Кои се различните типови на приколки за приколки?

Christopher Dean 27-08-2023
Christopher Dean

Повлекувањето на натоварена приколка може брзо да стане вечна игра на руски рулет. Можеби не сте сигурни во тежината што ја влечете, или приклучокот на приколката можеби не е во висина на задачата.

Затоа, наоѓањето на најдобрите спојки за приколки за тешки апликации е значајно, исто како што е свесен за Капацитетот за влечење на вашето возило е исто така.

Овде се најчестите опции од кои можете да изберете за да ви помогне да ги откриете најдобрите типови на приколки за приколки за решенија за капацитет на тешка бруто тежина на приколката. Овие типови на приколки за приколки имаат различни тежини што носат потенцијал за влечење возила, рамни кревети и други приколки за патување,

Конкачот за заден ресивер

Поставување на кука за заден ресивер нуди вие флексибилноста до незамислив степен. Ресиверот за задниот прицврстувач со квадратна цевка за приемник ви овозможува да монтирате различни типови механизми за прицврстување на приколката доколку се компатибилни со вашето поставување. вообичаено се користи со помали приколки и кампери RV. Од друга страна, можете да користите понапредни механизми изградени со поцврсти материјали и безбедносни механизми за поголеми приколки.

Конката на задниот приемник нуди поголема приспособливост, но не ја загрозува безбедноста. Оваа кука обично се поставува на каросеријата на возилото, што го прави побезбеден за транспортирање поголем товар.

PintleКукавица

Доколку барате робустен систем за прицврстување, кукавицата е сила на која треба да се сметате кога сакате да влечете. Целото поставување користи високоиздржливи материјали и на ресиверот и на пинтата. Не можете да погрешите со оваа спојка бидејќи може да се справи со прилично тешки приколки со тежина.

Другите го користеа системот за прицврстување на пинтата за комерцијални апликации што се користат секојдневно. Од друга страна, оваа поставка се користи и за лични примени при влечење големи носачи на товар, приколки за возила, приколки за добиток итн.

Конките за шипки се исто така многу сигурни бидејќи имаат брава и игла како главни безбедносни карактеристики за да се спречат какви било потенцијални несреќи што ја вклучуваат приколката. Сепак, за да ја зајакнете јачината на вашата кука, погрижете се да користите доверлив приемник за прицврстување што се монтира на рамката на телото на возилото.

Дистрибуција на тежина на кука

Тежина дистрибутивната кука е значајна иновација во влечните приколки и камперите. Камперите и возачите кои влечат приколки долго време страдаат од нерамномерно избалансирана приколка. Дополнително, тежината на приколката негативно влијаеше на погонот со примена на преголем притисок на задниот дел.

Попреки за распределба на тежината се развија со помош на иновативно размислување за да се реши тој проблем. На пример, оваа приколка користи пружински шипки кои ја поддржуваат точката на прицврстување помеѓу приколката ивозилото да ја балансира тежината и рамномерно да ја распределува.

Оттогаш, законите на физиката ги балансираат приколката и возилото што го прави поефикасно да се влече голема приколка без никакви проблеми.

Ова Кукавицата на приколката не го зголемува капацитетот за влечење, туку го прави возењето поефикасно, помагајќи ви да постигнете максимални оценки за тежина наместо да играте безбедно. Можете да ја користите оваа спојка во различни сценарија, вклучително и камперски RV, приколки со рамно лежиште за возила и други типови на приколки што можеби сакате да ги влечете. механизмите за кукање се фантастични додека задниот дел на вашиот пикап не почне да попушта поради дополнителната тежина. Иако спојот за распределба на тежината работи добро за такви сценарија, тоа можеби не е вашето најдобро решение. Значи, што можете да направите во овој случај? Изборот за различен тип на приколка со друг механизам за прицврстување би можело да биде сè што ви треба.

Исто така види: Закони и регулативи за приколки на Вирџинија

Наместо да се држите со ресивер за задна кука, размислете за нешто што ќе биде директно на врвот на задната оска. Поставувањето на прицврстување со гуска грло е совршен кандидат за влечење поголеми приколки, без сложеноста на обидот да се распредели тежината рамномерно.

Сè додека соодветно ги земете предвид оценките за тежина, можете да постигнете максимален капацитет на тежина на приколка што ја користите. Најдобриот дел е што вашиот камион не мора да го сноси најголемиот дел од сето тоа.

5-то тркалоКоцки

Слично како и приклучоците со гуски грло, 5-тото тркало се поставува на креветот на камионот. Меѓутоа, нивниот механизам е сосема различен, бидејќи нема држач за топка што се прицврстува на приколката. Наместо тоа, има отвор што им овозможува на приколките опремени со крал да се вклопат и да се заклучат во положбата.

Бидејќи кукачот на приколката се позиционира на креветот на камионот, носачот на товар или приколката останува стабилен и нема нерамномерен распределба на тежината во транзит. Тоа го подобрува возењето и му овозможува на возачот да го максимизира тежинскиот капацитет на камионот и приколката.

Можеби ќе треба малку да го приспособите камионот за да ја монтирате кука, но има попристапни решенија кои овозможуваат лесно монтирање и отстранување на делот. Главниот недостаток на спојниците на 5-то тркало е што тие го трошат просторот на вашиот камионски кревет. Не можете да го користите креветот на камионот до неговиот вкупен капацитет со оваа кука.

Во споредба со бравите со гуска грла, приклучоците на 5-то тркало се кратки кога станува збор за практичноста, но тие ви одговараат во перформансите и доверливоста ... Употребата на кука за браник се препорачува главно за лесно влечење, а не за тешка употреба. Мора да се погрижите со бруто тежината на приколката за да се осигурате дека вашата кука и возилото нема да бидат загрозени кога возите додека влечете.

Созакачувања на браникот, можете да влечете приколки за лесни возила, па дури и кампери кои немаат голема тежина на јазикот. За жал, оваа задна кука се монтира на браникот на возилото и понекогаш не е цврсто прицврстена на рамката на каросеријата при влечење. Затоа, има смисла само зошто не треба да се обидувате да ја туркате оваа кука до максимум.

Некои возила имаат стандардни браници кои се опремени во фабриката на производителот. Меѓутоа, ако треба да влечете тешки приколки, одлучете се за доградба на вашата кука наместо да користите ниски механизми за прицврстување на браникот што ќе го ограничат вашиот капацитет на влечење и ќе го загрозат вашиот автомобил.

Која кука за приколка Дали е најдобро за големи приколки?

Типовите на кука за приколка што ги користите за големи приколки зависат од вашето возило. По можност, ако имате пикап, користењето на гуска грло или на 5-то тркало е една од најдобрите опции. Алтернативно, ако ви треба непречен пристап до креветот на камионот, закачувањето на спојката за распределба на тежината може да ги направи работите малку поудобни во вашето следно влечење.

За теренци и комбиња, можете да се обратите за спојување на задниот ресивер што се категоризира како класа III или повеќе. Ако можете да најдете и ресивер за кукање компатибилен со вашето возило, капацитетот за влечење може да се максимизира. Како што беше споменато погоре, прицврстувачите користат ковано челик со непобедлива цврстина.

Овие спојници се користат во широкразлични комерцијални ситуации. Едноставноста на механизмот за кукање го прави совршен кандидат за влечење приколки што треба често да се закачуваат и откачуваат.

На пример, ако ќе го приклучите и откачите вашиот RV за кампување откако ќе стигнете до кампувањето на страницата, куката за шипки нема да ви предизвика главоболки за време на вашето патување.

Користење на приклучок за распределба на тежината

Дали вашата приколка и влечното возило попуштаат помеѓу секое друго? Можеби мислите дека вашиот автомобил не може да ја издржи тежината на приколката, но се што ви треба е малку распределба на тежината. Кукавицата за распределба на тежината ја оптимизира ефикасноста на влечење тешка приколка или носач на товар.

Тежината рамномерно се распределува помеѓу приколката и возилото со помош на пружините. Како резултат на тоа, приколката се израмнува, што доведува до помазно возење без премногу оптоварување на задната оска и системот за потпирање.

Со спојката за распределба на тежината, можете да постигнете максимален капацитет на тежина на јазикот наместо ограничување на потенцијалот на приколката. Оваа спојка е најчеста кај РВ за кампување, приколки за добиток и други поголеми приколки. Може да го користите и за влечење приколки со нерамномерна распределба на тежината, бидејќи оваа спојка помага во балансирање на товарот.

Неговото поставување не е толку сложено како што е за многу други проблеми. Иако процесот е малку елабориран, можете да го добиетеработи и работи за кратко време. Неговиот едноставен дизајн за монтажа го прави совршен приклучок за влечење приколки за патување.

Исто така види: 6 причини зошто нема струја за приклучокот за приколка & засилувач; Како да го поправите

Дали приколката за приколка користам ударна максимална тежина за влечење?

Влечење патни приколки или други големи приколки бара некои природни мускулест. Затоа, вашето возило за влечење треба да биде на ниво на стандард за ефективно поставување. Дали кукавицата има директно влијание врз зголемувањето на вкупната тежина на влечење што можете да ја влечете?

На пример, можеби сте виделе пикапи како влечат огромни количини товар на различни типови приколки. Кукавицата од гуска и петтото тркало се чини дека се главните кандидати за такви тешки потреби за влечење. Но, дали овие приклучоци ја зголемуваат максималната тежина што можете да ја влечете?

Не навистина. Номиналниот капацитет на вашиот пикап е максималната тежина што можете да ја повлечете. Типот на кука нема да го зголеми овој капацитет, но може да ја подобри ефикасноста на влечењето. Со поефикасно поставување, можете да ја достигнете максималната тежина што вашиот камион ја доби за влечење.

На пример, 5-тото тркало и куката од гуски грло ја подобруваат ефикасноста на влечењето бидејќи се поставени над задната оска на креветот на камионот. Дополнително, за разлика од другите спојки кои можат да предизвикаат одредена штета при влечење на максимално извлечена приколка, овие спојки му олеснуваат на возилото да ја распредели тежината рамномерно.

Често поставувани прашања

Дали сè уште имате некои прашања во врска со приклучоците за влечењепогоден за повеќето пикап камиони и теренци? Еве неколку често поставувани прашања кои би можеле да одговорат на некои од вашите прашања за влечење патнички приколки, транспортери за автомобили и други приколки со товарни превозници.

Кои се 5-те различни типови на приколки?

Некои од најчестите брави за приколки ги вклучуваат куката со гуска грло, браникот, спојката на 5-то тркало, спојката на задната монтажа и спојниците за распределба на тежината. Сепак, освен овие вообичаени типови, има и други спојки, а некои може да се навикнат за потешки товари со кои можат да се ракуваат тешки камиони или теренци.

Колку видови на приколки има?

Постојат неколку видови на приколки за приколки, а некои експерти тврдат дека има вкупно 6 категории. Сепак, факт е дека може да има повеќе од шест типа на приколки, вклучително и приспособени конструкции.

Која е разликата помеѓу приклучокот од класа 1, класа 2 и класа 3?

Поставките за приколки имаат различни класификации, вклучувајќи една од почестите три класи. Главно, овие класи ја разликуваат големината на приемникот на приколката на приколката и номиналниот капацитет на тежина.

Класата 1 има тенденција да има стандардна кука на приемникот, додека за да достигнете поголем капацитет за влечење, можете да користите приколка од класа 3 попречувања. Вториот има поцврсти приклучоци за влечни возила, приколки за добиток и други сложени потреби за влечење.

Завршни мисли

Приколкатакука што ја користите е критична ако сакате да ја подобрите ефикасноста на влечењето големи приколки. Но, колку и да се од витално значење, треба да го разберете и капацитетот за влечење на вашето возило. Towing Ratings има сеопфатна база на податоци за теренци, пикап камиони и други капацитети за влечење возила.

Можете да ја користите оваа платформа за да го проверите точниот капацитет на вашето возило и дали може да се користи или не кога влечете приколка на саканата тежина. Запомнете никогаш да не го надминете номиналниот капацитет за влечење за да обезбедите безбедност и ефикасност.

Поврзете или упатете ја оваа страница

Поминуваме многу време на собирање, чистење, спојување и форматирање на податоците што е прикажано на страницата како што е можно покорисно за вас.

Ако податоците или информациите на оваа страница ви се корисни во вашето истражување, ве молиме користете ја алатката подолу за правилно цитирање или повикување како извор. Ја цениме вашата поддршка!

Christopher Dean

Кристофер Дин е страствен автомобилски ентузијаст и експерт за сите работи поврзани со влечењето. Со повеќе од една деценија искуство во автомобилската индустрија, Кристофер се здоби со големо знаење за оценките за влечење и капацитетот за влечење на различни возила. Неговиот голем интерес за оваа тема го наведе да го создаде високо информативниот блог, Database of Towing Ratings. Преку својот блог, Кристофер има за цел да обезбеди точни и веродостојни информации за да им помогне на сопствениците на возила да донесат информирани одлуки кога станува збор за влечење. Стручноста и посветеноста на Кристофер на неговиот занает го направија доверлив извор во автомобилската заедница. Кога не истражува и не пишува за капацитетите за влечење, можете да го најдете Кристофер како го истражува одличното отворено со своето доверливо возило за влечење.