Колку чини полнењето на наизменична струја во автомобилот?

Christopher Dean 24-08-2023
Christopher Dean

Повремено се што треба да направите за да ја освежите климата е да го наполните системот со нов фреон. Во оваа статија ќе дознаеме повеќе за системот за наизменична струја и што е најважно колку може да чини да се надополни системот.

Колку често треба да се полни вашиот автомобил AC?

Во идеален свет системот за наизменична струја е цврсто затворен и фреонот никогаш не може да избега. Тоа е намерата, но, за жал, со текот на времето може да има мали протекувања што овозможуваат дел од овој разладен гас да избега. Во овој момент треба да забележиме дека фреонот е лош за животната средина и токсичен за нас. Сепак, повторно ќе разговараме за тоа подоцна.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки во Калифорнија

Ова не е систем кој поставил временски рамки или километража пред да се обидете да го надополните бидејќи како што споменавме навистина не треба тоа. Како правило, иако системот почнува да не работи толку добро, може да ги проверите нивоата на ладилното средство и потенцијално да ги надополните.

Најмногу, иако немате големо истекување на фреон, треба да бидете добри за неколку години пред да треба да се надополни со наизменична струја.

Како да знаете дали ви треба полнење со наизменична струја?

Топол AC

Ако клима уредот ви дава спротивно од тоа што треба, што во овој случај би било топол воздух тогаш очигледно имаш проблем со системот. Ако немате соодветно средство за ладење во системот за ладење на воздухот, тогаш AC ебескорисно.

Недостигот на фреон го запира системот да врши притисок како што треба. Се разбира, може да има и други проблеми со AC, така што немојте само да претпоставувате дека полнењето ќе го реши проблемот. Може да добиете краткорочно засилување, но ако има големо истекување во системот, тоа нема да трае.

AC Clutch

Кога ќе го вклучиме AC треба да има звучен клик иако најмногу се истакнува од надворешната страна на возилото. Ова е звукот на спојката за наизменична струја, па ако не го слушнеме ова, тогаш таа не се вклучи.

АС спојката може да се спречи да се вклучи ако нивото на ладилното средство е премногу ниско како начин да се запре понатамошното оштетување на системот. Полнењето на системот може да дозволи спојката повторно да почне да се вклучува или самиот дел може да има дефект.

Протекување во системот

Тешко е да се види фреон, но ако забележите мрсна локва под лежиштето на моторот што не е масло ќе биде средство за ладење. Сепак, најдобриот начин да се лоцира истекување е да се помине специјална УВ боја низ системот. Потоа можете да проверите со помош на црно светло каде дали некаде оваа боја избегала од системот.

Можете ли да возите со скршен AC систем?

Системот за наизменична струја на автомобилот не е составен од возењето на возилото, така што едноставниот одговор е да, можете да возите со скршен или празен систем за наизменична струја. Се разбира, ќе сакате да не го користите системот ако не работи, бидејќи неговото работење може да предизвика дополнителноштета што може да ве чини повеќе подоцна ако одлучите да ја поправите.

Исто така види: Електрични автомобили што можат да влечат

Ова е целосно систем заснован на удобност, па ако не ви е гајле дали вашиот автомобил се загрева во кабината, тоа е ваш избор. Сепак, треба да се забележи дека истиот систем е вклучен во одмрзнувањето на вашите прозорци, така што можеби ќе сакате да се уверите дека е во работна состојба за тоа, ако ништо друго.

Дали можете сами да го наполните напојувањето?

Можете лесно да ги најдете комплетите за полнење на наизменична струја за продажба и тие не чинат многу, така што да, во теорија, можете да го надополните сопственото напојување. Сепак, треба да се забележи дека во некои држави само обучени професионалци смеат да работат со средства за ладење, така што законски можеби нема да ви биде дозволено.

Фреонот е лош за животната средина и не е особено добро за нас, така што правењето грешка со тоа може да биде штетно. Овие комплети за полнење доаѓаат со инструкции кои доколку се следат може да ви овозможат успешно да ја завршите задачата, но бидете свесни дека тоа го правите на ваш сопствен ризик.

Колку чини полнењето со наизменична струја?

Ако Вие сами ќе го извршите полнењето, може да ве чини само помеѓу 25 и 100 долари за да ја завршите работата. Повторно, мораме да ве потсетиме дека се вклучени ризици, така што треба да бидете сигурни дека знаете што правите.

Однесувањето на вашиот автомобил кај професионалец може да чини 100 - 350 долари за полнење со наизменична струја, но ова ќе вклучува тестови за да бидете сигурни системот е сè уште запечатен и дека всушност ќе го преземе полнењето.Цената може да варира од повеќе причини.

Што може да влијае на трошоците за полнење на наизменична струја?

Вашето возило

Не сите модели на автомобили се направени еднакви, така што процесот на полнење а тестирањето на системот може да варира. Ако имате помал автомобил, тогаш веројатно ќе му треба помалку течност за ладење отколку на пример на голем камион. Ако користите механичар, одредени возила може да бидат потрудоинтензивни од другите, што може да ги зголеми трошоците.

Направете сам наспроти. Професионално

Ова е очигледно. Ако можете безбедно да ја извршите работата сами, тогаш очигледно заштедувате на трошоците за работна сила и ви требаат само вистинските материјали и алатки за да ја завршите работата. Некои од алатките се на скапата страна, така што би се надевале дека ќе ги користите повеќе пати за да го направите ова вредно.

Плаќањето на професионалци за извршување на полнењето не е само побезбедно но исто така може да ви даде подобри резултати. Нема да биде многу евтино, но ако мора да имате работен AC тогаш можеби вреди. Механичарот ќе биде поефтин отколку одењето во застапништво кое ќе ви наплати повеќе за услугата.

Други поправки

Ризикот секогаш останува проблемот да не е поврзан со количеството разладно средство што го имате во системот. Можеби има механички проблеми и можеби ќе треба да се заменат делови. Ова очигледно ќе ја зголеми вашата сметка и може да чини многу повеќе.

Ако сте започнале со ниска течност за ладење, игнорирањето на проблемот може и веројатно ќе предизвика поголема штета восистем. Колку подолго чекате да се реши проблемот, толку повеќе механичарите може да најдат проблеми кои треба да ги поправат.

Дали полнењето трае долго?

Самото полнење не трае долго, но фазата на откривање и тестирањето фаза може да потрае некое време. Прво треба да го тестирате вашиот систем за протекување пред да фрлите повеќе разладно средство во системот. Ако најдете проблеми, тие прво треба да се поправат.

Откако проблемите ќе се решат, можете повторно да го наполните системот што треба да потрае само неколку минути. Потоа ќе сакате да го стартувате системот некое време за да бидете сигурни дека сè што сте поправиле работи добро.

Претпоставувајќи дека немате вистински поправки, тогаш целиот процес вклучувајќи тестови треба да трае најмногу еден час за да се заврши. Ова не значи дека би го вратиле за еден час од вашиот механичар, но затоа што секогаш има други работи што треба да се земат предвид во овој случај.

Заклучок

Полнењето со наизменична струја не е евтино, но ниту дали е страшно скапо. Во зависност од вашиот автомобил, може да потрошите неколку стотици долари за да ја завршите работата како што треба. Ако се претпостави дека проблемот е само потрошен ладилно средство, тогаш ова треба да биде сè.

Ако има проблеми со системот за наизменична струја, сепак може да најдете уште неколку трошоци за да го вратите вашиот AC во функција. Иако не е суштински систем ако живеете некаде каде што времето станува жешко, можеби ќе сакате да ја завршите работата.

Поврзете го или упатете го оваСтраница

Поминуваме многу време за собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што се прикажани на страницата за да ви бидат што е можно покорисни.

Ако сте ги нашле податоците или информациите на оваа страница корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.