5 начини за влечење автомобил

Christopher Dean 20-08-2023
Christopher Dean

Ако има едно место на кое не сакате да наидете на препрека, тоа е на патот. Во секој момент во времето, може да се заглавите. Кога ќе наидете на проблем со возило што треба да се влече, најдобрата опција ќе биде да користите камион за влечење.

Меѓутоа, тоа не е секогаш опција за некои, и додека користите шлепер или приколка се препорачува , комерцијален автомобил може да се користи во одредени ситуации.

Тоа рече, секогаш е добро да се биде подготвен. Оваа статија ќе разгледа 5 од најчестите методи за влечење возило и како безбедно да се пристапи кон ситуацијата.

Работи што треба да ги знаете пред да влечете

Без разлика дали сте ако има потреба од влечење или помагање на некој што треба да се влече, секогаш е добра идеја да знаете како легално и безбедно да влечете автомобил.

Многу експерти би се согласиле дека користењето камион за влечење или пикап и приколката е далеку подобра отколку со друга кола, но не секој има пристап до ова. Значи, можеби се прашувате: Дали можам да влечам автомобил со друг автомобил?

За да го одредите ова, ќе треба да направите некои основни факти. Сепак, пред да навлеземе во деталите за всушност влечење автомобил со друг автомобил, вреди да се разгледаат неколку упатства:

Влечење и засилување; Законот

Пред да влечете автомобил користејќи друго возило, сакате да бидете сигурни дека нема да се спротивставите на државните закони.

Во повеќето држави, не е нелегално да се влече автомобил со друг автомобил, под услов да го користите правилнотосинџир.

Извори:

//towingfayettevillear.com/tow-cars/

//auto.howstuffworks.com/auto-parts/ towing/vehicle-towing/car/car-towing-options.htm

//sanedriver.com/is-it-illegal-to-tow-car-with-nother-car/

>>Потрошивме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Вашингтон

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

опрема и следете ги препорачаните мерки. Ако патувате меѓудржавно, не заборавајте да дознаете за законите на државата пред да влечете. Исполнувањето на овие основни барања не гарантира големи икање или проблеми.

Автомобилот е класифициран како „неправилно опремен“ ако користите погрешен тип на кука или влечете автомобил со поголема тежина од препорачаната од производителот на возилото . За да го пронајдете максималниот капацитет за влечење на вашето возило за влечење, консултирајте се со делот за влечење во упатството за сопственик.

Другите законски барања вклучуваат дека влеченото возило е безбедно поврзано со возилото што го влече и мора да го управува возач со лиценца. Освен тоа, најдобро би било секогаш да користите соодветна опрема за влечење.

Што ви треба?

За да влечете автомобил, ќе ви требаат три работи ; возило за влечење (што може да се справи со тежината), заглавеното возило и средство за нивно поврзување.

Прво, мора да знаете дали возилото има способност за влечење што може да го влече дефектот возилото безбедно (колку килограми може да влече вашето возило). Второ, треба да проверите дали и двата автомобили имаат приклучоци за влечење (некои се веќе инсталирани во автомобил).

Треба да знаете дали возилото што го влечете е со 2 тркала (2WD) или со погон на 4 тркала ( 4WD) со рачен или автоматски менувач. Освен тоа, ако се претпостави дека автомобилот што го влече е 2WD, треба да знаете дали е погон на предните тркала (FWD)или погон на задните тркала (RWD). Ако не сте сигурни, проверете го упатството за вашиот сопственик.

Откако ќе потврдите дека влечната кола ги исполнува сите барања и дека е способна за влечење, проценете ја опремата што ја имате. Погрижете се опремата да ги исполнува безбедносните упатства препорачани во вашата држава.

Како да влечете автомобил

Сега кога ги знаете основите, време е да влечете автомобил. Постојат различни методи за влечење автомобил, а вашата опрема ќе се разликува за секој од нив. Без оглед на вашиот избор, ќе ви треба кука за влечење на возилото за влечење. Повеќето автомобили, особено пикапи и теренци, доаѓаат со фабрички поставени брави.

Исто така види: Што е оштетување на страничниот ѕид на гумите и како да го поправите?

Ајде да ги погледнеме петте методи на влечење возило и добрите и лошите страни на секој од нив.

Метод 1 : Ремен за влечење или синџир

Користењето лента за влечење или синџир не е целосно препорачливо бидејќи може да биде опасно. Сепак, овие може да се сметаат за алтернатива доколку немате друга опција. Тие се одлични за извлекување автомобил од ров и за преместување на кратки растојанија. Меѓутоа, влечењето друго возило со јаже или каиш на јавни патишта е незаконско.

Што се однесува до квалитетот на лентата за влечење или синџирот, тие не смеат да се оштетат и треба да се чуваат на должина од не подолга од 14,5 стапки ( 4,5 метри). Прво, пронајдете ја точката за обновување на вашиот автомобил. Овие точки обично се монтираат на рамка, како јазиче под предниот или задниот крај или држач за окови на стрмен браник со цврсти метални куки или јамки.

Исто така,кога влечете автомобил со каиш или синџир, избегнувајте ненадејно усогласување на сопирачките бидејќи влечениот автомобил е во лер, а сопирачките се неактивни.

Чекори за користење на лента за влечење или синџир:

 1. Отстранете го ременот за влечење и чувајте го пред автомобилот.
 2. Лоцирајте ја куката за влечење на вашиот автомобил.
 3. Поврзете го ременот со возилото за влечење.
 4. Прикачете го другиот крај на ременот на влечената кола.
 5. Влечете го автомобилот постепено.

Метод 2: Шипка за влечење/Прамно влечење

Шачките за влечење се сметаат за побезбедна опција од синџирот или ремените кога станува збор за влечење возила. Овој метод на влечење е „рамно влечење“, познат и како „влечење со четири тркала надолу“, кога сите четири тркала на влечениот автомобил се допираат до земјата.

Шипката за влечење е структура со рамка А што ја може да се монтира на задниот дел на влечната кола и да се закачи на кука на влечната кола. Можете да изнајмите ако вие или лицето што го врши влечењето не поседувате. Тие обично се поевтини од куклите за влечење или рамните кревети и полесно се поврзуваат и исклучуваат од другите методи на влечење.

Липката за влечење се поврзува од предната страна на влечната кола до задната страна на влечната кола. Влечениот автомобил мора да биде опремен со основни плочи или држачи на предниот крај, а влечната кола мора да има кука. Шипка за влечење го поврзува задниот дел на едно возило со предниот дел на друго, и сите четири тркала на влеченото возило се вртат слободно (во неутрално).

Чекори за користење на влечењешипка/како да влечете автомобил со рамно место:

 1. Паркирајте на рамна површина.
 2. Проверете ја висината помеѓу кука и основната плоча.
 3. Монтирајте ја шипката за влечење на влечната кола.
 4. Паркирајте го влеченото возило зад влечната кола и закачете ги краците за влечење.
 5. Подгответе го влеченото возило за влечење.
 6. Вклучете шипката за влечење се заклучува, поврзете ги безбедносните кабли и приклучете ја ременот за жици.

Метод 3: Доли за влечење

Куличката за влечење е една од најдобри начини да влечете автомобил користејќи друг автомобил. Тоа е мала приколка со две тркала, со помеѓу 1-3 оски дизајнирани да се поврзат со шипка за влечење. Предните или задните тркала на влечениот автомобил се прицврстени на кукличката. Најдобро работи за автомобили со FWD.

Влекачката кукли ги крева предните тркала на автомобилот од земја, додека задните тркала ги чува слободно да се вртат на патот (во неутрално). За разлика од влечната лента, јажето или синџирот, кукличката за влечење го спречува влечениот автомобил да се турка кон влечната кола, како и го намалува абењето на погонската линија на влечната кола.

Овој метод на влечење на две тркала навистина има недостаток, сепак. Двете гуми што се возат на патот ќе се истрошат побрзо од двете на кукличката. Така, кукличката е идеална за патувања на кратки или средни растојанија, наместо за долги.

Чекори за користење кукличка за влечење:

 1. Прикачете куклата за влечење.
 2. Склопете ја влечната кола и автомобилот што се влече на рамна површина.
 3. Возете или повлечете го влечениот автомобил наdolly.
 4. Прицврстете ја влечната кола.
 5. Отстранете ја погонската осовина (само ако автомобилот што се влече е 4WD).

Метод 4: рамно лежиште Приколка/Влекач за автомобили

Приколка со рамно лежиште, позната и како влечна кола, е уште еден метод на влечење и е најдобрата опција за влечење на автоматски автомобил. Приколката за влечење автомобил го крева целиот автомобил од земјата и на рамна површина, така што тркалата на влечениот автомобил остануваат неподвижни.

Овој метод може да се направи со комерцијален камион-превозник со двокатен дизајн. Додавањето на вашето расипано возило на голем товар може да ви заштеди пари, но ангажирањето компанија за транспорт може да биде неверојатно скапо. Тоа може да се направи и со автомобил со 4WD со приколка со рамно лежиште и може дополнително да се зацврсти со сигурносни синџири или ремени за безбедност.

Чекори за користење на приколка за влечење за автомобили:

 1. Спуштете ги задните стабилизатори ако вашиот автомобилски транспортер е опремен со нив.
 2. Отстранете ги рампите од положбата за складирање и прицврстете ги на крајот од транспортерот на вашиот автомобил.
 3. Возете го возилото полека нагоре по рампите и на вашиот автомобилски транспортер.
 4. Ставете го возилото што се влече во парк и заглавете ја рачната сопирачка.
 5. Прицврстете го возилото за транспортерот на автомобилот со соодветни уреди за затегнување.

Метод 5: Сервис за влечење

Доколку немате опрема, ресурси, расположлив автомобил за влечење или знаење за да се справите со ситуација во врска со вашето расипано возило, секогаш можешповикајте служба за влечење. Во зависност од тоа каде се наоѓате, повеќето компании за влечење обезбедуваат помош 24/7.

Ако вашиот автомобил го влечат професионалци нема да гарантира дополнително оштетување на автомобилот или ризик за другите возачи. Тоа е затоа што тие се обучени за враќање, товарење и безбедно транспортирање на вашето возило. Згора на тоа, тие знаат како да ви ја сменат гумата, да ја прескокнат батеријата и многу повеќе.

Обезбедете ѝ копија од информациите за вашето осигурување ако сте во несреќа. Ова е за да може услугата за влечење да го наплати осигурувањето за услугите.

Влечење 2WD vs 4WD

Како што споменавме погоре, мора да знаете дали влечете 2WD или 4WD. И автомобилите со погон на предните тркала (FWD) и автомобилите со погон на задните тркала (RWD) можат да бидат 2WD.

Ако влеченото возило е FWD, најдобро е да користите кукли за влечење. Ова ќе ги заштити вашите компоненти на погонската линија од абење и кинење. Ако влеченото возило е RWD, мора да го откачите погонското вратило.

Во зависност од тоа дали автомобилот е автоматски или рачен, ќе треба или да го ставите влеченото возило во лер и да ја отпуштите рачната сопирачка за рачен менувач или отклучете ја погонската оска за автоматски менувач.

Ако не сте сигурни дали вашиот автомобил е 4WD или 2WD (FWD или RWD), погледнете го прирачник на сопственикот за инструкции за овие постапки.

Совети за возачот за безбедно влечење

Влечење автомобил може да биде незгодно - бара зголемен возачвнимание и сосема поинаков стил на возење. Додека возачот го врши влечењето, ќе треба да го промените начинот на забрзување, сопирањето и вртењето за да избегнете икање со влечење.

За некои методи на влечење, возачот што се влече може да има конкретни упатства што треба да ги следи додека е во автомобилот, а во други случаи, тие воопшто не се вклучени.

Подолу се дадени неколку корисни совети, информации и чекори кои ќе ви помогнат да научите како безбедно да влечете автомобил:

Возачи кои вршат влечење:

 • Планирајте го вашето патување пред да тргнете; знаете по кои правци планирате да одите. Како и да го разјасните сигналниот систем за возачот што се влече.
 • Внимавајте на големината на приколката и висината на товарот. Ова е важно кога возите или паркирате, особено на патишта каде што може да има ограничувања во висината.
 • Секогаш забрзувајте бавно за да избегнете непријатни потреси. Започнете со околу 5 милји на час и напредувајте до 15 милји на час. Никогаш не надминувајте 15 милји на час.
 • Бидете нежни со педалот за гас и сопирачките и избегнувајте ненадејни маневри со управувањето додека возите што може да предизвикаат нишање.
 • Погрижете се да му сигнализирате на возачот што го влечете дека имате намера да закочите, свртете, или застанете.
 • Полека тргнете во кривини и дајте си повеќе простор од вообичаено за да избегнете влечен автомобил да не монтира рабници.

Возачите се влечат (со лента за влечење, јаже , или синџир):

 • Само возачот смее да го контролира во влечено возило. __Нема патници.__Возилото што се влече секогаш треба да има знак за влечење.
 • Пред да тргнете, секогаш внимавајте автомобилот да е во лер и рачната сопирачка исклучена.
 • Воланот и сопирачките ќе се чувствуваат многу поинаку со исклучен мотор. Ќе треба да го управувате воланот и да стапнете на педалата на сопирачката многу потешко за да одговарате на автомобилот што ве влече.
 • Внимавајте на сигналите на автомобилот што влече за соодветно да ги координира вашите движења. Ова е важно за безбедно патување без поголеми незгоди.
 • Обидете се да задржите одредена напнатост во лентата за влечење со нежно притискање на сопирачките. Ова ќе помогне да се избегнат непријатните потреси и закачувањето.

Заклучок

Заклучокот е дека кога се прави на правилен начин, самостојно влечењето е добро. Сепак, од суштинско значење е да знаете дека неправилното влечење може да го оштети вашиот автомобил и да претставува опасност за другите возила. Покрај тоа, непочитувањето на државните закони може да резултира со досадни билети.

Силно се препорачува да добиете професионална услуга за влечење која ќе ви помогне, и иако тоа може да ве чини многу пари, ќе ве спаси од неволја од оштетување вашиот автомобил или ставање на луѓе во ризик.

На крајот, запомнете дека кога го правите тоа сами, следете ги препорачаните безбедносни упатства за влечење возило. Проверете дали растојанието не е големо, користете соодветна опрема за влечење и користете кука за влечење наместо јаже за влечење, ремен или

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.