Ford F150 Catalytic Converter Scrap Цена

Christopher Dean 07-08-2023
Christopher Dean

Постојат многу елементи од нашите автомобили кои се истрошија со текот на времето и повеќе не му користат на нашето возило. Ова ќе доведе до потреба од замена на дел и веројатно одредена сума на трошоци. Ова секако е случај со катализаторите.

Овие уреди за чистење на емисиите со текот на времето се затнуваат и на крајот треба да се заменат. Во овој пост ќе ги разгледаме овие компоненти и ако нивната продажба како отпад може да плати донекаде на трошоците за замена.

Што е катализатор?

Ако пораснавте во 70-тите и 80-тите веројатно ќе се сетите дека повремено возевте наоколу во автомобили со спуштени прозорци и мирисавте на мирис на сулфурно расипано јајце од возилото во близина. Откако извика „Каков мирис е тој? некој во автомобилот веројатно те просветил дека тоа е катализатор. Иако искрено, веројатно беше неисправен каталитички конвертор.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Колорадо

Овој едноставен одговор не значи многу, па ајде да истражиме што всушност е катализатор. Каталитичките конвертори се издувни уреди кои ги доловуваат емисиите создадени од согорувањето на нафтата. Откако ќе ги зафатат овие испарувања, катализирачките реакции се користат за нивно отстранување од штетниот јаглерод моноксид, азотни оксиди и јаглеводороди.

Останатите емисии потоа се ослободуваат од каталитичкиот конвертор во форма на јаглерод диоксид (CO2) и вода ( H2O). Овие емисии се разбира се многу помалиштетно за животната средина што значи дека процесот на согорување на горивото е почист.

Историја на каталитички конвертори

Тоа бил француски пронаоѓач по име Јуџин Худри, хемиски инженер кој работел во индустријата за рафинирање нафта во текот на 40-тите и 50-тите години. Во 1952 година, Хаудри го создаде првиот патент за уред за катализатор.

Првично тој беше дизајниран да ги исчисти примарните хемикалии кои се испуштаат во атмосферата како резултат на согорувањето на горивото. Овие рани уреди работеа одлично во пумпи, но не беа толку ефикасни кога се користат директно на индустриска опрема.

Меѓутоа, каталитичките конвертори дојдоа до автомобилите дури од почетокот до средината на 1970-тите. Во 1970 година, Соединетите Држави го усвоија „Законот за чист воздух“ кој вети дека ќе ги намали емисиите на возилата за 75% до 1975 година.

Една голема промена направена за да се постигне оваа еколошка цел беше преминот од оловен на безоловен бензин и втората дел беше воведувањето на катализаторите. Оловото во оловниот бензин ја попречуваше ефикасноста на катализаторите. Така, во комбинација со безоловен бензински катализатор брзо направи огромна разлика.

Раните автомобилски катализатори работеа на јаглерод моноксид. Подоцна д-р Карл Кит го измислил тринасочниот каталитички конвертор кој ја додаде способноста да се справи и со азотни оксиди и јаглеводороди.

КаталитичкиКражбата на конверторот е работа

Кога станува збор за вредноста на отпадот на каталитичките конвертори, важно е да се разбере дека постои пазар на кражба за овие уреди. Очигледно ова укажува дека мора да има одредена вредност бидејќи луѓето ретко крадат работи што немаат никаква вредност.

Одлично откако катализаторите почнаа да се пробиваат до автомобилите што луѓето ги крадат. Не е лесно бидејќи тие често се заваруваат во издувната цевка и буквално треба да се отсечат од системот.

На криминалците можеби ќе им треба електрична пила или друг уред за сечење метал за да го одделат катализаторот од долната страна на возилото. Ова често предизвикува многу врева, така што тие обично се специфични за нивните цели поради ризикот да бидат фатени.

Зошто луѓето на прво место го преземаат ризикот? Одговорот е едноставен бидејќи има потенцијално вредни количини на одредени благородни метали во каталитичките конвертори. Од 15 август 2022 година вредноста на грам платина беше 35,49 американски долари. Ова значи дека вредноста на платината во каталитички конвертор може да се движи од 86,34 до 201,46 долари. Ова во комбинација со неколку унци родиум од 653,22 долари за грам и паладиум 72,68 долари за грам е причината зошто каталитичките конвертори се толку скапи.

Само скапоцените метали во катализатор може да вредат близу 1000 долари во зависност од видот.

Зошто е тешко да се најдат старосни вредности на каталитикатаКонвертори?

Постојат многу компании кои ќе плаќаат за катализатори, а легалните ќе работат само со оние кои повеќе не се добри за употреба како дел. Причината за ова е што, како што споменавме, тоа е најчесто украден дел од моторот и еден во работна состојба најверојатно е украден.

Каталитичките конвертори не се евтини делови, така што најверојатно нема да се разделите со еден освен ако повеќе не работи или ако вашиот автомобил е целосно возен и никогаш повеќе не би возел. Во основа, купувањето користен катализатор е ризичен бизнис, така што компаниите ретко ги објавуваат своите цени за нивно купување како отпад.

Потенцијално би било искушение да знаете колку можете да добиете за користен катализатор и буквално може да доведе до извршување на кривично дело. Без разлика дали има места за нивно продавање за отпад и износот што може да го добиете ќе варира во зависност од видот што го продавате.

Која е цената на отпадот за каталитички конвертори?

Нема тешко и брз број кога станува збор за старосна вредност на катализатор. Постојат голем број фактори кои ќе ја диктираат цената. На пример, катализаторите од возила со висока класа имаат тенденција да имаат поголема вредност.

Големината може да направи разлика со тоа што катализаторите од возилата со големи мотори обично вредат повеќе пари како отпад. Сето тоа се распаѓа до вредноста на металите во самиот уред. Еден просечен иако 300 долари -1500 долари е добар опсег на цени за отпадоци.

Цената што ја добивате од стругањето на стариот катализатор може да отфрли дел од трошоците за замена на единицата. Сепак, ќе има даноци и веројатни трошоци за работна сила за отстранување на старата единица, па бидете подготвени да не го намали ударот многу.

Зошто треба да се заменат каталитичките конвертори?

Со текот на времето ќе веројатно забележите дека вашиот катализатор не работи толку добро како некогаш. Просечниот катализатор обично останува добар околу 10 години пред да треба да се замени.

Овие уреди се справуваат со штетни и често корозивни гасови, па со текот на времето тие се затнат и оштетуваат. Може да забележите прегревање на моторот ако развиете затнат катализатор. Тоа е затоа што жешките издувни гасови повеќе не можат да избегаат од системот и се резервни.

На крајот ќе ви треба нов катализатор и како што споменавме, во зависност од марката и моделот на вашето возило, ова може да биде скапо. Општата цена на новата единица се движи помеѓу 975 и 2475 долари, иако на некои возила од високата класа, како што е Ферари, им се потребни единици во регионот од 4000 долари +

Овој трошок е причината зошто крадењето на вашиот катализатор може да биде апсолутен кошмар. Секогаш треба да се грижите да го чувате вашиот автомобил безбедно, по можност во гаража или во добро осветлена област каде што би бил забележлив звукот на пилата.

Исто така види: Што значи EPC светлото на Volkswagen или AUDI и како можете да го поправите?

Може да изгледа напорно закриминалците да ползат под вашиот автомобил и да ви пилаат низ издувот делумно, но тоа е финансиски вредно за нив. Има луѓе кои немаат проблем да купат користен катализатор и ако ви го продадат, постои шанса тој првично да бил украден.

Заклучок

Вредноста на старото парче на стариот катализатор многу варира во зависност од на марка, модел и состојба. Сепак, тоа може да биде неколку стотици долари или блиску до 1500 долари. Сигурно ќе биде многу помала од цената за купување на неговата замена.

Поврзување или упатување на оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажано на страницата за да ви биде колку што е можно покорисно.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.