Колку чини обновата на моторот?

Christopher Dean 13-08-2023
Christopher Dean

Ова е особено случај со поправките на моторот бидејќи тој е буквално срцето на целата машина што чука. Ако моторот не работи, тогаш немате автомобил, имате тежина на хартија во облик на автомобил. Во оваа статија ги разгледуваме трошоците за обнова на вашиот мотор.

Повторната изградба на моторот е најдрастичната поправка на моторот што некогаш ќе ја преземете, освен едноставното заменување на целиот уред. Ќе разговараме зошто би можеле да изберете реконструкција, колку чини и како најдобро да ја преземете оваа голема поправка.

Како знаете дека е време за обнова на моторот?

Ова е големо прашање: кога поправка на мотор дипломира на реконструкција на моторот? Постојат неколку индикации на кои треба да внимавате и кои би можеле да ви кажат дека само поправањето на еден елемент нема да го намали овој пат. Потребна е целосна ремонт на моторот за навистина да се дојде до коренот на проблемот.

Звук на штракање или тропање

Има одредени звуци што ги слушате не сакате да слушате како излегува од вашиот мотор и звукот на штракање или тропање се квалификуваат како такви звуци. Ако слушнете вакви звуци кои доаѓаат од вашиот мотор, тогаш нешто не е во ред под хаубата.

Ако звукот е само слаб, тогаш можеби ќе имате време да направите поправка, но ако сте го игнорирале проблемот и станува погласен, штетата е пообемна и можеби ќе треба да направите целосна реконструкција на моторот.

A ClatteringБучава

Ако штракањето и чукањето се лоши звуци, тогаш шумот од тропот е дефинитивно во доменот на страшното. Ако слушнете звуци кога ќе го притиснете педалот за гас, тоа може да укаже дека клиповите се движат премногу во цилиндрите.

Овој проблем механичарите го нарекуваат шлакање со клипот и ако сте брзи и добивате ова брзо се решава, може да го фатите пред да се направи премногу штета. Оставањето без надзор најверојатно ќе доведе до обнова на моторот.

Исто така, треба да се забележи дека шум од тропот може наместо тоа да укаже на проблем со раскинувањето на временскиот ремен или ланецот. Ова е малку помалку сериозен проблем, затоа треба прво да го проверите ова пред да претпоставите дека има проблем со клипот.

Мешање на масло и течноста за ладење

Системот што се занимава со моторното масло и системот што зделките со течноста за ладење на моторот се одвоени, така што идеално никогаш не треба да најдете мешање на течноста со другата. Доколку најдете масло во течноста за ладење или течноста за ладење во вашето масло, тогаш може да имате проблем со заптивката на главата.

Други можни причини вклучуваат оштетени цилиндри или пукнатина во блокот на моторот. Без разлика за кој проблем станува збор, ова е сериозен проблем и ќе бара поправка. Понекогаш, ако проблемот е незначителен, можеби ќе можете да се извлечете со локализиран поправка, но честопати барате обнова или замена на моторот.

Моторот се заплетка

Вашата струја е вклучена, но моторот немазапочнете воопшто. Ова може да укаже на проблеми со стартерот или дефект на системот за палење, но исто така може да укаже дека имате запленет мотор. Во суштина коленестото вратило повеќе не може да се ротира во запленет мотор дури и ако се обидете рачно да го завртите.

Во зависност од нивото на штета што го предизвикало запленувањето на вашиот мотор, можеби ќе можете да го решите проблемот со обнова или можеби немате друг избор освен да го замените моторот. Ако замената на моторот би чинела повеќе од вредноста на автомобилот, тогаш некои луѓе едноставно би ја отфрлиле колата и би стартувале од почеток.

Масло во цилиндрите

Ова е уште еден случај кога течностите на моторот се таму каде што не се требаше да биде. Навлегувањето на маслото во коморите за согорување, познато и како цилиндри, може да предизвика согорување на маслото и горивото. Резултатот од ова може да биде густ син чад од издувните гасови.

Ако гледате густ бел чад, во цилиндрите има различна течност што овојпат може да биде течност за ладење. Која и да е течноста, повторно го разгледуваме сценариото за заптивка на главата или напукнат блок на моторот. И двете може да бидат скапи поправки и ако се тешки, можеби ќе ви треба целосна реконструкција за да го решите проблемот.

Зошто треба да го обновите наместо да го замените моторот

Разбирливо е да се мисли дека ако моторот е толку многу оштетен, можеби треба да се запали одново и само да земеш нов мотор. Го разбирам искушението. Цело е сјајно и ново и има гаранција и тоаќе биде речиси како да имате нов автомобил.

Сето тоа е одлично и сигурен сум дека ќе ви се допадне, но можеби нема да ви се допадне цената што ја носи. Нов мотор обично доаѓа на највисоката цена од цената за обнова на моторот, ако не и повеќе. Некои од помоќните мотори чинат над 10.000 долари и може далеку да ја надминат вредноста на вашето возило како што е.

За време на обновата на моторот, механичарите целосно го ремонтираат моторот со намера за продолжување на животниот век на единицата. Се вршат проверки на целиот мотор што им овозможува да ги доработат, поправат и заменат сите компоненти на кои тоа им е потребно.

Вашата трета и последна опција е замена на моторот со реконструиран мотор. Не е нов, туку е реконструиран. Ќе чини повеќе од обнова на вашиот сопствен мотор, но помалку од сосема нова фабричка единица. Ова исто така ќе биде побрзо решение бидејќи моторот е во добра работна состојба и треба само да се закачи.

Колку чини обновата на моторот?

Цената на обновата на моторот оди да варира во зависност од типот на моторот, но во просек барате помеѓу 200-4500 долари за оваа услуга. Очигледно ова ќе биде многу помалку од замена на моторот, но ќе биде потребно подолго време да се заврши

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Вашингтон

Што може да влијае на трошоците за обнова?

Кога станува збор за автомобилите не се сите работи еднакви, така што цената за обнова на моторот може да зависи од неколку фактори кои вклучуваат:

The Make &Модел на автомобил

Автомобилите не се сите модели на машина за колачиња, тие се различни и моторите внатре исто така не се исти. Мал автомобил може да има основен мотор со четири цилиндри додека голем пикап може да има огромен V8. Очигледно, поголем мотор со повеќе цилиндри и различни делови ќе чини повеќе за обнова отколку мал мотор со четири цилиндри.

Деловите се поскапи кај големите мотори и работата е пообемна. Како правило, ако чини повеќе да се купи нова верзија на моторот, веројатно ќе чини повеќе за обнова на тој мотор.

Исто така види: Знаци дека може да имате неисправни електромагнети за менување на менувачот

Делови што ви се потребни

Во зависност од степенот на штетата ќе најдете дека трошоците може да варираат. Ако треба да замените само неколку делови, а останатото е работа за чистење и ремонт, тогаш тоа нема да биде премногу скапо. Ако имате многу проблеми и ви треба замена на повеќе делови, трошоците ќе почнат да се зголемуваат.

Каде ќе ја завршите обновата

Ралскиот механичар ќе има тенденција да наплаќа помалку за овој вид услуга од една во голема метрополитенска област. Тоа е случај на понуда и побарувачка. На механичарите во големите градови ретко им недостига работа за да можат да наплаќаат повеќе за своето време. Механичарот во земјата обично има помали трошоци и може да си дозволи да наплаќа помалку.

Државата во која живеете исто така може да направи разлика бидејќи цените за делови и услуги може да бидат пониски во одредени држави. Купувајте малку за да најдете неколку понуди. Осигурајте се дека лицето е угледно ноисто така барајте вредност за парите.

Како механиката го обновува моторот?

Постојат одредени делови од моторот до кои можете да дојдете само со целосно распаѓање на единицата и ова е главната причина за обнова може да биде потребно. Во овој дел ќе ви дадеме основна идеја за тоа што механичарот ќе му прави на вашиот мотор.

Отстранување и проверка

Механичарот ќе започне со целосно отстранување на вашиот мотор од возилото и раздвојувајќи го дел по дел. Тие методично ќе ги постават деловите и внимателно ќе го проверат секој од нив за оштетување. Ако деловите можат да се исчистат и заменат, тие ќе го направат тоа.

Што го заменуваат

Покрај замената на оштетените делови, механичарите рутински ќе заменат делови како што се пумпи за масло , лежишта, стари пружини на вентили, синџири, ремени за тајминг, заптивки и стари прстени. Овие делови можеби сè уште работат, но намерата е да се подмлади моторот до тој степен да биде речиси нов.

Престројување на коленестото вратило

Веројатно е дека по чистењето и замената на делот, блокот на моторот и коленестото вратило ќе треба повторно да се усогласи.

Повторно поврзување на моторот

Откако ќе завршат проверката, чистењето и поправките, механичарот го обновува моторот и го враќа во автомобилот. Се прават тестови за да се уверат дека сè работи правилно пред механичарот конечно да ви го врати возилото и секако нивната сметка.

Заклучок

Моторобновата не е воопшто евтина, но чини помалку од целосно нов мотор. Целта на обновата е да се подмлади вашиот мотор, да се исчисти и да се заменат сите скршени компоненти. Идеално, автомобилот треба да работи речиси како нов по овој процес.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на прикажаните податоци на страницата за да ви биде колку што е можно покорисна.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.