Што прави Sway Bar?

Christopher Dean 06-08-2023
Christopher Dean

Дали некогаш сте тргнале во агол малку пребрзо? Можеби се чувствувавте како автомобилот да ви се преврти? Она што го држи вашиот автомобил исправено и го намалува чувството на „нишање“ е - погодувате - шипка за нишање.

Лачката за нишање е суштинска компонента на суспензијата на возилото и најчесто се наоѓа во поголеми возила, па дури и во трка Автомобили. Ајде да погледнеме што е шипка за нишање, што прави и зошто е важна за начинот на кој се ракува вашето возило.

Што е лентата за нишање и неговата цел?

Пречки за нишање, познати и како шипки против превртување, шипки против нишање и шипки за стабилизатор, се дел од суспензијата на вашето возило. Рачка за нишање ги поврзува десната и левата страна на системот за потпирање на возилото.

Металната шипка има форма „U“ и ги поврзува спротивните тркала заедно со кратки рачки. Не сите имаат форма „U“, а некои можат да бидат цврсти или шупливи. Иако тие можат да се разликуваат по изглед, сите тие служат за истата цел. Па која е таа цел?

Тоа е во името! Лентата за нишање ограничува колку се ниша вашиот автомобил, или поточно, од наведнување на едната или на другата страна. На крајот, го спречува потпирањето на телото и ги задржува сите четири тркала на возилото на земја.

Лачката за нишање е дизајнирана да го ублажи притисокот врз системот за суспензија и управување на автомобилот. Ако немавте шипка за нишање, целата таа напнатост ќе предизвика ефект на нишање и ако се свртите пребрзо, вашето возило може да се тркала.повеќе.

Како работи шипката за нишање?

Начинот на кој функционира шипката за нишање е ист како и торзионата пружина (парче спирален метал што се спротивставува на силата на извртување ) прави. Секој крај на лентата за нишање е прикачен на тркало, или на двете предни тркала или на двете задни тркала. Ова е така што кога едното тркало е повеќе подигнато од другото, шипката ќе се извртува.

Силата на извртување се применува за да се спротивстави на навалувањето од кривината со примена на сила на другата страна на возилото. Рачките за нишање помагаат да се стабилизира возилото со извртување додека вашето возило се врти; ги враќа тркалата на иста висина и сè израмнува. Кога ќе завршите со вртење и ќе се исправите, ќе се појави и шипката за нишање.

Исто така види: Како да поврзете заштитни синџири со приколка

Ако двете тркала се кренат (преминуваат преку нерамнина) или паднат (се движат надолу) истовремено, шипката нема да стапи на сила. Рачките за нишање работат само кога автомобилот е наклонет да се потпре на едната страна.

Можеби мислите дека вашата лента за нишање е полоша за носење со целото извртување што го прави, но шипките за нишање се дизајнирани да се справуваат со оваа сила, и многу траат цел живот на возилото.

FWD vs RWD vs AWD

Не само што шипката за нишање го намалува превртувањето на телото при свиоци, туку влијае и на целокупното управување со возило, како што е преуправување или потуправување (што можете да го наместите). Подуправување е кога автомобилот управува помалку од количината што ја заповедал возачот и __преуправувањето е кога автомобилот врти повеќе __одизносот што го командува возачот.

Покрај тоа, шипките за нишање може различно да влијаат на возилата со погон на предните тркала, со погон на задните тркала и со погон на сите тркала.

Предниот -Погон на тркала: Автомобилите FWD подобро се справуваат со задните шипки за нишање и поцврстата задна лента за нишање ќе го намали потуправувањето.

Погонот на задните тркала: Автомобилите со RWD подобро се справуваат со напред шипки за нишање и поцврста предна шипка за нишање ќе го намалат преуправувањето.

Погон на сите тркала: Ако имате AWD што се подуправува, инсталирајте поцврста задна шипка за нишање и ако се надвладува, инсталирајте поцврста предна лента за нишање.

Различни типови на шипки за нишање

Иако сите шипки за нишање ја извршуваат истата функција, начинот на кој тие го прават тоа малку се разликува. Добивате активен систем за нишање против превртување и вообичаени цврсти, шупливи и шилести шипки за нишање.

Цврсти шипки за нишање

Најчестиот тип на шипки за нишање, цврсти шипки за нишање се наоѓаат во помодерни возила и имаат цврста метална шипка во форма на „U“ што се поврзува од едното тркало на другото. Тие имаат тенденција да бидат тешки и се долготрајни и издржливи.

Шуплива лента за нишање

Шупливите шипки за нишање, исто така познати како тубуларни шипки за нишање, се исти како цврсти шипки за нишање на сите начини освен што не се цврсти, тие се шупливи внатре. Ова има бенефиции за возилата, особено за возилата со перформанси, бидејќи имаат намалена тежина.

Шипете за нишање

Наместо да имаат форма „U“, шипки за нишање се целосно исправении може да биде цврста или шуплива. Тие функционираат исто како и традиционалната лента за нишање, но наместо тоа се вртат директно во поврзувачките краци. Тие главно се користат во тркачки возила и возила со перформанси.

Активен систем против превртување бар

Активниот систем против превртување е електронски систем контролиран од страна на вашето возило електронска контролна единица (ECU). Ова парче технологија работи со сензори и актуатори за менување на суспензијата на возилото додека се врти во кривина.

Зошто да се користи лента за нишање?

Не само што шипките го подобруваат управувањето на возилото околу кривините, но тие и ве штитат. Може да биде непријатно, па дури и опасно за возилото да се тркала премногу во свиоци. Со контролирање на дистрибуцијата на тежината на возилото, тоа помага да се задржи повеќе засадено.

Без шипка за нишање, неконтролираните ролни на каросеријата може да предизвикаат промена на порамнувањето на тркалата и нивната заобленост и да го намалат тоа колку добро го држат пат. На крајот на краиштата, важно е постојано да користите лента за нишање. Иако многу сопственици на теренски возила ги симнуваат шипките за нишање за подобри перформанси, секогаш е најдобро да ги држите вклучени.

Како да се промените & Прилагодете ја лентата за нишање

Ако се прашувате дали вреди да купите лента за нишање или да ја смените сегашната, размислете за што имате намера да ја користите.

Иако е невообичаено за да откажат шипките за нишање, не е невообичаено чаурите да се истрошат. Чаури сеперничиња изработени од гума што ги апсорбираат нерамнините на патот, ги намалуваат вибрациите и бучавата и го контролираат движењето.

За промена на чаурите треба да ја отстраните целата лента за нишање. Менувањето или прилагодувањето на лентата за нишање е прилично лесно. Сè што ќе ви треба е дигалка за возилото, држачи за дигалки и ½ и ⅜ гарнитури за погон.

Чекор 1: Во зависност од тоа дали имате предна или задна лента за нишање, подигнете се нагоре или задниот или предниот дел на вашето возило.

Чекор 2: Отстранете ги завртките што ја поврзуваат лентата за нишање со врските и потоа извадете ги завртките што ги држат чаурите.

Чекор 3: Откако ќе ги извадите завртките, нежно извадете ја лентата за нишање. Бидејќи е во форма на „U“, нема да можете да ја извлечете шипката директно.

Чекор 4: Сега можете да ја замените целата лента за нишање или само чаурите. Откако ќе завршите, повторно инсталирајте ја лентата за нишање со истите чекори.

ЧПП

Со што се поврзува лентата за нишање?

Прачките за нишање се прикачуваат на шасијата на возилото и надворешните краеви на шипката за нишање се поврзани со левата и десната страна на компонентата на суспензијата на возилото што го држи тркалото (познати како контролни краци или потпори). Го стабилизира возилото додека сеуште дозволува суспензијата да се движи.

Што ќе се случи ако ја отстранам лентата за нишање?

Возењето без шипка за нишање може да биде опасно. Тие се дизајнирани да го стабилизираат автомобилот при вртење, така што неговото отстранување може да предизвика повеќе превртување на каросеријата. Надвор од патотвозилата обично ја отстрануваат лентата за нишање бидејќи ги подобрува перформансите надвор од патот дозволувајќи му на возилото да има поголема артикулација. Меѓутоа, ако не возите надвор од патот барем 50% од времето, останете вклучено.

Како да знам дали мојата лента за нишање треба да се замени?

Прилично е невообичаено шипките да се скршат и повеќето да траат цел живот на автомобилот. Сепак, знак дека вашата лента за нишање можеби ќе треба да се замени е ако слушнете некакви чудни звуци на пукање или чукање додека возите преку нерамнини. Понекогаш можеби ќе треба само да ги замените чаурите - особено ако изгледаат испукани или необликани.

Завршни мисли

Сè на сè, одговорот на тоа што прави шипката за нишање е тоа што тие се извртуваат за да го спречат вашиот автомобил да го прави истото.

Секоја компонента во возилото работи во совршена хармонија, и сега не само што знаете што прави шипката за нишање, туку и зошто е важно да ја имате. Воведувањето на шипки за нишање не само што доведе до подобрување на перформансите на возилото, туку и спасување животи.

Затоа, следниот пат кога ќе тргнете во свијок малку пребрзо, можете да се заблагодарите на лентата за нишање што ве држи исправени!

Извори:

//www.truckcampermagazine.com/factory-tour/2010-tour-hellwig-products/

//www.yourmechanic .com/article/what-does-a-sway-bar-do

//practicalmotoring.com.au/car-advice/how-does-a-sway-bar-work-what-is- тоа-и-како-тоа-влијае на-менаџирањето со моите возила/

Исто така види: Закони и регулативи за приколки од Алабама

//axleaddict.com/auto-repair/Anti-Roll-Bars-How-to-choose-the-sway-sway-bar-for-your-car

//www.streetmusclemag.com/tech-stories/brakes-suspension/lateral -grip-sway-bars-actually-theyre-important/

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на прикажаните податоци на страницата за да ви биде колку што е можно покорисна.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.