Закони и регулативи за приколки во Илиноис

Christopher Dean 10-08-2023
Christopher Dean

Ако често се наоѓате себеси како влечете тешки товари низ вашата држава, веројатно имате идеја за државните закони и правила што важат за тоа. Некои луѓе можеби не знаат дека понекогаш законите може да се разликуваат од држава до држава. Ова може да значи дека можеби сте легални во една држава, но кога ја преминувате границата може да ве влечат поради прекршок што не го очекувавте.

Во оваа статија ќе ги разгледаме законите за Илиноис кои може да се разликуваат од државата од која можеби се возите. Исто така, може да има прописи за кои не сте знаеле како роден во државата, а кои би можеле да ве извлечат. Затоа, прочитајте и дозволете ни да се обидеме да ве заштитиме од скапите билети.

Дали трејлерите треба да се регистрираат во Илиноис?

Во Илиноис, нерезидентите треба да купат специјални регистарски таблички за нивните приколки од Одделение за моторни возила. Тоа е еднократна такса за овие чинии која може да се движи од 162 до 200 долари. Исто така, постои годишен надоместок за обновување кој може да варира во зависност од тежината на приколката.

Оние кои возат возила помеѓу 16.000 и 26.000 фунти. или влечење приколка поголема од 10.000 фунти. ќе треба лиценца од класа Ц. Потребна е лиценца од Б класа за оние кои возат возила над 26.000 фунти. и влечење друго возило што тежи помалку од 10.000 фунти. Конечно, потребна е лиценца од класа А за возила над 26.000 фунти. кои влечат над 10.000lbs.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки на Вирџинија

Општи закони за влечење на Илиноис

Ова се општи правила во Илиноис во врска со влечењето што може да ви се спротивстават доколку не сте свесни за нив. Понекогаш може да се извлечете со прекршување на овие правила затоа што не сте ги знаеле, но не можете да претпоставите дека тоа ќе биде така.

Во државата Илиноис е нелегално да се користи влечно возило како што е полуприколка, приколка или фармерски вагон на јавните автопати.

Правила за димензија на приколка во Илиноис

Важно е да се знаат државните закони кои ги регулираат големините на товарите и приколките. Можеби ќе ви требаат дозволи за некои товари, додека други можеби не се дозволени на одредени видови патишта.

  • Не можете да се возите или да живеете во приколка додека се влече по јавните патишта во државата
  • Вкупната должина на влечното возило и приколката не може да надмине 60 стапки
  • Максималната должина за приколката е 42 стапки
  • Максималната ширина за приколка е 102 инчи
  • Максималната висина на приколката и оптоварувањето е 13 6” стапки

Закони за напрегање и сигнал на приколката во Илиноис

Постојат закони во Илиноис кои се однесуваат на спојката на приколката и безбедносни сигнали прикажани од приколката. Важно е да се внимава на овие закони бидејќи тие се засновани на безбедноста, па може да носат потенцијално големи казни.

  • Сите приколки мора да бидат опремени со редовен уред за спојување, како што е лента за влечење, како и сигурносни синџири.
  • Приколки помеѓу 3.000– 5.000 фунти. потребни се само сопирачки на едно тркало по страна.
  • Приколки над 5001 lbs. мора да има сопирачки на сите тркала на единицата. Овие сопирачки исто така мора автоматски да се вклучат во случај на отцепување.

Закони за осветлување на приколки во Илиноис

Кога влечете нешто што ќе го прикрие задните светла на вашето возило за влечење важно е да можете да ги пренесете вашите претстојни и сегашни активности во форма на светла. Затоа постојат правила во врска со осветлувањето на приколката.

  • Сите приколки и полуприколки бараат уред за електричен трепкач кој им укажува на возачите дека ги следат намерите за вртење на лицето кое го управува возилото за влечење. Овие светла треба да бидат од двете страни на возилото на иста висина и колку што е можно подалеку една од друга.
  • Приколки или полуприколки со тежина помала од 3.000 фунти. вклучително и целосно оптоварување мора да има два црвени рефлектори на задната страна. Тие треба да се наоѓаат во долниот лев и долниот десен агол не повеќе од 12 инчи од споменатиот агол. Овие рефлектори мора да бидат видливи под фаровите од 300 стапки.

Ограничувања на брзината во Илиноис

Кога станува збор за ограничувањата на брзината, ова варира и зависи од објавените брзини на одредена област. Очигледно не треба да го надминувате објавеното ограничување на брзината во ниту една област. Кога станува збор за нормално влечење, нема конкретни различни граници, но се очекува дека брзината есе чува на разумно ниво.

Ако вашата приколка е предизвикана да се ниша или изгуби контрола поради брзината, може да бидете повлечени дури и ако сте во рамките на објавените граници. Тоа е затоа што приколката може да претставува закана за јавната безбедност и од вас ќе биде побарано да ја намалите брзината.

Исто така види: Која големина се завртките за регистарски таблички?

Закони за ретровизорите за приколки во Илиноис

Правилата за ретровизорите во Илиноис не се наведени иако се веројатно е потребно и може да ве влечат ако немате или се неупотребливи. Ако вашиот поглед е загрозен од ширината на оптоварувањето, можеби ќе сакате да размислите за проширување на постоечките ретровизори.

За Илиноис мора да можете да го согледате патот зад вас најмалку 200 стапки преку ретровизорите. Ако ова е попречено, може да размислите за продолжувачите на страничните ретровизори кои можат лесно да се вклопат над вашите постоечки ретровизори.

Закони за сопирачките во Илиноис

Сопирачките на вашето возило за влечење и потенцијално на вашата приколка се важни за безбедноста на секоја операција на влечење. Погрижете се да ги исполнуваат државните упатства и да се придржуваат до наведените правила за употреба на пат со приколка.

Приколки и полуприколки со тежина од над 3.000 фунти. мора да има свои сопирачки кои можат да се активираат од влечното возило. Тие, исто така, мора да бидат дизајнирани на таков начин што сопирачките автоматски ќе се активираат ако приколката се исклучи од возило за влечење кое тежи повеќе од 5.000 фунти.

Заклучок

Постојатброј на закони во Илиноис кои се однесуваат на влечење и приколки кои се дизајнирани да ги чуваат патиштата и учесниците во сообраќајот безбедни. Кога станува збор за приколки, Илиноис има неколку правила, но не е отворено грубо за приколките.

Илиноис дозволува само релативно кратка должина на приколката и возилото за влечење и бара разумна количина на безбедносни светилки и рефлектори на самата приколка. Додека влечете нормални ограничувања на брзината се применуваат, но треба да знаете дека понекогаш вашето оптоварување може да стане нестабилно при поголеми брзини.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.