Што предизвикува истекување на течноста за ладење & засилувач; Како го поправате?

Christopher Dean 20-08-2023
Christopher Dean

Да гледате други течности, како што се масло или зелена течност, може да значи дека имате проблеми со истекување. Во оваа статија ќе ја разгледаме зелената течност и тоа најверојатно ќе биде течност за ладење. Ќе дознаеме повеќе за течноста за ладење, што може да предизвика истекување на оваа течност, како може да се поправи и колку може да бидат овие поправки.

Што е точно течноста за ладење?

Исто така познат како антифриз , течноста за ладење на моторот во суштина е пот на автомобилското возило во многу аспекти. Кога стануваме премногу жешки, потиме и оваа влага на нашата кожа нè лади со користење на топлината на нашето тело за испарување.

Талото за ладење делува на сличен начин со исклучок на делот за испарување. Се движи околу моторот во сопствен затворен систем и ја пијавици топлината создадена од процесот на согорување. Како што циркулира течноста за ладење, таа ја собира топлината, го лади моторот и на крајот стигнува до радијаторот каде што може да ја ослободи топлината што ја собрала.

Талото за ладење може да ја врши својата работа на сите временски услови од врел топлина до замрзнат студ. Не мора да работи толку напорно кога е ладно, но сепак треба да го изладите вашиот мотор. Причината поради која користиме течност за ладење, а не само вода е затоа што нормалната вода би замрзнала во ладни услови.

Течноста за ладење на моторот е мешавина од вода, силициум диоксид и етилен гликол. Како таков, тој е формулиран да работи во сите временски услови и иако може да дојде до одредено испарување со текот на времето, во голема мера треба да остане восистем за течноста за ладење. Знаците за тоа надвор од овој систем може да укажуваат на проблем и да го изложат вашето возило на ризик од прегревање.

Знаци дека имате истекување на течноста за ладење

Системот за ладење е многу важен за автомобилот, но ние често занемарете го додека работите не станат значително лоши. Автомобилските мотори имаат нормален опсег на температурата на работа, така што ако мерачот на температурата на моторот почне да се движи над овој опсег, може да имате проблеми.

Ако температурата на моторот ви скокне високо и не се спушти, треба брзо да се повлечете проверете го вашиот резервоар за течноста за ладење. Ова обично е многу лесно да се најде под хаубата и често има видливи ознаки за полнење за да ви кажат дали нивото на течноста за ладење е премногу ниско.

Исто така види: Што е пакет за влечење?

Направете пракса да имате резервна шише течност за ладење во автомобилот во случај да треба да го надополните системот за течноста за ладење. По полнењето, често проверувајте дали нивото почнува брзо да се намалува бидејќи тоа ќе покаже дека имате истекување.

Многу очигледен знак за истекување ќе биде зелената течност под автомобилот во пределот на моторот . Нема причина да ја видите оваа зелена течност за ладење на земја под вашиот автомобил, освен ако имате некаков облик на истекување.

Што може да предизвика истекување на течноста за ладење?

Системот на течноста за ладење не е еден од најкомплексен во возилото, но сè уште има многу потенцијални причини за истекување. Ова може да варира од неисправни црева до неисправни делови и може да биде забележливо во многу случаи, но и потешкода се лоцира во други.

Дупка во радијаторот

Како што е споменато по собирањето на топлината од моторот, течноста за ладење поминува низ радијаторот каде што самата повторно се лади пред да се врати низ системот повторно. Локацијата на овој дел го става под голем стрес и е изложен на ризик од корозија со текот на времето.

Ако создадете дупка во радијаторот, тогаш течноста за ладење ќе почне да истекува секој пат кога ќе помине низ. Може да откриете и дека заптивката за заптивање помеѓу радијаторот и резервоарот за течноста за ладење може да се истроши. Без добра заптивка, течноста за ладење повторно може да почне да истекува.

Капата на радијаторот што протекува

Можеби сте виделе во филмовите кога автомобилот се прегрева, возачот да излезе и да го одврти капачето на радијаторот и резултатите се искрено страшни. Прво, никогаш не го правете тоа на автомобил што работи бидејќи течноста за ладење внатре е под голем притисок и е навистина жешко.

Радијаторот е одговорен и за задржување на течноста за ладење во системот, но и за високиот притисок во единицата. Кога работите правилно, капачето го содржи сето ова и создава цврсто запечатување. Меѓутоа, со текот на времето, оваа заптивка може да се расипе и како резултат на тоа, течноста за ладење под висок притисок може да истече околу рабовите.

Дихтунзи за глава

Можеби сте слушнале за заптивката за глава повторно можна во филмовите или на телевизија каде често се споменува во сцени со механика. Ова е еденважен дел од автомобилот бидејќи неговата главна цел е да ги задржи моторното масло и течноста за ладење во нивните соодветни системи и да не дозволи да се мешаат.

Ако заптивката на главата почне да протекува, сепак, овие две течности можат да се најдат во меѓусебните системи што и во двата случаи не е добро. Првично ова нема да биде забележливо, но на крајот ќе откриете дека течноста за ладење е во маслото или маслото е во течноста за ладење. почнува да истекува и од моторот. Оставено е непоправено; ова ќе доведе до големи проблеми и потенцијално многу скапи поправки.

Неуспешна пумпа за вода

Овој дел се нарекува пумпа за вода, но повторно течноста за ладење во системот не е само вода, туку е бунар измерена мешавина на хемикалии. Без разлика, неговата задача е да ја движи течноста за ладење околу системот за ладење и е склона кон неколку потенцијални проблеми што може да предизвикаат протекување на течноста за ладење.

Напојуван од коленестото вратило преку ремен, овој ремен може да се истроши и да предизвика проблеми. Самиот дел исто така може да се кородира и да развие протекување. Надворешното оштетување може да отвори и дупки во пумпата што ќе овозможат истекување на течноста за ладење.

Која и да е причината ако вашата пумпа за вода не може да функционира правилно, ќе добиете прегреан мотор и тоа може да предизвика големи проблеми. Ако не можете да го изладите моторот, тогаш деловите почнуваат да се кршат и често поправките можат да бидат многускапо.

Резервоар за проширување

Течноста за ладење се чува во експанзионен резервоар кој лесно можете да го најдете под хаубата до вашиот мотор. Како што споменавме, често има индикатори за нивото на пополнување и треба редовно да се проверува. Овој пластичен контејнер ја задржува течноста за ладење додека чека да влезе во системот за да се користи.

Со текот на времето, ова може да се истроши, пластиката може да пукне или цревата да протекуваат. Остатокот од системот можеби е сè уште добро затворен, но експанзиониот резервоар може да протекува и ќе ја изгубите течноста директно на земјата долу.

Како да го поправите истекувањето на течноста за ладење?

методот што го користите за да го поправите истекувањето на течноста за ладење ќе зависи од проблемот, па подолу ќе ви дадеме некои од почестите поправки. Некои од нив се малку неортодоксни, но сепак се легитимни, ако не и итни краткорочни поправки.

Користете јајца

Ова е една од оние неортодоксни поправки и навистина треба да ја повлечете само во голема итна помош, како што е како заглавен во средината на никаде. Ако имате радијатор што протекува и имате резервно јајце со вас, можете да го пукнете јајцето во радијаторот.

Теоријата зад оваа краткорочна поправка е дека јајцето тоне до местото каде што е дупката, се готви под топлината на моторот и создава заптивка. Ова може да ви купи доволно време за да ве одведе некаде посоодветно каде што ќе можете правилно да го решите проблемот.

Мораме да внимаваме дека ова не етрајно решение и треба да се користи само во итен случај. Протекувањето ќе мора трајно да се поправи веднаш штом ќе го направите ова.

Ако треба да го направите ова, оставете го автомобилот да се олади прво пред да го отворите капачето на радијаторот. Започнете со пукање неколку јајца во радијаторот, ако тоа не функционира, можете да додадете уште неколку. Откако ќе престане истекувањето, дополнете ја течноста за ладење и брзо одете кај механичар. Ова не трае долго.

Исто така види: Што значи ESP предупредувачко светло & засилувач; Како го поправате?

Заменете ги прицврстувачите на цревото

Понекогаш се појави истекување бидејќи стегите се кородирани и веќе не го држат цревото цврсто прицврстено за конекторот. Заменувањето на стегачот со нова може повторно да го воспостави интегритетот на врската и да го запре истекувањето.

Како и со сите поправки на системот за течноста за ладење, проверете дали вашиот автомобил се оладил пред да започнете со поправката. Можеби ќе треба да ја извадите течноста за ладење од цревото кога ќе ја извадите старата клешта, затоа спремете ја корпата. Заменете ја старата клешта со нова и затегнете ја на место. Наполнете го радијаторот со свежа течност за ладење и се надеваме дека ќе бидете подготвени.

Заменете ги цревата

Ако сте го нашле цревото што протекува и е достапно, тогаш можете да го замените со ново. Можеби ќе сакате да ги менувате стегите во исто време, дури и ако тие сè уште не се во премногу лоша форма. Како и кај стегите, овие поправки ги правите само на автомобил што се изладил.

Можеби ќе треба да го исцедитетечноста за ладење затоа имајте подготвена кофа. Штом ќе се замени цревото и ќе се затегнат стегите или ќе се заменат, можете да продолжите и да наполните со свежа течност за ладење. Вклучете го автомобилот некое време и проверете дали истекувањето е поправено.

Заменете го радијаторот

Ако радијаторот не е поправен, веројатно ќе треба да го замените. Ако самите ги имате механичките вештини, тогаш веројатно можете да го направите ова. Ќе ви треба моторот да се излади и да може да го отстраните стариот дел.

Ова ќе вклучува испуштање на старата течност за ладење, исклучување на цревата и одвртување на сите завртки за држење. Откако ќе излезе стариот дел, ќе мора да го вклопите новиот. Ќе направите се што сте направиле за да го исклучите стариот дел, но обратно за да го поврзете новиот.

Откако сите ќе се закачат, можете повторно да ја наполните течноста за ладење и да го вклучите моторот за да проверите дали сè е поврзано и ја држи течноста. Проверете дали го знаете процесот на замена за вашиот модел на автомобил и сте сигурни дека ќе ја направите оваа поправка, во спротивно побарајте механичар да ви помогне.

Колку чини да се поправи истекување на течноста за ладење?

Таму е широк опсег на потенцијални трошоци за поправка кога станува збор за систем за течноста за ладење што протекува што значи дека може да чини само 10 долари или над 3.000 долари во зависност од проблемот. Новата клешта за црево може да биде многу евтина и тоа можете да го направите сами.

Замената на радијаторот може да чини до 1.200 долари во зависност од вашиот автомобил и деловите што се користат додекаПоправката на дихтунгот за глава лесно може да чини 2.000 $+.

Најдобриот совет што можеме да ви го дадеме е редовно да ги проверувате сите нивоа на течноста во автомобилот, вклучително и течноста за ладење, за да имате рано предупредување за проблем. Колку побрзо го решите овој проблем, толку помалку ќе ве чини.

Заклучок

Го потценуваме истекувањето на течноста за ладење, но тие можат да бидат голем проблем. Без доволно течност за ладење, нашиот мотор може да се прегрее и брзо да се оштети.

Поврзете ја или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата да ви биде што е можно покорисна.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.