Како да го поправите кородираниот приклучок за приколка

Christopher Dean 23-10-2023
Christopher Dean

Доколку сте забележале дека светлата на вашата приколка не работат правилно или имате други проблеми со електричната енергија, веројатноста е дека има проблем со жиците на приколката.

Најчест извор од овие проблеми е приклучокот на вашата приколка. Ако се сомневате дека овој конектор е кородиран, тогаш постојат неколку работи што можете да ги направите за да го решите проблемот сами.

Во ова упатство, ќе ги разгледаме најдобрите начини за чистење или поправка на конектор, како и неколку совети за тоа што предизвикува корозија и како да ја избегнете во иднина.

Како да исчистите кородиран приклучок за приколка

Пред да одлучите да го поправите конекторот за приколка или едноставно да купите нов конектор што можеби ќе сакате да размислите прво да се обидете да ја исчистите корозијата.

Додека конекторот не е премногу лошо кородиран, ова всушност може да биде прилично едноставно да се направи и ќе ви заштеди време и напор да мора да го поправите или замените.

За да ја исчистите корозијата, прво ќе треба да имате при рака некои основни алатки. Ќе ви треба бел оцет, средства за чистење цевки, малку PB Blaster и гума во облик на клин.

Ако корозијата на приклучокот на приколката е само прилично мала, тогаш нанесете малку бел оцет на погодените области со помош на цевка чистач. Погрижете се да ги покриете сите врски бидејќи тоа е најверојатно она што ќе предизвика какви било проблеми со светлата на приколката.

Потоа, користете ја гумата затемелно исчистете ја секоја корозија.

Ако приклучокот е посилно кородиран, тогаш ќе треба подлабоко чистење. Прво, треба да го испрскате приклучокот со дел од PB Blaster. Повторно, погрижете се да ги поминете сите кородирани области вклучувајќи ги и сите приклучоци.

Исто така види: 5 начини за влечење автомобил

Оставете го приклучокот да отстои неколку минути и потоа испрскајте му уште еднаш со PB Blaster. Откако ќе се остави уште неколку минути, користете го белиот оцет, средствата за чистење цевки и гума за да ја исчистите корозијата.

Ако има корозија и во конекторот на приколката, можете да го користите истиот процес за чистење и ова.

Придобивката од користењето бел оцет за чистење на приклучокот е тоа што нема да остави влага зад себе, што значи дека потоа можете да нанесете диелектрична маст за да го заштитите вашиот конектор во иднина.

Ако приклучокот на приколката е сè уште кородиран и LED светлата на вашата приколка сè уште не работат правилно, тогаш ќе мора да го поправите или замените.

Поправка на кородирани конектори за приколка

Ако приклучокот на приколката е премногу кородиран за да се исчисти и лошите врски сè уште влијаат на вашите трепкачи или на другите светла на приколката, тогаш ќе треба да го поправите.

Ова е многу евтино да се направи и обично не чини повеќе од 25 долари, но може да бара малку трпение за да се направи правилно. Ако сте прилично при рака и не ви пречи да одвоите малку време за да го направите тоа тогашСамиот поправка на приклучокот за приколка не треба да биде тешко.

Меѓутоа, ако не се чувствувате сигурни дека го правите тоа сами, најдобро е да побарате експерт да го направи тоа наместо вас.

Значи, ајде да погледнете ги чекорите што можете да ги преземете за да го поправите приклучокот за приколка.

Чекор 1

Првиот чекор е да ги соберете основните алатки што ќе ви бидат потребни . Тоа се мал шрафцигер, стриптизер за жица, мултиметар и заменски приклучок.

Чекор 2

Откако ќе ги склопите алатките, следниот чекор е исклучување позитивниот терминал на батеријата на вашата приколка, ако е поврзан.

Чекор 3

Следно, ако капакот на приклучокот има завртки, ќе треба да го користите шрафцигерот за да го одвртите и потоа нежно отворете го. Наместо тоа, некои капаци за приклучоци имаат клипови. Ако е така, едноставно откачете ги и потоа отворете го капакот со награда.

Чекор 4

Оваа фаза е многу важна затоа погрижете се да одвоите време за да го направите правилно.

Споредете ја бојата на изолацијата на жицата и нумерирањето на терминалот на новиот приклучок на приколката со кородираниот и проверете дали се идентични.

Ако забележите воопшто некакви несогласувања, треба да го паузирате процесот и тестирајте ги сите светла и сопирачки на вашата приколка за да можете да проверите дали секоја жица ја извршува функцијата што треба да ја изврши.

Чекор 5

Сега, одвртете го жици од оштетениот приклучок и повторно проверете дали бојата на изолацијата на жицата одговарана истата позиција на новиот приклучок.

Исто така види: Екранот на допир на Subaru не работи

Чекор 6

Ова е фазата во која најверојатно ќе заврши вашето пребарување за проблемот со врските во приклучокот. Ова е затоа што сега треба јасно да можете да видите дека јадрата на жицата во приклучокот се кородирани.

Тоа е она што ќе предизвика проблеми што сте ги имале со електричната енергија на приколката.

Користејќи ја соголувачот за жици, исечете ја и соголете ја изолацијата од јадрата за подоцна да можете да ги прицврстите на терминалите.

Чекор 7

Пред да започнете со овој чекор, проверете дали го имате при рака дијаграмот за поврзување на вашиот нов приклучок. Потоа, земете го крајното капаче и приклучокот за запечатување и поставете ги на крајот од кабелот.

Проверете го дијаграмот за поврзување за да ја знаете точната позиција и број за секоја жица и потоа прицврстете ги на приклучоците.

Чекор 8

Сега е време повторно да ја поврзете батеријата и потоа да го користите мултиметарот, кој треба да биде поставен на минимум 12 волти, за да проверите дали секој конектор колото правилно функционира.

Итчитувањата што ги добивате можеби нема да бидат 12 волти бидејќи ќе има одреден пад на напонот помеѓу батеријата и конекторот на приколката. Меѓутоа, ако некое од кола воопшто не ви дава читање, тогаш ќе треба да ја истражите причината за ова пред да продолжите.

Чекор 9

Последниот нешто што треба да направите е повторно да го поставите телотоприклучокот и потоа повторно ставете ја целата работа на точката за прицврстување на конекторот. Откако ќе го направите ова, треба да имате целосно работен приклучок за приколка.

Што предизвикува корозија кај приклучоците за приколки?

Постојат три главни причини за корозија во приклучоците на приколката. Тоа се оксидација, електролиза и изложување на влага.

  • __Оксидација - __ова е процес каде што металот на конекторот кородира со текот на времето поради изложеност на кислород во воздухот.
  • __Електролиза - __ова се случува кога се случува хемиска реакција помеѓу два различни типа на метали кои се во контакт еден со друг. Потоа се создава галванска ќелија која предизвикува кородирање на металите.
  • __Влага - __кога кој било електричен систем е изложен на влага, веројатно ќе дојде до корозија.

Како да Чувајте ги приклучоците на приколката од кородирање

Најдобар начин да спречите корозија на приклучокот за приколка или камион во иднина е да нанесете диелектрична маст на конекторите за жици внатре во приклучокот. Ова треба да го правите кога инсталирате нов приклучок, а исто така треба одвреме-навреме да нанесувате некои на приклучокот на вашата приколка.

Ова ќе спречи корозија предизвикана од влага, која е најчеста причина за кородирани приклучоци на приколката.

ЧПП

Што се средства за чистење со контакт?

Контактните средства за чистење се средства за чистење со растворувачи кои се користат за чистење на загадувањето од прекинувачите , проводни површинина конектори, електрични контакти и други електрични компоненти кои имаат контакти со подвижна површина.

Поголемиот дел од овие средства за чистење се чуваат во контејнери со аеросол под притисок, така што спрејот има сила што ја меша нечистотијата и може да допре до пукнатините во конекторите .

Можам ли да ги исчистам електричните приклучоци со средство за чистење сопирачки?

Можете да користите средство за чистење на сопирачките за да ги исчистите електричните приклучоци бидејќи е растворувач и ќе ја пресече нечистотијата и контаминацијата. Меѓутоа, ако го користите за ова, треба да внимавате да не се навлезе на обоените површини на вашата приколка бидејќи може да ги оштети.

Може да биде штетно и за вашата кожа, затоа се препорачува дека секогаш носите ракавици кога користите средство за чистење сопирачки.

Дали е вклучен конектор во пакетот за влечење?

Ако купите комплетен пакет за влечење, тогаш сигурно ќе има вклучен конектор за да можете да ги поврзете светлата на вашата приколка, сопирачките и сите други жици што треба да се поврзат.

Она што е вклучено во пакетот за влечење ќе се разликува во зависност од вашите барања и цената на пакетот. Но, секогаш ќе има некаква форма на конектор вклучена како минимум.

Можам ли да исчистам приклучок за приколка со WD40?

WD40 е дизајниран како лубрикант и не е Всушност не е производ за чистење. Ако го испрскате на приклучок за приколка, веројатно ќе раствори нечистотија и контаминација, но нема да помогнецелосно да го исчистите приклучокот.

Кога чистите конектор треба да користите електрично средство за чистење кое е специјално дизајнирано за задачата или малку бел вински оцет.

Завршни мисли

Иако кородираниот конектор може да биде досаден, тоа е прилично јасен проблем за решавање. Честопати, чистењето ќе биде доволно за повторно да работи, но понекогаш ќе биде потребна поправка или замена.

Запомнете, најдобриот метод е превенцијата, затоа не срамете се да ја нанесете таа диелектрична маст!

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.