Ремен за обновување наспроти лента за влечење: Која е разликата и која треба да ја користам?

Christopher Dean 24-08-2023
Christopher Dean

Ако сте зависник од авантури, честопати се наоѓате во незгодни ситуации на патиштата, или исто како да сте подготвени, поседувањето лента за влечење или лента за враќање (или и двете) е одлична идеја!

има тенденција да се случи неочекувано и заглавено возило може сериозно да ги попречи плановите на секого, особено кога е на патиштата, така што ако имате соодветни алатки на себе може да направите разлика во светот.

Да знаете како и кога да ги користите овие алатки е од суштинско значење, затоа ние сме тука да ви кажеме сè што треба да знаете за разликата и функционирањето на лентата за враќање наспроти лентата за влечење!

Рема за обновување

Лентите за обновување, честопати исто така одат со „ремени за грабање“ и се направени за да му помогнат на заглавеното возило да излезе од незгодна ситуација. Тие, исто така, имаат тенденција да изгледаат многу слично на ремени за влечење. Сепак, најважната разлика е во тоа што ремените за враќање се еластични и еластични.

Ремените за обновување треба лесно да ви помогнат да ги заглавите возилата од грубите области, а тие ќе бидат доволно силни за да го направат тоа, за разлика од лентите за влечење што може бран од отпорот. Ременот за обновување дели некои сличности со кинетичките јажиња за обновување.

Обично изработени од најлонска мрежа, овој материјал овозможува многу грчеви и влечење. Овој тип на ремен доаѓа и со јамки на краевите. Можеби понекогаш ќе треба да прикачите хардвер на овие јамки; ако е така, најдобро е да се користат окови или веб-окови.

Порадина кинетичката енергија, тие можат да се користат за кревање и влечење. Можете да добиете различни големини и долги ремени за обновување. Помалите ленти се најдобри за опоравување надвор од патот, а поголемите се најдобри за обновување во тешки услови.

Позитивни:

 • може да послужат како повеќекратна употреба
 • јачината на кршење е поголема
 • растегнувањето на материјалот
 • навртените краеви значат помала штета

Конусите:

 • специјално дизајнирани за камиони, џипови и теренци
 • најчесто се слаби

ремени за влечење

ремени за влечење се одлични за влечење возила и се совршено парче пренослива опрема. Повеќето ленти за влечење се направени од полипропилен, полиестер или дакрон - овие материјали им даваат на ремените импресивна цврстина, но ги одржуваат лесни.

Ремките за влечење не се наменети да бидат еластични, но треба да можат малку да се истегнуваат . Така, материјалите што се користат за изработка на овие ленти се идеални бидејќи се крути, цврсти, имаат умерена отпорност на абење и имаат многу висок капацитет за влечење.

Постојат различни видови ленти за влечење, некои доаѓаат со куки на завршува, а други не. Општо земено, поопасна е лентата за влечење со куки. Тоа е затоа што тие можат да се претворат во прилично смртоносни проектили ако точката за монтирање или лентата не успеат. Ремени за влечење со јамки се најдоброто решение и се многу побезбедни.

Позитивни:

 • лесни
 • лесни закористете
 • водоотпорен
 • достапен

Кондости:

 • речиси без флексибилност
 • дизајнирани специјално за влечење
 • може да предизвикаат оштетување на точката на прицврстување на возилото

За што се користат?

Ремите за враќање се направени за враќање на заглавените возила, а лентите за влечење се направени за да влечат друго возило. Лентите за влечење прават одлична работа при влечење на автомобили со посебни потреби.

Ременот за враќање се протега кога влече тежок товар, а истегнувањето на ременот му помага на возилото за враќање добро да започне. Енергијата од возилото се протега во јажето, на крајот доведувајќи го возилото до застој.

Конечно, енергијата се пренесува на возилото што е заглавено и непречено го ослободува како ременот или јажето што го користевте за враќање на возилото се вратило на првобитната должина. На пример, ако се најдете во ситуација надвор од патот, лентата за враќање би ви помогнала да излезете од неа.

Тие помагаат и во ситуации со влечење, а можете да го користите каишот за да го подигнете возилото на одреден момент.

Додека лентите за влечење првенствено се користат за влечење транспортни возила што се движат директно еден зад друг, тие се долготрајни и се најдобриот начин кога ќе завршите со неподвижно возило.

Ремени за враќање наспроти ленти за влечење:

Ремите за влечење мора да имаат рејтинг на влечење што е поголем од тежината на возилото што ќе го влече. Колку е поголем рејтингот, толку е побезбедноупотреба. Значи, лентата за влечење треба да биде најмалку три пати поголема од тежината на возилото.

Додека ремените за враќање бараат многу повисок безбедносен рејтинг, тие исто така треба да бидат оценети три пати повеќе од вистинската тежина на вашето возило. Кога станува збор за ремените за враќање, некако го добивате најдоброто од двете бидејќи тие можат да се користат како ленти за влечење и ремени за враќање.

Меѓутоа, лентата за влечење не може да се користи како лента за враќање. Ова е главно затоа што растеглив материјал на ремените за обновување ги прави толку разноврсни. Двете ремени се направени од слични материјали, имаат елемент на флексибилност и можат да се истегнуваат.

Ремите за обновување немаат прикачени крајни куки или метални парчиња, додека ремените за влечење имаат куки за крај и многу стабилно и непречено влечење . Главната разлика е во тоа што во споредба со лентите за враќање, ремените за влечење не се ни приближно флексибилни.

Која треба да ја користите:

Се зависи од вашата ситуација, но секогаш погрижете се да ја користите алатката за целта за која е дизајнирана и внимавајте да ги следите сите безбедносни протоколи.

Ако се најдете во леплива ситуација, сте заглавени или не можете да излезете од ров или кал, тогаш лента за влечење не е ваш тип поради многу ниската еластичност. Во овој случај, треба да користите каиш за враќање бидејќи е пофлексибилен и може да му овозможи на вашиот автомобил да почне да работи кога е целосно истегнат.

Меѓутоа, ако вашиот автомобил се расипе, не работи или одеднаш стануваат неподвижни,тогаш најдобро е да користите лента за влечење бидејќи може безбедно да го повлече автомобилот во мирување на безбеден и контролиран начин.

Користете ја вистинската лента во вистинската ситуација и избегнувајте да ја користите лентата за нешто што не е создаден за да се направи.

Водич за купувачите

Постојат многу различни опции на пазарот кога станува збор за лентите за влечење и ремените за враќање, и секогаш има некои работи за размислете пред да купите производ. Затоа, пред да пазарите за вашата свежа и нова опрема, размислете за следново:

Јчина на кинење

Треба да го земете предвид рејтингот на влечење; ова е од суштинско значење! Ако изгледа дека производот што го гледате нема рејтинг за влечење, тогаш не го купувајте. Добро познатите и реномирани компании секогаш ќе ја наведат силата на кршење, што е од витално значење за користење на производот.

Ако не ја знаете јачината на кршење, тоа ќе доведе до голем број проблеми и може да заврши се многу опасни. Одредени ремени се исто така специјално дизајнирани да работат со одредени автомобили, затоа погрижете се јачината на прекин е доволно висока за вашето конкретно возило.

Направете го вашето истражување

Некои компании лажно ги рекламираат своите производи и користат специфични зборови за да ги доведат потрошувачите во заблуда; ова често се гледа на Амазон. Затоа, од клучно значење е да направите некое истражување пред да го купите. Секогаш гледајте во брендот што го продава производот и читајте тони критики.

Колку сте поинформирани,толку подобра одлука можете да донесете!

Исто така види: 5 совети за правење резервна копија на приколка за брод

Погледнете го материјалот

Римите за обновување секогаш треба да се направени од најлон бидејќи овој материјал ги прави ремените за обновување многу пофлексибилни и поеластични. Ако производот е изработен од полипропилен или дакрон, треба да се користи за влечење.

Куките

Секогаш внимавајте на куките. Многу луѓе веруваат дека куките го олеснуваат поврзувањето на вашиот ремен со окови, но ремените кои имаат куки никогаш не треба да се користат за враќање на возилата. Правилната лента за враќање никогаш нема да има кука на неа.

Точки за враќање

Ремите за враќање и лентите за влечење треба да се прикачат на двете возила преку номинална точка за влечење. Овие точки за влечење можете да ги најдете на рамката на возилото или да добиете водич од прирачникот за сопственикот на вашето возило.

Вообичаените точки за враќање вклучуваат форма на јамка или кука, што овозможува вашата конкретна лента да се закачи на одредена точка. Ресиверите со кука даваат одлични точки за обновување.

Опрема за обновување

Никогаш не можете да имате премногу опрема. Колку повеќе, толку подобро - на овој начин, треба да бидете целосно подготвени. Секогаш е најдобро да се погледне со каква опрема е компатибилна вашата специфична лента и која опрема целосно ќе ги оптимизира нејзините функции.

Винч

Винчот е веројатно најдобриот и најважниот дел од опремата што некогаш сте можеле да ги поседувате. Тие ни доаѓаат во речиси секоја ситуација. Сепак, постојат одредени опасности,и многу е важно прво да го поминете упатството за употреба и да научите како да го користите.

Орнови со лак и меки окови

Најверојатно ќе го закачите ременот до вашето возило преку окови. Добивате окови со лак. Тие доаѓаат во различни големини и се направени од тврд челик. Добивате и меки окови, а тие не се многу чести. Сепак, тие ни се многу добри.

Исто така види: Ford F150 Catalytic Converter Scrap Цена

Блокови за грабнување

Блоковите за грабнување помагаат да се удвои капацитетот на виткање и може да се користат и под агол.

Рамка за заштеда на дрва

Рамка за заштеда на дрвја може да биде многу корисна. Во некои случаи, можеби ќе ви треба при враќање на вашето возило. Тие се помали, подебели и можат да се обвиткуваат околу дрво.

ЧПП

Дали јажињата за обновување се подобри од ремените?

Кинетичките јажиња за обновување имаат тенденција да бидат поиздржливи во споредба со ремените за грабнување; тие се исто така поудобни и помалку склони кон секаков вид неуспех. Нивното закрепнување е исто така помеко, а тоа е многу полесно за вашето возило и опрема за враќање.

Која е најдобрата должина за јаже за враќање?

Најдоброто должината би била околу 20 стапки и 30 стапки бидејќи ќе имате подобро стапало и влечење.

Завршни размислувања

Ремите за враќање и лентите за влечење може да бидат многу корисни во голем број на ситуации. Сепак, секој има своја специфична намена и треба да се користи само за тоа. Разбирање како функционираат вашите алатки, за што се користат,и како тие треба да се користат е исто толку важно како и сè.

Безбедноста секогаш треба да биде ваш прв приоритет во сè што правите бидејќи има ризици вклучени во сè - затоа разберете ги различните ленти и научете како правилно да ги користите. Откако ќе го отстраните, ќе бидете подготвени да се справите со секоја ситуација и непречено да се извлечете од неа!

LINK

//letstowthat.com/tow-ropes-straps-cables-and -chains-compared/.:~:text=Tow%20Straps%3A%20What%20Are%20Нивните,не%20дизајнирани%20to%20be%20jerked.

//www.4wheelparts.com/the-dirt /how-to-use-and-choose-a-recovery-strap/

//www.baremotion.com/blogs/news-towing-trucking-lifting-equipment/recovery-strap-or-tow -straps-baremotion.:~:text=Тие%20можеби%20изгледаат%20слични%2C%20но,се%20користени%20to%20tow%20vehicles.

//www.torontotrailers.com/what-you- need-to-know-auto-recovery-straps-and-tow-straps/.:~:text=Tow%20straps%20are%20made%20for,subjected%20to%20recovery%2Поврзан%20притисок.

//www.rhinousainc.com/blogs/news/showing-you-the-ropes-recovery-strap-vs-tow-strap

Поврзување или упатување на оваа страница

Трошиме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат колку што е можно покорисни.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ние го цениме вашетоподдршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.