се вози во приколка што се влече?

Изненадувачки, повеќето држави не се противат на идејата патниците да се возат во патничка приколка. Всушност, само 10 држави целосно забрануваат возење во влечена приколка. Но, бидејќи државите неизбежно ќе имаат свои закони, важно е претходно да се знаат тие закони.

Важна компонента пред да се процени законитоста на возењето во приколка за патување е да се дефинира што всушност возите. Во случај да ве влечат, треба да можете да му кажете на патролниот службеник во каков тип на приколка се наоѓате за да може точно да ја процени ситуацијата и да преземе соодветни мерки.

Различните типови на приколки

Се фокусираме на приколки за патување, но само за да бидеме безбедни, тука се разликите помеѓу трите типа на приколки.

Патувачка приколка

Овие типови на приколки може да се прикачат на задниот дел на стандардните возила.

Патувачка приколка со петто тркало

Петтите тркала имаат тенденција да бидат исти како патни приколки во однос на удобностите, но се изградени со подигнат преден дел и имаат кука на петтото тркало. Овие приколки се дизајнирани да се влечат од пикап.

Truck Camper

Truck Camper е рекреативенвозило што седи во креветот на пикап.

Што велат различните држави за возењето патнички приколки

Ние обезбедивме листа на некои од државите и нивните соодветни правила за патниците кои патуваат во приколки:

Алабама

Во Алабама, не можете да се возите во приколка со петто тркало или патна приколка, но можете да се возите во кампер приколка.

Алјаска

Алјаска им дозволува на патниците да се возат во камионски кампер, но не и во приколка за патување или приколка на петто тркало.

Арканзас

Законот на државата Арканзас им забранува на патниците да се возат во патнички приколки, петто тркала и кампери со камиони.

Калифорнија

The Golden Стејт им дозволува на патниците да се возат во приколка со петто тркало и камионски кампер под услов приколката да има врата што се отвора одвнатре. Дополнително, и камперите со петто тркала и камионџиите треба да имаат врски за комуникација помеѓу возачот и патникот. Возењето во приколка за патување е забрането во оваа држава.

Колорадо

Овде можете да се возите во камионски кампер, но не можете да го направите истото во петто тркало или да патувате приколка.

Конектикат

Како и многу други држави, законот на Конектикат им дозволува на патниците да се возат во камионски кампер, но не и во патничка приколка или на петто тркало. 1>

Хаваи

На Хаваи, на патниците не им е дозволено да се возат и во приколки со петто тркало и со патни приколки, но можат да се возат во кампер на камиони се додекабидејќи имаат 13 години или повеќе.

Канзас

Сојузот Канзас им дозволува на патниците да се возат во патничка приколка, пикап кампер и петто тркало на услов да имаат 14 години или повеќе.

Мичиген

Во Мичиген можете слободно да се возите во патничка приколка, приколка на петто тркало и камион кампер.

3>Небраска

На патниците им е дозволено да се возат во патнички приколки, приколки со петто тркала и кампери со камиони во државата Небраска.

Њу Хемпшир

Без разлика дали имате петто тркало, патничка приколка или камионски кампер што сакате да го искористите, државата Њу Хемпшир им забранува на патниците да се возат во кое било од овие возила за влечење.

Северна Каролина

Северна Каролина ви дозволува да возите во приколка за патување, со петто тркало и со камионски кампер и е дел од групата држави што ви дозволуваат да се возите во сите три.

Северна Дакота

Слично како Јужна Дакота, Северна Дакота им дозволува на патниците да се возат и со петто тркало и со камионски кампер, но не и со приколка за патување; разликата, во овој случај, е во тоа што Северна Дакота не бара петтите тркала да имаат комуникациска врска за да им се дозволи на патниците да се возат во нив.

Орегон

Државата Орегоним овозможува на патниците да се возат во приколки од петто тркало се додека имаат уред за звучна или визуелна сигнализација, еден или повеќе непречени излези и сигурносни стаклени прозорци каде што е соодветно. Законот во оваа држава исто така им забранува на патниците да се возат во приколки од типот на петто тркало.

Пенсилванија

Во Пенсилванија, ако влечената приколка е петто тркало со комуникациска врска, тогаш на патниците им е дозволено да се возат во неа. Комуникациската врска е ефективно средство преку кое возачот може да контактира со патникот во приколката и да пренесе какви било прашања или важни информации.

Род Ајленд

Законот на Род Ајленд го прави тоа не им дозволувајте на патниците да се возат во патничка приколка или со петто тркала, туку им дава зелено светло додека се возат во камионски кампер.

Јужна Каролина

Во Јужна Каролина, можете да се возите во петто тркало се додека има врска за комуникација. Сепак, возењето во патничка приколка или кампер со камион се смета за нелегално.

Јужна Дакота

Јужна Дакота ви дозволува да се возите во петто тркало и кампер со камион, но не е приколка за патување. Ако сакате да се возите во петто тркало во оваа состојба, тогаш треба да се погрижите да постои комуникациска врска помеѓу возачот и патниците во влеченото возило.

Тексас

Државата Тексас им забранува на луѓето да се возат во патничка приколка и приколка на петто тркало, но им дозволува на патниците да се возат во камионкампер.

Западна Вирџинија

Законот за Западна Вирџинија не дозволува патниците да се возат во патничка приколка, но им дозволува да се возат во камионски кампер и приколка на петто тркало.

Вајоминг

Вајоминг е уште еден пример за држава која целосно им дозволува на патниците да се возат во патничка приколка.

Ова се само неколку примери, и бидејќи можеби сте првенствено заинтересирани за приколки за патување, ова може да ви го олесни животот:

Државите што им дозволуваат на патниците да се возат во патнички приколки вклучуваат Аризона, Индијана, Ајова, Канзас, Мериленд, Мичиген, Минесота, Мисисипи, Мисури, Небраска и Северна Каролина.

Не заборавајте дека и покрај фактот што овие држави им дозволуваат на патниците да се возат во патнички приколки, тие сепак може да имаат некои правила во однос на аспектите како што се природата на возилото и што безбедносни карактеристики со кои доаѓа.

Како безбедно да превезувате патници во патничка приколка

Ако вие или вашите патници сте одлучиле да се возите во патничка приколка за време на вашето патување, тогаш има некои мерки на претпазливост што може да се преземат за да се направи патувањето побезбедно. Овие совети се и општи правила што треба да се земат предвид, без разлика дали имате намера да имате патници во вашето возило за влечење додека патувате.

Возете безбедно

Влече возило или без возило за влечење, секогаш треба да возите што е можно повнимателно. Најлесен начин да го направите ова е да останетепод ограничување на брзината и одржување безбедни брзини на крстарење. Ова ќе помогне да ги максимизирате вашите милји по галон, да им дадете на патниците поудобно возење и да ги подобрите вашите шанси да можете безбедно да ги стопирате двете возила.

Направете го вашето истражување

Спроведете опширно истражување пред да тргнете за да ја пронајдете оптималната рута. Ќе има ситуации кои ќе бидат надвор од ваша контрола, но ако го направите ова може да ви помогне да најдете маршрути кои се и живописни и погодни за приколки.

Друга работа што треба да направите е да ги проверувате временските прогнози и да избегнувате возење во денови со екстремни услови. Ветровитите денови, на пример, не се идеални за патување со приколка бидејќи налетите на ветрот лесно можат да превртат возило за влечење кое било неправилно натоварено.

Зацртајте го вашето патување

Ако одите на особено долго патување, секогаш треба да планирате застанувања на патот. Ова ќе го намали колку се уморува возачот зад воланот, бидејќи влечењето на возилото за влечење е прилично задача. Дополнително, застанувањето може да ги спречи патниците да бидат во искушение да се движат низ возилото и или да користат тоалет или туш додека возилото е во движење.

Поставете безбедносни појаси

Во Во многу држави, RVs мора да доаѓаат со сигурносни појаси ако сакате да се возите во нив, но бидејќи приколките за патување ретко го прават тоа, поставувањето безбедносни појаси може да биде добар чекор кон унапредување на безбедноста на патниците кои се возат во еден.

Гледајтекако прикачувате

Осигурете се дека правилно сте ја прикачиле патничката приколка за влечното возило. Избегнувајте да ви го одвлекува вниманието додека го правите ова, бидејќи еден промашен чекор може да има катастрофални последици.

За приколки за патување најдобро функционираат поклопите од класа 3, класа 4 и класа 5. Исто така, ќе треба да ја пронајдете соодветната висина на кука за вашата приколка за патување. Веројатно лесно ќе можете да најдете некои водичи за тоа како да го направите ова, но ако не можете, еве неколку чекори што можете да ги следите:

  1. Направете мерење од земјата до врвот на приклучниот приемник.
  2. Мерете од земја до дното на спојката.
  3. Преку одземање, најдете ја разликата помеѓу висината на приемникот и висината на спојката.

Ако резултатот од чекор 3 е негативен, тогаш ќе ви треба o за да ја намалите висината на кукањето. Ако е позитивно, тогаш ќе треба да ја зголемите висината на кукањето.

Обезбедувањето на правилно прицврстување на приколката за патување и нивото може да ја подобри севкупната стабилност, сопирањето и растојанието од подлогата, што може, пак, спречете нишање и прекумерно абење на гумите.

Знајте го ограничувањето за влечење на вашето возило

Ова и бруто рејтингот на тежината на возилото треба да бидат нешто што треба да се земе предвид пред да купите рекреативен возило, бидејќи двете возила треба да бидат компатибилни во овој поглед. Преголемата сила на влечното возило може да ги оштети клучните компоненти како што е неговиот менувач,систем за сопирање и гуми.

Дистрибуција на тежина

Покрај тоа што ќе го знаете лимитот за влечење на вашето возило, треба да знаете и како да ја распределите тежината низ влечното возило и влечењето возилото. Во овој случај, следењето на правилото за влечење 80/20 е најдобриот начин да се земе предвид човечката грешка при пресметување на носивоста. Правилото 80/20 вели дека треба да влечете само до 80% капацитет.

Можете да размислите и за инвестирање во кука за дистрибуција на тежина или едноставно да се осигурате дека вашите патници ги пакуваат само неопходните работи. Ако додадете премногу тежина, приколката може да стане значително потешка за контролирање, па дури и мал налет на ветер може да го наруши движењето на автомобилот или приколката.

Одржување

Како автомобилите, патничките приколки треба да се сервисираат. Однесете ги двете возила на редовно одржување за да се ублажи можноста за какви било механички дефекти. Ова може да вклучи проверка на притисокот во гумите, подмачкување на лизгачите и проверка на пломбите,

Можете ли да се возите во други влечни влечни возила?

Ако состојбата во која се наоѓате не Ако ви овозможи да се возите во приколка за патување, голема е веројатноста дека истото ќе важи и за повеќето други влечни возила. Патниците кои се возат во приколки со петто тркала и моторни куќи обично се најдозволени, но може да бараат RV да има сигурносни појаси.

Вашингтон, на пример, им дозволува на патниците да се возат во автомобил што безбедно го влече рамно лежиште камион. Значи, слично

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.