Зошто мојот автомобил е во мирување кога се стартува?

Christopher Dean 11-08-2023
Christopher Dean

Никогаш не сакаме да го слушаме моторот на нашиот автомобил како звучно се мачи. Тоа може да биде загрижувачки збир на околности. Автомобилите не се евтин потфат помеѓу гасот и другите тековни трошоци. Загриженоста дека нашиот автомобил може да се расипе може да биде застрашувачка.

Во овој напис ќе го разгледаме високото празен òд при стартувањето и што ако може да значи тоа. Дали може да биде нормално или покажува дека нешто ќе се скрши?

Што е празен од?

Ако нашиот мотор работи, но физички не го движиме автомобилот, ова е познато како празен òд. Во суштина, моторот сè уште работи, дури и ако не ги поместува тркалата и не создава импулс напред. Општо земено, за автомобили, камиони и мотоцикли, брзината на мирување е околу 600 – 1000 вртежи во минута или (RPM).

Овие вртежи во минута се однесуваат на бројот на пати во минута што коленестото вратило се врти во тој временски период. Додека е во мирување, овие вртежи на коленестото вратило генерално се доволни за да се ракуваат со работи како што се пумпата за вода, алтернаторот, климатизацијата и доколку е применливо серво волан.

Откако ќе почнеме да возиме, вртежите во минута треба да се зголемат за да се обезбеди потребната моќност за забрзување исто така. Теоретски, тогаш додека работиме во лер, не треба да гледаме повеќе од 1000 вртежи во минута кога за прв пат ќе го стартуваме автомобилот наутро.

Што значи висок лер?

Револуции во минута над 1000 и секако повисоки од 1500 кога ќе имате првиго запали моторот или не се движи напред може да се смета за високо празен òд. Возилата може да се разликуваат, но генерално секое возило има идеално ниво на празен òд, затоа истражете го ова за вашето специфично возило за да бидете сигурни.

Што може да предизвика голем лер без да биде проблем?

Ако сте во вашиот колата и вртежите се помеѓу 1000 – 1200 не паничи веднаш. Прво, запрашајте се „Дали носам дебел мантил и ракавици? Ако сте, тогаш веројатно е ладно надвор и малку се мачите да започнете денес сами.

Студеното време може да ги зголеми вашите нормални вртежи во мирување бидејќи на системот буквално му треба зголемена моќност за да се загрее. Дајте му шанса на вашиот автомобил малку да се загрее. Можеби работиш со грејач за да се загрееш; сето ова ја зема енергијата од возилото.

По неколку минути, големата празен òд најверојатно ќе се намали на нормалните 600 – 1000 вртежи во минута кога сте во состојба на мирување.

Главните причини за зголемување на празен од студеното време вклучуваат

  • Справување со емисиите додека катализаторот се загрева. Овој уред бара топлина за да функционира на оптимални нивоа, така што моторот треба да работи понапорно во студените денови за да го обезбеди ова
  • Бензинот испарува побавно на студ, така што е потребно повеќе гориво за цилиндрите на моторот за време на палењето на ладно време.

Проблеми на студ?

Високи над 1200 -1500 вртежи во минута на студ егенерално не е нормална појава и може да укаже на проблем.

Секундарна воздушна пумпа или линија

Како што беше споменато кога ладно согорување е потешко, така што секундарниот систем за вбризгување пумпа воздух во издувниот колектор. Ова му помага на преостанатото гориво да продолжи да гори додека се пробива до катализаторот.

Протекување во воздушната пумпа или нејзината линија може да доведе до проблеми со празен òд бидејќи воздухот потребен за да се помогне согорувањето е помал од потребното. Затоа, моторот се прилагодува за да турка повеќе воздух преку зголемување на вртежите во минута.

Завртката за брз празен òд

Ова влијае на моторите со карбур, каде што завртката за брзо празен òд е дизајниран да ги зголемува вртежите во минута за да го загрее возилото додека задави е затворен. Лошо наместената завртка може да предизвика превисокото или понекогаш на ниската страна.

Што ако времето не е фактор?

Можеби е прекрасно топло утро и треба да нема проблеми со празен òд поврзани со ладен автомобил. Што може да биде причината за високиот лер во оваа ситуација?

Прашања со електронската контролна единица

Поголемиот дел од современите возила се опремени со електронски контролни единици или (ECU). Ова се мозокот на нашите автомобили и ги контролираат сите ѕвона и свирежи во кои уживаме во модерниот автомобил. Еднаш ме советуваа колку е попаметен автомобилот, толку повеќе работи има да тргне наопаку со него.

ЕКУ, на пример, ја контролира мешавината на воздушното гориво и времето на палење на вашиотмоторот кога ќе го вклучите. Ако има проблем со овој контролен систем, можно е празен òд да е исклучено создавајќи висок или низок лер во споредба со нормалното. Контролата на воздухот во мирување или IAC помага да се контролира воздухот што се користи во процесот на согорување. Ова го активира вентилот за гас пеперутка и ако не работи правилно може да доведе до слаб проток на воздух и големо празен òд при стартувањето.

Исто така види: 5 совети за правење резервна копија на приколка за брод

Општо земено, нечистотијата или нечистотијата може да бидат причина за проблемите со AIC и едноставното чистење може да биде доволно за поправете го проблемот.

Протекување во вакуум

Постојат линии од доводниот колектор до различни локации во вашиот автомобил, како што се бришачите на шофершајбната, сензорите за притисок на горивото и сопирачките. Протекување во овие линии може да предизвика забуна со сензорите на колекторот. Како резултат на тоа, може неправилно да бара повеќе гориво што предизвикува автомобилот непотребно да работи во празен од со поголема брзина.

Проблем со сензорот за масовен проток

Овој сензор ја мери брзината на протокот на воздух во моторот што ја испраќа оваа информација на ECU. Ако овој сензор не функционира, може да предизвика ECU погрешно да пресмета колку гориво е потребно за пумпата. Како резултат на тоа, може да се додаде премногу гориво во системот што го прави моторот да работи понапорно при стартувањето.

Други сензори што можеби се виновни

Не е потребно многу за да се збуни ECU така што сензорите како што се О2, сензорите за гас и довод на воздух може да бидатпричина за висок лер. Ако некој од овие не се снима правилно или е оштетен, тоа може да биде причина за високо празен òд.

ЕКУ во голема мера се потпира на овие сензори за да го пресмета правилниот сооднос воздух-гориво за ефикасно да работи моторот. Ако овој сооднос е исклучен, тогаш тоа ќе предизвика да се појави високо или ниско празен òд.

Заклучок

Постојат неколку работи кои можат да бидат причина за високо празен òд, особено кај поновите возила кои се потпираат на високи технолошки сензорски системи. Иако високиот лер може да биде само показател за студено време и автомобил што треба да се загрее.

На ладно утро вртежите во минута со почеток до 1200 не се невообичаени сè додека се намалуваат на 600 – 1000 откако ќе се загрее моторот. Ако времето е топло или ако вртежите во минута не се намалуваат додека е во мирување, тогаш веројатно постои друг проблем што можеби ќе сакате да го истражите.

Поврзување или упатување на оваа страница

Трошиме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Исто така види: Каде се наоѓа катализаторот

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете го алатка подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.